JTKirk 28.02.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Jak weźmiesz pompę 12 KW (bardzo duża moc) to pompa będzie taktować niekoniecznie. Ja mam prymitywnego on/offa , podobnie przewymiarowaną PC(jak miałby Gurszczak - który ma mieć invertera) i nic mi nie taktuje. Diabeł tkwi w szczegółach, jak zawsze Sam musisz podjąć decyzję Gurszczak Pisząc wcześniej o 12 - nie wiedziałem jaka jest różnica w cenie. Jak jest faktycznie duża, to pozostaje jeszcze rzut kością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 28.02.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Tyle jest różnych domów i sytuacji, że nie ma co porównywać. Ja po mojej krókiej przygodzi z PC i cienkiej wylewce anhydrytowej - jestem zwolennikiem pracy pompy non - stop i uważam, że jak ktoś nie ma wylewki min. 8-9 cm to grzanie w T1 mija się z celem, nie dość że trzeba będzie grzać w drogiej taryfie, to jeszcze pompa będzie chodzić z dużo większą mocą grzejąć wychłodzoną podłogówkę. Koszty bedą takie jak grzanie non stop przy dużo mniejszym komforcie Jak ktos ma grubą wylewkę lub płytę fundamentową - to praca w T1 i akumulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Jak ktos ma grubą wylewkę lub płytę fundamentową - to praca w T1 i akumulacja. Wystarczy wybrać okładzinę lepiej izolującą i można nadrobić niedobór grubości ze dwa czy trzy centymetry. COP odrobinę spadnie, ale za to zmniejszy się czas pracy w drogiej strefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 28.02.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) Grzać planuje jak najwiecej w taniej taryfie. Koszt inwestycji pomiędzy 9 a 12 powiedzmy do zaakceptowania. Tylko czy jest sens. Czy przy temp -20 st pompa 9kw da radę wiem ze jest max 5 dni w roku takiej temp ale czy wówczas nie będzie w domu 15st Edytowane 28 Lutego 2018 przez Gurszczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.02.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Grzać planuje jak najwiecej w taniej taryfie. Koszt inwestycji pomiędzy 9 a 12 powiedzmy do zaakceptowania. Tylko czy jest sens. Czy przy temp -20 st pompa 9kw da radę wiem ze jest max 5 dni w roku takiej temp ale czy wówczas nie będzie w domu 15st Tam masz jeszcze 3kW w grzalkach także nie powinno być problemu ale jak różnica między 9 a 12 jest do zaakceptowania to weź 12. No chyba,że Atlantica Excelie 11kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Grzać planuje jak najwiecej w taniej taryfie. Koszt inwestycji pomiędzy 9 a 12 powiedzmy do zaakceptowania. To brałbym 12kW. Chodzi o to, żeby jak najwięcej "doładować" w tanim dziennym okienku. W nocy też nie puszczaj na całą strefę samopas, bo niepotrzbnie będzie taktowała. Wystarczy kilka godzin na start i na koniec strefy. Ile - dobierz eksperymentalnie. A co do grubości wylewki, to wychodzi 9kW/190m2=47W/m2 Zgodnie z dosyć popularnym wykresem z kompendium Devi minimalna grubość wylewki wyglądałaby tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=408333 Przy czym dla płytek wlicza się do grubości również grubość okładziny. A dla innych materiałów wychodzi cieńsza. Więc przy dobrze ocieplonych domach wcale nie musi być taka gruba wylewka, jak się wielu wydaje. Dalej namawiam na zwiększenie izolacji na stropie. PnG też niewspółmiernie do elewacji ocieplona (słabo) co przy podłogówce też ma większe znaczenie, niż przy kaloryferach. O wentylacji grawitacyjnej tyle złego napisano, że dziwi mnie robienie takowej w nowoczesnym, i w sumie dobrze ocieplonym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 28.02.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Ja mam pomę 7 KW, w domu 23 stopnie w dzisiejsze mrozy, nastawiłem grzałkę na - 13 St żeby zobaczyć jak to będzie chodzić, to się nie włączyła nawet na minutę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 28.02.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Ja mam pomę 7 KW, w domu 23 stopnie w dzisiejsze mrozy, nastawiłem grzałkę na - 13 St żeby zobaczyć jak to będzie chodzić, to się nie włączyła nawet na minutę... Marcin, czy ty masz gęsto rurki w podłogówce czy robiłeś projekt według zapotrzebowania OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 05.03.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Oki wiec tak jak piszecie nie ma co przesadzać będzie Panasonic T-CAP 9kW tylko pytanie czy jest sens dopłacać do 3F czy pozostać przy 1F? Rożnica jakieś 2tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.03.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Oki wiec tak jak piszecie nie ma co przesadzać będzie Panasonic T-CAP 9kW tylko pytanie czy jest sens dopłacać do 3F czy pozostać przy 1F? Rożnica jakieś 2tys. Nie ma sensu 3F-podłączasz pod dwie fazy i jest git-musisz tylko mieć tylko odpowiednie zabezpieczenie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 05.03.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Dzięki kolego za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 23.03.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Niektórzy dobierają pompy mocno przewymiarowane bojąc się bardzo niskich temperatur to np u mnie Mazowieckie dane od października 2014 roku: ilość dni z temperatura średnią dobową poniżej: -15 : 2 - najniższa -15,3 -10 : 10 -8 : 23 Przewymiarowanie oczywiście pomaga aby jak najwięcej grzać w taniej taryfie ale niektórzy to delikatnie mówiąc przesadzają np. grzejąc w nocy do 26 stopni, żeby wszystko było w taniej Nie wiem czy im się to opłaca i czy jest to komfortowe ale skoro tak lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 (edytowane) Niektórzy dobierają pompy mocno przewymiarowane bojąc się bardzo niskich temperatur to np u mnie Mazowieckie dane od października 2014 roku: ilość dni z temperatura średnią dobową poniżej: -15 : 2 - najniższa -15,3 -10 : 10 -8 : 23 Przewymiarowanie oczywiście pomaga aby jak najwięcej grzać w taniej taryfie ale niektórzy to delikatnie mówiąc przesadzają np. grzejąc w nocy do 26 stopni, żeby wszystko było w taniej Nie wiem czy im się to opłaca i czy jest to komfortowe ale skoro tak lubią Bladzisz i wysnuwasz złe wnioski,bardzo złe. Wyobraź sobie,że ja "grzeje" tylko w tańszej taryfie i mam stałą temp w domu na poziomie 22-22,5st.C niezależnie od pory dnia. Wniosek ? Nie mniej moc grzewczą pompy powinno dobierać się pod wyliczone obciążenie cieplne ale tylko z uwagi na dużą różnicę w kosztach między mocami pomp. Oczywiście w domach z normalną wylewką betonową bo anhydryt to inna bajka i rządzi się własnymi prawami. Edytowane 23 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 23.03.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Wniosek: masz duzo betonu pod nogami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Wniosek: masz duzo betonu pod nogami! A no właśnie także nie można uogolniac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.03.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Nic nie będzie,będzie krócej grzala. Arturo czytałem twoją stopkę i mam pytanko,dla czego napisałeś że cwu grzejesz z cop1? Nie starasz się wstrzelić w tańszą taryfę? Jakie masz OZC? Nie wiem czemu pompiarze nie piszą wartość OZC a podają tylko moc pompy. To by mogło wielu osobom pomóc. Jestem zadnia, że nie ma sensu przewymiarowywać pomp, ale fajnie byłoby to zobaczyć w waszych stopkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Arturo czytałem twoją stopkę i mam pytanko,dla czego napisałeś że cwu grzejesz z cop1? Nie starasz się wstrzelić w tańszą taryfę? Jakie masz OZC? Nie wiem czemu pompiarze nie piszą wartość OZC a podają tylko moc pompy. To by mogło wielu osobom pomóc. Jestem zadnia, że nie ma sensu przewymiarowywać pomp, ale fajnie byłoby to zobaczyć w waszych stopkach. COP1 to ze względu na nawiedzonego swego czasu Moda R&K,który chcąc blokować wypowiedzi na wątku elektrycznym zmienił nazwę tamatu na "grzejacych z COP1" Ze względu na obciążenie na poziomie 3,5kW oczywiście,że moim smokiem 9kW "grzeje" 99% w tańszej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.03.2018 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 No to za wzór Ciebie stawiać nie można . Przewymiarowana ponad 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 No to za wzór Ciebie stawiać nie można . Przewymiarowana ponad 100% A w czymże to przeszkadza oprócz wyższej ceny za większą moc grzewczą ? Ja jakoś nie zauważyłem wad a jedynie same zalety. Poza tym,w pierwotnej wersji grzania prądem zakładałem Kospela o mocy 9kW czyli też kobyle i to on/off a nie inwerter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Po prostu dom budowalem od początku z myślą akumulacji ciepła z tańszej taryfy stąd plyta fundamentowa bez izolacji między wylewka a płytą i silikat zamiast BK. I taki fajny jest wzór na grzanie akumulacyjne,postawione są dane mojego domu i taryfy G12: 3,5*24h/10h=8,4kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts