bobrow 27.04.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Dodam , że grzanie po za nocą ma tam zawsze ciut lepszy cop(ik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.04.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Apteka. Niech bedzie, ze ten nieco wyzszy COP dla dnia zrownowazy uzycie grzalek przez niedowymiarowana pompe, czego nie ujalem w obliczeniach. Pasuje taki uklad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.04.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Oj , Pixi...apteka to z copem, ale ok 25% na cenie kWh+ trochę mniej kWh , to już coś do rozważań - jeśli nie tracimy na komforcie , to czysty zysk jest nadal po Twojej stronie...Joł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.04.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 To jeszcze podbijam :- a czy warto przewymiarowywać PC jeśli zamontujemy PV i będziemy się rozliczać wg ustawy OZE ?Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Mysle, ze jestes dla siebie zbyt surowy. Po pierwsze, to kluczowym parametrem przy doborze DZ jest zapotrzebowanie budynku na cieplo, a nie jedynie moc urzadzenia. To tak dla Twojej wiadomosci A trawa jest zielona... Dziękuję, że raczysz mnie oczywistościami. W moim poście nie to było tematem. Ale widzę, że lubisz kąsać dogryzać i myślisz, że dzięki temu na forum wyglądasz na kozaka. Nie dyskutuje z Tobą dalej... Szkoda czasu na rzucanie inwektywami... i dogryzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.04.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 To jeszcze podbijam : - a czy warto przewymiarowywać PC jeśli zamontujemy PV i będziemy się rozliczać wg ustawy OZE ? Jak ktoś grzeje PC w tańszej strefie G12 to go kWh ciepła kosztuje 8-11 gr. Nie widzę sensu łączenie w rozważaniach ogrzewania PC z PV. Bo wtedy dochodzimy do wniosku, że PV nie ma najmniejszego sensu ekonomicznego. Wykorzystując prąd z PV na cele bytowe, które potrzebujemy zrealizować w czasie droższej strefy (i ich przeniesienie do tańszej strefy jest co najmniej uciążliwe) przy dopłatach - domkniemy biznes case. Opłaci się. Prawdopodobnie. Trzeba dokładnie policzyć. Bez dopłat - mi się w żaden sposób nie chce dopiąć. A jeżeli masz na myśli to, żeby grzać PC tylko jak słoneczko nie świeci - to przez większość roku nie trzeba do tego większej PC. A w mrozy, to większym problemem będzie zbyt długa przerwa w grzaniu i mało komfortowe wyziębienie domu, niż moc PC, żeby zrezygnować z grzania w dziennym okienku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.04.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Kaizen ,nie wiem jak Ty , ale ja płacę także za przesył- więc te 8 grosiszy ....Co do sensu PV i PC , to dla nie których piec na ekogroszek jest z sensem.Proponuję podchodzić do zagadnienia nieselektywnie- każdy wariant powinien być obwarowany danymi warunkamiCo do pracy PC , to osobiście uważam , że w grę wchodzą :1.komfort2.kosztyReszta to szczególiki...Bywaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.04.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 To jeszcze co nie co sławetnego "taktowania"...U mnie ze względu na grzejniki i buforek , przy małym obciążeniu rzeczywiście czasem PC wył sprężarkę i działa tylko pompa wodna. Kiedy spadnie o chyba 2K temp wody systemowej- sprężarka się uruchamia ponownie.Nie wiem jak w innych PC PW inwerterowych, ale mój Panas nie ma funkcji zadawania czasu takiego postoju.Można to bardzo prosto wykonać na okres przejściowy lub kiedy komuś się przesadziło z mocą PC. KG na sztywno ustawiłem na 41 st i kontroluję dT i max temp na powrocie PC . Tak naprawdę wystarczy założyć przełącznik temp przylgowy na powrocie + przekaźnik z czasówką i problemik taktowania załatwiony...Taktowanie przecież jest wtedy kiedy mamy za niską dT i oczywiście wysoką temp powrotu- 30-40min akurat u mnie wystarcza przerwy.Nie jestem pewien czy w/w pomysł można przeszczepić do on/off z buforem i grzejnikami (podłogówka ma dużą bezwładność , to może będzie mniejszy problem z taktowaniem)To tyle w tym temacie ( regularnie powracającym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.04.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 A trawa jest zielona... Dziękuję, że raczysz mnie oczywistościami. W moim poście nie to było tematem. Ale widzę, że lubisz kąsać dogryzać i myślisz, że dzięki temu na forum wyglądasz na kozaka. Nie dyskutuje z Tobą dalej... Szkoda czasu na rzucanie inwektywami... i dogryzki. To moze napisz jak Cie pokasalem i jakimi obrzucilem inwektywanmi. Poki co, to raczej Ty rzucasz "manipulatorami" w adwersarzy. Na moje oko, to po prostu przepisales skas "teorie" doboru PCi (bo "punk biwalentny" ladnie brzmi?) bez zadnej refleksji nad jej sensem i konsekwencjami w naszej rzeczywistosci ekonomicznej, a teraz odwalasz "strusia", bo jaki ja to niedobry jestem. Chciales obliczenia - masz obliczenia! A ze "zatkalo kakalo" - tak tez bywa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.04.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Taktowanie przecież jest wtedy kiedy mamy za niską dT i oczywiście wysoką temp powrotu- 30-40min akurat u mnie wystarcza przerwy. Nie jestem pewien czy w/w pomysł można przeszczepić do on/off z buforem i grzejnikami (podłogówka ma dużą bezwładność , to może będzie mniejszy problem z taktowaniem) To tyle w tym temacie ( regularnie powracającym) Taktowanie jest wtedy, jak GZ ma za mala moc. Dziwne, ze inwerter nie daja rady tak zejsc z moca, zeby sie dopasowac do aktualnej mocy GZ. Moze ten buforek robi Ci krecia robote w instalacji sztucznie zawyzajac Tp? Kaizen , nie wiem jak Ty , ale ja płacę także za przesył- więc te 8 grosiszy .... Kaizen liczyl cene kWh energii z pompy (uwzglednil COP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.04.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Pixito jest "urok" małego buforka- dobrałem go do defrostu wg min zładu z DTR (teraz wiem , że powinien być trochę większy).Chciałem jak najmniejszy , żeby nie czekać na start systemu- podstawowa funkcja to oczywiście sprzęgło.Mój Panas moduluje od ok 3.4 kW , do tego zjawisko podmieszania powrotu na buforze- dlatego właśnie usprawniłem ten system ( choć Panas ma wył do spadku temp o te 2K)Zresztą nam bypass tego bufora - nie korzystam z niego ze względu na duży szum grzejników i drgania rurTak to jest : dwa plusy , jeden minus i bilans na plusikuPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.04.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Drgania rur? Od czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.04.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Drgania rur? Od czego? A od dużego przepływu- w tym roku przy jakiejś próbie , to się pajawiło. Kiedy chałupa jest nagrzana i przymykają się poszczególne głowice- rury miedziane w kotłowni ( do rozdzielacza) zaczynają hałasować i drgać. Na pompie wtórnej mam H=2.8 m i jest git. Czytałem co to może być - któryś zawór przy grzejniku zdycha. Aby mieć kat COP musiałbym pruć na grzejnikach min 1500 l/h - szum jest wtedy jak cholera... A kiedy jest defrost to leci ponad 2500 l/h... A tak na buforeczku jest GIT... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.04.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Te zawory termostatyczne na kalafiorach to przy pompie potrzebne jak zeby w du..e.Nie da sie tego jakos inaczej wysterowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2017 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Pixi,właśnie głowice termostatyczne i mała bezwładność dają domownikom szybką i indywidualną zmianę temp ( raz jest ok w tej samej temp , innym razem już nie...)Jak bym nie miał buforka , to bym szukał tego dzwonienia...Pzdr Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2017 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Paradoksalnie największa wada grzejników ( mała bezwładność pod T2) jest ich największą zaletą (precyzyjna i szybka regulacja)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.04.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Paradoksalnie największa wada grzejników ( mała bezwładność pod T2) jest ich największą zaletą (precyzyjna i szybka regulacja)... Daj spokoj. Mialem grzejniki przez ogromna wiekszosc zycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Daj spokoj. Mialem grzejniki przez ogromna wiekszosc zycia. To potwierdzasz czy zaprzeczasz... Wiadomo ,że podłogówka jest pod PC the best-ale to nie oznacza ,że kalafiorki nie mają żadnych zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.04.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Odkąd wyprowadziłem się z bloku do nowego domu, żadnych zalet kaloryferów niestety nie widzę. O wadach nie trzeba raczej przypominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.04.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 To potwierdzasz czy zaprzeczasz... Oj Boberek, Boberek, a jak myslisz? Wiadomo ,że podłogówka jest pod PC the best-ale to nie oznacza ,że kalafiorki nie mają żadnych zalet. A dlaczego ograniczasz to do PC? Moim zdaniem podlogowka w domu pod wzgledem komfortu bije na glowe kalafiory. Czy to kociol, czy pompa ciepla. Mozna wady przekuwac na zalety, ale to bedzie "salto" a la Kaizen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts