Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrze dobrać moc pompy?

czterylewerece

Recommended Posts

Nie jestem z żadnym fachowcem od pomp, ale wydaje mi się, że dodawanie zapotrzebowania na cwu do OZC mija się z celem. Pompa albo grzeje co albo cwu. Mocniejszą pompą szybciej zagrzejemy wodę i tylko tyle. Te sumowanie co i cwu do OZC to chyba naleciałości z ogrzewania kotłami na paliwo stałe.

A teraz pomysl:

OZC dla domu to 4kW + 1kW na CWU.

Wg Twojego rozumowania pompa 4kW wystarcza. Przychodza w koncu te "obliczeniowe" morozy i dom potrzebuje strumienia ciepla 4kW. Tyle masz zapewnione i jest gitara. Ale stajesz przed dylematem: Czym nagrzac CWU? Jesli uzyjesz do tego tej samej pompy, to bedziesz mial 25% deficyt w ogrzewaniu domu. W sumie od niemycia sie zginelo zdecydowanie mniej osob niz od zimna, ale komfort moze na tym ucierpiec. ;-)

Pomijam jakies tam grzalki-sralki.

• Odpowiedzi 247
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak dla mnie (ewentualna) dodatkowa moc pod CWU będzie miała znaczenie w czasie grzania zasobnika , a to z kolei zależy od jego pojemności i zapotrzebowania.

Nadal uważam ,że "nadmiar" mocy PC ma większe znaczenie pod T2 , a przy okazji pomaga w czasie grzania CWU.

Nadal uważam ,że "nadmiar" mocy PC ma większe znaczenie pod T2 , a przy okazji pomaga w czasie grzania CWU.

O ile wężownica zasobnika potrafi przyjąć większą moc. Ale nawet jak jest w stanie, to co to za różnica, czy CWU jest grzane łącznie 45 minut czy 60 na dobę (prawdopodobnie w dwóch turach)?

O ile wężownica zasobnika potrafi przyjąć większą moc. Ale nawet jak jest w stanie, to co to za różnica, czy CWU jest grzane łącznie 45 minut czy 60 na dobę (prawdopodobnie w dwóch turach)?

Też tak sobie dumam-jakiś tam plusik będzie , ale raczej nie powód przewymiarowania PC (ok-może jak ktoś ma zasobnik CWU 500 ltr , ale to tylko teoria...)

Jest naprawdę dobrze-w ramach eksperymentów możesz schodzić z temp na CO , ale do tego jest potrzebny odpowiedni algorytm tzw krzywa grzewcza.

Najważniejsze ,żeby utrzymać temp nie większą od 45 st dla największych mrozów. Porównywałem COP Daikina i Panasa : do 45st były zbliżone-a różnica w cenach znaczna.Cała sztuka polega na tym ,aby nie dopuścić do wychłodzenia domu-mając grzejniki masz słabą "akumulacyjność" systemu.Masz natomiast do dyspozycji akumulacyjność budynku- czyli jeśli przyjdą wielkie mrozy , to zazwyczaj nad ranem i na kilka godzin (i to w nie każdym roku....). Wtedy spadnie Ci trochę COP czy moc grzewcza PC-ale naprawdę tego nie odczujesz.

Wiem co piszę- trzeci sezon już jadę w domu na PC P/W , trzeci sezon na PC P/P i pierwszy na PC P/W w firmie

pzdr

Zmniejszyłem temperaturę na kotle do 43stopni w domu utrzymuje się 22 stopnie na dworze dzień 5 noc -1stopień

Jaką Ty masz teraz puszczoną temperaturę na kaloryfery

Zmniejszyłem temperaturę na kotle do 43stopni w domu utrzymuje się 22 stopnie na dworze dzień 5 noc -1stopień

Jaką Ty masz teraz puszczoną temperaturę na kaloryfery

Hej,

w tym sezonie zmodyfikowałem moje „standardowe” nastawy PC.

Do 0 st na zewnątrz mam 44 st na CO ,a przy -15 już 50st (tzw krzywa grzewcza).

Możliwość włączenia grzałki dopiero przy -15 st.

CO może działać dopiero od 16 st na zewnątrz ( bo tak ustawiłem, oczywiście)

Pzdr

Hej,

w tym sezonie zmodyfikowałem moje „standardowe” nastawy PC.

Do 0 st na zewnątrz mam 44 st na CO ,a przy -15 już 50st (tzw krzywa grzewcza).

Możliwość włączenia grzałki dopiero przy -15 st.

CO może działać dopiero od 16 st na zewnątrz ( bo tak ustawiłem, oczywiście)

Pzdr

Dziękuję

Witam

Jaka PC powietrzna pod to OZC ?

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 51,2 kWh/(m2·rok)

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6619W

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 20,4 kWh/(m3·rok)

Jeśli chcesz grzac tylko w tanim prądzie to 9tcap - jesli nie to zwykly starczy.

Witam

Jaka PC powietrzna pod to OZC ?

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 51,2 kWh/(m2·rok)

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6619W

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 20,4 kWh/(m3·rok)

Witaj,

a jakie urządzenie Cię interesuje? Pompa ciepła powietrze/woda? Solanka/woda? Może z funkcją chłodzenia? Określony budżet na ten cel?

Chętnie doradzę którąś z pomp ciepła z rodziny Vitocal firmy Viessmann!

Zapraszam do kontaktu.

• 2 weeks później...
Bobrow mam pytanie a jak wychodzi u ciebie woda w temp.43 stopnie to jaka temperatura jest na powrocie bo ja przez te kilka dni cały czas na gazie pale żeby zaobserwować i wygląda to tak wchodzi temp.43 tylko przez parę sekund gdyż zaraz się kocioł wylacza jak wraca to ok34stopnie kocioł zapala się co 8 minut temperatura w domu 23-24stopnie

wchodzi temp.43 C tylko przez parę sekund , gdyż zaraz się kocioł wyłącza jak wraca to ok 34 stopnie, kocioł zapala się co 8 minut temperatura w domu 23-24 stopnie

Zapalanie kotła co 8 minut, przy temp bliskiej 0 C , to szybciutko ten kocioł ulegnie zniszczeniu a Ty masz z tej racji duże rachunki do płacenia.

Trzeba poważnie się zastanowić nad Twoją instalacją

Zapalanie kotła co 8 minut, przy temp bliskiej 0 C , to szybciutko ten kocioł ulegnie zniszczeniu a Ty masz z tej racji duże rachunki do płacenia.

Trzeba poważnie się zastanowić nad Twoją instalacją

Kocioł fabrycznie zapala się co 15 minut przed tym załącza się w nim pompka i temperatura wody w instalacji co tak jak pisałem 34-35stopni zagrzeje do 43 bo tyle nastawiłem w celu sprawdzenia czy utrzymał dobrą temper. W domu jest oki 23-24 stopnie Ja zmieniłem na 8 minut bo bo kaloryfery tylko w górnej części były ciepłe teraz prawie 75%, natomiast kocioł ma już 15 lat zero naprawy tylko coroczne czyszczenie na temat kwestii ekonomii nie będę się wypowiadał powiem tyko tyle Andrzeju, że nie rozpisywał bym się na ten temat gdybym nie miał na celu instalowania pc pod kątem oszczędności