Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Kondensacyjny i komin

matiix

Recommended Posts

Czy komin Schidla Avant jest dobry do pieca kondensacyjnego, bo wszędzie go polecają ale one mają średnice wew. 120mm a piece kondensacyjne zazwyczaj potrzebują komin lub rurke o średnicy 80mm . Jak to wygląda technicznie oraz pytanie czy komin do takiego pieca potrzebuje osadnik na dole komina pod kondesat z komina?.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tańszym i lepszym rozwiązaniem jest wybudowanie komina z szachtu wentylacyjnego do którego wprowadzisz przewód spalinowy fi 60 lub 80.

Do kotła kondensacyjnego nie jest potrzebny odskraplacz /osadnik/.

Komin do kotła o mocy do 21 kW komin możesz też wyprowadzić bezpośrednio przez ścianę kotłowni.

Byłem w sklepie i gość mi zaproponował właśnie kształte wentylacyjna 40x25cm powdójna i w środek rurke kwasową z 20lat gwarancji 125/80mm. koszt takiego zestawu 5,5mb 1250zł. Tylko też czytałem po forach ze potrafi zbierać się woda na dole kominu jak nie ma skraplacza i odprowadzenia a póżniej robi się wilgoć.

Na której rurce zbiera się kondensat wewnętrzej spalinowej i czy ta woda co sie wytworzy może wpadać do pieca bo też niektórzy piszą że woda wpada do pieca i piec gupieje.

Piec ma być kondensacyjny bo w całym domu bedzie ogrzewanie podłogowe, tylko nie wiem jeszcze jajiej firmy będzie ale dom 150-160m2 po podłodze.

Dziekuje za wszelakie podpowiedzi

Nie ma potrzeby budowania szachtu do którego jeszcze bedziesz wstawiał komin dwuścienny.

Starczy sam szacht do którego wstawisz sam przewód spalinowy stalowy lub z modyfikowanego PE.

Nic się nie będzie skraplać, bo nie ma skąd.

90 parę procent kondensatu wytwarza się w kotle, nie w przewodzie spalinowym. Całość przepływa przez kocioł i jest odprowadzana do kanalizacji/szamba.

Tu masz przykłady rozwiązań.

kominy%20UMET%20obrazek%20pogl%C4%85dowy%20213.png

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Wszyscy w sklepach wciskają te kominy systemowe bo z tego maja lepszą kase a komin kosztuje ok 2500-3000tys.

Rozmawiałem ostatnio z 3 osobami co mają zamontowane kominy Schidla Avant i coś narzekają ze piec nie ma sprawności jak trzeba ze musza mieć odprowadzenie z komina wody. No i dziwi mnie to że mają kominy w środku o średnicy 140mm a takie piece mają wymagany 60 lub 80mm dla najlepszego wykorzystania nadciśnienia.

Zarówno średnica doprowadzenia powietrza, jak i średnica przewodu spalinowego nie maja znaczenia dla pracy kotła kondensacyjnego, czy jego sprawności.

Ważne by nie były mniejsze niż zaleca producent kotła.

Gdy oba wymiary w kominie systemowym są większe od zalecanych i tak musisz zastosować redukcje aby dostosować się do wymiaru we/wy w kotle, np. 125/80 lub 100/60.

Pytanie po co stosować większe średnice i więcej płacić, kiedy producent kotła tego nie wymaga. Po co kupować komin systemowy o większych średnicach do którego później wprowadza się kolejny komin rura w rurze. Bez sensu + naciąganie klienta.

Podobnie z systemowymi kominami ceramicznymi. Nie jest potrzebny odskraplacz, drzwiczki rewizyjne.

Odskraplacz w kominie konieczny jest w kotłach z otwartą komorą spalania i już nie produkowanych tzw. turbo, w których nie jest wykorzystywana kondensacja, a tym samym nie ma odprowadzenie kondensatu poprzez kocioł.

nie polecam komina systemowego do gazu. Mam Presto i jest to porażka, nie dość że kosztował 2500 to musiałem robić rzeźbę kupować pompki skroplin i w wymuszony sposób odprowadzam skropliny. PORAŻKA! Pomysł z pustakiem wentylacyjnym i rurką z nierdzewki do kotła wydaje się dużo lepszy! . Poza tym komin systemowy ma 36cm grubości i odstaje od ściany z cegły 25cm

Na której rurce zbiera się kondensat wewnętrzej spalinowej i czy ta woda co sie wytworzy może wpadać do pieca bo też niektórzy piszą że woda wpada do pieca i piec gupieje.

i

Mysle ,że to nie kocioł głupieje.

Kotły kondensaczyjne montowane są masowo już od 15 lat .Chyba już każdy monter wie jak .

Sprzedawcy są od sprzedawania tego co mają w magazynie

Kominek i kondensat to wbrew pozorom inne urządzenia .

Kominy kominków opisane są w warunkach technicznych np.https://www.google.pl/search?q=komin+dach&espv=2&biw=1242&bih=535&tbm=isch&imgil=6O1NcCfWDUiOAM%253A%253BLoJe-4-Dh5F5aM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.inzynierbudownictwa.pl%25252Fdrukuj%25252C7365&source=iu&pf=m&fir=6O1NcCfWDUiOAM%253A%252CLoJe-4-Dh5F5aM%252C_&usg=__eOxeG0NN6bRqu2opuxzFKySs9wk%3D&ved=0ahUKEwji4s_a6r_SAhWCHJoKHV5xApwQyjcIMA&ei=ZEO8WOKgHYK56ATe4ongCQ#imgrc=6O1NcCfWDUiOAM:

Dla komina kotła kondensacyjnego brak norm jak dla kotłów na paliwa stałe /kominek/.

Możesz końcówkę wyprowadzić w dowolnym miejscu dachu i praktycznie w dowolnej wysokości. Wyrzut spalin jest wymuszony.

Zdaje się, że niektórzy producenci dachówek maja gotowe rozwiązania zwieńczenia komina pasujące do kształtu i koloru dachówek.

Jeszcze jedno pytanie . Bo mam kominek i kondensat w projekcie tak zrobiony że dzieli ich tylko ściana działowa i kominy maja przy sobie i tu moje pytanie.

Czy robić dla kominów taką samą wysokość czy nie lepiej je wyschodkować by w razie zapalenia kominka a kondensat podgrzewał wode by nie zaciągał spalin z kominka ???

I chyba do kominka też kupie komin dwuścienny dedykowany do kominków Firmy Jawar Nord. Fajne rowiązanie bo nie trzeba doprowadzać powietrza wylewką a koszty jak normalnego.

I moze ktoś mi podpowie czy można zrobić rewizje , skraplacz do kominka przez sciane od strony PG, sytuacja jak na zdjeciu w linku

http://www.fotosik.pl/zdjecie/8deef1f6bc77fcad

Edytowane przez matiix

Do kominka na paliwo stałe zrób normalne jak najkrótsze doprowadzenie powietrza w wylewce lub chudziaku przez ścianę.

Wolałbym nie ryzykować że owa nowinka techniczna zapewni odpowiedni dostęp tlenu a tym samym ciąg w kominie.

Podczas rozpalania kopcenie do pomieszczenia gwarantowane.

Skraplacz umieść gdzie chcesz i wyprowadź rurkę do kanalizacji, podczas pracy kapać może nie będzie ale podczas większego deszczu i wylocie bez daszka woda będzie miała gdzie uciec.

Do kotła kondensacyjnego z dostępem powietrza będzie OK tylko czy instalator akurat to wykorzysta i nie włoży dodatkowej rury PVC ?

Edytowane przez Mareks77

głupoty gadasz. Średnice mają bardzo duże znaczenie. Mała średnica to mała długość przewodów spalinowego i powietrznego. Jest coś takiego jak opory przepływu.

Przeczytaj dyskusję od początku i proszę o pokazanie moich głupot nie wyrywając postu z kontekstu całości.

W kominie do kotła kondensacyjnego odprowadzenie kondensatu jest zbędne.

Kondensat jest odprowadzany z komina/przewodu spalinowego poprzez kocioł.

Przykład

http://kominflex.com.pl/sites/default/files/wsps/wsps.jpg

Edytowane przez Greengaz
Przykład

Nie rozumiem po co ludzie stawiają kominy systemowe do kondensatów, a później wkładają do niego rury spalinowe z kwasówki. Ja puściłem rurę w przewodzie wentylacyjnym z kształtek. Jeśli nie włoży do systemówki rury stalowej to gdzie spłynie kondensat? A jak włoży to po co budował systemówkę?