matiix 04.03.2017 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Czy komin Schidla Avant jest dobry do pieca kondensacyjnego, bo wszędzie go polecają ale one mają średnice wew. 120mm a piece kondensacyjne zazwyczaj potrzebują komin lub rurke o średnicy 80mm . Jak to wygląda technicznie oraz pytanie czy komin do takiego pieca potrzebuje osadnik na dole komina pod kondesat z komina?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.03.2017 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Tańszym i lepszym rozwiązaniem jest wybudowanie komina z szachtu wentylacyjnego do którego wprowadzisz przewód spalinowy fi 60 lub 80.Do kotła kondensacyjnego nie jest potrzebny odskraplacz /osadnik/.Komin do kotła o mocy do 21 kW komin możesz też wyprowadzić bezpośrednio przez ścianę kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 05.03.2017 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Byłem w sklepie i gość mi zaproponował właśnie kształte wentylacyjna 40x25cm powdójna i w środek rurke kwasową z 20lat gwarancji 125/80mm. koszt takiego zestawu 5,5mb 1250zł. Tylko też czytałem po forach ze potrafi zbierać się woda na dole kominu jak nie ma skraplacza i odprowadzenia a póżniej robi się wilgoć.Na której rurce zbiera się kondensat wewnętrzej spalinowej i czy ta woda co sie wytworzy może wpadać do pieca bo też niektórzy piszą że woda wpada do pieca i piec gupieje. Piec ma być kondensacyjny bo w całym domu bedzie ogrzewanie podłogowe, tylko nie wiem jeszcze jajiej firmy będzie ale dom 150-160m2 po podłodze. Dziekuje za wszelakie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.03.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Nie ma potrzeby budowania szachtu do którego jeszcze bedziesz wstawiał komin dwuścienny. Starczy sam szacht do którego wstawisz sam przewód spalinowy stalowy lub z modyfikowanego PE. Nic się nie będzie skraplać, bo nie ma skąd. 90 parę procent kondensatu wytwarza się w kotle, nie w przewodzie spalinowym. Całość przepływa przez kocioł i jest odprowadzana do kanalizacji/szamba. Tu masz przykłady rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 05.03.2017 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Wszyscy w sklepach wciskają te kominy systemowe bo z tego maja lepszą kase a komin kosztuje ok 2500-3000tys.Rozmawiałem ostatnio z 3 osobami co mają zamontowane kominy Schidla Avant i coś narzekają ze piec nie ma sprawności jak trzeba ze musza mieć odprowadzenie z komina wody. No i dziwi mnie to że mają kominy w środku o średnicy 140mm a takie piece mają wymagany 60 lub 80mm dla najlepszego wykorzystania nadciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.03.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Zarówno średnica doprowadzenia powietrza, jak i średnica przewodu spalinowego nie maja znaczenia dla pracy kotła kondensacyjnego, czy jego sprawności.Ważne by nie były mniejsze niż zaleca producent kotła.Gdy oba wymiary w kominie systemowym są większe od zalecanych i tak musisz zastosować redukcje aby dostosować się do wymiaru we/wy w kotle, np. 125/80 lub 100/60. Pytanie po co stosować większe średnice i więcej płacić, kiedy producent kotła tego nie wymaga. Po co kupować komin systemowy o większych średnicach do którego później wprowadza się kolejny komin rura w rurze. Bez sensu + naciąganie klienta.Podobnie z systemowymi kominami ceramicznymi. Nie jest potrzebny odskraplacz, drzwiczki rewizyjne. Odskraplacz w kominie konieczny jest w kotłach z otwartą komorą spalania i już nie produkowanych tzw. turbo, w których nie jest wykorzystywana kondensacja, a tym samym nie ma odprowadzenie kondensatu poprzez kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 05.03.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 nie polecam komina systemowego do gazu. Mam Presto i jest to porażka, nie dość że kosztował 2500 to musiałem robić rzeźbę kupować pompki skroplin i w wymuszony sposób odprowadzam skropliny. PORAŻKA! Pomysł z pustakiem wentylacyjnym i rurką z nierdzewki do kotła wydaje się dużo lepszy! . Poza tym komin systemowy ma 36cm grubości i odstaje od ściany z cegły 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.03.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Na której rurce zbiera się kondensat wewnętrzej spalinowej i czy ta woda co sie wytworzy może wpadać do pieca bo też niektórzy piszą że woda wpada do pieca i piec gupieje. i Mysle ,że to nie kocioł głupieje. Kotły kondensaczyjne montowane są masowo już od 15 lat .Chyba już każdy monter wie jak . Sprzedawcy są od sprzedawania tego co mają w magazynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 05.03.2017 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 No i super wiem i ja i inni więcej. Na dodatek w tym wątku można wiecej się dowiedzieć niż w kilku innych razem wziętych.Mam jeszcze jedno pytanie czy komin do kondensata i kominka robić do wysokości szczytu dachu , czy wyżej ciutke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.03.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Kominek i kondensat to wbrew pozorom inne urządzenia .Kominy kominków opisane są w warunkach technicznych np.https://www.google.pl/search?q=komin+dach&espv=2&biw=1242&bih=535&tbm=isch&imgil=6O1NcCfWDUiOAM%253A%253BLoJe-4-Dh5F5aM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.inzynierbudownictwa.pl%25252Fdrukuj%25252C7365&source=iu&pf=m&fir=6O1NcCfWDUiOAM%253A%252CLoJe-4-Dh5F5aM%252C_&usg=__eOxeG0NN6bRqu2opuxzFKySs9wk%3D&ved=0ahUKEwji4s_a6r_SAhWCHJoKHV5xApwQyjcIMA&ei=ZEO8WOKgHYK56ATe4ongCQ#imgrc=6O1NcCfWDUiOAM: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.03.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Dla komina kotła kondensacyjnego brak norm jak dla kotłów na paliwa stałe /kominek/. Możesz końcówkę wyprowadzić w dowolnym miejscu dachu i praktycznie w dowolnej wysokości. Wyrzut spalin jest wymuszony.Zdaje się, że niektórzy producenci dachówek maja gotowe rozwiązania zwieńczenia komina pasujące do kształtu i koloru dachówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 05.03.2017 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Jeszcze jedno pytanie . Bo mam kominek i kondensat w projekcie tak zrobiony że dzieli ich tylko ściana działowa i kominy maja przy sobie i tu moje pytanie.Czy robić dla kominów taką samą wysokość czy nie lepiej je wyschodkować by w razie zapalenia kominka a kondensat podgrzewał wode by nie zaciągał spalin z kominka ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.03.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Wyloty przewodów spalinowych kominka i kotła w szczycie komina, a pobór powietrza do kotła kondensacyjnego przez kratki w ścianie komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 06.03.2017 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) I chyba do kominka też kupie komin dwuścienny dedykowany do kominków Firmy Jawar Nord. Fajne rowiązanie bo nie trzeba doprowadzać powietrza wylewką a koszty jak normalnego. I moze ktoś mi podpowie czy można zrobić rewizje , skraplacz do kominka przez sciane od strony PG, sytuacja jak na zdjeciu w linkuhttp://www.fotosik.pl/zdjecie/8deef1f6bc77fcad Edytowane 6 Marca 2017 przez matiix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.03.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) Do kominka na paliwo stałe zrób normalne jak najkrótsze doprowadzenie powietrza w wylewce lub chudziaku przez ścianę.Wolałbym nie ryzykować że owa nowinka techniczna zapewni odpowiedni dostęp tlenu a tym samym ciąg w kominie.Podczas rozpalania kopcenie do pomieszczenia gwarantowane.Skraplacz umieść gdzie chcesz i wyprowadź rurkę do kanalizacji, podczas pracy kapać może nie będzie ale podczas większego deszczu i wylocie bez daszka woda będzie miała gdzie uciec. Do kotła kondensacyjnego z dostępem powietrza będzie OK tylko czy instalator akurat to wykorzysta i nie włoży dodatkowej rury PVC ? Edytowane 6 Marca 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.03.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 głupoty gadasz. Średnice mają bardzo duże znaczenie. Mała średnica to mała długość przewodów spalinowego i powietrznego. Jest coś takiego jak opory przepływu. Przeczytaj dyskusję od początku i proszę o pokazanie moich głupot nie wyrywając postu z kontekstu całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 13.03.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Witam, tynkarze urwali w kominie systemowym Jawar (dla pieca gazowego) rurkę ceramiczną kondensatu. Nie mam kontaktu z osobą, która to budowała, więc b. proszę o podpowiedź jak to się mocuje? Czy specjalny silikon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.03.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) W kominie do kotła kondensacyjnego odprowadzenie kondensatu jest zbędne.Kondensat jest odprowadzany z komina/przewodu spalinowego poprzez kocioł. Przykład http://kominflex.com.pl/sites/default/files/wsps/wsps.jpg Edytowane 13 Marca 2017 przez Greengaz Przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 14.03.2017 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Greengaz -Dzięki wielkie! Fajnie wiedzieć po niewczasie Fakt, że wejście spalin jest pod sufitem, ale cały komin u nie leci od dołu i na samym dole jest rurka ceramiczna -ta ułamana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.03.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Nie rozumiem po co ludzie stawiają kominy systemowe do kondensatów, a później wkładają do niego rury spalinowe z kwasówki. Ja puściłem rurę w przewodzie wentylacyjnym z kształtek. Jeśli nie włoży do systemówki rury stalowej to gdzie spłynie kondensat? A jak włoży to po co budował systemówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts