LostHighway 05.03.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Cześć, czy można stosować matę grzejną - elektryczną w prysznicu bez brodzika? Jeżeli tak to jaką?Przejrzałem forum i nie znalazłem takiego rozwiązania, no i z wiadomych względów nie wiem czy jest bezpieczne? Dlaczego maty -> zrezygnowaliśmy z brodzika w łazience no i wyszło, że pod prysznicem nie ma zainstalowanej podłogówki, chciałbym uniknąć efektu zimnej podłogi. Czy takie rozwiązanie z matami ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.03.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Czy takie rozwiązanie z matami ma sens? Mam tak w mieszkaniu w bloku - najtańszy zestaw z kablami jakie znalazłem. Działa okazjonalnie od prawie 5 lat i jedyny problem to konieczność wymiany kondensatora w tandetnym sterowniku, bo padł. Jeżeli boisz się porażenia prądem, to IMO szanse przebicia są bliskie zera, jak nie uszkodzisz mechanicznie kabli nawet, przy nieszczelnej izolacji przeciwwilgociowej. A i wtedy różnicówka powinna zadziałać wystarczająco szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 09.03.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Wystarczająco szybko na. ...?przepisy są jednoznaczne- żadnego 230 w strefie "0"I nie bez powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Wystarczająco szybko na. ...? przepisy są jednoznaczne- żadnego 230 w strefie "0" I nie bez powodu. Możesz zacytować ten przepis, że wylewka pod płytkami (nie ma brodzika) to strefa 0? Jak są zdefiniowane płaszczyzny poziome i pionowe wydzielające strefę 0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 12.03.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Przepraszam ze tak poźno odpowiadam.Wg. Mojego zrozumienia pytania nie mowimy o wykewce tylko o matach pod plytkami, zatopionymi w kleju-a to jest strefa "0".Piszesz kolego o RCD, a czy wiesz ze jest to najbardziej zawodne urządzenie w calej domowej instalacji elektrycznej? Poleganie tylko na nim to jak zabawa zapałkami nad kalużą benzyny. Wiesz jak często, nawet nowe nie przechodzą pomiarów? Nie wiesz jaki jest u kolegi układ sieci, wiec skąd wiesz czy moze zainstalować RCD (jeśli go nie ma)?To że tak zrobiłeśu Siebie nie znaczy że to jest bezpieczne i zgodne z sztuką. A już tym bardziej nie upoważnia Cię do doradzania tego rozwiązania innym. Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Wg. Mojego zrozumienia pytania nie mowimy o wykewce tylko o matach pod plytkami, zatopionymi w kleju-a to jest strefa "0". A podasz tę definicję strefy zero? Nie jest to wnętrze brodzika i to co powyżej? Skąd zaczerpnąłeś definicję, że to co pod brodzikiem to też strefa zero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 13.03.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Oczywiście że jest to wnętrze brodzika i logiczne jest że to co jest 7mm niżej także należy potraktować jako "0". Okładzina z płytki nie jest izolacyjna - troche zdrowego rozsądku.Doradziles koledze bzdure i teraz na siłę ją forsujesz - na pewno ktoś kto ma 1171 postów nie może się mylić.....Proponuję poczytać o zasadach montażu ogrzewania podłogowego elektrycznego w łazience w WYLEWKACH a nie bezpośrednio pod płytkami oraz o połączeniach wyrównawczych.Jak juz posiądziesz tą wiedzę to możemy wrócić do rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Oczywiście że jest to wnętrze brodzika i logiczne jest że to co jest 7mm niżej także należy potraktować jako "0". To rozmawiamy w końcu o przepisach (które często są nielogiczne) czy o logice (uznaniowej)? A jak głęboko to, co jest poniżej brodzika (czyli poniżej jego wnętrza) jest strefą 0? 7mm? dwa centymetry? Metr? Na Twoją logikę nie ma tam izolatora, a na moja jest - i elektryczny, i przeciwwilgociowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 13.03.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 A gdzie się robi izolację przeciwwilgociową? Czy aby nie na wylewce? Mata ma być zatopiona w kleju, więc ponad izilacją przeciwilgociową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 14.03.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Pod prysznicem to balansujemy na cienkiej granicy paru mm. - teoretycznie nic nie powinno się wydarzyć, ale... strzeżonego Pan Bóg strzeże, także skłaniam się ku @arlix, że lepiej nie kusić losu. Jak komuś zimne płytki pod ciepłym prysznicem bardzo szkodzą na wrażliwe stópki, to niech sobie zakupi klapeczki prysznicowe i problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.03.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 http://www.matygrzejne.biz/kable-grzejne/123-kabel-grzejny-zg30-15w-na-1mb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts