Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mata grzejna/elektryczna pod prysznic bez brodzika

Recommended Posts

Cześć,

czy można stosować matę grzejną - elektryczną w prysznicu bez brodzika? Jeżeli tak to jaką?

Przejrzałem forum i nie znalazłem takiego rozwiązania, no i z wiadomych względów nie wiem czy jest bezpieczne?

Dlaczego maty -> zrezygnowaliśmy z brodzika w łazience no i wyszło, że pod prysznicem nie ma zainstalowanej podłogówki, chciałbym uniknąć efektu zimnej podłogi. Czy takie rozwiązanie z matami ma sens?

Czy takie rozwiązanie z matami ma sens?

Mam tak w mieszkaniu w bloku - najtańszy zestaw z kablami jakie znalazłem. Działa okazjonalnie od prawie 5 lat i jedyny problem to konieczność wymiany kondensatora w tandetnym sterowniku, bo padł.

Jeżeli boisz się porażenia prądem, to IMO szanse przebicia są bliskie zera, jak nie uszkodzisz mechanicznie kabli nawet, przy nieszczelnej izolacji przeciwwilgociowej. A i wtedy różnicówka powinna zadziałać wystarczająco szybko.

Wystarczająco szybko na. ...?

przepisy są jednoznaczne- żadnego 230 w strefie "0"

I nie bez powodu.

Możesz zacytować ten przepis, że wylewka pod płytkami (nie ma brodzika) to strefa 0? Jak są zdefiniowane płaszczyzny poziome i pionowe wydzielające strefę 0?

Przepraszam ze tak poźno odpowiadam.

Wg. Mojego zrozumienia pytania nie mowimy o wykewce tylko o matach pod plytkami, zatopionymi w kleju-a to jest strefa "0".

Piszesz kolego o RCD, a czy wiesz ze jest to najbardziej zawodne urządzenie w calej domowej instalacji elektrycznej? Poleganie tylko na nim to jak zabawa zapałkami nad kalużą benzyny. Wiesz jak często, nawet nowe nie przechodzą pomiarów? Nie wiesz jaki jest u kolegi układ sieci, wiec skąd wiesz czy moze zainstalować RCD (jeśli go nie ma)?

To że tak zrobiłeśu Siebie nie znaczy że to jest bezpieczne i zgodne z sztuką. A już tym bardziej nie upoważnia Cię do doradzania tego rozwiązania innym.

Arek

Wg. Mojego zrozumienia pytania nie mowimy o wykewce tylko o matach pod plytkami, zatopionymi w kleju-a to jest strefa "0".

A podasz tę definicję strefy zero? Nie jest to wnętrze brodzika i to co powyżej?

Skąd zaczerpnąłeś definicję, że to co pod brodzikiem to też strefa zero?

Oczywiście że jest to wnętrze brodzika i logiczne jest że to co jest 7mm niżej także należy potraktować jako "0". Okładzina z płytki nie jest izolacyjna - troche zdrowego rozsądku.

Doradziles koledze bzdure i teraz na siłę ją forsujesz - na pewno ktoś kto ma 1171 postów nie może się mylić.....

Proponuję poczytać o zasadach montażu ogrzewania podłogowego elektrycznego w łazience w WYLEWKACH a nie bezpośrednio pod płytkami oraz o połączeniach wyrównawczych.Jak juz posiądziesz tą wiedzę to możemy wrócić do rozmowy.

Oczywiście że jest to wnętrze brodzika i logiczne jest że to co jest 7mm niżej także należy potraktować jako "0".

To rozmawiamy w końcu o przepisach (które często są nielogiczne) czy o logice (uznaniowej)?

A jak głęboko to, co jest poniżej brodzika (czyli poniżej jego wnętrza) jest strefą 0? 7mm? dwa centymetry? Metr?

Na Twoją logikę nie ma tam izolatora, a na moja jest - i elektryczny, i przeciwwilgociowy.

Pod prysznicem to balansujemy na cienkiej granicy paru mm. - teoretycznie nic nie powinno się wydarzyć, ale... strzeżonego Pan Bóg strzeże, także skłaniam się ku @arlix, że lepiej nie kusić losu.

Jak komuś zimne płytki pod ciepłym prysznicem bardzo szkodzą na wrażliwe stópki, to niech sobie zakupi klapeczki prysznicowe i problem z głowy ;)