czterylewerece 05.03.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 W powstającego dla mnie projektu dach z góry będzie miał w przybliżeniu kształt litery T, obydwie "części" dwuspadowe. Nie planuję w przyszłości adaptacji poddasza na część typowo mieszkalną, raczej pozostanie graciarnią. W związku z tym pytanie: jakie są argumenty za/przeciw kupowaniu gotowej więźby? Jak wygląda chociażby różnica w ociepleniu, kiedy nie ma typowego stropu? W temacie dachowym jestem jeszcze zupełnie zielony Planuję pokryć blachodachówką. Bo czas montażu aż takim priorytetem dla mnie nie jest. A o porównanie kosztów wolę zapytać Was, niż katalogów firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.03.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 U mnie projekt więźby prefabrykowanej niestety czynił strych bezużytecznym, cena była mniej więcej 30 % wyższa niż robiona tradycyjnie więźba z robocizną. Zaleta taka że wszystko dokładne, równe i kopiowane, z dobrą gwarancją na montaż i materiał, no i jak się ma parterówkę nie za dużą to można zrobić tak że żadna ze ścian wewnątrz nie musi być nośna, dach sobie leży na zewnętrznych ścianach. To daje wtedy dowolność układu pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Jakbyś pomyślał wcześniej, to miałbyś więźbę prefabrykowaną i użytkowy strych. Kwestia projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czterylewerece 05.03.2017 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Jakbyś pomyślał wcześniej, to miałbyś więźbę prefabrykowaną i użytkowy strych. Kwestia projektu. Całe szczęście plan jest od początku taki, żeby strych był tylko miejscem na graty, nawet schody są z garażu, choć pełnowymiarowe. Komu by się chciało latać na górę spać i łamać nogi A jak wygląda kwestia stropów przy takim rozwiązaniu, nie wychodzi na tym taniej? Kemotxb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.03.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Zobacz sobie projekt domu za 150 tys Łukasza Dziadosza, tam jest parterówka z wiązarami z wizualizacją. Czy taniej ... nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 05.03.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Też buduję dom parterowy z wykorzystaniem właśnie wiązarów, przykryty dachówką betonową. Od samego początku już na etapie projektu zakładaliśmy, że dach będzie wykonany właśnie w takiej technologii, mamy wydzielone miejsce na strych/graciarnie na górze ok 50 m2 po podłodze. Dla mnie największym plusem jest dokładność wykonania, certyfikowane drewno, oszczędność przy fundamentach, brak w środku ścian konstrukcyjnych, same ściany działowe. Łatwo poprowadzić instalację np od rekuperacji. Wg mnie zastosowanie wiązarów ma tylko sens, jeżeli budynek był od samego początku projektowany w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tumitak80 21.04.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Dlaczego jeśli ktoś mówi o więźbie prefabrykowanej wszyscy myślą o wiązarach? Przecież wiązary jeszcze te z tymi blaszkami to jest kicha. Prefabrykacja jak najbardziej, nawet wiązary są ok jeśli oparte są na tradycyjnych połączeniach ciesielskich. Służą do tego specjalne maszyny ciesielskie CNC. Dzięki temu zero odpadów, na budowie tylko sam montaż, a wszystko docięte z milimetrową dokładnością. Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez tumitak80 zdjęcie z autoreklamą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.04.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Dlaczego jeśli ktoś mówi o więźbie prefabrykowanej wszyscy myślą o wiązarach? Przecież wiązary jeszcze te z tymi blaszkami to jest kicha. Prefabrykacja jak najbardziej, nawet wiązary są ok jeśli oparte są na tradycyjnych połączeniach ciesielskich. Służą do tego specjalne maszyny ciesielskie CNC. Dzięki temu zero odpadów, na budowie tylko sam montaż, a wszystko docięte z milimetrową dokładnością. [ATTACH=CONFIG]387135[/ATTACH] U mnie tak było. Więźba wycięta na CNC przyjechała ciężarówką, ekipa składała ją dwa dni. Zero odpadu, żadnych blaszek, zamki wycięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.04.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Piękna reklama. Jeszcze warto by uargumentować, dlaczego "wiązary to kicha" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 21.04.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 taa juz zamawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.04.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Wszytko ładnie pięknie tylko ile taka przyjemność kosztuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 21.04.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Caly pic z wiezba tradycyjna polega na kupowaniu drewna bez papieru i rozliczania roboty gotowkowo do reki. Jak kupujesz jakiekolwiek drewno certyfikowane to musi byc od tego vat.Do wiazarow trzeba jeszcze dochodzi kosztu projektu zastepczego, ktory jest juz ''w cenie''.Niemniej jakosc jest nieporownywalnie lepsza od drewna prosto z tartaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.04.2017 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Moja więźba z CNC, robota, deski, papa - 35 tys. Dach kopertowy, 225 m2, krokwie 10x20, grady 22x24, murłata 15x15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tumitak80 26.04.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Caly pic z wiezba tradycyjna polega na kupowaniu drewna bez papieru i rozliczania roboty gotowkowo do reki. Jak kupujesz jakiekolwiek drewno certyfikowane to musi byc od tego vat. Do wiazarow trzeba jeszcze dochodzi kosztu projektu zastepczego, ktory jest juz ''w cenie''. Niemniej jakosc jest nieporownywalnie lepsza od drewna prosto z tartaku. U mnie było zupełnie odwrotnie i nie tak jak kolega pisze. Wszędzie są firmy "krzaki" które dziś są jutro ich niema. Im nie zależy na jakości wykonania i na marce. Tacy kolesie faktycznie montują na dachu co im tartak da w najlepszej - czytaj najniższej cenie. Ja jestem z okolic Wałbrzycha, więźbę miałem w projekcie jako wiązary, firma zamieniła mi je na więźbę prefabrykowaną również za darmo. A jeśli chodzi o jakość...... przepaść jest ogromna pomiędzy więźbą tradycyjną, a wiązarami z tymi blaszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 26.04.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Piękna reklama. Jeszcze warto by uargumentować, dlaczego "wiązary to kicha" Bo mają "te blaszki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tumitak80 28.04.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Chodzi mi o estetykę wykonania, więźbę z tradycyjnymi połączeniami ciesielskimi można odsłonić wyeksponować piękno drewna co ostatnio staje się bardzo modne, a płytki kolczaste nadają się jedynie do zabudowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 28.04.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Mam niemodnie widoczne blaszki na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.04.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Noo, piękno tego zielonego drewna ma coś w sobie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 28.04.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 @tumitak80 - zatrudnijcie moze kogos kto zna sie na reklamie bo to co robisz jest kontraproduktywne. wyobraz sobie, ze na tym forum nie wszyscy sa glupsi od ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tumitak80 29.04.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 @tumitak80 - zatrudnijcie moze kogos kto zna sie na reklamie bo to co robisz jest kontraproduktywne. wyobraz sobie, ze na tym forum nie wszyscy sa glupsi od ciebie @gambit565 - nie reklamuje i nie ubliżam jak Ty jedynie wyraziłem swoje zdanie, ale widzę forumowa "elita - starszyzna" ma monopol na racje i albo jesteś głupi albo reklamujesz. Pozdro dla normalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts