Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w Pex ?

Recommended Posts

Dzień dobry.

Moje pytanie brzmi tak:

Czy woda w rurach pex może być szkodliwa ?

Czy występuje coś takiego jak promieniowanie jonizujące w rurach wodnych np w pexie ?

Piszę małą prace i potrzebne są informacje.

Wiem że promieniowanie jonizujące występuje w wielu miejscach.

Edytowane przez grachi

do CWU to nie najlepszy pomysł. Lepiej PP. nie ze wzgledów higienicznych - tylko złączki w PEX zmniejszają przekrój przynajmniej o połowę. Więc żeby zachować przepływności hydraulicy dają za grube pexy, w efekcie w rurach jest duży zład - co przy ciepłej wodzie zmniejsza komfort korzystania (trzeba spuszczać za dużo).

NIe polecam pex do wody :)

Gość Konto usunięte_1*
ja mam wszystko robione w pex i jest gitara , a robiłem to dlatego że sam mogłem bez problemu to opanować , lutować miedzi nie umiem i narz,ędzi nie mam do pp też nie mam zgrzewarki

Na trójnikach 16 tez ludzie robią i tez problemów nie ma w domkach jednorodzinnych. Może jedynie doprowadzenie główej nitki do rozdziału parter/piętro zrobiłbym na 20tce. Pex to nie stal która się zakamieni po kilku miesiącach/latach i zatka całkowicie. Jakbym robił sobie to może i robiłbym na PP i się bawił, ale mało który fachowiec robiąc cały domek bawi się w zgrzewanie... ja to rozumiem.

ja mam wszystko robione w pex i jest gitara , a robiłem to dlatego że sam mogłem bez problemu to opanować , lutować miedzi nie umiem i narz,ędzi nie mam do pp też nie mam zgrzewarki

taka zgrzewarka kosztuje 100 zł

PP jest najpewniejszym systemem, jak więsz jak zgrzewać

No i z tym bym polemizował. Dla mnie najbezpieczniejszy jest kawał rury bez żadnych łączeń, szczególnie w miejscach niedostępnych - pod posadzkami.

ciąłem dziesiątki razy zgrzane kolanka tak aby zobaczyć co jest w środku - nie ma śladu po łączeniu, stopiona masa przerodzona w całość

Tak jak ktoś napisał zgrzewarka kosztuje 100zł a nauczyć się ja obsługiwać to kilka minut , i moim zdaniem to najlepsze rozwianie dla wody. Pex również do tego się nadaje ale, ma również kilka wad, trzeba bardzo uważać przy gięciu aby jej nie złamać, nie powinno się jej skręcać w ścianie czy pod wylewką gdyż takie połączenie z czasem może przepuszczać. Przy pexie wymagane są rozdzielacze do każdego obwodu co podraża instalację.

Każdy zgrzew może być spieprzony, nawet przez bardzo doświadczonego instalatora. U mnie jak robili piony CO na PP dn40 to przy próbie ciśnieniowej już po chwili jedna mufa zaczęła puszczać już przy cisnieniu 2bary. Instalator zgrzewał te PP bite 5lat więc wiedział jak to się robi. Także nie ma niezawodnych połączeń.

Każdy zgrzew może być spieprzony, nawet przez bardzo doświadczonego instalatora. U mnie jak robili piony CO na PP dn40 to przy próbie ciśnieniowej już po chwili jedna mufa zaczęła puszczać już przy cisnieniu 2bary. Instalator zgrzewał te PP bite 5lat więc wiedział jak to się robi. Także nie ma niezawodnych połączeń.

to się takie coś wymienia,

robiłem łazienkę z ojcem z 15 lat temu jak nie 18... do dziś wszystko trzyma, a była to nowość na rynku i zgrzewarki się wypożyczało