grachi 05.03.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) Dzień dobry. Moje pytanie brzmi tak: Czy woda w rurach pex może być szkodliwa ? Czy występuje coś takiego jak promieniowanie jonizujące w rurach wodnych np w pexie ? Piszę małą prace i potrzebne są informacje. Wiem że promieniowanie jonizujące występuje w wielu miejscach. Edytowane 5 Marca 2017 przez grachi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 "Wiem że promieniowanie jonizujące występuje w wielu miejscach. " Ja też wiem...Zmień zioło, bo to jest zbyt mocne.Ta praca to z mniemanologii? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 05.03.2017 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Ok a pierwsze pytanie ? woda w pexach ? nadaje się do picia itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Uzdatniona, miejska - tak.PEX ma atest spożywczy.Oczywiście można w pexa nalać coś z rowu - wtedy raczej nie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 05.03.2017 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Pex-all-pex firmy wavin jest ok tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 05.03.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 do CWU to nie najlepszy pomysł. Lepiej PP. nie ze wzgledów higienicznych - tylko złączki w PEX zmniejszają przekrój przynajmniej o połowę. Więc żeby zachować przepływności hydraulicy dają za grube pexy, w efekcie w rurach jest duży zład - co przy ciepłej wodzie zmniejsza komfort korzystania (trzeba spuszczać za dużo). NIe polecam pex do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 05.03.2017 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) Dlaczego pex nie do wody ? Pex podobno nadaje się do wody pitnej. A więc chyba czegoś tu nie rozumiem. Proszę o odpowiedź. Edytowane 5 Marca 2017 przez grachi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 przecież napisał, że nie chodzi o względy higieniczne tylko techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.03.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 ja mam wszystko robione w pex i jest gitara , a robiłem to dlatego że sam mogłem bez problemu to opanować , lutować miedzi nie umiem i narz,ędzi nie mam do pp też nie mam zgrzewarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.03.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 U mnie dokładnie tak samo jak u kolegi berthold61. Oczywiście CWU na rozdzielaczach, od rozdzielacza do punku poboru pex fi 16. Zero problemów z wydatkiem. Problem mógł by być gdyby zastosować pex fi 16 w instalacji na trójnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 06.03.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Na trójnikach 16 tez ludzie robią i tez problemów nie ma w domkach jednorodzinnych. Może jedynie doprowadzenie główej nitki do rozdziału parter/piętro zrobiłbym na 20tce. Pex to nie stal która się zakamieni po kilku miesiącach/latach i zatka całkowicie. Jakbym robił sobie to może i robiłbym na PP i się bawił, ale mało który fachowiec robiąc cały domek bawi się w zgrzewanie... ja to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 06.03.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 ja mam wszystko robione w pex i jest gitara , a robiłem to dlatego że sam mogłem bez problemu to opanować , lutować miedzi nie umiem i narz,ędzi nie mam do pp też nie mam zgrzewarki taka zgrzewarka kosztuje 100 zł PP jest najpewniejszym systemem, jak więsz jak zgrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.03.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 PP jest najpewniejszym systemem, jak więsz jak zgrzewać No i z tym bym polemizował. Dla mnie najbezpieczniejszy jest kawał rury bez żadnych łączeń, szczególnie w miejscach niedostępnych - pod posadzkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 06.03.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 No i z tym bym polemizował. Dla mnie najbezpieczniejszy jest kawał rury bez żadnych łączeń, szczególnie w miejscach niedostępnych - pod posadzkami. ciąłem dziesiątki razy zgrzane kolanka tak aby zobaczyć co jest w środku - nie ma śladu po łączeniu, stopiona masa przerodzona w całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.03.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Tak jak ktoś napisał zgrzewarka kosztuje 100zł a nauczyć się ja obsługiwać to kilka minut , i moim zdaniem to najlepsze rozwianie dla wody. Pex również do tego się nadaje ale, ma również kilka wad, trzeba bardzo uważać przy gięciu aby jej nie złamać, nie powinno się jej skręcać w ścianie czy pod wylewką gdyż takie połączenie z czasem może przepuszczać. Przy pexie wymagane są rozdzielacze do każdego obwodu co podraża instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 06.03.2017 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Szukam na stronie wavin atestu do tej rury ale nie mogę znaleść dużo tego jest, rura to PE-XC/AL/PE pomożecie znaleść atest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.03.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 http://pl.wavin.com/web/systemy/woda-pitna-1/instalacje-wewnetrzne/wavin-tigris-k1-system-zaprasowywany.htm Na str 2 Krajowej deklaracji właściwości użytkowych rur masz numer atestu PZH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.03.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 A co z tym promieniowaniem? Świecą Wam te rury nocą? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 07.03.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Każdy zgrzew może być spieprzony, nawet przez bardzo doświadczonego instalatora. U mnie jak robili piony CO na PP dn40 to przy próbie ciśnieniowej już po chwili jedna mufa zaczęła puszczać już przy cisnieniu 2bary. Instalator zgrzewał te PP bite 5lat więc wiedział jak to się robi. Także nie ma niezawodnych połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 07.03.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Każdy zgrzew może być spieprzony, nawet przez bardzo doświadczonego instalatora. U mnie jak robili piony CO na PP dn40 to przy próbie ciśnieniowej już po chwili jedna mufa zaczęła puszczać już przy cisnieniu 2bary. Instalator zgrzewał te PP bite 5lat więc wiedział jak to się robi. Także nie ma niezawodnych połączeń. to się takie coś wymienia, robiłem łazienkę z ojcem z 15 lat temu jak nie 18... do dziś wszystko trzyma, a była to nowość na rynku i zgrzewarki się wypożyczało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts