Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłacza - media - zapytanie

vilano

Recommended Posts

Witam. Uprzedzam ze jestem całkowitym nowicjuszem w tych sprawach ale od czegoś muszę zacząć.

Jestem w trakcie zakupu działki w okolicy Białegostoku. (negocjacje w fazie zaawansowanej :rolleyes:)

Media są w odległości 100 metrów od działki.

Moje pytanie brzmi: Czy mogą wystąpić techniczne uwarunkowania które uniemożliwią mi doprowadzenie mediów do działki.

Jeżeli tak to kto może to sprawdzić/ wydać opinię aby być na 100 % pewnym ze nie ma w tym temacie żadnych przeszkód.

Dziękuję za porady.

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
Przed zakupem poproś sprzedawcę aby wystąpił o warunki przyłączenia mediów.

Do tego bym jeszcze dodała ,żeby je dokładnie przeczytać i udać się "w teren" tzn spytać się włascicieli gruntów przez które ew. bedą przechodzić te media czy się zgadzają .W tym momencie napotyka się często na opór i brak zgody

Odległość 100 m to już sporo i możesz mieć po drodze kilka działek, kilku właścicieli gruntów, w tym gminę (w sensie chodnik, droga) i może być trochę problemów. Prąd i woda nie są aż tak kłopotliwe jak kanalizacja - ta jest droga i trudna. Prąd w PGE do 200 m jest w sumie zryczałtowany w zależności od mocy przyłączeniowej płaci się. Oczywiście w zależności jakie to przyłącze jest czy ziemne czy napowietrzne. Tutaj trzeba wystąpić o zapewnienie dostaw energii do lokalnego dostawcy. To samo z wodą udać się trzeba do dostawcy i złożyć podanie o określenie warunków dostawy i przyłącza. Kanaliza, gaz, ciepło sieciowe, telkom to osobny temat bo to nie zawsze się da załatwić, ze względu na możliwości techniczne.

Podepnę się pod temat - bo... to też z okolic Białegostoku i o przyłączach pytanie :p

1) Inwestor (stary, drewniany domek) wystąpił o warunki przyłączenia do wodociągu miejskiego - co dalej? Muszę uzgadniać trasę przyłącza z wodociągami? Czy po prostu składam w urzędzie mapkę z określoną trasą przyłącza do domu. Taką robotę wykonuję "na zgłoszenie" czy "pozwolenie"?

2) Domek będzie rozbudowywany - w trakcie projektowania - może lepiej to przyłączenie do sieci załatwić razem z dokumentacją o przebudowę/ rozbudowę?

Czy do obu wariantów potrzebny jest opis od sanitarnika?

P.S vilano - w jakich okolicach planujesz kupno działki?

Edytowane przez jo-anka

W warunkach mam trochę informacji, łącznie z przekrojem rur, jakie powinno się użyć. Ale trasy to tu nie ma opisanej - tylko tyle, że przyłącze od ul. takiej i takiej, a wodomierz w budynku albo w piwnicy. Ja myślałam, że uzyskanie warunków jest równoznaczne z możliwością wykonania takiego przyłącza i żadne dodatkowe projekty już nie są potrzebne.

Wczoraj zrobiłam rozeznanie i same warunki nie załatwiają sprawy. Tak jak piszesz, trzeba robić projekt przyłącza z jakimś przekrojem, schematem przyłącza, wcinką w rury w pasie drogowym, uzgadniać z drogami, uzgadniać z wodociągami. Lepiej mi się żyło w nieświadomości...

Po czyjej stronie są te projekty przyłączy? Wodociągi nie powinny same określić trasy i podłączyć domek do sieci?

Absolutnie, warunki to takie wstępne przyrzeczenie, że damy wodę. Projekt musi zrobić człowiek z uprawnieniami, uzgodnić go w MPWiK, uzyskać wszelkie zgody (np. przebiegu trasy w Zarządzie Dróg) i wówczas można myśleć o wykonaniu przyłącza. Przyłącze to Twój problem i Twój koszt, niestety. Na szczęście nie trzeba już zgłoszenia i pozwolenia.

Warunki w zasadzie powinny dokładnie określać takie sprawy, zależy którędy może biec przyłącze.

• 3 months później...

Witam,

proszę o pomoc bardziej zorientowanych. Planuję budować na działce na której już stoi jeden budynek mieszkalny (na działce jest dostęp do wody, prądu, kanalizacji). Pytanie: czy do pozwolenia na budowę będę musiała dołączyć jakieś zaświadczenie o warunkach przyłączy? Chciałabym to wiedzieć bo załatwienie takiego dokumentu zapewne tez wymaga czasu. Z góry dziękuję za informacje.

Witam,

proszę o pomoc bardziej zorientowanych. Planuję budować na działce na której już stoi jeden budynek mieszkalny (na działce jest dostęp do wody, prądu, kanalizacji). Pytanie: czy do pozwolenia na budowę będę musiała dołączyć jakieś zaświadczenie o warunkach przyłączy? Chciałabym to wiedzieć bo załatwienie takiego dokumentu zapewne tez wymaga czasu. Z góry dziękuję za informacje.

Będziesz musiała dołączyć warunki przyłączy.

A to wynika z przepisu prawa?

Zgodnie z art. 52 ust. 2 w związku z art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym , wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy, powinien zawierać między innymi charakterystykę inwestycji, obejmującą określenie zapotrzebowania na wodę, energię,ścieki, a także innych potrzeb w zakresie infrastruktury technicznej. Jednocześnie wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku, gdy istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego, przy czym warunek ten uznaje się za spełniony, jeżeli wykonanie uzbrojenia terenu zostanie zagwarantowane w drodze umowy zawartej między właściwą jednostką organizacyjną a inwestorem (art. 61 ust. 1 pkt 3 i ust. 5 u.p.z.p.).

Media,wodę, energię możesz sobie podciągnąć od budynku który stoi obok montując od liczniki( jeżeli się dogadasz np z rodziną).

Zależy na kogo trafisz w Urzędzie , ja miałem babkę co się o wszystko czepiała, chodziarz nie miała racji, kazałem sobie na piśmie uzasadnienie, później zebrali się w Urzędzie z poszczególnych dzielinic i przegłosowali babsko. W końcu musiała mi podbić ale nie przyznała się do błędu "urzędnik nigdy się nie myli". Przez nią straciłem 3 miesiące:/.

Na warunki przyłączy czeka się około miesiąc czasu.