Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczki Silka odpadają od zaprawy. Pomocy.

Recommended Posts

Witam.

Mam taki problem, po wymurowaniu pierwszej warstwy z bloczków Silka 24 na zaprawie zwykłej 1 do 3 + plastyfikator na mróz ( robiłem to 27 lutego) bloczki ruszają się.

Wiem, brzmi to śmiesznie, jednak wymurowałem już kilka domów, teraz buduję swój dom i nigdy nie spotkałem się z czymś takim.

Niektóre bloczki można bez użycia większej siły po p0rostu podnieść.

Bloczki które wydają się trzymać zaprawy po uderzeniu pięścią 2-3 razy także odpadają.

Oderwane bloczki są od dołu czyściutkie choćby dopiero co zdjęte z palety.

Co jest grane? :(

Proszę o pomoc bo nie wiem co robić.

Pozdrawiam. :)

Jeśli zaprawa odpada od bloczka, to może woda zamiast wiązać zaprawę jest wchłaniana do bloczka, a ilość plastusia jaką dałeś tak zmienil napięcie powierzchniowe wody że nic z tego? Jakiego cementu używasz? Z jaką datą produkcji, bo przynajmniej w dwóch cementowniach a plotki niosą że we wszystkich zmieniła się charakterystyka cementu, dokladniej idzie o wodożądność, co według mnie jest powiązane z innym kształtem ziaren cementu i przy okazji z innym jego zachowaniem

Cement górażdże kupiony na składzie budowlanym, nie w markecie. Data produkcji 6.2.2017.

Plastyfikatora dałem wg zaleceń na opakowaniu. Przypuszczam iż wina leży po stronie piasku.

Piasek jest płukany i ziarna wydają się być za ostre, trza by było dawać cementu chyba 1 do 2.

Takie mam przypuszczenia. Jutro próbuję na zwykłym piasku kopanym.

Chodzi o granulację. Kształt nieco mniej istotny. Jak będziesz chciał potwierdzenia czy to wina cementu czy piasku zrób próby:

- cement : piasek (jakikolwiek) 1: 3 (bez plastusia)

- cement : piasek (j.w) 1: 3 (z plastusiem)

- cement : piasek (j.w) 1:2 (bez plastusia)

- cement : piasek (j.w) 1:2 (z plastusiem)

Jeżeli to wina piasku to będzie różnica przy skladzie 1:3 (ale jeśli ziarno jest ostre i grube, to zaprawa na grubym powinna być mocniejsza niż na kopanym), ale ja stawiam, że wina leży po stronie cementu