karoka65 16.08.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Panowie ja pytam o ten agregat na poważnie a nie żeby sobie jajca robić. Ma ktoś wiedzę w tym temacie? Co to miało by być? jakie ceny? itp Znam się trochę na kotłach węglowych, na agregatach prądotwórczych jak widać już nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 16.08.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 cóż, ja wydałem dużo kasy i całkowicie niepotrzebnie mam dwa kominy, oba z klinkieru bez systemu i bez wkładów jeden jest ślepy z kotłowni - nie ma żadnego podłączenia, od góry zaszpuntowany (chyba tak to się nazywa) drugi komin mam z salonu, z podłączoną do niego kozą cena obu kominów - materiał z robocizną - wyszło około 5k, koza z rurami i podłączeniem - kolejne 4k poza tym doprowadzenie do kozy w podłodze powietrza z zewnątrz - jakieś 300 PLN będzie w pełnym zaokragleniu 10k liczę w tym tez przeglądy coroczne nie mam pojęcia ile kosztuje agregat, który uciągnąłby moją pompę, ale pewnie mniej drewno mam za darmo, dostałem 3 kubiki w 2015 mam jakieś 2.75 jeszcze w pierwszym roku paliłem z kozie jakieś 3-4 razy (od czerwca 2015-do czerwca 2016) w drugim dokładnie 4, bo żeby mi się "robactwo" w kominie nie zalęgło, paliłem co kwartał 2-3 polanka (od czerwca 2016 do lata 2017) w tym roku zapaliłem raz...(od lata 2017) najdurniej wydane 10k w moim życiu (o których wiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.08.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 @TwójPan wie. Jego pytaj. Liczyłem na trochę inną odpowiedź zamiast uszczypliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.08.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 najdurniej wydane 10k w moim życiu (o których wiem) Tylko że nie wszyscy potrafią się do tego przyznać Później posty typu "lubię w ogień patrzeć jak migocze" Widzę że kolega prawie po sąsiedzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.08.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Oczywiście że nie chodzi mi o agregat taki którym można zasilić co najwyżej betoniarkę na budowie ale taki który może zasilać zaawansowana elektronikę choćby w PCi.Widziałem na przykładzie kotła podajnikowego gdzie w sterownikach występuje już taka elektronika co się działo po podłączeniu UPSa za parę złotych z alledrogo z tzw. sinusoidą modyfikowaną.Po niewielkim rozeznaniu tematu autoryzowane serwisy PCi nie zalecają a wręcz mówią o możliwości trwałego uszkodzenia PCi w skutek zasilania jej agregatem prądotwórczym.Nie wiem co o tym myśleć?Wydaje mi się że jednak są takie agregaty ale koszty zakupu takiego urządzenia do najtańszych raczej nie będą należeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.08.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Ja go pytam ile tych agregatów można kupić za 2500 bo tyle mnie kominek kosztował. 2.5k zł dałeś za kominek? Chyba za wkład i go na 4 cegłach na tarasie trzymasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.08.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Nie musi być. Ep musi być odpowiednie. A to możesz zbić zakładając fotowoltaikę, kolektory czy cokolwiek co obniży ci zapotrzebowanie na energię pierwotną. Przykłady wyklikasz sobie w googlach. Ani kolektory , ani fotowoltaika nie są mi potrzebne i nie widziałem sensu tego montażu. Więc jak już to wolę kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.08.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Eeeee? co mi tu kasują wątek?Nudzi się komuś?O agregatach było to wywalone a jakieś kominki zostały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.08.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 (edytowane) Nie po to sobie paluchy zdzieram na klawiaturze żeby mnie kasowali Edytowane 16 Sierpnia 2018 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 17.08.2018 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Nie po to sobie paluchy zdzieram na klawiaturze żeby mnie kasowali marudzisz a co do tego generatora powyżej za mały czas pracy do 2 godzin o ile pamiętam, sąsiad wypożyczył podobny hondy, o podobnej mocy, nie wiem czy ten model, on też nie pamięta dokładnie którego potrzebował na budowie, bo prądu nie miał, i wtopa firma wypożyczająca nakazała używać go nie dłużej niż przez godzinę ciągłej pracy... w systemie 1 godzina pracy/ 12 godzin odpoczynku za złamanie tego nakazu walnęli w umowie wypożyczenia karę finansową, bodajże 5k PLN po 2 dniach oddał, zapłacił za 48 godzin wypożyczenia około 2k potem ściągał jakiegoś Kohlera o mocy 14kW z Wrocławia, 1k za dzień wypożyczenia, ale ciągła praca do 3 godzin, przerwa zaś pomiędzy cyklami miała być tylko taka, jak sama praca czyli pracował 2 godziny, odpoczynek 2 godziny i znów praca... co prawda teraz twierdzi że jeśliby ktokolwiek pytał, to lepiej najpierw dać prąd, potem dopiero robić, ale Kohlera poleca niestety nie znam nikogo kto ma agregat jako awaryjne źródło prądu w napędzaniu PC, znam jedynie osoby z ekogroszkiem i agregatem no i bardzo rzadko je używają...(wina tego że prądu jak nie ma to ledwie parę godzin, więc nie chce im się już go włączać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.08.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 marudzisz a co do tego generatora powyżej za mały czas pracy do 2 godzin o ile pamiętam, sąsiad wypożyczył podobny hondy, o podobnej mocy, nie wiem czy ten model, on też nie pamięta dokładnie którego potrzebował na budowie, bo prądu nie miał, i wtopa firma wypożyczająca nakazała używać go nie dłużej niż przez godzinę ciągłej pracy... w systemie 1 godzina pracy/ 12 godzin odpoczynku Do czego za mały? A po drugie sąsiada w wała zrobili. Nigdzie ani w instrukcji szczegółowej ani gwarancji takich zapisów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 17.08.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Kuzyn kupił stary agregat wojskowy coś ok.3kw miał to podłączyć do instalacji w razie braku prądu jednak ma piec na groszek i ne pytałem czy to się sprawdza.Też zastanawiałem się nad takim zabezpieczeniem swojej pc ale co jak sama pc zastrajkuje? W tamtym tygodniu wchodzę do kotłowni a na strowniku-wyświetlaczu nie ma nic wygasł,sama pc realizowała grzanie wody,zresetowałem bezpiecznikiem i po 2 dniach wyswietlacz się naprawił.Ja również wydałem na 2 kominy plus koza jakieś 12k jeden zbedny bo jest pc a koza ładny mebelek i jekies zabezpieczenie,choć gdybym drugi raz budował to chyba bez kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.08.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Witam ,zaglądam tu sobie od czasu do czasu i zaczynam się zastanawiać czy nie kupić konia z wozem - bo samochód może się zepsuć na dobre...A poważnie - przejrzałem sobie alle... i agregat 5-7kW 3f to koszt ok 2 000pln. Napisałem do sprzedawcy czy gen może pracować 24h. Trzeba wbić się w opinie o takim sprzęcie np w budowlace i wtedy zadecydować :-nowy chinolczy :-używany „pewniak” np Honda , itpWstępnie myślałem o eko kominkach- ale na to samo wyjdzie kosztowo , a przy gen jeden klamot będzie...Najbardziej obawiam się braku prądu przez kilka dni- jeśli po jednym dniu nie będzie szans na powrót zasilania , to kupię agregat (nowy lub używany- zależy co się trafi).Kiedy padnie PC , to włączę grzałkę w jedn wewn - a jeśli to nie będzie możliwe , to kupię po ok 100 pln/szt kilka grzejników (tzw farelki).Może najtaniej będzie kupić najtańszy ogregat bez specjalnej stabilizacji (oby tylko mógł pracować ciągle)+ 4/5 grzejników za 500 pln Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.08.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Dodam jeszcze tylko , że przy inwerterach teoretycznie wahania napięcia nie powinny mieć większego znaczenia ze względu na driver sprężarki-natomiast nie wiadomo jak się zachowa reszta elektroniki... Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez bobrow Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.08.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Czytam jeszcze Wasze wpisy o krótkich czasach pracy agregatów- jeśli tak jest zazwyczaj , to kurza melodia :-mam zdjąć koło napędowe w samochodzie , założyć koło pasowe i napędzać urządzenie prądotwórcze ?Ręce opadają , aż się nie chce wierzyć- że są z tym problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 17.08.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Do czego za mały? A po drugie sąsiada w wała zrobili. Nigdzie ani w instrukcji szczegółowej ani gwarancji takich zapisów nie ma. nie wiem czy są, specjalistą nie jestem, sam nie posiadam ale w tej wylinkowanej hondzie wyraźnie napisali - praca ciągła do 2h15min czyli jak rozumiem, maksymalny czas pracy to 2h i kwadrans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.08.2018 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 nie wiem czy są, specjalistą nie jestem, sam nie posiadam ale w tej wylinkowanej hondzie wyraźnie napisali - praca ciągła do 2h15min czyli jak rozumiem, maksymalny czas pracy to 2h i kwadrans Bo paliwa na tyle starcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.08.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Ludzie gdzie wy mieszkacie ??? W środku puszczy w namiotach ??? U mnie w czasie budowy jak robili nową podstację ( notabene jest 100m od mojego domu i z niej kabel ziemny wychodzi do okolicznych domów ) przy -10c na zewnątrz przez 3 dni spadła mi temp z ok.20C do 18 C - dom z ociepleniem, niezamieszkały ). Przez 7 lat najdłuższe przerwy ( latem przy planowanych przerwach to 4-5 h , przy awariach poniżej 2 h ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.08.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Ludzie gdzie wy mieszkacie ??? W środku puszczy w namiotach ??? U mnie w czasie budowy jak robili nową podstację ( notabene jest 100m od mojego domu i z niej kabel ziemny wychodzi do okolicznych domów ) przy -10c na zewnątrz przez 3 dni spadła mi temp z ok.20C do 18 C - dom z ociepleniem, niezamieszkały ). Przez 7 lat najdłuższe przerwy ( latem przy planowanych przerwach to 4-5 h , przy awariach poniżej 2 h ). w Lipkach pod Stoczkiem w zimie przerwa w dostawie prądu 28 h. Komiek uratował dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.08.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Tak wlaśnie wygląda prawdziwa Polska z dziada pradziada. Cóś wiem w tym temacie, choc już tam nie mieszkam. Do tego jeszcze realności bez ksiąg wieczystych w standardzie, bez przeprowadzonych spadkobrań, w nieistniejacych ale stojących budynkach jakieś służebności dożywocia (tu akurat była ksiega wieczysta - bez budynku lecz z dożywociem zamieszkania:eek:) . O tym ostatnim był wątek na forum, rzecz gdzieś w powiecie Koneckim. To ja już wolę popruskie porządki na Dolnym Śląsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts