tomaszp85 07.03.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Cześć, Mam do podłączenia nową płytę indukcyjną amica 230v / 400v obsługuje oba zasilania. Umówiłam się z elektrykiem z wymaganymi uprawnieniami, aby wykonać od razu wpis świadectwo podłączenia w karcie gwarancyjnej. Przyjechał elektryk, podłączył na 400v i z płyty choinka wszystko miga nie działa. Kolejna próba, bez zmian. No to próba na 230v, nic to nie zmienia, cały czas miga i nie działa. Elektryk stwierdził, że płyta uszkodzona... No jak skoro nówka dopiero co z kartonu wyjęta. Pojechał. No to już sam podłączyłem do niej kabel zasilający na 230v (wg. schematu z naklejki) i odziwo zadziałała. Elektryk podłączał jakoś 230v z przewodów siły. Potrzebuję pomocy aby podłączyć ją na 400v skoro mam siłę w kuchni. Elektryka podłączenie na którym nie działa poniżej: Podłączenie, wymagane na 400v opisane jest jako 400v 2N~ (widać schemat na powyższym zdjęciu) W internecie znalazłem 2 różne schematy wg. których powinienem smostkować 2 przewody brązowy i niebieski. jednak przed wykonaniem takiej próby chciałbym się skonsultować, gdyż to dla mnie nie naturalne mostkować N z fazą obawiam się o bezpieczniki i jeszcze bardziej o płytę. Jeszcze jedno dla mnie jest zastanawiające na przewodach szary, brązowy, czarny i NIEBIESKI próbówka świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.03.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Odczep szary przewód od pierwszego zacisku po lewej stronie i tak samo postąp z jego drugim końcem we wtyczce lub puszce w kuchni...... zależy co tam masz u siebie.Pozostałe przewody czyli czarny i brązowy pozostaw na swoim miejscu czyli podłączone do zacisków L1 i L2.Ich drugie końce mają być podłączone do dwóch różnych faz w gnieździe lub puszce w kuchni.Jeśli nie posiadasz miernika to podłącz je do dwóch zacisków pod którymi neonówka świeci. Przewód N czyli Neutralny ma być podłączony do zacisku N czyli tak jak to jest teraz. Jeśli neonówka świeci na przewodzie N to oznacza że jego drugi konieć nie jest podłączony do zacisku neutralnego.Jego świecenie jest spowodowane uzwojeniem grzejnym płyty. Mruganie wszystkiego jest spowodowane poprzez słabe podłączenie zacisku N lub małym przekrojem żyły. Mostkowanie dwóch zacisków L1 i L2 wykonuje się tylko w przypadku zasilania 230VZwarcie dwóch kolorów czarnego, brązowego, szarego spowoduje zwarcie międzyfazowe 400V , natomiast zwieranie ich do przewodu niebieskiego spowoduje zwarcie fazowe 230V. Nie sugeruj się internetem ale dla podłączenia 400V w tym przypadku prawidłowy jest obrazek z prawego górnego rogu z tym że jeszcze trzeba go prawidłowo podłączyć do zacisków płyty oraz do zacisków zasilania w kuchni.Neonówką w ten sposób nic nie zdziałasz i jeśli nie posiadasz miernika to najlepiej zrób sobie próbnik z żarówki, oprawki i dwóch przewodów.Jeśli podłączysz przewody do fazy i do zacisku na którym neonówka nie świeci to żarówka powinna się zapalić.Jeśli takie połączenie spowoduje wywalenie zabezpieczenia różnicowo prądowego to oznacza że owy zacisk nie jest N tylko zaciskiem PE do którego ma być podłączony przewód żółto - zielonyTo oznacza że owy zacisk jest neutralny N i to do niego należy podłączyć niebieski przewód.Przewód szary posłuży Ci do zdublowania przewodu N tak aby utworzyć opisane połączenie 2N. Edytowane 7 Marca 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Cześć na wstępie dzięki wielkie za odpowiedź! Jest to nowe mieszkanie oddane w tym roku, w puszce w ścianie mam identyczne kolory jak na zdjęciu. Wykonałem jedynie przedłużenie przewodu 1:1 z tymi samymi kolorami. Przy próbówce świecą przewody po odłączeniu ich od płyty indukcyjnej: szary, brązowy, czarny i niebieski. Przewody do puszki 5 x 2,5 mm, przedłużenie do płyty indukcyjnej identyczny przewód również 5 x 2,5 mm. Czyli co sugerujesz spróbować? Mam elektroniczny miernik, którym można sprawdzić, napięcie, coś takiego: http://sklep.satserwis.pl/miernik-dt-830buz-zolty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Skoro płyta działa prawidłowo po podłączeniu 230v 1N jak na naklejonym schemacie, to może chodzi o to aby z siły podłączyć tak, aby podać 2 fazy po 230v każda, da radę tak? Na L1 i L2 podać osobno 230v z przewodów siły. Jak wnioskuję z różnych schematów taki efekt uzyskamy poprzez zmostkowanie szarego z niebieskim i czarny L1 oraz brązowy L2? Można tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Kolego najpierw sprawdź przewody w puszcze szary, brązowy czarny powinny świecić gdy przyłożysz do nich neonówkę. Przewód niebieski N(neutralny), oraz żółto zielony PE(ochronny) nie powinny świecić. Jeżeli jest tak jak pisze to do L1 w płycie przyłącz przewód czarny z puszki w ścianie do L2 brązowy.z puszki w ścianie. Do żółtozielonego w płycie przyłącz żółtozielony z puszki, A te dwa przewody co zostały w kablu od płyty skręć razem i podłącz do nich niebieski przewód z puszki w ścianie i płyta powinna działać. Jak zaś przy podłączeniu neonówki do przewodu niebieskiego czy żółtozielonego w puszcze okaże się że w którymś z nich jest napięcie to oznacza że masz gdzies wcześniej źle zmostkowane te kable i musisz wezwać elektryka aby najpierw sprawdził instalacje w kuchni. Przewód N niebieski i PE żółtozielony nie mogą świecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Okej, czyli coś z samą elektryką spieprzone, skoro niebieski świeci. Sprawa do dewelopera.Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jeszcze taki pomysł może sąsiad już zmostkował szary z niebieskiem i dlatego u mnie niebieski świeci, możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Nie to raczej nie możliwe ty masz swoją osobna instalację elektryczną sąsiad osobną. Rozumiem że ten przewód niebieski sprawdzałeś w jak był niepodłączony do indukcji ? Bo jak był podłaczony to neonówka może się zaświecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Tak sprawdzałem jak był odłączony od indukcji, swoją drogą ciekawe ile V na nim jest bo może tylko to jakieś przebicia rzędu 20 -30 v a próbówka jest za czuła jakiś chinczyk za 3 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jak masz gdzieś w domu jeszcze gniazdo siłowe sprawdź je miernikiem jak neutralny nie zaświeci możesz tam śrubować podpiąć płytę i sprawdzić czy działa. Dziwi mnie tylko to dlaczego elektryk jak był u ciebie nie sprawdził najpierw instalacji przed podłączeniem płyty zęby się upewnić czy doprze podłącza płytę pod puszczę. Czasami pomyłki się zdarzają dlatego pierwsze przewody przed przyłączeniem czegokolwiek należy pomierzyć zęby nie spalić urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Wezwij elektryka albo kogoś kto na to popatrzy ciężko na odległość doradzać, z prądem nie ma żartów, może dojść do zwarcia i coś popalić, albo komuś zrobić krzywdę jak będzie źle podłączona instalacja. Możesz mieć gdzieś przewód nawet uszkodzony w ścianie gwoździem, albo wiertłem i tak się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Okej dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 07.03.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Świecenie "próbówki" neonowej na przewodzie neutralnym nic nie mówi (nawet jak świeci, może być wszystko ok) - potrzebujesz miernika lub próbnika z żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Podłaczę dzisiaj żarówkę na 230v Niebieski + 1 fazowy? Jak się zaświeci to znaczy, że jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Kurcze widzę teraz że elektryk źle wpiął koledze indukcje. Wcześniej nie patrzyłem na to pierwsze zdjęcie płyty z zaciskami. Kolego odłącz tylko ten szary przewód od zacisków płyty, do płyty maja być podpięte tak jak pisałem wcześniej dwie fazy a elektryk podpoił Ci trzy fazy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Pomiń ten pierwszy zacisk do którego jest wpięty przewód szary jak byk jest naklejka, że ma być ten zacisk pusty, a elektryk wpoił tam 3 fazę mam nadzieje ze ci nie spalił płyty choć jak działa na 230v to nie powinno się nic stać. Ten szary przewód odłącz i dobrze zaizoluj bo tam masz na nim 230V i płyta powinna działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.03.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Zapominacie koledzy o zworce na zaciskach N płyty.To się zemści !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Hej, w instrukcji jest napisane: * W przypadku domowej instalacji 3-fazowej 230/400V, pozostały przewód podłączyć do zacisku:L3, który nie jest połączony z wewnętrzną instalacją płyty. * Zaciski N-N są wewnętrznie połączone, nie trzeba ich mostkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Czyli przewód szary podłaczony do wolnego zacisku, czyli tak możesz zostawić, podłączenie elektryk wykonał prawidłowo. W takim razie wina leży w instalacji elektrycznej mieszkania. Te schematy które znalazłeś w internecie wprowadzają w błąd i nie możesz ich brać pod uwagę schemat masz na pierwszym zdjęciu na naklejce swojej płyty powyżej zacisków przyłączeniowych. Powiedz mi tylko jak podłączałeś ją pod 230v czy brałeś faze z siły czy podłaczyłes do innego gniazdka w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Nie potrafię podłączyć 230v z siły, wziąłem przewód z wtyczką 230 v podłączyłem wg. schematu i do kontaktu. Wtedy zadziałała. Jeżeli jest możliwość podłączenia 230v z przewodów siły to to również rozwiązuje mój problem gdyż płytę i piekarnik będę miał na osobnych obwodach. Byłbym wdzięczny za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts