bladyy78 07.03.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jeżeli przyłączyłeś do gniazdka 230v to raz fazę podepnij do złącza L1 i sprawdź czy działa płyta będą działały tylko dwa pola grzejne następnie, odłącz tą fazę z L1 i podłącz ja pod złącze L2 powinny działać dwa pola które nie działały na złączu L1. Możesz również podłączyć fazę do złącza L1 i zrobić mostek ze złączem L2 wtedy powinny działać wszystkie 4 pola. Jednak podłączenie 4 pól pod 230v i włącznie ich wszystkich na raz możne spowodować wybijanie bezpieczników dlatego pola proponuje włączać pojedynczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Kolego Podaj mi swój nr telefonu przedzwonię do ciebie i ci to wytłumaczę tak bedzie chyba szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Podłączenie 3 fazowe w twoim wypadku to 3 fazy każda ma po 230v + przewód niebieski i żółtozielony. Przewód brązowy,czarny i szary mają po 230V każdy. Bierzesz np. czarny niebieski i żółtozielony i masz 230v, Jak do płyty podłączysz przewód czarny i brązowy to piekarnik podłącz do zacisku w szarego ( tej 3 fazy nie wykorzystujesz wiec najlepiej do niego podpiąć piekarnik) w płycie niebieskiego i żółtozielonego. Będziesz miał wtedy 230v w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.03.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Żeby była jasność, kolego tomaszp85 - masz w domu instalację 3-fazową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 bladyy78 - wielkie dzięki! Duzo mi pomogłeś elpapiotr - tak instalacja 3 fazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Czyli wracam po pracy do domu i próbuję zrobię najpierw pomiary napięcia i potem podłączenie z siły na 230 v. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc i wieczorem napiszę jak to się skończyło Pozdrawiam! Fajne forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jak będzie miał jedna fazę rozdzielona w puszcze na 3 przewody w co wątpię to nie będzie mógł używać wszystkich pól jednocześnie ale płyta będzie działała. Kolega wcześniej coś pisał ze przedłużał przewód jak ma problemy z przewodem N podejrzewam ze problem możne być w tym przedłożonym przewodzie, może nie być dobrego styku i dlatego płyta nie ruszy mimo że działa z innego gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.03.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Mnie to zastanawia : Przyjechał elektryk, podłączył na 400v i z płyty choinka wszystko miga nie działa. Kolejna próba, bez zmian. No to próba na 230v, nic to nie zmienia, cały czas miga i nie działa. Elektryk stwierdził, że płyta uszkodzona... No jak skoro nówka dopiero co z kartonu wyjęta. Pojechał. No to już sam podłączyłem do niej kabel zasilający na 230v (wg. schematu z naklejki) i odziwo zadziałała. Elektryk podłączał jakoś 230v z przewodów siły. Mam nadzieję, że nie wziął kasy. Mam nadzieję, że nie sknocił płyty. Przecież i instrukcja, i schematy jasno pokazują, JAK podłączyć po sprawdzeniu zasilania tej płyty. Dla mnie to dziwne, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jednak zdjęcia podczas remontu to rzecz konieczna Cała moja "puszka" przed przedłużeniem przewodu wyglądała tak jak na zdjęciu poniżej. Przedłużenie wykonane jest na 100% prawidłowo, nie wymagało to zbytnio wiedzy technicznej. Taki sam kabel o tych samych kolorach i przekroju podłączony 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.03.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 A to połączenie masz zamurowane czy masz je w puszcze, jak w puszcze dla pewności sprawdź tam jeszcze szczególnie przewód niebieski wyciągnij go i przeczyść możne być słaby styk i takie cuda będą się działy. Jak masz puszkę na łączeniu tych przewodów to bym do niej próbował wpiąć tą płytę aby wykluczyć uszkodzenie kabla który idzie w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 jest puszka z kostką, ale już bez dostępu lub będzie to ciężkie wyzwanie. Zamontowane meble, spróbuję się dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.03.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Po co się dostawać ?Odpowiedni miernik w ręce i sprawdzać, czy jest zasilanie do płyty- międzyfazowe ok. 400 V- fazowe 230 V- pomiędzy fazą a PE - ok. 230 V- pomiędzy N a PE - 0 V ale R= ok. 0 Ω Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jestem przygotowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 07.03.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 nie chcę się mądrzyć bo nie wiem jaką masz płytę indukcyjną ale większość płyt na 400v łączy się tylko na dwie fazy trzecia nie bierze w tym udziału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.03.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Większość płyt tak jak i ta u kolegi tomasza nie jest zasilana napięciem międzyfazowym 400V. Płyta jest zasilana 1x230v ale wtedy wymaga zabezpieczenia 32A i odpowiedniego przekroju przewodu lub 2x230V 2x16A i wtedy wystarcza typowe przyłącze trójfazowe 5x 2,5mm2 z wykorzystanymi 2 fazami. W przypadku kolego tomasza jest duże prawdopodobieństwo problemu z N-em czy to w kostce łączeniowej czy to w rozdzielnicy. Podłączenie płyty do 3 faz i nie zprawdzenie instalacji (przewodu N) to poważny błąd, często kończący się uszkodzeniem płyty o czym już nie jeden "elektryk" się przekonał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 No to walczę z tą płytą dalej... Niestety na zasilanie z siły nadal nie działa, miga tylko jak na samym początku postu. Otóż pomierzyłem dokładnie napięcie i tak to wygląda: PE - niebieski: 47 vPE - brązowy: 240 vPE - czarny: 240 vPE - szary: 240 vNiebieski - czarny: 160 vNiebieski - brązowy: 85 vNiebieski - szary: 160 vCzarny - brązowy: 420 vCzarny - szary: 420 vSzary - brązowy: 420 v Zrobiłem jeszcze pomiary po zmostkowaniu 2 przewodów brązowy + niebieski (BN) BN - czarny: 420 vBN - szary: 420 vBN - PE: 240 v * PE - żółto zielony Mając schemat podłączenia 400v 2N ~ na L1 i L2 mogę podać 400v? Czy spali to płytę?Zrobiłem jeszcze taki test chciałem uzyskać podłączenie na 1 fazę z przewodów siły, analogicznie jak przy wtyczce 230 v i zero reakcji płyta się nie włącza. Czyli zmostkowane L1 i L2 do tego 1 faza + N + PE.... Nie mam już pomysłów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.03.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Oj, coś mi się wydaje, że żyła o barwie z-ż jest neutralna, a niebieska ... wisi w powietrzu. Lub odwrotnie ... ktoś żył niebieskiej nie podłączył od strony zasilania, natomiast PE jest podłączone. Potrzebna wiedza na temat, jak i gdzie jest ten 5-żyłowy przewód podłączony, i tam należy szukać przyczyny (rozdzielnica/tablica bezpiecznikowa) Mając schemat podłączenia 400v 2N ~ na L1 i L2 mogę podać 400v? Czy spali to płytę? Nie podłączać w ten sposób, nie ryzykować. I spokojnie, dojdziemy do przyczyny. Przydała by się fotka tej rozdzielnicy. Edytowane 7 Marca 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszp85 07.03.2017 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Hej, jest i fota skrzynki rozdzielczej. Nie pozostaje mi nic innego chyba jak zostać na 230v. Pytanie to jest nowe mieszkanie, oddane i odebrane od dewelopera w tym roku. Sądzicie, że ta instalacja została wykonana nie prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.03.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Nie, kolego. Błąd. Masz mieć tak, jak być powinno.Otwórz tę skrzyneczkę, sprawdź przewód wychodzący do płyty, ze szczególnym naciskiem na żyłę o barwie niebieskiej.Ewentualnie daj fotkę rozdzielki bez maskownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 08.03.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Masz najprawdopodobniej zamienione kolory przewodów z rozdzielnicy tzn. przewód żółtozielony PE masz wpięty pod przewód N neutralny w rozdzielnicy, a przewód N masz wpięty pod przewód PE w rozdzielnicy. Pod złącze L1 w płycie ma być wpięte 230v( wpinasz jeden z 3 przewodów siłowych na których masz napięcie 240v), tak samo pod złącze L2 również musisz podać 230v (wpinasz jeden z dwóch przewodów które zostały na których masz 240v ) .Nie mostkój bron borze przewodów z napięciem, wepniesz 420V to zjarasz płytę. U Ciebie z tego co piszesz przewodem neutralnym N nie jest przewód niebieski tak jak być powinno, a przewód żółtozielony. Elektryk pomylił się w rozdzielnicy i przyłączył go pod złącze PE. Jak zamienisz w płycie te dwa przewody Pe i N miejscami płyta Ci ruszy. Jednak zanim to zrobisz trzeba sprawdzić czy przewód ochronny u ciebie ma teraz kolor niebieski zamiast żółtozielonego jest w ogóle podłaczony. Po zmostkowaniu przewodu niebieskiego i żółtozielonego powinno wybić ci różnicówkę w jak tak się nie stanie to masz źle wpiętą róznicówkę w rozdzielni, i nie baw się więcej tylko weżnij elektryka do instalacji. Nie mostkój przewodów niebieskiego czy żółtozielonego z przewodami w których masz 240v bo możesz uszkodzić rożnicówkę. Edytowane 8 Marca 2017 przez bladyy78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts