Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styk tarasu z z oknem/drzwiami tarasowymi - prośba o rady

Recommended Posts

Witajcie Drodzy Forumowicze.

Za chwilę będę zabierał się do ocieplenia domu i będę chciał robić taras i właśnie w tym miejscu mam problem, jak wykończyć to miejsce.

Załączam dwa zdjęcia

20170114_184412.jpg

20170114_184419.jpg

Jest to wyjście na taras, taras zadaszony, na tę chwilę fundamenty ocieplone styrodurem, co mam nadzieję widać, potem chcę ocieplić chałupę 15 grafitowego styropianu i no właśnie chodzi o detal czyli styk tarasu z drzwiami i oknami tarasowymi, jak to wykonać poprawnie? Niestety szukam tego detalu w internecie i nie mogę znaleźć. Na tarasie chcę mieć kostkę brukową, tą 7x7, sama powierzchnia tarasu będzie podniesiona jeszcze o ok 15 cm i pytanie, czy ona ma dochodzić aż do samego okna? Czy ją czymś oddzielić, żeby nie było mostka? Poza tym, styrodur, który widać na zdjęciu, jest tak 15 cm poniżej poziomu progu i tu kolejna sprawa, co w tym miejscu - dalej ocieplenie czy coś innego, np. podsypać piachem czy jak?...kompletnie nie mam pomysłu i wyobraźni co do tego wykończenia.

Naprawdę będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam

Edytowane przez Ksosik
poprawa

Ja bym pociągnął styro a na górę później przykleił kafle w kolorze kostki, która docelowo ma być na tarasie.

Wiesiek, dzięki za odpowiedź, ale zastanawia mnie jedno...czy ten styro, który miałby być doklejony do xps, nie zapadnie się pod wpływem ciężaru, przecież po tym będzie się chodzić...

pozdrawiam

Znam te karty.

Sa tam podane dopuszczale obciazenia dla odkształceń 10% a czasem również 2%.

No i teraz weż sobie kartę techniczną dowolnego STYRODURU (nie styropianu), oblicz wartość naprężeń pod płytką gresową np 10x20cm i sprawdź, czy sa szanse na jakiekolwiek odkształcenia.

Moja podłoga nie osiadła ani o 1mm - bo miałbym szparę pomiedzy gresem podlogowym, a ceramiką na ścianach łazienki.

Kiedy montowałem wkład kominkowy na wylewce, pod którą jest styropian, zrobiłem cechy na ścianie, w miejscu łączenia z posadzką. Nic nie drgnęło...

XPS nie osiądzie. Mam gres klejony na XPS (przy oknie tarasowym, od strony wewnętrznej), nic się nie dzieje

Ok, to rozumiem, że mogę dokleić do tego istniejącego xps jeszcze z 10 cm styroduru i na to położyć kostkę, tak żeby stykała się z budynkiem? I nie powinno to osiąść? Dobrze rozumiem? Bo naprawdę jest to coś co mi spędza sen z powiek...Pozdrawiam

Podepnę się pod temat, bo mam ten sam dylemat.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=383504

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=383505

Taras i ganek będą zazbrojoną płytą opartą na takich słupach od strony domu. Wierzch tej płyty będzie równo z XPSem. Tam, gdzie będzie elewacja będzie 5cm grubsza warstwa ocieplenia i tynk. Więc koniec płyty będzie jakby tym przykryty.

Natomiast przed wejściem wykonawca nalega żeby zostawić takie wcięcie w XPS na beton i wstawił tylko 6cm XPSa pod progiem (ewentualnie zostanie wymieniony na systemowe rozwiązanie producenta drzwi).

Obawiam się, że te 6cm to trochę mało izolacji między wylewką z podłogówką a "płytą" tarasu. Ale wykonawca gwarantuje mi, że jak zrobi wg mojego życzenia, to płytki będą pękały przy wejściu (gdy kawałek płytki będzie leżał na XPS, a kawałek na betonie). Co doradzicie?

Ok, to rozumiem, że mogę dokleić do tego istniejącego xps jeszcze z 10 cm styroduru i na to położyć kostkę, tak żeby stykała się z budynkiem? I nie powinno to osiąść? Dobrze rozumiem? Bo naprawdę jest to coś co mi spędza sen z powiek...Pozdrawiam

Dokłądnie. Przeklej go na piankę poliuretanową, dla pewności możesz przykołkować. Nie ma szans, żeby coś osiadło. Ten styrodur na ścianie fundamentowej to Synthos ?

Dokłądnie. Przeklej go na piankę poliuretanową, dla pewności możesz przykołkować. Nie ma szans, żeby coś osiadło. Ten styrodur na ścianie fundamentowej to Synthos ?

Tak, to Synthos, grubość 10 cm. Ale jeszcze jedna sprawa...między XPS a tym białym poszerzeniem pod drzwiami/oknem tarasowym jest przestrzeń rzędu 4-5 cm. Na fotografiach widać kawałek folii od izolacji, która będzie nachodzić na to poszerzenie, ale właśnie, czym wypełnić przestrzeń między tym poszerzeniem a styrodurem? Mniejszymi kawałkami xpsa?

Pozdrawiam

Wiesiek, dzięki za odpowiedź, ale zastanawia mnie jedno...czy ten styro, który miałby być doklejony do xps, nie zapadnie się pod wpływem ciężaru, przecież po tym będzie się chodzić...

Nie przesadzajmy, ile jego tam będzie 15 cm, 20 cm ? Wytrzyma pod płytką gdyż ciężar się rozłoży a swoją drogą i tak ten prożek będziecie omijać , znając życie. Nie będzie on przeszkadzał ani w wyjściu z mieszkania ani też i podczas wejścia. Jak masz jakieś obawy to w klej przed położeniem płytek wciśnij kawałek dopasowanej siatki, zadziała jak zbrojenie i zespoli Ci te płytki stwarzając większą płaszczyznę przez co nawet jak i będziesz chodził po tym ala progu ciężar będzie działał na całą powierzchnię. Daj tylko najtwardszy styropian jaki masz w zasięgu.

Edytowane przez wiesiek6308

Podepnę się pod temat, bo mam ten sam dylemat.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=383504

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=383505

Taras i ganek będą zazbrojoną płytą opartą na takich słupach od strony domu. Wierzch tej płyty będzie równo z XPSem. Tam, gdzie będzie elewacja będzie 5cm grubsza warstwa ocieplenia i tynk. Więc koniec płyty będzie jakby tym przykryty.

Natomiast przed wejściem wykonawca nalega żeby zostawić takie wcięcie w XPS na beton i wstawił tylko 6cm XPSa pod progiem (ewentualnie zostanie wymieniony na systemowe rozwiązanie producenta drzwi).

Obawiam się, że te 6cm to trochę mało izolacji między wylewką z podłogówką a "płytą" tarasu. Ale wykonawca gwarantuje mi, że jak zrobi wg mojego życzenia, to płytki będą pękały przy wejściu (gdy kawałek płytki będzie leżał na XPS, a kawałek na betonie). Co doradzicie?

Do XPS przyklej płytki jakim klejem elastycznym (w tubie).