Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

beton komórkowy 24 cm jakiej firmy

Recommended Posts

Na podkarpaciu Solbet jest znacznie tańszy od Ytonga, ale jest to spowodowane m.in tym że na Podkarpaciu jest wyrabiany w bodajże dwóch miejscach, a Ytong ściągają z północy Polski, to koszt transportu robi istotną różnicę.

Jak tam jest w okolicy Boleslawca to trudno mi powiedzieć co jest tańsze ale odległości od fabryk też na pewno będą wpływały na ceny poszczególnych producentów

Na podkarpaciu Solbet jest znacznie tańszy od Ytonga, ale jest to spowodowane m.in tym że na Podkarpaciu jest wyrabiany w bodajże dwóch miejscach, a Ytong ściągają z północy Polski, to koszt transportu robi istotną różnicę.

Jak tam jest w okolicy Boleslawca to trudno mi powiedzieć co jest tańsze ale odległości od fabryk też na pewno będą wpływały na ceny poszczególnych producentów

Ewentualnie mam możliwość transporu tak do 200-300 km po cenie b,dobrej(dobry zanajomy prowdzi transpor i spedycje) i nawet mogę kupić od producenta tylko nie wiem czy tak się da? Znajomy ba działalność rozszerzoną więc może to wziąść na siebie.

Czyli z wszych postów wynika że ytong tak naprawdę można zastąpić.... poprostu musi być do suporex.

Ewentualnie mam możliwość transporu tak do 200-300 km po cenie b,dobrej(dobry zanajomy prowdzi transpor i spedycje) .

ale bankowo nie ma HDS-a

co z tego że na TIRZE przewieziesz pewnie ponad 20 palet, będziesz ręcznie pustak po pustaku sciagal z auta?

bądź nawet zakładając że Ci ściągnie windą pod naczepę to zakładam że nie masz na budowie wylanego już gładkiego asfaltu/betonu/kostki żeby sobie paleciakiem przeciągnąć paletę w odpowiednie miejsce, tylko zablokujesz cały dojazd na dzałkę.

Do transportu i rozładunku pustaków jest najlepszy HDS, on zabierze ok 8 palet jednorazowo max 10. Ale ściągnie Ci i odłoży w tym miejscu co Ci pasuje; a jeśli budujesz dom piętrowy to jak będziesz miał już płytę wylaną to Ci położy palety z pustakami na płycie, aby robotnikom odjąć roboty i kilometrów przebiegu.

Edytowane przez pecet0

No nie ma HDS musział bym poprosic sąsiada o rozładunek.

Poprostu zapytałem bo myslałem że ktoś tak robił i zaoszczędził.

Oczywiscie jezeli wyjdzie mi takie coś 1 tyś taniej to szkoda zachodu(stracony czas itd).

Za kilometr 2 zł.

Edytowane przez zabamix

• 4 weeks później...

Nie wiem po co te kombinacje - bierz z lokalnego skladu z HDS-em, ktory potem odbierze Ci to co zostanie. Nie wyliczysz przeciez co do sztuki ile Ci potrzeba materialu. Ile tego suporeksu zamawiasz 500 palet ?

Jak nie ma dojazdu, to wysyp troche gruzu zeby auto przejechalo i postawilo Ci wszystko na chudziaku - dalej rozwioza sobie paleciakiem.

Jak masz pomysl na dzialowki z silikatu to od razu odradzam - u mnie dopiero do skonczyli murowanie - straaaszny material i do roboty, noszenia, ciecia zakupu i odbioru tego co nie wykrzystane.