Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma na ławie?

kurtz

Recommended Posts

Czy w domu niepodpiwniczonym na ławie należy zastosować izolację poziomą z papy termozgrzewalnej dla ściany fundamentowej z bloczków?

Bedę miał ok.6 warstw bloczków i nie wiem czy dawać izolacje poziomą tylko na szczycie ściany, czy na łąwie też.

Wykonawca twierdzi, żeby na ławie nie dawać, bo ściana fundamentowa nie bedzie zwiazana z łąwą.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wykonawca twierdzi, żeby na ławie nie dawać, bo ściana fundamentowa nie bedzie zwiazana z łąwą.

Nie masz kierownika budowy ?

A co do twierdzenia wykonawcy [kolejnego] sprawdź czy ma on uprawnienie do projektowania.

Wynająłeś go do realizacji wg określonego projektu a teraz codziennie pytasz czy coś można zrobić inaczej bo tak chce wykonawca, kto tam rządzi? , kto za to odpowiada?

Pomysły wykonawcy są dobre dla jego kieszeni.

Pytam, bo na to wszystko nie ma jednoznacznych odpowiedzi jeden kierownik budowy mówi tak inny inaczej. Biorę starą książkę do budownictwa nie ma izolacji, biorę nową książkę jest tam ta izolacja. Oglądam jeden filmik z muratora nie ma izolacji na innym jest.

Bo niby czemu ona ma służyć to jest trochę dyskusyjna sprawa, jeżeli na ścianie pionowej równeiż damy pape i zgrzejemy ją z tą papą poziomą to ma sens a jeżeli tylko wysmarujemy ścianę dysperbitem to nie widzę większego sensu, bo woda i tak podejdzie jesli się tam znajdzie.

Czy w domu niepodpiwniczonym na ławie należy zastosować izolację poziomą z papy termozgrzewalnej dla ściany fundamentowej z bloczków?

Bedę miał ok.6 warstw bloczków i nie wiem czy dawać izolacje poziomą tylko na szczycie ściany, czy na łąwie też.

A ściana fundamentowa z murem to niby jest połączona? Daj papę na ławę i niech murarz nie idzie na skróty.

Pytam, bo na to wszystko nie ma jednoznacznych odpowiedzi jeden kierownik budowy mówi tak inny inaczej. Biorę starą książkę do budownictwa nie ma izolacji, biorę nową książkę jest tam ta izolacja. Oglądam jeden filmik z muratora nie ma izolacji na innym jest.

Bo niby czemu ona ma służyć to jest trochę dyskusyjna sprawa, jeżeli na ścianie pionowej równeiż damy pape i zgrzejemy ją z tą papą poziomą to ma sens a jeżeli tylko wysmarujemy ścianę dysperbitem to nie widzę większego sensu, bo woda i tak podejdzie jesli się tam znajdzie.

Daruj sobie smarowanie bloczków dysperbitem - chyba że w celu zmiany koloru. Jak chcesz zrobić izolacje to zrób z czegoś lepszego.

Czy izoluje się ławy od spodu? Nie.

To czemu izolować ściany fundamentowe? Żeby im było sucho? Jak ławie nie przeszkadza wilgoć, to czemu miałaby ścianie? Że woda będzie zamarzała i rozmarzała i doprowadzi do erozji ściany? Nie, bo izolacja termiczna będzie i nie spadnie tam temperatura poniżej zera.

Że wilgoć dostanie się do mieszkania? Nie, na wysokości chudziaka najlepiej zlicowanego z ostatnim bloczkiem trzeba dać dobrą izolację poziomą - ze dwie warstwy papy, albo warstwę grubej papy i folię.

Więc skoro nie widać sensu izolacji ściany fundamentowej, to już danie dysperbitu jest dmuchaniem na zimne.

Jak zapytałem swojego wykonawcę czemu dał izolację poziomą ściany fundamentowej, dla zasady. Bo tak się robi. Ale dał je wyżej (nad drugim bloczkiem) bo stwierdził, że jak wszystko wysmarują dysperbitem, to woda jak spłynie do ławy, to będzie na niej stała zarobienie tego narożnika całkiem szczelnym to zbędny wydatek, bo trzeba by taśmę tam zastosować.

Jak ktoś ma jakieś uzasadnienie dla izolacji ściany fundamentowej, to chętnie poczytam.

Że woda będzie zamarzała i rozmarzała i doprowadzi do erozji ściany? Nie, bo izolacja termiczna będzie i nie spadnie tam temperatura poniżej zera.

Jesteś pewny że nigdy nie zamarznie? Dla osławionych 5-8 cm styro też nie?

Zamarznie jak nic.

Ok zrób jak uważasz , ale zakładasz że izolacja termiczna ściany fundamentowej bedzie idealnie ciągła i nie ulegnie przez lata degradacji i uszkodzeniu mechanicznemu , podobnie z hydroizolacją na wyskości chudziaka. Jakiekolwiek jej uszkodzenie spowoduje zawilgocenie ścian. Ponadto wiesz co jest bardzo dobrym nosnikiem energi ?? tak zgadłeś woda . Mając mokrą scianę fundamentową zwiększasz mostek termiczny na styku - ściana fundamentowa - ściana nośna ( nawet jeżeli odetniesz to isomurem czy szkłem piankowym ) . Jak myslisz co lepiej przewodzi energię mokry czy suchy beton ??? Nie wierzysz zrób próbę - włoż w zimie ręke to suchego pisaku i powtórz to samo z mokrym - opisz wrażenia .

Jesteś pewny że nigdy nie zamarznie? Dla osławionych 5-8 cm styro też nie?

Zamarznie jak nic.

Jeszcze nie jestem pewien. Dla 5-8cm styro nigdy nie będę pewien. Będę pewien dla mojego 15cm XPS. Bo zamontowałem czujniki i będę wiedział, jakie mam temperatury. Ale bardzo wątpię, by nawet w ogrzewanym domu, pod 5 cm warstwą styropianu temperatura spadła poniżej zera.

Edytowane przez Kaizen

podobnie z hydroizolacją na wyskości chudziaka.

Jeżeli 2x4mm papy jest niepewną izolacją i może zostać przerwana, to co dajesz na ścianę fundamentową, że czujesz się bezpieczniej?

Mając mokrą scianę fundamentową zwiększasz mostek termiczny na styku - ściana fundamentowa - ściana nośna

Jak % wilgotności betonu wpływa na lambdę? Masz jakieś dane? AFAIK 1,7 vs 1,8. Ile to będzie w kWh/r różnicy, jak ściana fundamentowa jest oddzielona 20cm BK od wylewki i 15cm XPS od gruntu na zewnątrz?

I jeszcze jedno.

Izolujesz ścianę fundamentową od ławy, od wewnątrz, od zewnątrz i od ściny na górze. W którym momencie? Jak jest idealnie sucha? Trzy miesiące owiewana suchym powietrzem? Chyba nie. Więc jak dobrze zaizolujesz słabo wysuszony mur, to nie wyschnie chyba dobrze? Więc skazujesz się na lambdę w momencie izolowania. Czy jednak przyjmujesz, że izolacja jest nieszczelna i wyschnie?

IMO zależność lambdy od wikgotności dla betonu jest pomijalna. A brak izolacji (ja, niestety, mam) raczej pomoże w cyklu życia domu zaoszczędzić, niż dołoży strat ciepła.

Edytowane przez Kaizen

Czy izoluje się ławy od spodu? Nie.

To czemu izolować ściany fundamentowe? Żeby im było sucho? Jak ławie nie przeszkadza wilgoć, to czemu miałaby ścianie? Że woda będzie zamarzała i rozmarzała i doprowadzi do erozji ściany? Nie, bo izolacja termiczna będzie i nie spadnie tam temperatura poniżej zera.

Że wilgoć dostanie się do mieszkania? Nie, na wysokości chudziaka najlepiej zlicowanego z ostatnim bloczkiem trzeba dać dobrą izolację poziomą - ze dwie warstwy papy, albo warstwę grubej papy i folię.

Więc skoro nie widać sensu izolacji ściany fundamentowej, to już danie dysperbitu jest dmuchaniem na zimne.

Jak zapytałem swojego wykonawcę czemu dał izolację poziomą ściany fundamentowej, dla zasady. Bo tak się robi. Ale dał je wyżej (nad drugim bloczkiem) bo stwierdził, że jak wszystko wysmarują dysperbitem, to woda jak spłynie do ławy, to będzie na niej stała zarobienie tego narożnika całkiem szczelnym to zbędny wydatek, bo trzeba by taśmę tam zastosować.

Jak ktoś ma jakieś uzasadnienie dla izolacji ściany fundamentowej, to chętnie poczytam.

Jak zwykle wypowiadasz się w temacie, na którym się nie znasz. A żebys wiedział, że są technologie i wykonuje się izolację pod fundamentem....

Wykonawca to sobie może ...

On ma zbudować dom zgodnie z projektem .....

A KB jest od tego aby sprawdzić czy wykonawca robi wszystko zgodnie z projektem ...

Wykonawca w 99% szuka sobie sposób na "zaoszczedzanie czasu" ...

Wykonawca w 99% szuka sobie sposób na "zaoszczedzanie czasu" ...

Dobrze, że mam ten 1% co robi dobrze, a nie tylko szybko :)

Dla przykładu instrukcja łączenia ścian działowych z konstrukcyjnych.

6bbca13e_large.jpg

Atak to robi mój wykonawca :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=383302

"Troszeczkę" bardziej pracochłonne. Ale i trzymania lepszego nie da się zrobić.

laczenie.jpg

No trzymanie ściany działowej powinno być dużo lepsze niż na łącznikach to nie ulega wątpliwości, ale czy tak połączona na sztywno ściana może przenosić drgania od stropu poprzez ścianę nośną ?

Co nazywasz łączeniem na sztywno? I czemu łączenie łącznikiem miałoby być mniej sztywne? trzeba by dylatację robić, żeby nie przenosiła drgań ze ściany nośnej.

Łączników masz kilka i ich zadaniem jest tylko utrzymanie ściany w pionie, żeby się nie gibnęła i nie przenoszą one żadnych drgań. Zastosowanie bruzd i umieszczenie w nich bloczków ściany działowej usztywnia całą ścianę działową, no chyba że masz taka bruzdę że z luzem, ale wtedy mija się to z celem.