Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma na ławie?

kurtz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

^^

Znawcy , nawet nie wiecie jaki ma fundament, jak zbrojony, wjkiej technologi wykoana ściana fundamentowa a się wypowiadacie.

@ blaj zapytaj się swojego konstruktora czy ta papa jest konieczna, w końcu to on Ci ja tam zaprojektował, poza tym nic nie napisałes w jakich warunkach masz te fundamenty, w jakiej technologi, jak zbrojone itd, jak już konstruktor Ci powie, że musi być to są np takie maty bentonitowe i tymi matami można wyłożyć szalunek pod ławę fundmanentową, te maty to jest jakiś koszt, ale jesteś pewien że masz suchą ławę....

• 3 weeks później...
A takie pytanie mi się nasunęło ... ławę mam 60 cm szerokości, chcę dać na ławę izolację początkową z papy podkładowej 3mm, niestety sprzedawana w rolkach 10 mb i 1m szerokości, co przy pocięciu jej na połowę da 50 cm więc nie sięgnie na całą szerokość ławy. O ile nie ma to znaczenia dla samej izolacji bo chronić ma ona bloczek (więc na upartego wystarczy na szerokość bloczka), ale czy później nie będę miał problemów z połączeniem tej poziomej z papą od pionowej izolacji ? Jeśli dam 50 cm, bloczek ma 24 cm szerokości więc zostanie mniej więcej 12 cm zakładu na każdą ze stron, do tego dojdzie faseta u podstawy więc zabierze te 6 cm, do klejenia więc zostanie jakieś 6 cm. Czy to wystarczająco by połączyć (zgrzać) ze sobą papę w poziomie z papą w pionie ? A jeszcze jedno - lepiej dać grubszą/lepszą/droższą papę pojedynczo (np Icopala 4 mm) czy gorszą/tańszą/cieńszą podwójnie (np 3 mm Matizol złożoną podwójnie) ?

Nie mam piwnicy, ściana fundamentowa będzie wysoka, dodatkowo lekko opadająca działka od frontu ku tyłowi domu. Ale jakie to ma znaczenie ? mam ok 80 mkw ściany po obrysie zewnętrznym do czego potrzeba ok 8 rolek papy (każda po 10 mkw) rolka papy 60 zł co daje ok 500 zł za papę. Koszt jej położenia mam wliczony u wykonawcy. Mam do wyboru albo papę albo Izohan. Jakiś dyspercostam nie wchodzi w grę.

Wiem, bloczki będą murowane równo na stronę zewnętrzną, później będą uzupełnione nierówności i szczeliny zaprawą i dotarte. Później papa. Przy izohanie taki plus że nawet pęknięcie zaprawy, bloczka czy wieńca nie powoduje szczelny w izolacji ... ponoć. Przy papie to chyba nie zadziała i rozerwie ją.

Od środka nie będę dawał papy, chcę ochronić ścianę przed wodą z zewnątrz. Środek będzie wypaćkany tym izohanem WL/WM. Gdybym dał na całość fundamentów których mam 56 mb razy 2 m i razy 2 strony daje to wtedy 224 mkw czyli 22/23 rolki papy i kupę roboty ... papę w pionie klei się ciężko. Koszt samej papy to ok 1500 zł. W porównaniu z dysperbitem to daje jakieś 10 razy drożej ;). To może całość wysmarować tym izohanem ? Kosztów nie znam ale podejrzewam że będzie drożej od dysperbitu hm 2 może 3 razy.

Od środka nie będę dawał papy, chcę ochronić ścianę przed wodą z zewnątrz. Środek będzie wypaćkany tym izohanem WL/WM. Gdybym dał na całość fundamentów których mam 56 mb razy 2 m i razy 2 strony daje to wtedy 224 mkw czyli 22/23 rolki papy i kupę roboty ... papę w pionie klei się ciężko. Koszt samej papy to ok 1500 zł. W porównaniu z dysperbitem to daje jakieś 10 razy drożej ;). To może całość wysmarować tym izohanem ? Kosztów nie znam ale podejrzewam że będzie drożej od dysperbitu hm 2 może 3 razy.

Poszukaj czegoś lepszego od tego izohanu, bo tam połowa to woda, która wyschnie i odparuje, położysz grubość 2mm zostanie 1mm. Poszukaj mas KMB firm Schomburg, Remmers, Sopro itp., tam zawartośc wody będziesz miał w okolicach 15%

"Izohan WL/WM - Zawartość wody w masie: nie więcej niż 55%"

np. to:

http://www.remmers.pl/8771+M53c3960a77d.0.html

Literatura mówi, że lepiej od papy sprawdzają się masy KMB typu izohan i podobne. Zaleca się odizolowac całą ścianę fundamentową, czyli izolacja pozioma na ławie + pionowa od zewnątrz i od wewnątrz, ale jak jest niski poziom wód gruntowych to można się zastanowić, czy od wewnatrz dawać izolacje czy nie

No właśnie z tymi fundamentami to jest hm raz na zawsze, czyli zrobić i nie ruszać aż się same nie rozlecą. Poszukam coś na temat tych mas może będą lepsze niż te dyspercośtamy i izohany. Z tym poziomem wód właśnie nic nie wiadomo, u sąsiada z jednej strony nie ma nic, sucho jak kopał, u drugiego kilkanaście metrów dalej znów woda się leje i rok drenował żeby ławę wylać (w sumie nadal drenuje co jakiś czas). Stąd też moje obawy i poszukiwania rozwiązań na taką okoliczność.

• 5 years później...

Odkopię temat.

Jeśli ściany fundamentowe są z bloczków to sprawa prosta. Papa na ławę i na niej bloczki.

A jak wykonać izolację na ławie kiedy ściany fundamentowe są z żelbetu? Czyli z ławy wystaje nam zbrojenie. Jak to wtedy zaizolować?

Może ktoś wie bo od jakiegoś czasu się zastanawiam ;)