wg39070 09.03.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Pod ławą fundamentową mam 10cm chudziaka. Na chudziaka lepiej dać papę czy rozwinąć folię z taśmy 0,6x50 mb? Na chudziaka pod ławę nic się nie daje, bo i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaj 09.03.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 W projekcie mam "Ławy fundamentowe posadowić na 2 warstwach papy izolacyjnej na sucho ułożonej na podkładzie z chudego betonu". Dlatego pytam czy folia też się dobrze sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.03.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Nie dawaj nic pod ławę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 11.03.2017 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 ^^Znawcy , nawet nie wiecie jaki ma fundament, jak zbrojony, wjkiej technologi wykoana ściana fundamentowa a się wypowiadacie. @ blaj zapytaj się swojego konstruktora czy ta papa jest konieczna, w końcu to on Ci ja tam zaprojektował, poza tym nic nie napisałes w jakich warunkach masz te fundamenty, w jakiej technologi, jak zbrojone itd, jak już konstruktor Ci powie, że musi być to są np takie maty bentonitowe i tymi matami można wyłożyć szalunek pod ławę fundmanentową, te maty to jest jakiś koszt, ale jesteś pewien że masz suchą ławę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 11.03.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Blaj nie wiem, czy to coś wniesie do dyskusji, ale u mnie kierownik budowy zalecił papę albo folię pomiędzy chudziaka a ławy z powodu szkód górniczych (jako warstwę poślizgową). Z tego co kojarzę to pod Żorami nie fedrują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.03.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 A takie pytanie mi się nasunęło ... ławę mam 60 cm szerokości, chcę dać na ławę izolację początkową z papy podkładowej 3mm, niestety sprzedawana w rolkach 10 mb i 1m szerokości, co przy pocięciu jej na połowę da 50 cm więc nie sięgnie na całą szerokość ławy. O ile nie ma to znaczenia dla samej izolacji bo chronić ma ona bloczek (więc na upartego wystarczy na szerokość bloczka), ale czy później nie będę miał problemów z połączeniem tej poziomej z papą od pionowej izolacji ? Jeśli dam 50 cm, bloczek ma 24 cm szerokości więc zostanie mniej więcej 12 cm zakładu na każdą ze stron, do tego dojdzie faseta u podstawy więc zabierze te 6 cm, do klejenia więc zostanie jakieś 6 cm. Czy to wystarczająco by połączyć (zgrzać) ze sobą papę w poziomie z papą w pionie ? A jeszcze jedno - lepiej dać grubszą/lepszą/droższą papę pojedynczo (np Icopala 4 mm) czy gorszą/tańszą/cieńszą podwójnie (np 3 mm Matizol złożoną podwójnie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Izolację pionową ściany fundamentowej chcesz robić z papy ? Masz całkowicie nieprzepuszczalny grunt ? czy może piwnicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.03.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Izolację pionową ściany fundamentowej chcesz robić z papy ? Masz całkowicie nieprzepuszczalny grunt ? czy może piwnicę ? mam sporo gliny na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.03.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Ale rozumiem że nie masz piwnicy? Jak wysoka będzie ściana fundamentowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 31.03.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Nie mam piwnicy, ściana fundamentowa będzie wysoka, dodatkowo lekko opadająca działka od frontu ku tyłowi domu. Ale jakie to ma znaczenie ? mam ok 80 mkw ściany po obrysie zewnętrznym do czego potrzeba ok 8 rolek papy (każda po 10 mkw) rolka papy 60 zł co daje ok 500 zł za papę. Koszt jej położenia mam wliczony u wykonawcy. Mam do wyboru albo papę albo Izohan. Jakiś dyspercostam nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.03.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Pod papę musisz mieć równą ścianę - aby to miało sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 31.03.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Wiem, bloczki będą murowane równo na stronę zewnętrzną, później będą uzupełnione nierówności i szczeliny zaprawą i dotarte. Później papa. Przy izohanie taki plus że nawet pęknięcie zaprawy, bloczka czy wieńca nie powoduje szczelny w izolacji ... ponoć. Przy papie to chyba nie zadziała i rozerwie ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Od środka nie będziesz dawał papy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.04.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Od środka nie będę dawał papy, chcę ochronić ścianę przed wodą z zewnątrz. Środek będzie wypaćkany tym izohanem WL/WM. Gdybym dał na całość fundamentów których mam 56 mb razy 2 m i razy 2 strony daje to wtedy 224 mkw czyli 22/23 rolki papy i kupę roboty ... papę w pionie klei się ciężko. Koszt samej papy to ok 1500 zł. W porównaniu z dysperbitem to daje jakieś 10 razy drożej . To może całość wysmarować tym izohanem ? Kosztów nie znam ale podejrzewam że będzie drożej od dysperbitu hm 2 może 3 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 02.04.2017 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Od środka nie będę dawał papy, chcę ochronić ścianę przed wodą z zewnątrz. Środek będzie wypaćkany tym izohanem WL/WM. Gdybym dał na całość fundamentów których mam 56 mb razy 2 m i razy 2 strony daje to wtedy 224 mkw czyli 22/23 rolki papy i kupę roboty ... papę w pionie klei się ciężko. Koszt samej papy to ok 1500 zł. W porównaniu z dysperbitem to daje jakieś 10 razy drożej . To może całość wysmarować tym izohanem ? Kosztów nie znam ale podejrzewam że będzie drożej od dysperbitu hm 2 może 3 razy. Poszukaj czegoś lepszego od tego izohanu, bo tam połowa to woda, która wyschnie i odparuje, położysz grubość 2mm zostanie 1mm. Poszukaj mas KMB firm Schomburg, Remmers, Sopro itp., tam zawartośc wody będziesz miał w okolicach 15% "Izohan WL/WM - Zawartość wody w masie: nie więcej niż 55%" np. to: http://www.remmers.pl/8771+M53c3960a77d.0.html Literatura mówi, że lepiej od papy sprawdzają się masy KMB typu izohan i podobne. Zaleca się odizolowac całą ścianę fundamentową, czyli izolacja pozioma na ławie + pionowa od zewnątrz i od wewnątrz, ale jak jest niski poziom wód gruntowych to można się zastanowić, czy od wewnatrz dawać izolacje czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.04.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Niski poziom wód nie jest dany raz na zawsze, a odkopać ścianę fundamentową od środka trochę ciężko ( nie że niemożliwe dla zdolnego i chętnego ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.04.2017 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 No właśnie z tymi fundamentami to jest hm raz na zawsze, czyli zrobić i nie ruszać aż się same nie rozlecą. Poszukam coś na temat tych mas może będą lepsze niż te dyspercośtamy i izohany. Z tym poziomem wód właśnie nic nie wiadomo, u sąsiada z jednej strony nie ma nic, sucho jak kopał, u drugiego kilkanaście metrów dalej znów woda się leje i rok drenował żeby ławę wylać (w sumie nadal drenuje co jakiś czas). Stąd też moje obawy i poszukiwania rozwiązań na taką okoliczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 02.04.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Możesz zerknąć na ta pozycje:http://www.ksiegarniatechniczna.com.pl/hydroizolacje-w-budownictwie-wybrane-zagadnienia-w-praktyce-wyd-ii-rozszerzone.html Polecają głównie:-masy KMB-szlamy mineralne izolować od zewnątrz i wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.04.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Dobrze że Cię kolega Keizen nie przeczytał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 16.04.2022 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 Odkopię temat. Jeśli ściany fundamentowe są z bloczków to sprawa prosta. Papa na ławę i na niej bloczki. A jak wykonać izolację na ławie kiedy ściany fundamentowe są z żelbetu? Czyli z ławy wystaje nam zbrojenie. Jak to wtedy zaizolować? Może ktoś wie bo od jakiegoś czasu się zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts