Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warto kupić dom z lat 60-70 tych?

Recommended Posts

Napisze od siebie , odziedziczyłem taki dom do remontu tylko w zabudowie bliźniaczej...piękne miejsce , działka itd. Dom najchętniej bym wtedy wyburzył zrobiłem wstępny kosztorys rozrzut duży ale wyszło ,że bez 300tys. nie podchodź a optymalny budżet to 400tys. U mnie taki budżet z powodu ,że rodzina na złość mnie doprowadziła dom do ruiny i gdyby nie to ,ze bliźniak to naprawdę bym go burzył. Sprawdzałem nie ma szans by dom obok się nie zawalił. Nadmienię tylko ,że za 450-500tys. mam firmę która chce mnie wykonać to:

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-41.html

a to nawet do tego co osiągnę po remoncie się nie umywa bo to nowy dom itd.

Dobrze zastanów się czy chcesz iść tą drogą.

liczę w każdą stronę i bez robocizny 150 to max jaki włożę, moze sie uda za 150 kupić to jest 300. A dom w stanie deweloperskim na byłym śmetniku 470 - 530 tyś. Gdybym wiedziała, że jest szansa na normalną działkę może i odwazyła bym się budować. Mnie musze przyznac papierologia nie przekonuje, pracuje od 8 do 16 czyli w godz pracy urzedow, maz za granica i nie bardzo wyobrażam sobie to wszytsko dograc.

Edytowane przez alycja

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

liczę w każdą stronę i bez robocizny 150 to max jaki włożę, moze sie uda za 150 kupić to jest 300. A dom w stanie deweloperskim na byłym śmetniku 470 - 530 tyś. Gdybym wiedziała, że jest szansa na normalną działkę może i odwazyła bym się budować. Mnie musze przyznac papierologia nie przekonuje, pracuje od 8 do 16 czyli w godz pracy urzedow, maz za granica i nie bardzo wyobrażam sobie to wszytsko dograc.

Papierologia to się zaczyna dopiero przy starym domu. Jak nie masz projektu tego domu i wszelkich innych papierów to inwentaryzacja. Za inwentaryzacje powiedzieli mnie tyle co za naprawdę wypasiony i wymyślny projekt budowlany. Ja wsadziłem się z starym domem w taką minę ,że żałuje ,ze go przyjmowałem bo sprzedać dom w tej jakże pięknej okolicy (miasto prawie centrum) to nie lada sztuka a o cenach już nie mówię bo mnie by zależało byle się tego pozbyć. Ale realnie w moim przypadku wartość remontu przewyższa wartość domów w okolicy.

Ja mam cenę za SSO za całość prac, dach ma 221,50m2.

Wycena robocizna + materiał + sprzęt:

Fundament płyta, drenaż - 45.300zł

Ściany nośne parteru, słupy - 21.600zł

Strop, wieńce, podciągi, płyta balkonowa - 31.600zł

Schody - 6.000zł

Ściany piętra, wieniec - 9.200zł

Kominy z wykończeniem ponad dach - 7.900zł

Dach z rynnami i oknami 2szt - 39.300zł

Ścianki działowe 8.000zł

Jeszcze pewnie około 2tyś pójdzie na wzmocnienie fundamentu.

wychodzi tyle ile za mój dom (dach 300m) wielospadowy

Oczywiście że dojdą mi różne opłaty za papierologie i liczę się z tym, ale nie wyjdzie mi 8 czy 10tyś jak niektórzy sugerują.

licz się właśnie z takimi wydatkami:)

Ja niemalże wszystko miałem po znajomościach a wyszło mi

projekt 2200

adaptacja 1900

kier bud 1500

mapka do celów+ wytyczenie+wyznaczenie budynku 1300

sprawy z prądem budowlanym 600zł

wypisy, wyrysy itp- 100-200zł

to już niemalże 8000tyś a ceny miałem wyjątkowo niskie (nawet projekt kupiłem za 700zł taniej bo geodeta współpracuje z jednym z pracowni archit.)

a jak ktoś (jak ja) kupuje działke to trzeba doliczyć notariusza (ja płaciłem 2800 albo 2900 nie pamiętam) to daje sumke prawie 11tyś;/

No ale to z kierownikiem budowy już. Jak ktoś daje 3tyś za projekt i 6tyś za adaptacje to to jest drogo wg mnie;) Kupując dom to chyba też się płaci notariuszowi? No i pewnie jeszcze wypada jakas ekspertyze zrobić żeby nie kupić odpicowanej rudery, lub czegoś co ma poważne wady konstrukcyjne.

U mnie domy takie jaki kupiłem ja chodzą po 400 000 tylko, że są w lepszym stanie.

Ja kupiłem o prawie połowę mniej.

Koszta remontów:

Okna: 16 000

Drzwi: 2500

Brama garażowa: 4000

Dach: 10 000

Ocieplenie: 24 000

Ogrodzenie: 4 000

Remont balkonu: 3 000

Wkład komin: 2 500

Rekuperacja: 4 000

Łazienka 1: 6 000

Łazienka 2: ----- zabrakło na razie kasy ;)

Piec ekogroch: 1 500 ( tylko przystawka do starego pieca )

Kuchnia: 3 500 ( po kosztach, meble z brw. + kuchnia gazowa i piekarnik - resztę mieliśmy )

Elektryka: 3 000 Na dole była, ale na piętrze do zrobienia - koszt orientacyjny.

Remont pokoi: 10 000 ( liczę po 2000 za pokój bo tyle mi mniej więcej wychodzi )

Tyle wydam do końca tego roku. Ale jeszcze parę rzeczy bym zrobił - garaż, kostka na podjeździe itp.

Razem ok. 100 000zł ale robocizna jeśli chodzi o remonty w domu odpadają bo robiłem i robię sam tak jak umiem..

Myślę, że aby było na cacy potrzebowałbym ok 150 000zł na remont.

Koszt domu 240 000 + 100 000zł = 340 000 zł i mam ciepły i wyremontowany dom w nieporównanie lepszym stanie niż sprzedawane używane.

Maksymalnie 400 000zł i by było już naprawdę ładnie. Jednak jeśli miałbym to zlecić wszystko ekipie remontowej to nie opłacałoby się.

Jednak od końcowego kosztu remontów mógłbym odjąć:

- ocieplenie - 24 000

- rekuperacja - 4 000

wstawić tańszą bramę itp.

Wtedy zmieściłbym się w ok. 315, 320 000zł.

Pisałem z pamięci i na szybko jednak dużych różnic nie powinno być.

Edytowane przez bt9

Ważne że jesteś zadowolony:) Robiłeś ocieplenie od gruntu?

Nie wiem jak w innych rejonach Polski bo ceny działek są różne, ale w moim rejonie gdzie działki są tanie dom typu kostka kosztuje 300tyś co wydaje mi się ceną wysoką. W sąsiedztwie jest do sprzedania działka z domem sso takim co to pewnie z 25 lat stoi ale nawet okien nie ma w cenie 70tyś z tego co wiem, a sama działka pewnie warta 50tyś. Stoi to i jakoś nikt się połasić nie chce na to.

Remont remontowi nie równy. Można pokój odmalować wstawić nowe meble i nazywać to remontem, a inny robi nowe tylko nowe podłogi, nowe okna, nowe drzwi, nawet elektryke przerabia żeby było po nowemu, ale to jest roboty tylko jak przy budowie nowego.

Gość Konto usunięte_1*
Elektryka wielka mi rzecz , ja robiłem kompletnie cały dom od nowa i to były niewielkie koszty , tyle co kosztują kable gniazdka i szafka z wyposażeniem , okna mam 2 szybowe bo pasywniaka tak czy siak bym nie zrobił , ocieplenie ok 200m2 kosztowało mnie niespełna 15 tys łącznie z tynkami , widzę że przeginacie z cenami remontu , tak remont jest diabelnie drogi ale jak ktoś ma lewe ręce lub nie ma czasu bo praca , koszt materiałów akurat nie jest drogi a wiem co gadam bo w maju niecałe 2 lata temu kupiłem bardzo tanio dom z 1936 roku 1200m2 działka , dom z cegły kilinkierowej na normalnym fundamencie ściany z pustką w środku 5 cm , suchy jak diabli , był bez wody bez prądu bez kanalizacji bez ogrzewania i dziurawym dachem do wymiany , koszt remontu niecałe 140 tys , teraz już po wszystkim zimą spalam niespełna 2 tony węgla , ogrzewanie podłogowe jednym słowem ful wypas teraz tylko pozostało do zrobienia kostka brukowa ok 150m2 oraz wyglajchować ogródek ok 800m2

Wiesz nie wszyscy znają się na budowlance. Dlatego też ludzie nie zawsze potrafią sobie zrobić remont czy wybudować coś od podstaw. Bo jak się ma coś zrobić źle, to lepiej tego nie robić wcale.

Zresztą nawet gdybym się na budowlance znał, to i tak nie wiem czy bym się zdecydował na stary dom do remontu. Nigdy nie będzie on dokładnie taki jaksię nam marzyło. A jak wybudujemy dom od podstaw, to będzie własnie taki jaki chcieliśmy.

Elektryka wielka mi rzecz , ja robiłem kompletnie cały dom od nowa i to były niewielkie koszty , tyle co kosztują kable gniazdka i szafka z wyposażeniem , okna mam 2 szybowe bo pasywniaka tak czy siak bym nie zrobił , ocieplenie ok 200m2 kosztowało mnie niespełna 15 tys łącznie z tynkami , widzę że przeginacie z cenami remontu , tak remont jest diabelnie drogi ale jak ktoś ma lewe ręce lub nie ma czasu bo praca , koszt materiałów akurat nie jest drogi a wiem co gadam bo w maju niecałe 2 lata temu kupiłem bardzo tanio dom z 1936 roku 1200m2 działka , dom z cegły kilinkierowej na normalnym fundamencie ściany z pustką w środku 5 cm , suchy jak diabli , był bez wody bez prądu bez kanalizacji bez ogrzewania i dziurawym dachem do wymiany , koszt remontu niecałe 140 tys , teraz już po wszystkim zimą spalam niespełna 2 tony węgla , ogrzewanie podłogowe jednym słowem ful wypas teraz tylko pozostało do zrobienia kostka brukowa ok 150m2 oraz wyglajchować ogródek ok 800m2

Ful wypas!

Węgiel się sam szufluje;).

Gość Konto usunięte_1*
No i co to jakiś problem ? nie mam 2 lewych jak ty , a jak czasy pozwolą to wezmę PC , narazie ceny są sztucznie zawyżane a ja nikogo nie będę bogacić i tyle

Dlaczego uważasz że mam 2 lewe ręce? W swoim domu wykonałem samodzielnie wiele prac, wartych kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy zł. Nie mam węgla, by nie syfić sąsiadom i sobie. Instalacja gazowa kosztowała mniej niż węglowa, a że rachunki za paliwo są naprawdę niskie, to węgiel nie miał sensu. Na paliwie węglowym zaoszczędziłbym może max na kawę do ekspressu, na zauważalne oszczędności czekałbym........nie chce mi się liczyć, pewnie kilkaset lat.

A pompa ciepła...jak najbardziej, gdyby 6-7 lat temu ceny były takie jak dziś, byłaby PC powietrze-woda.

Mając w PG kocioł węglowy, nie odważyłbym się napisać dom ful wypas!

Gość Konto usunięte_1*
A ja się odważyłem tak powiedzieć bo mnie poprawność jedynie słuszna wali , z komina mi nie kopci , gazu nie ma u mnie i pewnie za 20 lat nie bedzie a pompę ciepła kupię ale pod warunkiem że ceny znormalnieją , teraz uważają że to luxus a za to trzeba przepłacać 2 krotnie chociaż to wynalazek ma ze 50 lat już na świecie , odwrócona lodówka

Ja kupiłem dom do remontu,taką typową kostkę z początku lat 80.I osobiście jestem zadowolony.Dom duży,układ pomieszczeń wręcz idealny.Dałem za niego 170 tys.Prowadzę w nim od dwóch lat remont generalny.Z oryginału zostały tylko ściany i dach.Nie oszczędzam na materiałach,wiekszość prac robię sam.Jak na razie włożyłem ponad 100 tyś i myslę,że w 200 się zamknę razem z urządzeniem działki.

Za taką kasę zbudowałbym teoretycznie nowy..ale jest jeszcze działka 6000m...i już się okazuje,że jednak bym nie zbudował chcąc mieć taki ogród,w takim miejscu.Działka jest widokowa,lokalizacja dla mnie idealna.

Podsumowując to czy warto, czy nie zależy od wielu czynników-lokalizacji,wielkości działki,stanu technicznego budynku,standardu jaki chcielibyśmy osiągnąć,tego kto i jak będzie prowadził remont..trochę zbyt wiele czynników żeby dało się w prosty sposób odpowiedzieć czy warto bo w końcu dla każdego co innego jest ważne.

Pewne jest jedno trzeba to dobrze przemysleć z każdej strony na chłodno bo można się niezle wkopać.

berthold61 - elektryki niestety sam wolę nie robic, niestety nie wiem nic na ten temat a czasu mało aby się dokładnie doedukować.. a uwież mi, że chciałbym. zaplanowałem wydac na piętro ( 50m2 ) 3 000zł. Co do ocieplenia.. Też wolałbym zrobić sam i wtedy zamiast 24 000 zł wydałbym o ok. 8 000zł mniej bo tyle wyjdzie robocizna ( po odjęciu wynajmu rusztowań itp. Wysokość domu to ok. 7.5m ) Łazienki w kafelkach też nie zrobiłem sam.. Jeszcze wiele rzeczy musze się w życiu nauczyć i napewno wiele się nauczę ale nie w tym momencie.

Pozdro.

witam bo mam takie pytanko zawsze chcialem miec dom wiecie wybudowac i wgl ale poczytalem troche o tej budowie i raz ze potrzebuje to sporo czasu i pieniedzy wiec mam pytanie czy nie bardziej oplacalne jest kupienie sobie mieszkania ze stron takie jakt ta [sPAMER] bo jest to po prostu latwiejsze

Nie dość, że droższe niż dom w nabyciu i w używaniu, gorsza jakość*, to jeszcze finansuje się spamerów.

*Ładnie mi to podsumował jeden producent okien:

Okna Nergo z założenia są oknami do budynków wielorodzinnych, gdzie nie są wymagane wyśrubowane parametry i nie występują duże przeszklenia, dlatego dla tego okna podawane są jedynie podstawowe parametry

A do tych podstawowych nawe U się nie zalicza.

Edytowane przez Elfir

• 4 weeks później...
Dziekuję za uwagi. Wstyd sie przyznac ale dopiero dziś odwiedziłem forum a tutaj tyle informacji od Was:) Jeżeli wypośrodkuje Wasze uwagi to i tak ten dom jest nieopłacalny. Oglądałem dom z gościem co więcej lat buduje i remontuje niż ja ma życia, powiedział że fundamenty są do roboty. To 10-15% wartości nieruchomości.W odległości 500m płynie rzeka Wisłoka która jak wiadomo w 2010r zrobiła w Jaśle nie mała powódź ale sprzedający się upiera że jego dom nie był zalany. W domku jest jednak wiele do zrobienia, wiadomo kto jakie ma oczekiwania i budżet. Ocieplenie plus okna też na starcie do zrobienia. Nie opłacalne dla mnie tym bardziej że działka to może warta 20-30tyś. Facet nie da się ruszyc z ceny więc niech szuka dalej chętnego. Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Chodzi o opinie na temat innego domku. Plusem jest dość duża działka 25ar w granicy miasta wiec plusy. Domek drewniany, dziś jadę go zobaczyć. Wiem że z jednej fotki ciężko coś wiecej powiedziec ale może ktoś ma doświadczenie w temacie i jest w stanie ocenić realne koszty remontu tego domku. Zakładam że dach do roboty, chciałbym go ocieplić a przynajmniej obic jakąś deską elewacyjną ( drewno lub jakis panel imitujący drewno) Czy możecie cos powiedzieć na temat? Kwota wyjściowa to 140tyś zł. Podobno działka w tym rejonie jest warta 4-5tys za ar. Jak patrze na to wszystko to podejżewam że skończy sie na mieszkaniu m3:(

s17082aa8281b9c806819d9debf835705.jpg

se1b09f6fd683f87baa005527fc165170.jpg

... Zakładam że dach do roboty, chciałbym go ocieplić a przynajmniej obic jakąś deską elewacyjną ( drewno lub jakis panel imitujący drewno) Czy możecie cos powiedzieć na temat? (

- widać po zdjęciach, że działka jest " z widokiem " - i to jest jej atut !

- do budynku istniejącego w konstrukcji szkieletowej drewnianej, raczej bym się nie przywiązywał. Nie wiadomo, jak wygląda konstrukcja fundamentów, ścian, dachu, ... ( można wstępnie założyć, że ten dom nie zna izolacji wodochronnej, cieplnej może poza dachem wykończonym ceramiką ).

- kupić działkę, wybudować na niej nowy budynek, a ten traktować jako przejściowy do wyburzenia.