gwilkolek 08.03.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Witam, Mam dylemat, postawiłem dom z piwnicą (razem 220m2). Teraz muszę wybrać sposób ogrzewania, gaz odpada bo go nie ma na wsi. Jeżeli chodzi o pellet to interesuje mnie tylko dobry piec, czyli windhager biowin lite lub biowin touch 2. Co byście wybrali? Czytam o pompach ciepła ale nie jestem w 100% przekonany do nich. Co będzie jak mróz przycisnie np przez 2 tyg i będzie poniżej - 20? Czy pompa da sobie radę? Jaką pompę ciepła do takiego domu? Działka 20 arów, więc jest miejsce na wymiennik. Ogrzewanie w planach, miało być parter i piętro podłogowe, a w piwnicy grzejniki. Ale to jeszcze można zmienić bo nie mam wylanej posadzki. Projekt domu: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-6-pt-mf9621b4c14cc4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Podłogówka w całym domu i pompa ciepła... Masz dużo miejsca na działce więc dolne źródło poziome a co za tym idzie rozsądne koszty wykonania instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 08.03.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Co będzie jak mróz przycisnie np przez 2 tyg i będzie poniżej - 20? Czy pompa da sobie radę? [...] Działka 20 arów, więc jest miejsce na wymiennik. Czyli wiesz, że się da, ale szukasz argumentów przeciwko pompie Ja ci napisze tyle, że jak chcesz te worki z peletem do końca swojego żywota nosić i ten zajebisty piec tym zasypywać, to kup windhager biowin lite lub biowin touch 2. Przecież i tak już podjąłeś decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.03.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 U mnie na działce mam trzy metry gliny w głąb. Podejżewam, że u Ciebie będzie podobnie. Więc czemu nie pokusić się o pompę ciepła z poziomym wymiennikiem? Grunt odpowiedni pod właśnie taki a nie inny wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 A ja bym nie zakładał, tylko sprawdził jaki jest grunt. Nie było badań geologicznych na etapie przygotowywania do PNB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 08.03.2017 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Mam gline na działce, fundamentów nie dało się kopać łopatą, wszystko było kopane koparką. Może mi ktoś podać konkretny model pompy ciepła abym mógł sobie o niej poczytać? Dodam, że gmina będzie mi zakładać 3 kolektory słoneczne i bojler 300l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.03.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Poczytaj na temat polskich pomp ciepła, Ekontech, Ekopower czy chociażby HCT.Gdzie mieszkasz w Lublinie czy może po za granicami miasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 08.03.2017 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Jestem z Lublina, a dom postawiłem w Piaskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.03.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Jak będziesz miał ochotę to wpadnij do mnie pod Łęczną. Od trzech sezonów ogrzewam gruntówką dom i nawet po niżej -20* świetnie daje sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Etat palacza we własnym domu? Daj spokój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2017 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 A ja bym nie zakładał, tylko sprawdził jaki jest grunt. Nie było badań geologicznych na etapie przygotowywania do PNB? A co ma badanie gruntu do poziomego wymiennika...? No chyba że pod trawnikiem lita skała i nie ma jak wykopać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.03.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 A na jakiej podstawie, poza mocą PC, dobierzesz wielkość poziomego wymiennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 12.03.2017 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 A na jakiej podstawie, poza mocą PC, dobierzesz wielkość poziomego wymiennika? Jak to wyliczyć? Ile mniej więcej potrzeba miejsca na wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.03.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Polecam ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 13.03.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Może mi ktoś podać konkretny model pompy ciepła abym mógł sobie o niej poczytać? Witam ! Polecam zapoznać się z pompą ciepła solanka/woda Vitocal 200-G o mocach grzewczych od 5,8 do 17,2 kW. Całość dokumentacji technicznej (instrukcje obsługi, montażu, serwisowe oraz karty katalogowe i wytyczne projektowe)do przeczytania możesz znaleźć wpisując tylko model urządzenia. Pozdrawiam ! Edytowane 20 Marca 2017 przez Tomaszs131 link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 15.03.2017 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Jak będziesz miał ochotę to wpadnij do mnie pod Łęczną. Od trzech sezonów ogrzewam gruntówką dom i nawet po niżej -20* świetnie daje sobie radę. Dzięki, będziemy w kontakcie na priv. Możesz powiedzieć kto robił Tobie ogrzewanie podłogowe? Polecisz kogoś? Ile kosztowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.03.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 OP robiła mi firma, która chyba już nie istnieje. W każdym bądź razie polecić ją nie mogę.Z materiałem, na gotowo wyszło mi jakieś 75 zł za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 20.03.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) Witam, Gruntowa pompa ciepła pracuje bez problemu przy parametrach -20⁰C, ponieważ ciepło gruntu poniżej warstwy przemarzania jest na podobnym poziomie przez cały rok. Jedynie w przypadku pomp powietrznych graniczną temperaturą pracy jest -20⁰C. Przed doborem pompy ciepła zachęcam zlecić wykonanie OZC budynku. Pozwoli to na dobranie optymalnej wielkości pompy ciepła. Lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie ogrzewania podłogowego z pompą ciepła. Niższe parametry pracy instalacji wpłyną na bardziej ekonomiczną pracę urządzenia. Mimo wyższego kosztu inwestycyjnego na zakup pompy ciepła, właściciel budynku uzyska znacznie niższe koszty rocznego ogrzewania. Dodatkowo jest to rozwiązanie całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne, ponieważ podczas jego eksploatacji nie są emitowane żadne zanieczyszczenia do otoczenia budynku. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Edytowane 20 Marca 2017 przez Tomaszs131 link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 24.03.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Szkoda tylko że całkowicie nie opłacalne, Nawet zakładając że po stronie kosztów kotłowni gazowej/olejowej liczy się budowę kominów... A pamiętając o przepisach dotyczących urządzeń z F-gazami (rejestracja urządzeń, obowiązkowe przeglądy z badaniem szczelności) powoduje, że PC stają się w polsce urządzeniami dla szaleńców Świetne - dawno takich rewelacji nie słyszałem. Poprzesz to jakimiś argumentami czy tylko rzucasz sloganami? PS. kotłownia olejowa... hmm jak dasz rade to wylicz mi opłacalność jej montażu i użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.03.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 A pamiętając o przepisach dotyczących urządzeń z F-gazami (rejestracja urządzeń, obowiązkowe przeglądy z badaniem szczelności) powoduje, że PC stają się w polsce urządzeniami dla szaleńców A ile freonu posiada w obiegu przecietna pompa woda woda? Podlega to w ogole pod rejestracje w zw z F-ustawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts