Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobry piec na pellet czy gruntowa pompa ciepła? Co wybrać?

gwilkolek

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat, postawiłem dom z piwnicą (razem 220m2). Teraz muszę wybrać sposób ogrzewania, gaz odpada bo go nie ma na wsi.

Jeżeli chodzi o pellet to interesuje mnie tylko dobry piec, czyli windhager biowin lite lub biowin touch 2.

Co byście wybrali? Czytam o pompach ciepła ale nie jestem w 100% przekonany do nich. Co będzie jak mróz przycisnie np przez 2 tyg i będzie poniżej - 20? Czy pompa da sobie radę? Jaką pompę ciepła do takiego domu?

Działka 20 arów, więc jest miejsce na wymiennik. Ogrzewanie w planach, miało być parter i piętro podłogowe, a w piwnicy grzejniki. Ale to jeszcze można zmienić bo nie mam wylanej posadzki.

Projekt domu:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-6-pt-mf9621b4c14cc4

Co będzie jak mróz przycisnie np przez 2 tyg i będzie poniżej - 20? Czy pompa da sobie radę? [...]

Działka 20 arów, więc jest miejsce na wymiennik.

Czyli wiesz, że się da, ale szukasz argumentów przeciwko pompie :yes:

Ja ci napisze tyle, że jak chcesz te worki z peletem do końca swojego żywota nosić i ten zajebisty piec tym zasypywać, to kup windhager biowin lite lub biowin touch 2.

Przecież i tak już podjąłeś decyzję.

Może mi ktoś podać konkretny model pompy ciepła abym mógł sobie o niej poczytać?

Witam !

Polecam zapoznać się z pompą ciepła solanka/woda Vitocal 200-G o mocach grzewczych od 5,8 do 17,2 kW. Całość dokumentacji technicznej (instrukcje obsługi, montażu, serwisowe oraz karty katalogowe i wytyczne projektowe)do przeczytania możesz znaleźć wpisując tylko model urządzenia.

Pozdrawiam !

Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy

Witam,

Gruntowa pompa ciepła pracuje bez problemu przy parametrach -20⁰C, ponieważ ciepło gruntu poniżej warstwy przemarzania jest na podobnym poziomie przez cały rok. Jedynie w przypadku pomp powietrznych graniczną temperaturą pracy jest -20⁰C. Przed doborem pompy ciepła zachęcam zlecić wykonanie OZC budynku. Pozwoli to na dobranie optymalnej wielkości pompy ciepła. Lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie ogrzewania podłogowego z pompą ciepła. Niższe parametry pracy instalacji wpłyną na bardziej ekonomiczną pracę urządzenia.

Mimo wyższego kosztu inwestycyjnego na zakup pompy ciepła, właściciel budynku uzyska znacznie niższe koszty rocznego ogrzewania. Dodatkowo jest to rozwiązanie całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne, ponieważ podczas jego eksploatacji nie są emitowane żadne zanieczyszczenia do otoczenia budynku.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy

Szkoda tylko że całkowicie nie opłacalne, Nawet zakładając że po stronie kosztów kotłowni gazowej/olejowej liczy się budowę kominów... A pamiętając o przepisach dotyczących urządzeń z F-gazami (rejestracja urządzeń, obowiązkowe przeglądy z badaniem szczelności) powoduje, że PC stają się w polsce urządzeniami dla szaleńców

Świetne - dawno takich rewelacji nie słyszałem. Poprzesz to jakimiś argumentami czy tylko rzucasz sloganami?

PS. kotłownia olejowa... hmm jak dasz rade to wylicz mi opłacalność jej montażu i użytkowania.

A pamiętając o przepisach dotyczących urządzeń z F-gazami (rejestracja urządzeń, obowiązkowe przeglądy z badaniem szczelności) powoduje, że PC stają się w polsce urządzeniami dla szaleńców

A ile freonu posiada w obiegu przecietna pompa woda woda? Podlega to w ogole pod rejestracje w zw z F-ustawą?