Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

otwóry wentylacyjne a meble kuchenne

Sylw.

Recommended Posts

Mam kuchnię, w którym otwory na rurę okapową i klatka wentylacyjna umieszczona jest - moim zdaniem - zbyt blisko ściany, którą oznaczyłam jako X.Kucie ściany, na której są te otwory nie wchodzi w grę.

Na załączonej fotografii zaznaczyłam położenie otworów. Kółko błękitne to otwór na rurę do okap. Otwór jest oddalony od ściany oznaczonej X o ok. 5 cm a od sufitu 16 cm. Błękitny prostokąt to otwór wentylacyjny oddalony od ściany oznaczonej X o 31 cm a od sufitu 12 cm. Takie umiejscowienie otworów powoduje że wylot otworów mam wewnątrz górnych szafek.

Marzy mi się jednak kuchnia taka jak ta z podwieszonym sufitem, czyli słupek z piekarnikiem do sufitu.O ile jeszcze rurę okapową umieszczę w suficie podwieszanym to co mam zrobić z klatką higrosterowaną bxc,bxl? (mam którąś z nich). Planowana zabudowa kuchni w L ( krótsze ramię L przy oknie).

Będę wdzięczna za wszelkie rady.

I jeszcze raz dziękuję Projektantce za projekt kuchni.Kuchnię z sufitem podwieszanym wygooglałam sobie.

otowry kuchenne.jpg

kuchnia 1.JPG

kuchnia 2.JPG

Edytowane przez Sylw.

Gdyby nie robić słupka z piekarnikiem do sufitu, to nie powinno być problemu, bo górne szafki mają zazwyczaj 30 cm głębokości. Jeśli postawić slupk to rozwiązaniem jest wyprowadzenie przedłużenia z pionu wentylacyjnego np. na szafkę, albo z boku szafki na blendzie i tam umieszczenie klatki higrost., albo odsunięcie słupka od ściany, tylko... czy można tak przedłużać wentylacje z klatka higrost., czy klatka potrzebuje określonej wolnej przestrzeni żeby dobrze działać, ale to pytanie do speców od wentylacji.

Elfir czyli wg Ciebie sufit podwieszany a w nim oba otwory?

Kuchnia stoi, sufit też inaczej go nie obniżę jak przez sufit podwieszany.

Sawadi ja miałam szafki kuchenne z frontem głębokosć ( przód- tył) 31 cm. A jeszcze szafka musi się otwierać w moim przypadku na boki a nie w górę i w dół.

Jaka jest standardowa głębokość górnych szafek kuchennych?

Najczęściej Górne szafki mają gł ~30 cm + grubość drzwiczek. Niektórzy robią na gł. 30 cm razem z drzwiczkami, choć to starszy standard, bo talerze kiedyś były mniejsze. Są też szafki na 40 cm. Meble raczej nie są dosuwane bezpośrednio do ściany, ze względu na nierówności ściany, miejsce na uchwyty, czy wentylacje. Odsuniecie maskuje się blendą mocowaną równo z pudłem szafki.

"kuchani stoi"? Znaczy meble zmontowane postawione? Tak jak na załączonym projekcie, czy inne?

jest kilka rozwiązań:

1. wyjście wentylacji jak Elfir radzi, na boku obniżonego sufitu - słupek do wysokości obniżonego sufitu

2. słupek do sufitu (bez obniżania sufitu)

a) z blendą od ściany, blenda na szerokość kratki wentylacyjnej i na niej klatka higro.

b) wyjście zrobić na szafce - na górze nieruchome "listwo-drzwiczki" - jak na zdj, szarej kuchni - rozwiązanie nad lodówką, tylko zamiast kratki wentylacyjnej lodówki, klatka higrost.

3. klatka higro. tam gdzie jest i szafki wiszące do gł do 31 cm (nie licząc grubości drzwiczek), z blendą od ściany 3-8cm (żeby swobodnie otwierać drzwiczki)

Edytowane przez Sawadi

Dziękuję za odpowiedź. Najlepszą dla mnie opcja byłoby wyjście wentylacji jak Elfir radzi, na boku obniżonego sufitu - słupek do wysokości obniżonego sufitu.

Ale nie jest to zwykła klatka wentylacyjna tylko higro. Stąd moje obawy czy sobie nie pogorszę wentylacji, a to bardzo ważna kwestia jest.:(

• 11 months później...