Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fiński domek - warto się interesować ?

Azmath

Recommended Posts

Witajcie

Wczoraj wpadła nam oferta a dzisiaj jedziemy oglądać, oczywiście o domach czy budownictwie nie wiemy nic.

Dom 120m2, 1959 rok i 500m działki.

Mam ogromne wątpliwości, dom z drewna, do tego wiekowy, ale w mieście nas interesującym ceny domów są z kosmosu albo ulokowane w okropnych miejscach.

Ten by nam odpowiadał, tylko w internecie nie ma zbyt dużo wiadomości o tego typu budownictwie.

Możecie powiedzieć coś o takich domach ? jakie jest ryzyko wpadki, co sprawdzić przed zakupem itp.

Będę bardzo wdzięczny o jakiekolwiek rady :)

Dziękuję

Gość Konto usunięte_1*
tam gdzie mieszkałem są dwa osiedla domków fińskich i ludzie bardzo zadowoleni , jedni docieplili położyli tynki i wyglądają zacnie (Ruda Śląska -Bielszowice) ale znając podejście fachmanów z forum dostaniesz odpowiedź tego typu , zburzyć i stawiać od nowa

Byłem, widziałem.

Odczucia bardzo mieszane, dom ma zdecydowanie potencjał, ale też jest dużo do zrobienia. Jest ocieplony, ale trzeba izolować i ocieplić piwnicę, cały dach do wymiany, okna już plastikowe, ogrzewanie trzeba wymienić bo jest CO ale z piecem węglowym. Ogromna piwnica to też plus, zawsze marzyłem o domu z piwnicą a teraz takich się nie buduje :)

Ogólnie jest lepiej niż myślałem, ale kupa roboty tam się szykuje. Będzie w domu burza mózgów czy kupować.

Jeszcze jakieś rady ?

• 2 weeks później...
Gość Konto usunięte_1*
nie to są domy w stylu szkieletowym z wełną i papierem zamiast foli ale znam te domki mam tam znajomych i oni by się nie wyprowadzali za żadne skarby , ale ciekwostka za komuny nikt tam nie chciał mieszkać a czynsze były groszowe po wykupie za grosze nagle wszyscy chcieli kupować a nikt nie chciał sprzedawać

Dobre sobie 60 osób. To kit , nagonka biura abyście szybciej podjęli decyzję pozytywną dla biura pośrednictwa. Nie kupujcie tego kitu ( nie mam na myśli domku oczywiście). Agent BN zobaczył w Waszych oczach błysk i pewnie zdradziliście się fascynacją obiektu stąd też takie działanie BN. To zwykły KIT MARKETINGOWY. Przestrzegam przed zbyt pochopnym podjęciem decyzji. Na oględziny obiektu trzeba pojechać zawsze z kimś , kto posiada wiedzę .

• 1 month później...
Moi rodzice kupili coś takiego na Śląsku od górników jako domek letniskowy w latach 70. i rozbudowali. Dostawili jedną ścianę murowaną, zbudowali ganek itp. Weszłam na forum, bo dom wymaga natychmiast sporego remontu, ale właśnie się okazało, że ta stara oryginalna jego część, z oryginalnym ociepleniem (czyli brakiem sztucznego ocieplenia, pod podłogą mieszanka trocin i cementu) ma się znakomicie, po tylu latach. Nie wiem, jakie masz potrzeby, bo rozkład jest dość specyficzny i całość pewnie niezbyt wielka, ale moim zdaniem dom jest wytrzymały i ma wielki urok.