Pyetrek 09.03.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 WitamKupiłem działkę rolną, otrzymałem warunki zabudowy i uzyskałem pozwolenie na budowę, ale na 2017 rok otrzymałem do zapłaty nadal podatek rolny za działkę czy fakt otrzymania pozwolenia na budowę muszę zgłosić do urzędu gminy. Czy może podatek rolny będę płacił do czasu ukończenia budowy i pozwolenia na użytkowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Do czasu zmian w ewidencji gruntów. I nie daj się zrobić na wyłączenie z produkcji rolnej całej działki (do czego próbują zmuszać niektóre gminy). Tylko to, co faktycznie pod domem, podjazdem - trawnik i ogródek to przecież produkcja rolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyetrek 09.03.2017 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Czyli to to pod domem ewentualnie podjazd i miejsca postojowe podatek od nieruchomości a reszta podatek rolny?Czy odpowiednie proporcje wyliczy gmina na podstawie projektu zagospodarowania działki czy ja mam im podać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 09.03.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Czyli to to pod domem ewentualnie podjazd i miejsca postojowe podatek od nieruchomości a reszta podatek rolny? Czy odpowiednie proporcje wyliczy gmina na podstawie projektu zagospodarowania działki czy ja mam im podać? Jeśli masz już PnB to musiałeś wyłączyć grunt z produkcji rolnej. Po zgłoszeniu przez geodetę mapy do odbioru gmina naliczy podatek od gruntu od następnego mca kalendarzowego, a po odbiorze budynku przez PINB należy to zgłosić samemu a podatek od budynku naliczony zostanie od stycznia nastepnego roku. Na FM czytałam o przypadkach wezwania do zmian w podatkach od momentu rozpoczęcia budowy więc.... Masz decyzję na ten rok, ja bym tak zapłaciła w razie w sami się upomną. Ja przez całą budowę płaciłam rolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Jeśli masz już PnB to musiałeś wyłączyć grunt z produkcji rolnej. Nic podobnego. Przecież jeszcze nie wyłączyłaś z produkcji. Możesz zacząć budowę za rok, albo i zaniechać. To tylko POZWOLENIE na BUDOWĘ. Nijak nie świadczy o faktycznym stanie i nie ma podstawy do zmiany podatku. Do PnB dołączaliśmy tylko pisemko od starosty że "Z uwagi na swoją klasę i pochodzenie, przedmiotowe grunty nie są objęte ochroną, w związku z czym można je wyłączyć z produkcji rolniczej bez zgody organu." Można wyłączyć - ale ciągle tego nie zrobiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts