KarolNogala 09.03.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów.Staję przed dylematem doboru ogrzewania do mojego domu.Mały domek z poddaszem użytkowym około 120m2Kilka danych budynku:1. Kotłownia w garażu poza budynkiem - przesył2. Dach: dachówka, papa, deska i 40cm wełny współczynnik 00323. Ściany: Roben 38cm kratówka, styropian 20cm współczynnik 0031, 4. Okna trzyszybowe 5. Rekuperacja oraz GWC6. Wszędzie podłogowe ogrzewanie, 21 obwodów, wylewki anhydrytowe. Ogólnie budynek bardzo dobrze izolowany poczynając od fundamentów poprzez ściany i dach. Budynek inteligenty oparty o Fatek i PLC Zastanawiam się między ogrzewaniem gazowym (kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania) propan ze zbiornika zakopanego w ziemi, ogrzewaniem olejowym, a pompą ciepła. Początkowo miał być pellet. Chcę jednak mieć w kotłowni i czysto i bezobsługowo.Rozważam pompę ciepła ( u mnie koszt z odwiertami około 45tys , tylko odwierty pionowe- piasek) lub gaz ( dzierżawa wraz z kotłem około 15tys )Automatyka i w jednym przypadku i drugim do ogarnięcia. Pozostają koszty użytkowania. Co wyjdzie taniej a co drożej licząc instalację, eksplaatację? Podobno przy pompie złoża kończą się po 10 latach ?? Przy pompie znowu klimatyzacja latem za free pompując glikol do nagrzewnic przy rekuperatorze Przy gazie znowu większa możliwość regulowania temperatury w domu w danej chwili ?Bardzo proszę o porady Edytowane 9 Marca 2017 przez KarolNogala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Kable elektryczne, jak EP pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Kable elektryczne, jak EP pozwoli. Nie pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Nie pozwoli A skąd ta pewność, skoro nie wiedz nawet kiedy uzyskane PnB? Mi po poprawieniu błędów w obliczeniach wychodzi już EP tylko o 2,67kWh/m2/r powyżej wymogów. A mam podobną grubość ocieplenia o gorszej lambdzie. Więc jak tu PnB było zeszłoroczne albo starsze to EP domu powinno być w okolicach minimum przy grzaniu prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 10.03.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Witam wszystkich forumowiczów. Staję przed dylematem doboru ogrzewania do mojego domu. Mały domek z poddaszem użytkowym około 120m2 Kilka danych budynku: 1. Kotłownia w garażu poza budynkiem - przesył 2. Dach: dachówka, papa, deska i 40cm wełny współczynnik 0032 3. Ściany: Roben 38cm kratówka, styropian 20cm współczynnik 0031, 4. Okna trzyszybowe 5. Rekuperacja oraz GWC 6. Wszędzie podłogowe ogrzewanie, 21 obwodów, wylewki anhydrytowe. Ogólnie budynek bardzo dobrze izolowany poczynając od fundamentów poprzez ściany i dach. Budynek inteligenty oparty o Fatek i PLC Zastanawiam się między ogrzewaniem gazowym (kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania) propan ze zbiornika zakopanego w ziemi, ogrzewaniem olejowym, a pompą ciepła. Początkowo miał być pellet. Chcę jednak mieć w kotłowni i czysto i bezobsługowo. Rozważam pompę ciepła ( u mnie koszt z odwiertami około 45tys , tylko odwierty pionowe- piasek) lub gaz ( dzierżawa wraz z kotłem około 15tys ) Automatyka i w jednym przypadku i drugim do ogarnięcia. Pozostają koszty użytkowania. Co wyjdzie taniej a co drożej licząc instalację, eksplaatację? Podobno przy pompie złoża kończą się po 10 latach ?? Przy pompie znowu klimatyzacja latem za free pompując glikol do nagrzewnic przy rekuperatorze Przy gazie znowu większa możliwość regulowania temperatury w domu w danej chwili ? Bardzo proszę o porady Witam, Pompa ciepła powietrze - woda. Koszt <30 tyś., roczny koszt CO+CWU ok 1500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Pompa ciepła powietrze - woda. Koszt <30 tyś., roczny koszt CO+CWU ok 1500zł Czyli roczny koszt tyle, co u mnie wychodzi prądem w domu o prawdopodobnie (wnioskuję z podanych parametrów) odrobinę bardziej energochłonnym. A przy kablach > 30K zł w kieszeni zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 10.03.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 co+cwu ELEKTRYCZNE? Czy pompa co cwu albo solary. I pewnie klima. Gdybym miał 115m2 to by było połowa tego kosztu, ja grzeję 300m2.Poza tym kolega napisał, że ma już podłogówkę. Więc ewentualnie zostaje grzanie grzałkami zasobnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 (edytowane) Poza tym kolega napisał, że ma już podłogówkę. Ja tam w jego wypowiedzi tego nie widzę, czy opisuje projekt, czy wykonanie. Ale jak ma już zrobione, to pozostaje kocioł elektryczny. Z 5K zł drożej wyjdzie niż kable. Ale dalej ze 25K zł zostaje w kieszeni i nigdy się PC nawet powietrzna nie zwróci przy tak małym i tak dobrze ocieplonym domu. A co do wielkości, to myślałem, że rozmawiamy o 120m2 kolegi który zaczął temat, a nie Twoich m2. Edytowane 10 Marca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolNogala 10.03.2017 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 (edytowane) Witam koledzy. Ogrzewanie podłogowe już jest ROTH i posadzki zalane anhydrytem. Co to jest EP ??Dodam, że żona moja lubi wysoką temperaturę w domu w dzień tj 23-25st i taka będzie musiała być Edytowane 10 Marca 2017 przez KarolNogala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 A skąd ta pewność, skoro nie wiedz nawet kiedy uzyskane PnB? Mi po poprawieniu błędów w obliczeniach wychodzi już EP tylko o 2,67kWh/m2/r powyżej wymogów. A mam podobną grubość ocieplenia o gorszej lambdzie. Więc jak tu PnB było zeszłoroczne albo starsze to EP domu powinno być w okolicach minimum przy grzaniu prądem. Pewnosc wynikająca z praktyki i doswiadczenia zawodowego. Wg WT2014 to Ep musiałaby byc na poziomie 40 kWh łacznie z cwu aby nie przekroczyc Ep=120 kWh. Uzyskanie tych 40 kWh co+cwu wcale nie jest takie proste jak sie powszechnie wydaje. Sadze ze w tym przypadku to przekroczenie bedzie chociaz niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Witam koledzy. Ogrzewanie podłogowe już jest ROTH i posadzki zalane anhydrytem. Co to jest EP ?? Dodam, że żona moja lubi wysoką temperaturę w domu w dzień tj 23-25st i taka będzie musiała być Ep - energia pierwotna. 25 oC przy podłogówce to temp. odczuwalna ok 27 oC, naprawdę zona lubi takie upały w zimie?, pomijając inne kwestie to chyba zdrowe nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts