kaszpir007 10.03.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 W hotelach bardzo często przy wyjściu z pokoju jest taki jakby czytnik w włożoną kartą której wyjęcie odcina zasilanie w całym domu. Pomyślałe że może warto takie coś też wykonać w domu. Rozmawiałem z elektrykiem i powiedział że nie problem ale zamiast tej karty lepiej dać jakiś wyłącznik (aby nie branąć w koszty). Myślałem aby aby po naciśnięciu wyłącznika było odcinane całe zasilanie w domu , poza kotłownią , lodówką i zasilaniem zewnatrznym (napęd bramy). Reszta była by odcinana (łącznie z pompą głębinową). Plus taki że ewentualne włączone urządznia zostały by odcięte , jakby nawet doszlo do awarii jakiejś rury/węźyka to ewentulane straty związane z zaleniem domu były by dużo mniejsze ... Minusy jakie mi przychodzą do głowy to rozprogramowanie urządzeń w których jest np. zegar ... Czy ma ktoś takie coś w domu ? Jakieś wady , zalety ? Czy jesteście zadowoleni czy nie ma sensy robic takie coś ? Czy jest to kosztowne rozwiązanie i skomplikowane (mowa o rozwiazaniu z wyłącznikiem). Alarmu nie planuję .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 10.03.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Ja bym się jeszcze zastanowił czy takie zaniki napięcia służą nowej elektronice. Myślę że nie, a urządzenia w standby biorą bardzo mało prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 10.03.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Jak dla mnie przerost formy nad treścią i komplikowanie sobie życia. Natomiast mógłby sie przydać taki centralny wyłącznik obwodów oświetlenia. Wychodząc z domu mógłbys nie gasic światła w kuchni, salonie, przedpokoju tylko wyłączał byś tym centralnym przy drzwiach. Wracając wieczorem wchodziłoby sie do roświetlonego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.03.2017 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Jak dla mnie przerost formy nad treścią i komplikowanie sobie życia. Dlatego zastanawiam się nad tym ... Plus że jednym przyciskiem odcinało by się prąd od "zbędnych" urządzeń. Plus taki że w razie awarii jakiejś złączki wodnej dom nie zostanie zalany , albo zalany tylko taką ilością wody jaka jest w bojlerze oraz jakby sie coś zapomniało wyłączyć to i tak to zostanie wyłączone ... Tyle że nie wiem czy mimo swoich zalet ma to sens ... Rozmawiałem z elektrykiem który będzie mi robił instalacje i takie coś ma też sam w domu tyle że głownie to ludzie robią w domu i właczaja do instalacji alarmowej ... A u mnie boję się że może sie skończyć że i tak nikt tego nie bedzie używał albo sporadycznie ... Dlatego szukam opinii ludzi którzy takie coś mają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.03.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Ehm a jaki wpływ na wodę ma taki wyłącznik zbędnych urządzeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 10.03.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Wyłączanie zbędnych urządzeń jest bez sensu, więcej będzie z tym problemów niż pożytku. U nas po zazbrojeniu alarmu po 30 sekundach wyłączane są wszystkie obwody oświetleniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.03.2017 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Ehm a jaki wpływ na wodę ma taki wyłącznik zbędnych urządzeń ? Odłączenie pradu - pompa głębinowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 10.03.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Jak sie boisz zalania to daj eletrozawór zaraz za licznikiem podpięty pod centralny wyłącznik oświetlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 10.03.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 W hotelach bardzo często przy wyjściu z pokoju jest taki jakby czytnik w włożoną kartą której wyjęcie odcina zasilanie w całym domu. Przepraszam, że zapytam, ale czy pod twoją nieobecność, masz jakichś lokatorów w domu? Psy, myszy, koty, które mogą włączyć sobie całe kino domowe i urządzić imprezę podczas twojej nieobecności? Czy po prostu masz jakąś schizę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.03.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Jeśli nie jest to jakimś dużym kłopotem tzn nie trzeba kilometra kabla, albo poważnych przeróbek to uważam że można taki wyłącznik mieć. Taki co wyłącza tylko te niepotrzebne urządzenia i obwody, a zostawia te niezbędne. Myślałem o takim czymś, ale nawet bez żadnych przeróbek można to robić esem w rozdzielnicy. Jednak to tylko tak doraźnie, ale żeby mieć na stałe to pasuje jakiś główny wyłącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 10.03.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 mysle ze miałoby sens przy spięciu z alarmem tak aby automatycznie działało. Mozna by troche prądu na tym oszczedzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.03.2017 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 mysle ze miałoby sens przy spięciu z alarmem tak aby automatycznie działało. Mozna by troche prądu na tym oszczedzic. No właśnie ... Alarmu nie planuję , bo nie widzę sensu , tym bardziej tam gdzie buduję , bo zanim by przyjechała ochrona to i tak by już nikogo nie było .. A właśnie to by idealnie działało z alarmem , bo za każdym razem automatycznie by się to właczało i wyłączało , a tak boję się że jak będzie jako wyłącznik to bedzie się o tym zapominało i będzie nie używanym "gadżetem" Muszę przemyśleć , ale chyba podaruje sobie ... To co przydaje się w hotelach nie musi być przydatne w domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2017 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Kilka lat temu robiłem generalny remont mieszkania - łącznie z elektryką. Zrobiłem wtedy jeden obwód na oświetlenie i lodówkę. Ma służyć temu, że na dłuższe wyjazdy wyłączam resztę - a ten zostaje. Lodówka wiadomo - a światło też chciałbym łatwo zapalić, jak wrócę w nocy. Używanie tego typu rozwiązania na co dzień, a tym bardziej rozbudowywania na uważam za bezsensowne. Wpięcie do złego gniazdka (wyłączanego przy wyjściu) ładowarki tabletu czy brutalne wyłączenie komputera, który zostawił syn żeby przekompresował film z wakacji to niezbyt miłe odkrycia po powrocie do domu.I czemu to ma służyć? Żeby zaoszczędzić raz na rok 5 godzin świecenia 10W LEDa? Żeby nie zostawić włączonego żelazka? O to współcześnie już dbają producenci żelazek i wyłączają się długo nie ruszone. Albo inteligentny dom, z możliwością zdalnego wyłączenia czy włączenia wybranego urządzenia/gniazdka. Albo minimum. Mi pasuje to rozwiązanie ze światłem i lodówką. A w hotelu, to ja zawsze jakąś kartę tam wkładam, bo zazwyczaj mam baterię w lapku do naładowania jak gdzieś wychodzę. Co z tego, że to praktyczne (oszczędne) dla hotelu, jak nie praktyczne dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 11.03.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 W hotelach bardzo często przy wyjściu z pokoju jest taki jakby czytnik w włożoną kartą której wyjęcie odcina zasilanie w całym domu. Pomyślałe że może warto takie coś też wykonać w domu. Rozmawiałem z elektrykiem i powiedział że nie problem ale zamiast tej karty lepiej dać jakiś wyłącznik (aby nie branąć w koszty). Myślałem aby aby po naciśnięciu wyłącznika było odcinane całe zasilanie w domu , poza kotłownią , lodówką i zasilaniem zewnatrznym (napęd bramy). Reszta była by odcinana (łącznie z pompą głębinową). Plus taki że ewentualne włączone urządznia zostały by odcięte , jakby nawet doszlo do awarii jakiejś rury/węźyka to ewentulane straty związane z zaleniem domu były by dużo mniejsze ... Minusy jakie mi przychodzą do głowy to rozprogramowanie urządzeń w których jest np. zegar ... Czy ma ktoś takie coś w domu ? Jakieś wady , zalety ? Czy jesteście zadowoleni czy nie ma sensy robic takie coś ? Czy jest to kosztowne rozwiązanie i skomplikowane (mowa o rozwiazaniu z wyłącznikiem). Alarmu nie planuję .. Przydatnew razie zalania czy pożaru , chociaż w tym drugim przypadku to drugie jest skutkiem pierwszego, łatwo odcinamy dopływ prądu w całym domu. Sugerowałbym wyłącznik trójpołożeniowy: włączone wszystko, włączone tylko niezbędne obwody., całkowite odcięcie zasilania. Przy dobrym gadanym zniżka ubezpieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.03.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 No właśnie ... Alarmu nie planuję , bo nie widzę sensu , tym bardziej tam gdzie buduję , bo zanim by przyjechała ochrona to i tak by już nikogo nie było Ciekawe podejście do tematu. Alarm jednak warto miec - działa to tez na złodziei odstraszająco. Nie musisz miec ochrony zeby alarm zadziałał i zasygnalizował ze cos sie dzieje. Alarmy maja teraz powiadomienia na sms. W Twoim przypoadku taki wyłącznik warto przynajmniej zrobić na pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Przydatnew razie zalania czy pożaru Ja bym wtedy wyłączał w skrzynce licznikowej. Wtedy faktycznie nie mam prądu w całym domu - a tak zostaje ciągle zasilanie rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.03.2017 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Ciekawe podejście do tematu. Alarm jednak warto miec - działa to tez na złodziei odstraszająco. Nie musisz miec ochrony zeby alarm zadziałał i zasygnalizował ze cos sie dzieje. Alarmy maja teraz powiadomienia na sms. W Twoim przypoadku taki wyłącznik warto przynajmniej zrobić na pompę. Na złodzieji odstraszająco ??? To tak jak z alarmami w samochodzie .. Dla złodzieja nie robi to żadnego znaczemia, bo i tak nie zwraca uwagi na wyjący alarm ... A potrafią alarm szybko zdeaktywować ... Ja po prostu ubezpieczam dom i to jest moje zabezpieczenie ... Tam gdzie bedę mieszkał (sporo poza miastem) ochrona zanim by dojechała to złodziej by zdążył sobie jeszcze rozpalić grila i piwo wypić l, zanim by przyjechali , bo cudów nie ma i teleportera nie mają Jeśli warto dla pompy to czemu nie na więcej gniazd ? Nie wiem czy to kosztowne czy też nie ... Rozdzielnia będzie z 2-3 metry od miejsca gdzie byłby ten rozłacznik , nie wiem jak to wygląda od strony "energetycznej" czy to jest kosztowne i pracohłonne , bo jeśi można to zrobić tanio i bezproblemowo , to czemu nie / Wyłacznik kosztuje grosze , kabel też , no chyba że trzeba jekieś dodatkowe rzeczy montować kóre są kosztowne .. Na razie to pomysł . Rozmawiałem z elektrykiem i sam ma takie coś w domu .. Ale muszę przemyśleć , bo nie chce komplikować sobie bezsensownie instalacji ... Ale też nie chce później żałować że czegoś nie zrobiłem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 11.03.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) Co chcesz tym osiągnąć? Chcesz wyłączyć prąd w gniazdkach? Po co? Pralka ci się sama włączy, czy telewizor? Nie rozumiem tego toku myślenia Nawet gdybyś chciał wyjechać na dłuższe wakacje i się boisz, że myszy ci pogryzą kable i doprowadza do katastrofy, to chyba masz wszystkie bezpieczniki w rozdzielni opisane i wyłączasz jednym palcem 5-10 sztuk, które ci pasują, a raczej nie pasują i cała robota! Po powrocie włączasz i voilà. W czym problem? U mnie jest tak: 1.WYLACZNIK GLOWNY 2.OCHRONNIKI PRZECIW-PRZEPIECIOWE 3.KONTROLA FAZ 4.WYL.ROZNICOWO-PRADOWY. GNIAZDA W KUCHNI. 5.KUCHNIA ELEKTRYCZNA. 6.ZMYWARKA 7.PIEKARNIK 8.MIKROFALA 9.MLYNEK 10.GNIAZDA KUCHNIA 11.WYL.ROZNICOWO-PRADOWY.GNIAZDA SALON +POKOJE 12.GNIAZDA TV 13.GNIAZDA SALON 14.GNIAZDA POKOJ DOL. 15.GNIAZDA SYPIALNIA. 16.GNIAZDA 2 POKOJE GORA. 17.GNIAZDA KORYTARZ. 18.WYL.ROZNICOWO-PRADOWY.KOTLOWNIA,LAZIENKA,GARAZ,KLIMA . 19.PIEC. 20.PRALNIA. 21.SUSZARKA. 22.GNIAZDA LAZIENKA 23.BRAMA. 24.GNIAZDO GARAZ 25.GNIAZDA ZEWNETRZNE. 26.KLIMA 27.WYL.ROZNICOWO-PRADOWY. OSWIETLENIE 28.OSWIETLENIE GORA 29.OSWIETLENIE PARTER 30.OSWIETLENIE KUCHNIA 31.OSWIETLENIE SPIZARKA. 32.OSWIETLENIE STRYCH. 33.BRAMA WJAZDOWA. Tak trudno to ogarnąć? Edytowane 11 Marca 2017 przez Zagurski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.03.2017 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 A jednak elektryk mi wykonał taki rozłącznik ... Jest przy wyjściu z domu. Rozłacza wszsytko poza lodówką , kotłownią , bramą wjazdową i oświetleniem przed wejścim do domu. Koszt wykonania znikomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.03.2017 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 jak to jest zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts