Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozłącznik zasilania przy wyjściu z domu - warto ?

Recommended Posts

W hotelach bardzo często przy wyjściu z pokoju jest taki jakby czytnik w włożoną kartą której wyjęcie odcina zasilanie w całym domu.

Pomyślałe że może warto takie coś też wykonać w domu. Rozmawiałem z elektrykiem i powiedział że nie problem ale zamiast tej karty lepiej dać jakiś wyłącznik (aby nie branąć w koszty).

Myślałem aby aby po naciśnięciu wyłącznika było odcinane całe zasilanie w domu , poza kotłownią , lodówką i zasilaniem zewnatrznym (napęd bramy). Reszta była by odcinana (łącznie z pompą głębinową).

Plus taki że ewentualne włączone urządznia zostały by odcięte , jakby nawet doszlo do awarii jakiejś rury/węźyka to ewentulane straty związane z zaleniem domu były by dużo mniejsze ...

Minusy jakie mi przychodzą do głowy to rozprogramowanie urządzeń w których jest np. zegar ...

Czy ma ktoś takie coś w domu ? Jakieś wady , zalety ? Czy jesteście zadowoleni czy nie ma sensy robic takie coś ?

Czy jest to kosztowne rozwiązanie i skomplikowane (mowa o rozwiazaniu z wyłącznikiem).

Alarmu nie planuję ..

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak dla mnie przerost formy nad treścią i komplikowanie sobie życia. Natomiast mógłby sie przydać taki centralny wyłącznik obwodów oświetlenia. Wychodząc z domu mógłbys nie gasic światła w kuchni, salonie, przedpokoju tylko wyłączał byś tym centralnym przy drzwiach. Wracając wieczorem wchodziłoby sie do roświetlonego domu.

Jak dla mnie przerost formy nad treścią i komplikowanie sobie życia.

Dlatego zastanawiam się nad tym ...

Plus że jednym przyciskiem odcinało by się prąd od "zbędnych" urządzeń.

Plus taki że w razie awarii jakiejś złączki wodnej dom nie zostanie zalany , albo zalany tylko taką ilością wody jaka jest w bojlerze oraz jakby sie coś zapomniało wyłączyć to i tak to zostanie wyłączone ...

Tyle że nie wiem czy mimo swoich zalet ma to sens ...

Rozmawiałem z elektrykiem który będzie mi robił instalacje i takie coś ma też sam w domu tyle że głownie to ludzie robią w domu i właczaja do instalacji alarmowej ...

A u mnie boję się że może sie skończyć że i tak nikt tego nie bedzie używał albo sporadycznie ...

Dlatego szukam opinii ludzi którzy takie coś mają ...

W hotelach bardzo często przy wyjściu z pokoju jest taki jakby czytnik w włożoną kartą której wyjęcie odcina zasilanie w całym domu.

Przepraszam, że zapytam, ale czy pod twoją nieobecność, masz jakichś lokatorów w domu?

Psy, myszy, koty, które mogą włączyć sobie całe kino domowe i urządzić imprezę podczas twojej nieobecności?

Czy po prostu masz jakąś schizę?

Jeśli nie jest to jakimś dużym kłopotem tzn nie trzeba kilometra kabla, albo poważnych przeróbek to uważam że można taki wyłącznik mieć. Taki co wyłącza tylko te niepotrzebne urządzenia i obwody, a zostawia te niezbędne. Myślałem o takim czymś, ale nawet bez żadnych przeróbek można to robić esem w rozdzielnicy. Jednak to tylko tak doraźnie, ale żeby mieć na stałe to pasuje jakiś główny wyłącznik.

mysle ze miałoby sens przy spięciu z alarmem tak aby automatycznie działało. Mozna by troche prądu na tym oszczedzic.

No właśnie ...

Alarmu nie planuję , bo nie widzę sensu , tym bardziej tam gdzie buduję , bo zanim by przyjechała ochrona to i tak by już nikogo nie było ..

A właśnie to by idealnie działało z alarmem , bo za każdym razem automatycznie by się to właczało i wyłączało , a tak boję się że jak będzie jako wyłącznik to bedzie się o tym zapominało i będzie nie używanym "gadżetem" :(

Muszę przemyśleć , ale chyba podaruje sobie ...

To co przydaje się w hotelach nie musi być przydatne w domu ...

Kilka lat temu robiłem generalny remont mieszkania - łącznie z elektryką.

Zrobiłem wtedy jeden obwód na oświetlenie i lodówkę. Ma służyć temu, że na dłuższe wyjazdy wyłączam resztę - a ten zostaje. Lodówka wiadomo - a światło też chciałbym łatwo zapalić, jak wrócę w nocy.

Używanie tego typu rozwiązania na co dzień, a tym bardziej rozbudowywania na uważam za bezsensowne. Wpięcie do złego gniazdka (wyłączanego przy wyjściu) ładowarki tabletu czy brutalne wyłączenie komputera, który zostawił syn żeby przekompresował film z wakacji to niezbyt miłe odkrycia po powrocie do domu.

I czemu to ma służyć? Żeby zaoszczędzić raz na rok 5 godzin świecenia 10W LEDa? Żeby nie zostawić włączonego żelazka? O to współcześnie już dbają producenci żelazek i wyłączają się długo nie ruszone.

Albo inteligentny dom, z możliwością zdalnego wyłączenia czy włączenia wybranego urządzenia/gniazdka. Albo minimum. Mi pasuje to rozwiązanie ze światłem i lodówką.

A w hotelu, to ja zawsze jakąś kartę tam wkładam, bo zazwyczaj mam baterię w lapku do naładowania jak gdzieś wychodzę. Co z tego, że to praktyczne (oszczędne) dla hotelu, jak nie praktyczne dla mnie?

Pomyślałe że może warto takie coś też wykonać w domu. Rozmawiałem z elektrykiem i powiedział że nie problem ale zamiast tej karty lepiej dać jakiś wyłącznik (aby nie branąć w koszty).

Myślałem aby aby po naciśnięciu wyłącznika było odcinane całe zasilanie w domu , poza kotłownią , lodówką i zasilaniem zewnatrznym (napęd bramy). Reszta była by odcinana (łącznie z pompą głębinową).

Plus taki że ewentualne włączone urządznia zostały by odcięte , jakby nawet doszlo do awarii jakiejś rury/węźyka to ewentulane straty związane z zaleniem domu były by dużo mniejsze ...

Minusy jakie mi przychodzą do głowy to rozprogramowanie urządzeń w których jest np. zegar ...

Czy ma ktoś takie coś w domu ? Jakieś wady , zalety ? Czy jesteście zadowoleni czy nie ma sensy robic takie coś ?

Czy jest to kosztowne rozwiązanie i skomplikowane (mowa o rozwiazaniu z wyłącznikiem).

Alarmu nie planuję ..

Przydatnew razie zalania czy pożaru , chociaż w tym drugim przypadku to drugie jest skutkiem pierwszego, łatwo odcinamy dopływ prądu w całym domu. Sugerowałbym wyłącznik trójpołożeniowy: włączone wszystko, włączone tylko niezbędne obwody., całkowite odcięcie zasilania. Przy dobrym gadanym zniżka ubezpieczenia

No właśnie ...

Alarmu nie planuję , bo nie widzę sensu , tym bardziej tam gdzie buduję , bo zanim by przyjechała ochrona to i tak by już nikogo nie było

Ciekawe podejście do tematu. Alarm jednak warto miec - działa to tez na złodziei odstraszająco. Nie musisz miec ochrony zeby alarm zadziałał i zasygnalizował ze cos sie dzieje. Alarmy maja teraz powiadomienia na sms.

W Twoim przypoadku taki wyłącznik warto przynajmniej zrobić na pompę.

Ciekawe podejście do tematu. Alarm jednak warto miec - działa to tez na złodziei odstraszająco. Nie musisz miec ochrony zeby alarm zadziałał i zasygnalizował ze cos sie dzieje. Alarmy maja teraz powiadomienia na sms.

W Twoim przypoadku taki wyłącznik warto przynajmniej zrobić na pompę.

Na złodzieji odstraszająco ???

To tak jak z alarmami w samochodzie ..

Dla złodzieja nie robi to żadnego znaczemia, bo i tak nie zwraca uwagi na wyjący alarm ...

A potrafią alarm szybko zdeaktywować ...

Ja po prostu ubezpieczam dom i to jest moje zabezpieczenie ...

Tam gdzie bedę mieszkał (sporo poza miastem) ochrona zanim by dojechała to złodziej by zdążył sobie jeszcze rozpalić grila i piwo wypić l, zanim by przyjechali , bo cudów nie ma i teleportera nie mają :)

Jeśli warto dla pompy to czemu nie na więcej gniazd ?

Nie wiem czy to kosztowne czy też nie ...

Rozdzielnia będzie z 2-3 metry od miejsca gdzie byłby ten rozłacznik , nie wiem jak to wygląda od strony "energetycznej" czy to jest kosztowne i pracohłonne , bo jeśi można to zrobić tanio i bezproblemowo , to czemu nie /

Wyłacznik kosztuje grosze , kabel też , no chyba że trzeba jekieś dodatkowe rzeczy montować kóre są kosztowne ..

Na razie to pomysł . Rozmawiałem z elektrykiem i sam ma takie coś w domu ..

Ale muszę przemyśleć , bo nie chce komplikować sobie bezsensownie instalacji ...

Ale też nie chce później żałować że czegoś nie zrobiłem ...

Co chcesz tym osiągnąć?

Chcesz wyłączyć prąd w gniazdkach? Po co? Pralka ci się sama włączy, czy telewizor?

Nie rozumiem tego toku myślenia :confused:

Nawet gdybyś chciał wyjechać na dłuższe wakacje i się boisz, że myszy ci pogryzą kable i doprowadza do katastrofy, to chyba masz wszystkie bezpieczniki w rozdzielni opisane i wyłączasz jednym palcem 5-10 sztuk, które ci pasują, a raczej nie pasują i cała robota!

Po powrocie włączasz i voilà.

W czym problem?

U mnie jest tak:

1.WYLACZNIK GLOWNY

2.OCHRONNIKI PRZECIW-PRZEPIECIOWE

3.KONTROLA FAZ

4.WYL.ROZNICOWO-PRADOWY. GNIAZDA W KUCHNI.

5.KUCHNIA ELEKTRYCZNA.

6.ZMYWARKA

7.PIEKARNIK

8.MIKROFALA

9.MLYNEK

10.GNIAZDA KUCHNIA

11.WYL.ROZNICOWO-PRADOWY.GNIAZDA SALON +POKOJE

12.GNIAZDA TV

13.GNIAZDA SALON

14.GNIAZDA POKOJ DOL.

15.GNIAZDA SYPIALNIA.

16.GNIAZDA 2 POKOJE GORA.

17.GNIAZDA KORYTARZ.

18.WYL.ROZNICOWO-PRADOWY.KOTLOWNIA,LAZIENKA,GARAZ,KLIMA .

19.PIEC.

20.PRALNIA.

21.SUSZARKA.

22.GNIAZDA LAZIENKA

23.BRAMA.

24.GNIAZDO GARAZ

25.GNIAZDA ZEWNETRZNE.

26.KLIMA

27.WYL.ROZNICOWO-PRADOWY. OSWIETLENIE

28.OSWIETLENIE GORA

29.OSWIETLENIE PARTER

30.OSWIETLENIE KUCHNIA