Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozłącznik zasilania przy wyjściu z domu - warto ?

Recommended Posts

No jak to jak? Pewnie na kartę magnetyczną, jak w ***** hotelu! :cool:

Jeżeli koszt wykonania znikomy, to wychodząc z domu wkładasz kawałek drutu we wcześniej przygotowaną zworkę i ci wszystkie bezpieczniki wywala poza fazą pierwszą.

A jak wracasz, to udajesz się do skrzynki i włączasz po kolei te, które wywaliło.

No prościej i taniej się nie da!

Edytowane przez Zagurski

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Będzie przy drzwiach wyłącznik. Zwykły jak do oświetlenia. Po włączeniu wyłącza w w domu wszystko poza lodówką , zasilaniem bramy i oświetleniem zewnętrznym i zasilaniem w kotłowni. Wyłączenie przywraca całe zasilanie.

Tak to ma działać , a jak jest to wykonane to nie wiem ..

Czy jest coś zamontowane dodatkowo w rozdzielni też nie wiem ...

Wentylację też będziesz wyłączał?

Zasilanie w kotłowni będzie , więc wszsytko co będzie podłączone w kotłowni będzie działać. Rekuperaotr będzie podłączony w kotłowni.

Czy był to dobry pomysł i czy się sprawdzi nie wiem .

Zależało mi na szybki odcięciu wszystkiego co nie potrzebne jak nie ma nas w domu i na tym aby odcięta była też pompa głębinowa aby w razie awarii (np. pęknięty wężyk , rura iitd ) nie zalało całego domu ...

Bo aż nie chce mi się myśleć co by się działo w domu jakby pęła rura i przez kilka godzin (naście lub kilkadziesiat lub nawet kilkaset) nonstop leciała woda ...

Jak do oświetlenia? I cały prąd płynąć będzie tym włącznikiem, jak będzie włączony? Masz wszystko na jednej fazie?

Ciekawe, czy jakiś elektryk to skomentuje.

I już słyszę te lamenty, że telefon/tablet/depilator/golarka itp mi się nie naładował. A laptop wykrzaczył się przez brak prądu w czasie upgrade windy i trzeba od nowa wszystko stawiać. Ostatni raz bawisz się tym pstryczkiem ;)

A niech jeszcze przytrafi się piekarnik, mikrofala czy inne urządzenie, co nie ma podtrzymania pamięci, to od razu pstryczek pójdzie w zapomnienie. Chyba, że dzieci zaczną się nim bawić albo oprze się gość wychodzący po parapetówie ;)

Jak do oświetlenia? I cały prąd płynąć będzie tym włącznikiem, jak będzie włączony? Masz wszystko na jednej fazie?

nie no ma 3 włączniki oświetleniowe ... każdy na fazę ;), trzeba pstryknąć każdym jak w Bondzie jednocześnie na sygnał odliczania :lol2:. Ty piszesz serio ? czy się nabijasz ?

Będzie przy drzwiach wyłącznik. Zwykły jak do oświetlenia.

I nie boisz się, że jak któregoś dnia wrócisz, to chałupa będzie spalona?

Ty naprawdę chcesz podpiąć kilka(naście) obwodów do jednego pstryczka-elektryczka?

Wybacz za szczerość, ale ty albo bajdurzysz, albo po prostu jesteś głupi. Nie ma innej opcji.

Nie kolejny, tylko zainteresowany.

Z elektryką mam niewiele wspólnego, natomiast ze zdrowym rozsądkiem, jak najbardziej.

Z tego co zrozumiałem, to miałeś już zrobioną elektrykę, a teraz chcesz z rozdzielni poprowadzić kable tak do PSTRYCZKA, że jednym ruchem wyłączysz parę(naście) obwodów, które uważasz za niepotrzebne.

Napisz mi, które to obwody uważasz za zbędne i DLACZEGO chcesz je wyłączyć, OK?

Być może są ku temu jakieś przesłanki, o których ja nie wiem/nie słyszałem, a być może jesteś nieco szurnięty (prąd cię w dzieciństwie poraził) - TAK, CZY SRAK NAPISZ, po cholerę robić taki cyrk?

To temat Kaszpira więc niech on tłumaczy które obwody i jak wyłączał, z resztą jest już trochę opisane. Zważ kolego na słowa to forum a nie osiedlowe podwórko, nie stoimy przy trzepaku i nie plujemy pod nogi. Widzę że niewiele masz wspólnego z elektryką bo gdybyś miał to byś się nie naśmiewał. Cyrk to nie jest, być może dla Ciebie jest ale to ze względu że nie wiesz o co chodzi.

Robił to elektryk z uprawieniami i wieloletnim doświadczeniem ...

Nie wiem na jakiej zasadzie to działa , ale sądzę że tak samo jak w hotelu , tyle że zamiast wkładania karty do czytnika mam wyłącznik który spełnia takie same zadanie ...

Widze Kaizen że szukasz dziury w całym.

Elektryk który mi to montował ma takie samo coś w swoim domu i mówił że nie jestem pierwszy któremu takie coś robi , tyle że często jest to spięte z centralką alarmową ...

Spodobało mi się to podczas pobytów w hotelu i stwierdziłem że fajnie by było mieć takie coś w domu.

Czy się sprawdzi , nie wiem ...

Wyjdzie podczas użytkowania ...

Edytowane przez kaszpir007

I nie boisz się, że jak któregoś dnia wrócisz, to chałupa będzie spalona?

Ty naprawdę chcesz podpiąć kilka(naście) obwodów do jednego pstryczka-elektryczka?

Wybacz za szczerość, ale ty albo bajdurzysz, albo po prostu jesteś głupi. Nie ma innej opcji.

Rozumiem że hotele na całym świecie nonstop płoną , bo takie rozwiązania są stosowane na całym świecie od wielu lat i gdyby było to niebezpieczne to było by zakazane i nie praktykowane ...

Nie masz żadnego pojęcia o elektryce , żadnych uprawnień ani wiedzy , ale widzę że wiesz jak to jest wykonane i że jest to niebezpieczne ...

To jest zrobione bardzo prosto wszystkie obwody które nie są "niezbędne" z jakiś warunków danego obiektu zasilania dla jednych będzie to klima, a dla innych piec centralnego czy wentylacja - tak jak u mnie. Steruje się to za pomocą styczników i kart dostępu czy układów Dallas. Po zbliżeniu w określone miejsce lub za pomoc klucza stycznik, albo się załącza, albo przestaje działać i obiekt zasilany jest przez styki czynne lub bierne stycznika(mniejsze zużycie prądu) zabudowanego w głównej rozdzielni z podziałem na urządzenia jedno,dwu czy trzy fazowe .

Można to zrobić w każdym domu przy pomocy kilku kabli

Jest to bezpieczne i jak ktoś się obawia dla "spokoju sumienia"potrzebne. Większość Inteligentnych domów posiada w/w układ.

stycznik-4p-63a-230v-ac-4no.jpg

Zważ kolego na słowa to forum a nie osiedlowe podwórko, nie stoimy przy trzepaku i nie plujemy pod nogi. Widzę że niewiele masz wspólnego z elektryką bo gdybyś miał to byś się nie naśmiewał. Cyrk to nie jest, być może dla Ciebie jest ale to ze względu że nie wiesz o co chodzi.

Kolego, czy to, co wkleił CityMatic w jakiś sposób przypomina ci zwykły włącznik światła?

stycznik-4p-63a-230v-ac-4no.jpg

Skoro autor tego projektu jasno i wyraźnie pisze, że on sobie wyłączy/włączy to zwykłym pstryczkiem, to chyba mam prawo zapytać po jaką cholerę mu to potrzebne i co zamierza tym osiągnąć?

Jakoś nikt jeszcze nie odpowiedział na to pytanie, a jestem wciąż niezmiernie ciekaw, PO CO MU TO?

Kolego, czy to, co wkleił CityMatic w jakiś sposób przypomina ci zwykły włącznik światła?

ale Ty tak na serio ? ... nadal nie wiesz co to jest i do czego służy. Dam Ci przykład - jak włączasz TV pilotem siedząc w fotelu to wtykasz pilota w gniazdko żeby zamknąć obwód ? Kaszpir przecież nie napisał wprost że całą wydzieloną instalację wyłącza bezpośrednio pstryczkiem bo jest to niewykonalne. Żeby mieć taką wygodę potrzebny jest oprócz pstryczka dodatkowy ustrój w postaci stycznika trójfazowego (albo osobnych jednofazowych) który pełni funkcję roboczą w układzie. Pstryczek jest tylko elementem który pobudza stycznik (element sterowany) do działania i jest elementem sterującym. Is that clear ? A po co mu to ? ma pompę głębinową która zasila jego dom w wodę i działa na zasadzie hydroforu który z kolei ma prostą automatykę działania ... spada ciśnienie w instalacji wodnej to się załącza i pompuje wodę dotąd aż nie osiągnie nastawy na presostacie (albo od poziomu). W razie nieszczelności w układzie np w łazience pompa będzie pompowała aż woda kominem wylezie. A tak pstryka sobie i ma głowę spokojniejszą. Można wymieniać inne powody, ale to indywidualne potrzeby każdego z nas. Jeśli Ty nie widzisz takiej potrzeby to nie oznacza że inni takowej nie mają. U mnie np mam w planach wyłączać zasilanie budynku gospodarczego, dzięki temu będę pewniejszy że nie nastąpi jakieś zwarcie.

Skoro autor tego projektu jasno i wyraźnie pisze, że on sobie wyłączy/włączy to zwykłym pstryczkiem, to chyba mam prawo zapytać po jaką cholerę mu to potrzebne i co zamierza tym osiągnąć?

Jakoś nikt jeszcze nie odpowiedział na to pytanie, a jestem wciąż niezmiernie ciekaw, PO CO MU TO?

Aż specjalnie sprawdzwiłem WZ od elektryka i jest na niej stycznik Hager ...

Po co mi to ?

W obecnym domu kiedyś nie zrobiłem gniazd LAN bo i po co , przecież jest WIFI ...

Okazało się że w niektóych częściach domu jest słaby sygnał i trzeba kombinować. Jakby był LAN to wpiąłbym kabelek i miałbym zawsze idealny sygnał.

W nowym domu w każdym pokoju dałem po gniazdku LAN.

W nowym domu też rozdzielnia jest bardziej "wypasiona" , więcej zabezpieczeń , więcej obwodów ...

I te zabezpieczenia wcale tanie nie są ...

Widziałem w hotelach takie rozłączniki przy drzwiach i spodobało mi się to. Dodatkowo pomyślałem że warto takie coś mieć jeśli koszt wykonania nie bedzie zbyt wysoki a plus dodatkowy że jednym pstryczkiem wyłącze wszystko co nie jest potrzebne jak nie ma nas w domu , w tym najważniejsze pompę głebinową.

Rozmawiałem o moim pomyśle z elektrykiem i powiedział że takie coś też ma w swoim domu i robi takie coś ale głównie u tych co mają alarmy i od razu jest to połączone z alarmem.

Czyta się o nędznej jakości wężykach , kolankach i itd a jakby takie coś pękło to pompa pompowała by cały czas wodę i nawet nie chce myśleć co bym zobaczył po kilkugodzinach , czy też kilkudziesięciu godzinach ...

Dodatkowy plus to odcięcie zasilania urządzeń które pobierają prąd a gdy nas nie ma w domu nie ma żadnego sensu aby działały.

Koszt wykonania tego nie był duży , wiec czemu nie.

Ja u siebie tego nie wyobrażam z powodu poniższych urządzeń:

* mikrofalówka (wbudowany zegarek)

* piekarnik (jw)

* lodówa

* zmywarka

* osietlenie i filtracaja akwariów (w dwóch pokojach)

* ładowarka akumulatorów "paluszków" zazwyczaj właczana w gniazdku w kuchni

* komputer z drukarką 3D (drukowanie 3D trwa czasem wiele godzin)

Życie w XXI wieku bez prądu jest możliwe ale po co sobie je utrudniać?

Ja u siebie tego nie wyobrażam z powodu poniższych urządzeń:

* mikrofalówka (wbudowany zegarek)

* piekarnik (jw)

* lodówa

* zmywarka

* osietlenie i filtracaja akwariów (w dwóch pokojach)

* ładowarka akumulatorów "paluszków" zazwyczaj właczana w gniazdku w kuchni

* komputer z drukarką 3D (drukowanie 3D trwa czasem wiele godzin)

Życie w XXI wieku bez prądu jest możliwe ale po co sobie je utrudniać?

Ale przecież nie jest wyłączane całe zasilanie ...

Wybiera się to co ma zostać włączone.

U mnie ma być zasilanie - brama wjazdowa , oświetlenie zewnętrzne , lodówka i kotłownia.

Co do zegarów to nie zależy mi zbytnio na tym , bo i tak zegarów będzie aż nadto ale w razie czego mogę podłaczyć kuchnekę pod obwód "gwarantowany" i tyle ...

To ja decyduje co ma być wyłączone a co nie ...

Koszty wykonania tego nie są wysokie i można o tym pomyśleć.