yaro137 10.03.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Czy poleci ktoś wkład, który nadawałby się do domu z małym zapotrzebowaniem na ciepło. Na co tu patrzeć poza tym że ma być szczelny? Przepustnica zdaje się w każdym już teraz w standardzie. Ma to być w zamierzeniach kominek bardziej w celach estetycznych ewentualnie jako zapasowe źródło na wypadek awarii sieci gazowej. Na wiosce jak rura strzeli to słyszałem i po 2 tygodnie bywa bez gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 10.03.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Musi mieć zamykany szczelnie dolot powietrza i tyle. Teoretycznie nawet zwykły wkład się nada, tylko trzeba by uszczelkę dodać na górze szyby, ale niestety szybko sądzą zajdzie. Chyba najtańszy odpowiedni to Thorma Valencia - estetyczny, szczelny, a przy paleniu od czasu do czasu blacha wytrzyma długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 10.03.2017 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Nie musi być najtańszy byle rozsądnie i minimalna moc była niska bo to by było uruchamianie raczej bez możliwości wystarczająco szybkiej reakcji podłogówki. Dolot ma być pod podłogą i wychodzić przez ścianę boczną od strony nawietrznej a wieje całkiem solidnie. Zastanawiam się czy nie dać dodatkowej przepostnicy przy wlocie żeby nie podwiewało mrozem pod podłogę przy nierozpalanym kominku. Może są inne opcje? Przewód chcę dać 15x5 żeby go szczelnie przykryć styropianem, który idzie pod podłogę. Zastanawia mnie też czy wkład narożny nie będzie grzał bardziej niż prosty choć narożny napewno lepiej by pasował przy moim układzie salonu gdzie dodatkowa mała sofa będzie na skos od kominka. Wolałem taką opcję niż rogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 10.03.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 To ja czegoś nie rozumiem. W domu energooszczędnym rozpalenie w kominku to oczywiście gorąc w salonie, ale otwierasz okna i masz lepiej. Chcesz kominek, który grzeje, ale nie za bardzo? Wstaw jakiś mały i zapał w nim dwoma polanami to sauny nie zrobisz, ale to nie jest świeczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 10.03.2017 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Ja to rozumiem i staram się jakoś uracjonalizować jednak z kobietą nie wygrasz a jak z kimś nie wygrasz to najlepiej się przyłączyć ma być ognisko domowe i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Ja to rozumiem i staram się jakoś uracjonalizować jednak z kobietą nie wygrasz a jak z kimś nie wygrasz to najlepiej się przyłączyć ma być ognisko domowe i już Czyli też nie chcesz kominka, ale musisz U mnie teraz wygrywa tania opcja kozy. A jak chcesz na bogato, to piecokominek - coś z duża akumulacyjnością. Otwarcie okien pewnie nie da tyle przy wentylacji mechanicznej, ile się wydaje po doświadczeniach z grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 12.03.2017 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Otóż to. Podejrzewam, że nie jeden na forum przeżywał podobne kaprysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 17.03.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) To ja czegoś nie rozumiem. W domu energooszczędnym rozpalenie w kominku to oczywiście gorąc w salonie, ale otwierasz okna i masz lepiej. Chcesz kominek, który grzeje, ale nie za bardzo? Wstaw jakiś mały i zapał w nim dwoma polanami to sauny nie zrobisz, ale to nie jest świeczka. Masz tak? Współczuję Jak mam i wiem, że można zrobić, tak, żeby nie było problemu. 1. Malutki kominek (najważniejsze). W dużym kominku nie napalisz fajnie połową wsadu (mocy) 2. Prosta, mała i podwójna szyba. Kątowa to większa powierzchnia=moc 3. Jak największa masa wciągnięta do współpracy, jak największa ilość pomieszczeń Mi w salonie z kominkami polecili ciepły kominek, czyli 2t szamotu i innego akumulatora. Ja zrobiłem * co innego - kominek z płaszczem + mały bufor a w nim CWU (zbiornik w zbiorniku) i pakowanie ciepła w płytę i strop. * - miałem nietypowo bo będzie u mnie eksperymentalny kolektor do którego potrzebowałem zasobnik więc miałem wszystko za jednym zamachem. Aha, wszystkie 3 punkty a nie tylko jeden musisz spełnić Edytowane 17 Marca 2017 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.03.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Jak już to zrobię z DGP, ale może nie będę miał czasu. Na cholerę mi to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster303 11.01.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Romotop ma wkłady do domów energooszczędnych- mają KW w granicach 2,5-7Oczywiście wszystkie są szczelne i mają doprowadzenie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts