Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wkład kominkowy do domu energo?

Recommended Posts

Czy poleci ktoś wkład, który nadawałby się do domu z małym zapotrzebowaniem na ciepło. Na co tu patrzeć poza tym że ma być szczelny? Przepustnica zdaje się w każdym już teraz w standardzie. Ma to być w zamierzeniach kominek bardziej w celach estetycznych ewentualnie jako zapasowe źródło na wypadek awarii sieci gazowej. Na wiosce jak rura strzeli to słyszałem i po 2 tygodnie bywa bez gazu :)

Musi mieć zamykany szczelnie dolot powietrza i tyle. Teoretycznie nawet zwykły wkład się nada, tylko trzeba by uszczelkę dodać na górze szyby, ale niestety szybko sądzą zajdzie. Chyba najtańszy odpowiedni to Thorma Valencia - estetyczny, szczelny, a przy paleniu od czasu do czasu blacha wytrzyma długo.

Nie musi być najtańszy byle rozsądnie i minimalna moc była niska bo to by było uruchamianie raczej bez możliwości wystarczająco szybkiej reakcji podłogówki. Dolot ma być pod podłogą i wychodzić przez ścianę boczną od strony nawietrznej a wieje całkiem solidnie. Zastanawiam się czy nie dać dodatkowej przepostnicy przy wlocie żeby nie podwiewało mrozem pod podłogę przy nierozpalanym kominku. Może są inne opcje? Przewód chcę dać 15x5 żeby go szczelnie przykryć styropianem, który idzie pod podłogę. Zastanawia mnie też czy wkład narożny nie będzie grzał bardziej niż prosty choć narożny napewno lepiej by pasował przy moim układzie salonu gdzie dodatkowa mała sofa będzie na skos od kominka. Wolałem taką opcję niż rogówkę.

To ja czegoś nie rozumiem. W domu energooszczędnym rozpalenie w kominku to oczywiście gorąc w salonie, ale otwierasz okna i masz lepiej. Chcesz kominek, który grzeje, ale nie za bardzo? Wstaw jakiś mały i zapał w nim dwoma polanami to sauny nie zrobisz, ale to nie jest świeczka.

Ja to rozumiem i staram się jakoś uracjonalizować jednak z kobietą nie wygrasz a jak z kimś nie wygrasz to najlepiej się przyłączyć ;) ma być ognisko domowe i już

Czyli też nie chcesz kominka, ale musisz ;)

U mnie teraz wygrywa tania opcja kozy.

A jak chcesz na bogato, to piecokominek - coś z duża akumulacyjnością.

Otwarcie okien pewnie nie da tyle przy wentylacji mechanicznej, ile się wydaje po doświadczeniach z grawitacyjną.

To ja czegoś nie rozumiem. W domu energooszczędnym rozpalenie w kominku to oczywiście gorąc w salonie, ale otwierasz okna i masz lepiej. Chcesz kominek, który grzeje, ale nie za bardzo? Wstaw jakiś mały i zapał w nim dwoma polanami to sauny nie zrobisz, ale to nie jest świeczka.

Masz tak? Współczuję

Jak mam i wiem, że można zrobić, tak, żeby nie było problemu.

1. Malutki kominek (najważniejsze). W dużym kominku nie napalisz fajnie połową wsadu (mocy)

2. Prosta, mała i podwójna szyba. Kątowa to większa powierzchnia=moc

3. Jak największa masa wciągnięta do współpracy, jak największa ilość pomieszczeń

Mi w salonie z kominkami polecili ciepły kominek, czyli 2t szamotu i innego akumulatora. Ja zrobiłem * co innego - kominek z płaszczem + mały bufor a w nim CWU (zbiornik w zbiorniku) i pakowanie ciepła w płytę i strop. * - miałem nietypowo bo będzie u mnie eksperymentalny kolektor do którego potrzebowałem zasobnik więc miałem wszystko za jednym zamachem.

Aha, wszystkie 3 punkty a nie tylko jeden musisz spełnić

Edytowane przez zibuch

• 9 months później...