Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomoc w aranżacji pomieszczeń w mieszkaniu

Shibuya_

Recommended Posts

Dzień dobry :)

jestem nowa na forum, chociaż od dawna Was podczytuję. Teraz sama potrzebuję pomocy, więc postanowiłam napisać.

Z mężem kupujemy mieszkanie, chcę tam zmienić wszystko, na ile oczywiście pozwoli mi przesunięcie ścian, bo niestety nie wiem które są nośne.

Na pewno chcę połączyć łazienkę z ubikacją i wydzielić gdzieś miejsce na niewielką garderobę. Myślałam o połączeniu kuchni z pokojem tym 14 metrów i zrobić coś w stylu kuchni z salonem. Ten pokój 25 metrów może na pół podzielić i zrobić tam pokoje dla dzieci? Tylko że tam jest balkon i nie wiem czy chcę, żeby dzieci miały dostęp do balkonu w swoim pokoju.. a sypialnia obok łazienki.

w ogóle nie mam pomysłu na to mieszkanie, liczę na Was :)

dziękuję

http://i63.tinypic.com/22aut1.jpg

tak na szybko można pomyśleć o czymś takim:

33ab058121e3ca11.jpg

Ale oczywiście wymaga to dokładnego rozrysowania, czy się wszystko zmieści

- likwidacja przedsionka (?)

- kuchnię przenieść do salonu

- w dawnej kuchni zrobić pokój dziecka (nieco powiększyć kosztem pokoju 12 m2

- połączyć łazienkę i wc i nieco zmniejszyć na rzecz pokoju 12 m2

- z pokoju 14 m2 wydzielić składzik na odkurzacz/mopa/wiadra/graty. Powstają przy okazji dwa pokoje ok. 8,5-9 m2

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Wracam ponownie z tematem, gdyż dopiero teraz na poważnie bierzemy się do roboty :)

Czy kuchnię w bloku można bez problemu przenieść w inne miejsce? Czy wymagane są jakieś zgody?

Pytam bo właśnie nam się to podoba w tym mieszkaniu, że można w salonie zrobić kuchnię, jeżeli w trakcie okaże się że nie jest to możliwe to szukamy innego mieszkania..

stąd na co mamy zwrócić uwagę zanim umowa zostanie podpisana, żeby mieć pewność że będziemy mogli to zrobić?

Dzwoniłam teraz do spółdzielni i niestety nie ma możliwości przeniesienia kuchni do pokoju ze względu na wentylację. Coś mi tłumaczyli że spółdzielnia nie wyraża takich zgód. No i teraz pytanie czy można jakoś inaczej fajnie to zorganizować w tym mieszkaniu? Chciałam zrobić 4 pokoje łącznie z salonem. Ściany nośne to ta od dużego pokoju do korytarza i druga od kuchni do tego pokoju po prawej stronie.

Może ktoś ma jakiś pomysł? Czy np kuchnie połączyć z pokojem po lewej stronie i zrobić tam salon z kuchnią? Tylko jak duży pokój podzielić żeby to miało ręce i nogi?