Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zamierzam zmodernizować instalację elektryczną w starym domu- aktualnie jest na 1 wyłączniku nadprądowym b10A, bezpiecznik w skrzynce z zegarem jest wt00 16A- a fakturze mam moc umowna 5,7kW zabezpieczenie 25A, a na umowie przyłączeniowej mam parametry parametry: moc 10kW, przyłącze napowietrzne AsXSn 4x25.

Chciałbym zmienić zabezpieczenie wt00 na 25A, wymienić przewody na 4 żyłowe do rozdzielnicy( może kiedyś zmienię na 3 fazy) oraz w rozdzielnicy zamontować różnicówkę 25A i 6bezpieczników b16 oraz 2x b10. Czy całość zabezpieczyć jeszcze bezpiecznikiem b20 by suma natężeń prądu w wszystkich wyłącznikach nie przekroczył 20A?

Witam.

na umowie przyłączeniowej mam parametry parametry: moc 10kW, przyłącze napowietrzne AsXSn 4x25.

Chciałbym zmienić zabezpieczenie wt00 na 25A, wymienić przewody na 4 żyłowe do rozdzielnicy

Coś mi tu nie pasuje. Chciejstwo inaczej, umowa przyłączeniowa inaczej (?)

To może są warunki przyłączeniowe ?

Ale zamiary ambitne, Ciekawe, czy umiejętności im dorównują ? Raczej nie, skoro pada takie pytanie końcowe.

Z tego co wiem to "prąd" był przenoszony z jednego budynku na drugi, w umowie mam "przedmiotem umowy jest przyłącze do sieci elektroenergetycznej instalacji elektrycznej budynku mieszkalnego o mocy 10kw przyłączem napowietrznym AsXSN 4x25", opłata przy zmianie przyłącza była pobierana z 10kw(10kwx95zł/kW). Na rachunku mam zabezpieczenie :25, moc umowna 5,7kW ilość faz 1. Bezpiecznik przy liczniku jest 16A bo podobno przy montażu okazało się ze poprzedni nie działał, a nie zależało właścicielowi na mocy bo budynek był niezamieszkany. odnośnie bezpiecznika to nie wiem jak to zrobić, bo jak będzie zwarcie to wybija wszytkie bezpieczniki, a jeżeli nie dam zabezpieczenia to istnieje możliwość (mała) że suma natężeń prądu na zabezpieczeniach przekroczy 25A i "wybije" bezpiecznik mocy co wiąże się z opłata za plombowanie (ok 36zł)

Na rachunku mam zabezpieczenie :25, moc umowna 5,7kW ilość faz 1.

Czyli najpierw zmienić umowę i przyłączenie do sieci na 3-fazowe, a dopiero później martwić się o resztę.

To, że do budynku jest przyłącze 3-fazowe, nie zmienia faktu umowy dotychczasowej, ale zabezpieczenie przedlicznikowe powinno być 25 A, a nie jakieś inne. Moze figurować jako ogranicznik mocy, i należy te sprawy uzgodnić we właściwym Rejonie Energetycznym.

blazej wt00 w skrzynce to zabezpieczenie przedlicznikowe czyli ZE jeśli masz umowę na 5,7kW to możesz wyegzekwować od ZE zmianę na 25A resztę trzeba logicznie zmodernizować jeśli wystarczy Ci taka moc, jeśli nie trzeba przemyśleć przejście na 3 fazy ale to zmiana umowy jak napisał elpapiotr.