dawiddur 11.03.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) Cześć, już któryś rok z rzędu zbieram się do rozpoczęcia budowy własnego domu. W między czasie czytam, uczę się, ale też poznaje własne potrzeby w tym zakresie. Przechodząc do sedna, chciałbym się Was poradzić co sądzicie o tym projekcie: ELKA 2 http://www.imagic.pl/files/7765/Elka%202.jpg Odpowiednia działka, zapisy w MPZP, strony świata, przyłącza, etc - to jest już ogarnięte. W samym projekcie wprowadzilibyśmy drobne zmiany typu większe/ mniejsza okno i drobne ich przesunięcia. Co sądzicie o takim układzie funkcjonalnym przy założeniu, że okno salonu wychodzi na wschód, jadalnia na południe, kuchnia na zachód??? W jaki budżet celować przy założeniu: Płyta fundamentowa na 10cm XPS - nie grzewcza; na płycie EPS(10cm?), podłogówka wodna w cienkiej wylewce; Ściany silka 18cm + 20-25cm styro grafit(?); Okna z pakietem trzyszybowym+rolety zewnętrzne, montaż w ścianie, z lekkim wysunięciem w warstwę ocieplenia; Strop, raczej monolit - lekkie konstrukcie odpadają - jestem świadom wyższej ceny; Na dachu albo gont bitumiczny, albo tania ceramika; Ogrzewanie PC PW; GWC rurowy; Rekuperator; komin w salonie na ew. kominek - ale bez jego zakupu, robienia obudowy - zaślepiony komin systemowy; Jaki dużą kupkę pieniędzy szykować? Coś porobię sam z pomocą rodziny i znajomych, ale co do zasady ekipy będą robić swoje. Ja znajdę materiały, wyposażenie i zadbam o wszystko na budowie. Nie interesuje mnie generalny wykonawca. Rejon budowy raczej tańszy, aniżeli droższy (wykonawcy). Zadając to pytanie mam na myśli stan "pod klucz" (?), czyli gładzie na ścianach, podłogi na swoim miejscu, łazienka i kotłownia na gotowo, kuchnie, ogrodzenie czy zagospodarowanie wokół domu pomijam. //EDIT// GWC rurowe, wentylacja, kafelki w pom. technicznym, panele, malowanie robię sam. Oczywiście pstryczki/ kontakty czy przykręcenie kranów również nie jest ponad moje siły. Do tego drzwi wewnętrzne, sufity z oświetleniem też ogarnę. Edytowane 11 Marca 2017 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) bardzo mało miejsca do przechowywania. Brak szafy w wiatrołapie(w butach trzeba wejść "na pokoje")Tutaj wątek o pierwszej wersji tego projektu (nieenergooszczędnej):http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53277-projekt-ELKA-pracownia-MTM-STYL-(Domy-w-stylu)&highlight=elka Podpytaj ludzi, którzy zbudowali ile zapłacili. Edytowane 11 Marca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 12.03.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 dawiddur, brakuje szafy w wiatrołapie i WC dla gości, najlepiej by było poszerzyć dom o 1 m, tak żeby zmieścić szafę w wiatrołapie.Gdzie schody na poddasze?Jak robisz płytę, PC, rekuperator...to gont nie pasuje...Dach w tym domu jest bardzo widoczny i reprezentatywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 12.03.2017 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Nie jesteśmy wybitnie towarzyscy dlatego też przeżyjemy brak drugiej łazienki - choć chcieć to chcielibyśmy jej. W zakresie szafy to brak mi pomysłu, natomiast co do gontu i "reprezentatywności" to mam to w nosie. Poza tym gont nam się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 05.05.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Mam gont na ten dach. Ładny, lub tańszy oraz ładny też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts