Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ELKA 2 pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

Cześć, już któryś rok z rzędu zbieram się do rozpoczęcia budowy własnego domu. W między czasie czytam, uczę się, ale też poznaje własne potrzeby w tym zakresie.

Przechodząc do sedna, chciałbym się Was poradzić co sądzicie o tym projekcie:

ELKA 2

http://www.imagic.pl/files/7765/Elka%202.jpg

Odpowiednia działka, zapisy w MPZP, strony świata, przyłącza, etc - to jest już ogarnięte.

W samym projekcie wprowadzilibyśmy drobne zmiany typu większe/ mniejsza okno i drobne ich przesunięcia.

Co sądzicie o takim układzie funkcjonalnym przy założeniu, że okno salonu wychodzi na wschód, jadalnia na południe, kuchnia na zachód???

W jaki budżet celować przy założeniu:

• Płyta fundamentowa na 10cm XPS - nie grzewcza;
  • na płycie EPS(10cm?), podłogówka wodna w cienkiej wylewce;
  • Ściany silka 18cm + 20-25cm styro grafit(?);
  • Okna z pakietem trzyszybowym+rolety zewnętrzne, montaż w ścianie, z lekkim wysunięciem w warstwę ocieplenia;
  • Strop, raczej monolit - lekkie konstrukcie odpadają - jestem świadom wyższej ceny;
  • Na dachu albo gont bitumiczny, albo tania ceramika;
  • Ogrzewanie PC PW;
  • GWC rurowy;
  • Rekuperator;
  • komin w salonie na ew. kominek - ale bez jego zakupu, robienia obudowy - zaślepiony komin systemowy;

Jaki dużą kupkę pieniędzy szykować? Coś porobię sam z pomocą rodziny i znajomych, ale co do zasady ekipy będą robić swoje.

Ja znajdę materiały, wyposażenie i zadbam o wszystko na budowie. Nie interesuje mnie generalny wykonawca. Rejon budowy raczej tańszy, aniżeli droższy (wykonawcy).

Zadając to pytanie mam na myśli stan "pod klucz" (?), czyli gładzie na ścianach, podłogi na swoim miejscu, łazienka i kotłownia na gotowo, kuchnie, ogrodzenie czy zagospodarowanie wokół domu pomijam.

//EDIT// GWC rurowe, wentylacja, kafelki w pom. technicznym, panele, malowanie robię sam. Oczywiście pstryczki/ kontakty czy przykręcenie kranów również nie jest ponad moje siły. Do tego drzwi wewnętrzne, sufity z oświetleniem też ogarnę.

Elka 2.jpg

Edytowane przez dawiddur

bardzo mało miejsca do przechowywania. Brak szafy w wiatrołapie(w butach trzeba wejść "na pokoje")

Tutaj wątek o pierwszej wersji tego projektu (nieenergooszczędnej):http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53277-projekt-ELKA-pracownia-MTM-STYL-(Domy-w-stylu)&highlight=elka

Podpytaj ludzi, którzy zbudowali ile zapłacili.

Edytowane przez Elfir

• 1 month później...