Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aranżacja kuchni + połączenie salonu z jadalnią

truthful

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Od jakiegoś czasu przeglądam to forum szukając pomysłów na aranżację kuchni oraz salonu z jadalnią.

Mam problem z rozlokowaniem sprzętów AGD w kuchni (nie mam pomysłu gdzie umieścić piekarnik i kuchenkę).

W kuchni mam 2 okna oraz drzwi tarasowe przez co jest bardzo nieustawna.

Problem po części wynika z tego, że bardzo chciałam mieć wyjście na taras z kuchni, tam gdzie architekt zaplanował meble kuchenne zrobiliśmy drzwi tarasowe, to zmusiło nas do przeniesienia segmentu kuchennego na przeciwległą ścianę i powstał problem z lokalizacją sprzętów.

Dom jest w stanie surowym, więc mogę jeszcze dokonać przeróbek.

W załączeniu zamieszczam projekt.

Pomóżcie proszę.

Przy okazji chciałam zapytać o rozmieszczenie mebli w salonie połączonym z jadalnią. Czy taki układ jest według was dobry?

projekt3.jpg

projekt2.jpg

Edytowane przez truthful

na swoim rzucie chyba wrysowałeś za mała kanapę.

Wejście do salonu zrób na wprost wiatrołapu (by z wiatrołapu było widać okno tarasowe), a nie tak, by było widać drzwi do kotłowni.

4adb55fa8b24437agen.jpg

możesz też zmniejszyć te dwa okna, jeśli to możliwe.

4679cd56145f98a7gen.jpg

chyba, że zależy wam na okrągłym stole:

15d20fae9003ecc1gen.jpg

6779062186c16c76gen.jpg

a może chcecie kuchnię bardziej otwartą z półwyspem?

d5340676a06ba516gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Elfir, dziękuję za propozycje.

Od dawna obserwowałam to forum, podziwiam twoją kreatywność, zaangażowanie i chęć niesienia pomocy innym. Zakładając ten wątek po cichu liczyłam na twoją pomoc, także dziękuję, że jesteś:hug:

Wszystkie twoje koncepcje mi się podobają, aż ciężko się zdecydować, którą wybrać;-)

Jak zobaczyłam narysowane przez ciebie koncepecje doszłam do wniosku, że okrągły stół zawiera zbyt dużo miejsca, dużo przestrzeni pozostaje niewykorzystanej. Przy prostokątnym stole przestrzeń wydaje się być lepiej zagospodarowana.

Wolimy przesłoniętą kuchnię, ale twój pomysł z półwyspem podsunął mi jeszcze jedną myśl - żeby kuchenkę umieścić na półwyspie. Tylko tak sobie teraz myślę, że wchodząc z wiatrołapu, patrząc na lewo będzie bezpośredni widok na kuchenkę.

projekt 4a.jpg

moim zdaniem będzie za ciasno między stołem a ścianą do odsuwania krzeseł. Poza tym trudno nawet otworzyć drzwi tarasowe bo zaraz jest kant stołu.

Aa i sam półwysep z płytą trochę płytki (lepsze są szerokości 80 cm)

Masz rację.

Z przedstawionych przez ciebie opcji, najbardziej podoba nam się 1 i 3, wybierając 1 projekt zmniejszylibyśmy trochę okna i zamienili miejscami kuchenkę ze zlewem, żeby z salonu nie było widać garów:) Czyli byłby to mix twojego 1 i 2 projektu:)

projekt6.jpg

Zastanawiam się jeszcze nad 4 opcją, kuchenka byłaby wtedy niewidoczna dla gości, tylko, czy instalując kuchenkę przy wewnętrznej ścianie mogę zamontować wyciąg? Czy pozostaje mi jedynie pochłaniacz?

Edytowane przez truthful

Zastanawiam się jeszcze czy nie zrezygnować z jednego okna tarasowego w salonie i ustawić w tym miejscu kanapę, tak aby z wiatrołapu był widok na kanapę.

[ATTACH=CONFIG]383718[/ATTACH]

Z wiatrołapu lepiej jak widać ogród a nie kanapę.Jeśli dom w stanie surowym to raczej ścian nośnych nie zmienisz tym samym wejścia do salonu.

Może tak:

a555220dd3f882e0med.jpg

Doszliśmy do wniosku, że jednak potrzebujemy większego stołu w kuchni, większość posiłków planujemy jadać w kuchni.

Pozostaje nam opcja zmniejszenia okien kuchennych i usytuowania kuchenki między oknami

projekt9.jpg

lub usytuowania kuchenki na ścianie na przeciwko drzwi tarasowych

projekt8.jpg

Która rozwiązanie jest według was lepsze?

wersja 1 - brak blatu roboczego, płyt na skraju (niebezpiecznie)

wersja 2 - za wąskie wyjście na salon (60 cm?)

wersja 3 - bez sensu dwa stoły obok siebie

Jak nie chcesz otwartej kuchni, zamontuj po prostu drzwi do kuchni i już.

Kinka - dzięki za propozycje :)

Z tego co widzę, ten wariant chyba przewiduje piekarnik i lodówkę obok siebie.

Pomyślałam, że lepiej by je było rozdzielić, może tak?

projekt12.jpg

albo tak

projekt15.jpg

Jeśli udało by się przesunąć okna to można by było jeszcze zrobić coś takiego:

projekt13.jpg

Co o tym myślicie?

Edytowane przez truthful

Zastanawiałeś, aby skorzystać z pomocy specjalisty? Jednak remont robi się co kilka lat, więc dobrze, aby wszystko było zrobione profesjonalnie. Również miałam problemy z aranżacją wnętrza, wiedziałam co mi się podoba, ale nie umiałam wszystkiego połączyć, aby ładnie i spójnie wyglądało. Zaczęłam w Łodzi szukać projektanta wnętrz i trafiłam na tę stronę [sPAMER] Szczerze polecam! Jesteśmy z mężem bardzo zadowoleni z fachowej pomocy oraz porady. Nasz salon połączony z kuchnią wygląda przepięknie! Może Ty też powinieneś skorzystać z takiej usługi? Warto się nad tym zastanowić. Edytowane przez Elfir