arek2342 12.03.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) Witam,Proszę o podpowiedz w kwestii podatku. Jaki podatek zastosować do zakupu materiałów oraz ew usług budowlanych. Czy jest możliwość odizolowania i skorzystania z 8% na cześć mieszkalną i 23% na cześć usługowa ? Czy może całość musi być na jednolitej stawce? Dodam że proporcja wynosi 70% mieszkalna i 30% usługowa.Z góry dziękuje Edytowane 12 Marca 2017 przez arek2342 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Na materiał zawsze 23%. Na usługę (nawet wraz z materiałem) - do celów mieszkaniowych 8% z pewnymi ograniczeniami. Na niemieszkalne - 23%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2342 12.03.2017 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Czyli z tego wynika ze jeżeli kupię np okna z montażem do części mieszkalnej to na 8% ale jeżeli kupię same okna to na 23%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2342 12.03.2017 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 A i co w przypadku instalacji chociażby centralnego ogrzewania ? Czy jeżeli część budynku stanowi lokal usługowy to instalacje na tym metrażu są na wyższej stawce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.03.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Czyli z tego wynika ze jeżeli kupię np okna z montażem do części mieszkalnej to na 8% ale jeżeli kupię same okna to na 23%? Tak właśnie będzie. Poniżej masz kilka informacji, dużo zależy od całkowitej powierzchni budynku oraz udziału % części mieszkalnej i niemieszkalnej. "... Stawka VAT na wykonanie budynku mieszkalno-usługowego Podjąłem się wybudowania budynku, w którym część powierzchni będzie mieszkalna, a część usługowa. Według PKOB budynek sklasyfikowany jest w dziale 1122. Jaką stawkę VAT powinienem zastosować w tej sytuacji? Stawkę VAT w wysokości 8% stosuje się do dostawy, budowy, remontu, modernizacji, termomodernizacji lub przebudowy obiektów budowlanych lub ich części zaliczonych do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym. Wynika to z art. 41 ust. 12 ustawy o VAT. Przez budownictwo objęte społecznym programem mieszkaniowym rozumie się m.in. obiekty budownictwa mieszkaniowego lub ich części, z wyłączeniem lokali użytkowych, oraz lokale mieszkalne w budynkach niemieszkalnych sklasyfikowanych w PKOB w dziale 12. Należy wskazać, że do ww. budownictwa nie zalicza się: 1) budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których powierzchnia użytkowa przekracza 300 m2, 2) lokali mieszkalnych, których powierzchnia użytkowa przekracza 150 m2. Przez obiekty budownictwa mieszkaniowego należy rozumieć budynki mieszkalne stałego zamieszkania sklasyfikowane w PKOB w dziale 11. O charakterze budynku przesądza przeznaczenie przeważającej części obiektu. Z objaśnień do PKOB wynika, iż budynki mieszkalne są to obiekty budowlane, których co najmniej połowa całkowitej powierzchni użytkowej jest wykorzystywana do celów mieszkalnych. Natomiast w przypadkach gdy mniej niż połowa całkowitej powierzchni użytkowej wykorzystywana jest na cele mieszkalne, budynek taki klasyfikowany jest jako niemieszkalny, zgodnie z jego przeznaczeniem. W przedstawionej sytuacji mamy do czynienia z budynkiem sklasyfikowanym w PKOB w dziale 1122, w konsekwencji do jego wykonania będzie miała zastosowanie 8% stawka VAT. Podobne stanowisko przedstawił Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z dnia 18 kwietnia 2014 r., nr IPTPP1/443-103/14-4/MW. ... Gazeta Podatkowa nr 59 (1100)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2342 27.03.2017 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Witam,Mam jeszcze jedno pytanie, jak wygląda prawnie sytuacja kiedy np wykańczam nieruchomość jako mieszkalną na 8%, a po kilku np. miesiącach przekształcam nieruchomość w lokal usługowy który obowiązuje 23% vat ? czy urząd skarbowy może zażądać korekty i zapłata dodatkowych 15% podatku czy raczej nie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.03.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Tu niestety nie pomogę, nie chcę wprowadzić w błąd - moim zdaniem nie powinien, ale pewny nie jestem. Może zasięgnij informacji "u źródła" - w U.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Wolałbyś odliczyć 23% niż zapłacić 8%? Chyba nie przejdzie i będziesz musiał przeboleć stratę tych 8%. Kiedy kupowałeś nie był to zakup przeznaczony do sprzedaży opodatkowanej VAT.I chyba nawet najlepszy doradca podatkowy nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2342 27.03.2017 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Dziękuje ale z tego co udało mi się wyczytać to urzędy skarbowe nie mają jednolitej strony w tej sprawie. Wszystko zależy od danego urzędu i naczelnika, w niektórych prawo niedziała wstecz i nie wymagają korekty, zaś inne żądają wyrównania w postaci 15% dodatkowego podatku. Także chyba masz racje najlepiej będzie dowiedzieć się w konkretnym urzędzie skarbowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2342 27.03.2017 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Wolałbyś odliczyć 23% niż zapłacić 8%? Chyba nie przejdzie i będziesz musiał przeboleć stratę tych 8%. Kiedy kupowałeś nie był to zakup przeznaczony do sprzedaży opodatkowanej VAT. I chyba nawet najlepszy doradca podatkowy nie pomoże. Nie chce odliczyć 23% bo nie mam firmy i jest to moja inwestycja jako osoby fizycznej. Wstępnie jest to projekt mieszkalny który po odbiorach będzie miał zmieniono sposób użytkowania na lokal usługowy i niechciałbym płacić podatku 23% tylko 8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts