Ramador 12.03.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Witam. Mam prośbę o pomoc w doradzeniu ponieważ chcę usunąć filary. Budynek z lat 70-tych w którym znajdowała się chlewnia. W budynku chcę usunąć filary z numerami 1 i 3. Filary te są zbrojone Budynek o szerokości 8,74m i między filarami 4,35 ( po usunięciu 8.70m) Między filarami 3 i 4 chcę zrobić wjazd. Strop jest w poprzek wzmacniany co 80cm (prawdopodobnie dwuteownikiem) a w dłuż jest podparty dwoma ceownikami które są ze sobą spawane. Na strychy znajduję się ściana którą chcę zburzyć aby odciążyć filary numer 3. Czy może ktoś doradzić czy po usunięciu filarów nie naruszę konstrukcji ? Chodzi czy się coś nie stanie ? Może ktoś miał już takie doświadczenie. Dziękuję z góry za pomoc i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 12.03.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) Kluczowa w tym miejscu będzie nośność tych belek podłużnych (ceowników), które po prostu trzeba sprawdzić obliczeniowo. Nie da się tak po prostu rzucić odpowiedzi czy się da czy się nie da. 8 metrów to duża rozpiętość. Jeśli nawet ceowniki mają wystarczającą nośność, to trzeba pamietać jeszcze o spawanych połączeniach poprzecznych ceowników, które obecnie są w korzystnych lokalizacjach, a po wyburzeniu będą mocno obciążone. przypuszczam że raczej nie obejdzie się bez wzmocnienia. Edytowane 12 Marca 2017 przez wojtusp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.03.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Ot tak nie możesz wyburzyć tych filarów. Potrzebujesz projektu, słup nr 2 i 4 może wymagać wzmocnienia, to samo ta belka nad filarami. To trzeba dokładnie przeanalizować policzyć i wtedy będzie wiadomo co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramador 12.03.2017 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Dzięki za radę. Kogo dokładnie się poradzić aby nie było drogo ? Nie uśmiecha mi się dodatkowe wzmocnienie bo to duże koszta. (kurcze wszystko pod wiatr idzie ) W najgorszym wypadku myślałem o usunięciu filarów numer 1 i jedną sztukę numer 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.03.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Czy trzeba wzmacniać czy nie to też zależy od tego jak pierwotnie mil być obciążony strop i jak będzie obciążony po remoncie. Ale aby to wszystko policzyć trzeba zrobić dokładna inwentaryzacje tego co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 tak chcesz sobie usuwać bez projektu i obliczeń konstrukcyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramador 12.03.2017 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Strop nie będzie niczym obciążony (nic nie będzie przechowywane na górze) W tamtych czasach góra służyła jako przechowalnia zboża, do dziś pozostały ślady Ja nie planuję tu robienia remontu. Jak by miała wyglądać ta inwentaryzacja ? Nie mam dokładnie do kogo się zwrócić aby mi doradził co mam zrobić. Jakiś chłopski łeb by się przydał Jak zacznę szukać Panów inż. to zostanę goły i wesoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramador 12.03.2017 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 tak chcesz sobie usuwać bez projektu i obliczeń konstrukcyjnych? Pytam jak to zrobić nie idąc w koszta. Nie znam się na tym, ale wiem że można to jakoś zrobić bez dużego nakładu finansowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 12.03.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 - ... zostaniesz " goły i wesoły ", jak ten strop na głowę Ci zleci ( oby nie )- we Wrocławiu i okolicach jest X projektantów konstrukcji, którzy przeliczą Ci odpowiednio ten "manewr" z konstrukcją nośną, abyś spał spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramador 12.03.2017 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Jakie to mogą być koszta takiego przeliczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 12.03.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 - to pytanie do projektanta konstrukcji !- a ile kosztuje Twoje bezpieczeństwo ? w użytkowaniu obiektu po wprowadzonych zmianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramador 12.03.2017 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Zapytałem ile to może kosztować, a Ty odpowiadasz mi pytaniem na pytanie.Nie znam się na tym jak pisałem wyżej, dlatego pytałem jakie to mogą być koszta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 12.03.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Zapytałem ile to może kosztować, a Ty odpowiadasz mi pytaniem na pytanie. Nie znam się na tym jak pisałem wyżej, dlatego pytałem jakie to mogą być koszta ? a ja odpowiedziałem Ci, że jest to " pytanie do projektanta konstrukcji " bez urazy : konstruktorem nie jestem. Zadzwoń do projektanta konstrukcji z Twojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramador 12.03.2017 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Ok, myślałem że się orientujesz w cenach.Podejrzewam że koszta przeliczenia tej konstrukcji będą wyższe niż zrobienie ''jakiegoś wzmocnienia'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.03.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Ok, myślałem że się orientujesz w cenach. Podejrzewam że koszta przeliczenia tej konstrukcji będą wyższe niż zrobienie ''jakiegoś wzmocnienia'' Myślę ze źle podejrzewasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramador 12.03.2017 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Myślę ze źle podejrzewasz. Twoim zdaniem ile może to kosztować. Przecież wiadomo że wszytko rozchodzi się o pieniądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.03.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Twoim zdaniem ile może to kosztować. Przecież wiadomo że wszytko rozchodzi się o pieniądz. Ja bym Ci podął cenę gdybym to robił , ale Wrocław deko daleko, aby to podać warto pooglądać na żywo a nie ot tak z czapy. Tak dla formalności napiszę że taka ingerencja w budynek wymaga nie tylko projektu ale również pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramador 12.03.2017 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Ja bym Ci podął cenę gdybym to robił , ale Wrocław deko daleko, aby to podać warto pooglądać na żywo a nie ot tak z czapy. Tak dla formalności napiszę że taka ingerencja w budynek wymaga nie tylko projektu ale również pozwolenia na budowę. Ja nie oczekuję że ktoś mi to wyceni co do zł. Ale chociaż jakieś widełki. A projekty i pozwolenia to kwoty jak pisałem będą wyższe niż zrobienie wzmocnienia/podpory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.03.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 A projekty i pozwolenia to kwoty jak pisałem będą wyższe niż zrobienie wzmocnienia/podpory nie sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramador 13.03.2017 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Ja to widzę tak, po mojemu.Dwuteownik w poprzek o długości 8,5 metra który będzie podparty dwoma filarami zbrojonymi.Filary te wyleję na lewej i prawej ścianie budynku.Po środku dwuteownik będzie pospawany do tych ceowników co są podparte do stropu.Powiedzmy że mnie to wyniesie około 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts