Lookatorka 16.09.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 u mnie nie ma tępego odgłosu, nie pamiętam jaki podkład został użyty, chyba "pływający" czy jakoś tak w nazwie Pewnie cała podłoga jest pływająca bo tak się je wykonuje i to określenie dotyczy wyłącznie sposobu montażu polegającego na tym iż ze wszystkich stron po obrysie podłogi zostawiana jest szczelina dylatacyjna pozwalająca na swobodne ruchy całej płaszczyzny podłogi w wyniku występujących naprężeń czy rozszerzalności materiału, nie jest ona ułożona na sztywno do ścian po prostu tylko ma troszkę „swobody” (pływa sobie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.09.2019 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Jak dla mnie deski trójwarstwowe można traktować jak panele z ładniejszą powłoką i tyle i powinnny mieć cenę zbliżoną do paneli.Ale jak ludzie są skłonni płacić za podłogę z 2-3mm prawdziwego drewna po kilkaset złotych ? To czemu nie ... To tak samo jak z deskami "kompozytowymi". Plastik z niby domieszka drewna w cenie dużo wyższej niż prawdziwe naturalne drewno i są którzy to kupują ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.09.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Pewnie cała podłoga jest pływająca bo tak się je wykonuje i to określenie dotyczy wyłącznie sposobu montażu polegającego na tym iż ze wszystkich stron po obrysie podłogi zostawiana jest szczelina dylatacyjna pozwalająca na swobodne ruchy całej płaszczyzny podłogi w wyniku występujących naprężeń czy rozszerzalności materiału, nie jest ona ułożona na sztywno do ścian po prostu tylko ma troszkę „swobody” (pływa sobie) Przy takiej definicji to wszystkie parkiety też byłyby pływające. I gresy też. Dylatację zawsze należy zostawić. Podłoga pływająca po prostu nie jest przyklejona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.09.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Akurat z kompozytami na taras, to chodzi o większą bezobsługowość w porównaniu do drewna. To nawet przecież drewna nie udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookatorka 16.09.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przy takiej definicji to wszystkie parkiety też byłyby pływające. I gresy też. Dylatację zawsze należy zostawić. Podłoga pływająca po prostu nie jest przyklejona. Tak, masz racje do podłoża też nie jest przytwierdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.09.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na taras i na elewację to termo drewno. Będzie wilk syty i owca cała. Tylko ta kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 17.09.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Kjuta W podłogach warstwowych drewnianych nie występuje pojęcie ścieralności. Ten wskaźnik jest stosowany przy podłogach tzw. laminowanych. W podłogach pływających zawsze występuje pogłos , ponieważ powstaje on między deską a podkładem. Dla użytkownika podłogi nie ma znaczenia jaki podkład jest zastosowany korek , mata czy styro. Pogłos zlikwidujemy przyklejając deskę do podkładu. Różnica w dotyku między podłogą drewnianą i laminowaną jest duża. Na korzyść drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.09.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Kjuta W podłogach warstwowych drewnianych nie występuje pojęcie ścieralności. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 17.09.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Dlatego , że to są podłogi lakierowane .A żaden producent nie podaje takiego parametru jak ścieralność powłoki lakierniczej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.09.2019 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Fakt i nie należy się dziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 18.09.2019 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Kjuta W podłogach warstwowych drewnianych nie występuje pojęcie ścieralności. Ten wskaźnik jest stosowany przy podłogach tzw. laminowanych. W podłogach pływających zawsze występuje pogłos , ponieważ powstaje on między deską a podkładem. Dla użytkownika podłogi nie ma znaczenia jaki podkład jest zastosowany korek , mata czy styro. Pogłos zlikwidujemy przyklejając deskę do podkładu. Różnica w dotyku między podłogą drewnianą i laminowaną jest duża. Na korzyść drewna Tomek 15 lat temu deska drewniana także miała oznaczaną klasę ścieralności, powinnam mieć jeszcze zdjęcie opakowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 21.09.2019 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Kurczę, chwilę mnie nie było, a tu taka dyskusja Fajnie. Ja myślę, że ile osób tyle opinii, jak przy wszystkim. Dla mnie deska warstwowa a panel, to duża różnica, choć też uważam, że ceny są od czapy. Nie zgadzam się też, że to tylko klej i zero drewna. Wystarczy odwrócić taką deskę do góry nogami i widać od spodu normalną litą deskę sosnową, a nie żaden klejowy kogel mogel. Dalej nie zdecydowaliśmy czy będziemy mieć panele czy deski warstwowe. Doli byłam dzisiaj na budowie, ale zapomniałam zrobić te zdjęcia żywicy z bliska Zrobię następnym razem. Powoli robi się łazienka i karton gips na górze, więc wrzucę co tam na razie jest, wraz z nieładem "artystycznym", bo nie śmiem dotykać żadnego przedmiotu należącego do pana wykonawcy Widok na wejściu: Zabudowa stelaży: W lewej wnęce będzie wanna, w prawej prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 21.09.2019 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 24.09.2019 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 15 lat temu ?Nie przypominam sobie , aby był obowiązek umieszczania takich informacji. Jeżeli już to poszczególni producenci robili to na własną rękę bez możliwości weryfikacji podawanych parametrów przez klienta. Dzisiaj są tzw piktogramy , które informują klienta o przydatności produktu do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 24.09.2019 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Cześć mrufko! Przybywam po dłuższej nieobecności i zachwycam się postępami. Mam nadzieję, że niebawem wrzucisz zdjęcie kuchni z zafugowanymi płytkami. Mnie się wszystkie wersje fug podobały, także na pewno będę cieszyć oczy WC pod schodami wyszło bombowo. Ale tego się spodziewałam, więc zaskoczenia nie było. Czekam na górną łazienkę, choć ze spokojem, bo wizualki znam Problemu z drzwiami i ich uszczelnianiem, czy też wygłuszaniem pomieszczeń, nie rozumiem, ale ta różnorodność naszych chciejstw, potrzeb i pomysłów, fascynuje mnie Ja, za takimi szczelnymi drzwiami, bałabym się, że się uduszę, czy jakieś inne licho mnie dopadnie Ale ja wychowałam się z rodzeństwem w jednym pokoju. I sam fakt, że moje dzieci zamieszkują poddasze, a ja parter, jest wystarczającą izolacją, nawet bez tymczasowych kotarek Poddasze i te belki pod sufitem... oglądam i zazdroszczę. Że nie wspomnę o widokach na zewnątrz. No bajka! Czekam na więcej zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 19.10.2019 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Doli, w pierwszej kolejności zdjęcie dla Ciebie. W międzyczasie zrobiliśmy posadzkę w garażu i cyknęłam zbliżenie suchej powierzchni: W końcu nasz rolnik zlitował się nad nami i zorał, zbronował, a na końcu zwalcował spory kawałek działki. Nie cały, bo na razie nie mamy na to czasu i siły. Z kawałka, który szacuję na jakieś 12 arów zebraliśmy taką kupę kamieni. Zbierało 3-4 ludzi przez 5 popołudni: Po zebraniu: I po zwalcowaniu: Teraz siejemy trawę, chociaż czarno widzę, żeby nam coś jeszcze wykiełkowało o tej porze roku. Choć na nasionach pisze, że można siać do października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.10.2019 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Siej, ona wzejdzie pięknie na wiosnę, jak zboża ozime. Zresztą najlepiej zapytaj Elfir. Tylko...ja bym trochę pofałdowała ten plaskaty teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 19.10.2019 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Płytki w korytarzu gotowe: Fugę daliśmy epoksydową. Gotowe są też gładzie cementowo-wapienne w korytarzu na parterze, na poddaszu i na klatce schodowej. Toaleta już też prawie gotowa. Trzeba jeszcze tylko pomalować ściany, przymontować kinkiet, wieszak na ręcznik i uchwyt na papier i finito Szafka pod umywalkę i umywalka - z Ikei. Bateria - Omnires, seria Y. Połka na zabudowie toalety po zaolejowaniu tak mocno ściemniała, że w sumie żałuję, że nie zostawiłam jej surowej. Surowa miała kolor ikeowskiej szafki. Ale i tak jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 19.10.2019 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Górna łazienka (oprócz mebli) też prawie gotowa. Trzeba oczywiście jeszcze pomalować, zamontować lampy, grzejnik, sedes i takie tam. Nie mam dobrych zdjęć z obecnego stanu, więc wrzucam kilka z różnych etapów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.10.2019 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 (edytowane) Jaaaaa, ale to już wszystko wygląda pięknie I w środku i na zewnątrz! Ogromną pracę wykonaliście z oczyszczeniem ziemi pod trawnik Ale efekt piorunujący. Niestety nie znam się na trawie, nie pomogę czy siać czy nie. Co do posadzki, to u nas w garażu już gotowa Tylko reszta garażu niegotowa, więc nie robię wpisu, bo co się będę rozdrabniać. Będzie całość to wrzucę. Na razie syf i zdjęć nie ma jak porobić. Edytowane 23 Października 2019 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts