Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie stoi poza działką

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

Mam dylemat przed zakupem działki. Ogrodzenie tej działki jest przesunięte o jakieś 2,7m bliżej drogi niż granica działki. Teraz jest tak że ogrodzenie stoi w jednej lini z sąsiednią działką i dalszymi a w Geoportali widać że jednak powinno być trochę cofnięte. Załączam obrazek z Geoportalu na którym działka oznaczona jest czerwonymi liniami a ogrodzenie tej działki jest zaznaczone na niebiesko. Czy będą problemy z tego tytułu? Nie trzeba będzie przestawiać tego ogrodzenia później?

ogrodzenie.jpg

ogrodzenie2.jpg

PS Na zdjęciach trochę pojechałem za daleko z niebieską linią w prawą stronę bo tam jest droga oczywiście jako że to narożna działka a droga służy dla działek znajdujących się za nią

Jeśli faktycznie tak jest - upewnisz się np po zakupie aktualizowanej mapki - to kiedyś problem może wystąpić, choć patrząc na granice sąsiednich działek, raczej mało prawdopodobne. Kłopot mógłby być przy remoncie drogi (np budowa chodnika, czy ścieżki rowerowej) ale wtedy pozostałe działki też musiały by mieć cofnięte granice - zagrożenie znikome. Na takim kawałku to jedynie przystanek autobusowy :).

Choć prawnie, właściciel drogi może się kiedyś upomnieć o przesunięcie płotu.

Dziękuję za odpowiedzi. Pierwszy raz kupuję działkę więc i trochę obaw człowiek ma. A czy jeżeli by okazało się że faktycznie ogrodzenie jest przesunięte to czy jest możliwość np. dokupienia trochę gruntu od miasta aby wyrównać linię ogrodzeń?

Jest szansa, że gmina przystanie na sprzedaż i dołączenie tego kawałeczka ziemi z uwagi na właśnie wyrównanie linii ogrodzeń, co nie jest bez znaczenia przy zabudowie jednorodzinnej. Zapytaj w urzędzie a może będziesz mile zaskoczony. To nic nie kosztuje.

Jest szansa, że gmina przystanie na sprzedaż i dołączenie tego kawałeczka ziemi z uwagi na właśnie wyrównanie linii ogrodzeń, co nie jest bez znaczenia przy zabudowie jednorodzinnej. Zapytaj w urzędzie a może będziesz mile zaskoczony. To nic nie kosztuje.

Warunki techniczne dróg gminnych narzucają odpowiednią szerokość ze względu na rodzaj tej drogi o konkrety zapytaj w gminie.

jak będą poszerzać drogę lub kopać nową infrastrukturę podziemną to oczywiście zobowiążą cię do przestawienia ogrodzenia, jeśli stoi na terenie gminy.

Nieprawda, po pierwsze infrastrukturę umieszcza się 0,5 metra od granicy, to jest odległość podstawowa, a po drugie w konkretnej sytuacji będą kłaść po linii prostej, nikt nie będzie projektował bezsensownego załamania w przebiegu linii infrastruktury.

U moich teściów była taka sytuacja, w sumie jest na całej szerokości ulicy. płoty jak stały tak stoją. Dopiero w momencie stawiania nowego ogrodzenia dostaliśmy informację, że musimy go postawić zgodnie z granicą działki. U sąsiadów którzy nie zmieniali ogrodzenia płoty dalej stoją po staremu (w pasie drogowym).

piotrek - jak ktoś bezprawnie zajmie grunt gmin,y to wyjdzie przy jakichkolwiek pracach ziemnych jakie gmina będzie przeprowadzać. I co? Zostawią jak jest? Nie. Dostanie pismo o bezprawne zajęcie gruntu i nakażą przestawienie płotu.

Ja raczej podejrzewam, że to sąsiedzi sobie zajęli grunt gminy stąd ten uskok.

Ja raczej podejrzewam, że to sąsiedzi sobie zajęli grunt gminy stąd ten uskok.

Patrząc na czerwone linie graniczne mogło być tak, że sąsiedzi powykupowali od gminy te pasy i scalili sobie działki w dalekiej przeszłości... Kupujący powinien to wyjaśnić przed zakupem. Formalnie płot stoi na gruncie gminy. I formalnie jakby co będzie musiał płot rozebrać.

Witam wszystkich forumowiczów

Mam dylemat przed zakupem działki. Ogrodzenie tej działki jest przesunięte o jakieś 2,7m bliżej drogi niż granica działki. Teraz jest tak że ogrodzenie stoi w jednej lini z sąsiednią działką i dalszymi a w Geoportali widać że jednak powinno być trochę cofnięte. Załączam obrazek z Geoportalu na którym działka oznaczona jest czerwonymi liniami a ogrodzenie tej działki jest zaznaczone na niebiesko. Czy będą problemy z tego tytułu? Nie trzeba będzie przestawiać tego ogrodzenia później?

[ATTACH=CONFIG]384062[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]384067[/ATTACH]

PS Na zdjęciach trochę pojechałem za daleko z niebieską linią w prawą stronę bo tam jest droga oczywiście jako że to narożna działka a droga służy dla działek znajdujących się za nią

Napiszę tak:

Jeśli kupisz tą działkę i z chwilą sporządzania aktu dowiesz się ile faktycznie jej jest - chyba że na 100% wiesz ze ta cześć działki jest gminy i jej powierzchnia nie jest uwzględniona w Twojej działce.

Gdy wystąpisz o warunki zabudowy....pozwolenie....i pozwolenie na zjazd z działki na drogę gminną wszystko będzie w 100% jasne.

Cokolwiek nie zrobisz gratulacje i powodzenia w budowaniu to o czym piszesz nie jest żadnym problemem- gmina to dobry sąsiad :)

Mój dawny sąsiad miał kiedyś podobny problem. Sam i w pełni świadomie, wydłużył sobie działkę bo przecież podam jego cytat:" Nikt się nie zorientuje". Jednak okazało się, że w naszej dawnej miejscowości ma iść linia gazyfikacjna i wszystko wyszło na jaw. Trzeba było ogrodzenie zburzyć, a na dodatek zapłacić jakąś karę, ale już nie pamiętam za co. Więc pewno to wszystko wyjdzie wcześniej czy później.

Mój dawny sąsiad miał kiedyś podobny problem. Sam i w pełni świadomie, wydłużył sobie działkę bo przecież podam jego cytat:" Nikt się nie zorientuje". Jednak okazało się, że w naszej dawnej miejscowości ma iść linia gazyfikacjna i wszystko wyszło na jaw. Trzeba było ogrodzenie zburzyć, a na dodatek zapłacić jakąś karę, ale już nie pamiętam za co. Więc pewno to wszystko wyjdzie wcześniej czy później.

za brak zgłoszenia zajęcia pasa gminy

a stawki są wyborne

Dostałem kawałek planu tej działki. Nie wiem skąd to jest ale na nim jest zaznaczona działka z przodu liniami pomiędzy A i B a trochę niżej widać symbol Y to chyba oznaczenia bramy wjazdowej tak? Metraż działki się zgadza. Działka jest do niebieskiej lini. A ta brama na tym planie (zaznaczyłem na czerwono) jest poza działką. Po prostu teraz jat to widzę to działka jest większa niż powinna być. Nie to żebym miał coś przeciwko ale mnie to zastanawia.

ogrodzenie3.jpg