villapodwarszawa 15.03.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Witam wszystkich, wlasnie podjalem rekawice i biore sie za budowe domu.. duzo czytalem co nie znaczy ze wszystko przeczytalem czy tez zrozumialem ale to chyba kazdy z was to przerabial. Dom z zalozenia ma byc energooszczedny na plycie fundamentowej grzewczej. Dom posiadac ma dwa pelne pietra i nie bedzie posiadal grzejnikow tylko podlogowka. Do ogrzewania bedzie gaz - piec gazowy kondensacyjny ( nie wiem jeszcze jaki) poniewaz jest gaz na dzialce to nie ma sensu inne zrodlo. Ponizej mam projekt. Garaz jest odizolowany i nie bedzie ogrzewany. Jesli mozecie to podpowiedzcie jakies zmiany co poprawic albo co zmienic. Mam juz badania geologiczne na dzialce i po krotce warunki geologiczne uznane za proste a projektowany budynek zaliczono do I kat. geotechnicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.03.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 ... ten "projekt" ma tyle błędów i niezgodności z obowiązującymi przepisami, że proponuję "zapukać" do projektanta, a niżeli brnąć w coś co nie będzie miało szans otrzymać PnB lub też zmiany będą obejmować znaczącą wielkość kubatury, powierzchni, powiązania między sobą, czy też wielkości pomieszczań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 nie szkoda ci powierzchni na "szparę" między biegami schodów?Drzwi łazienek, garderoby powinny się otwierać na zewnątrz.Drzwi wejściowe na drugą stronę bo inaczej tarasujesz nimi przejście do kuchni.Klasycznego wiatrołapu nie chcecie?Kanapy tyłem do widoków z okna.Balkony powiązane konstrukcyjnie z domem w energooszczędnym?Prysznic w łazience na dole ma 50-60 cm szerokości?Pralnia niby spore pomieszczenie, ale do zagospodarowania jest tylko wąska ścianka pod oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 15.03.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Nie wiem jak się sprawdzają takie domy tj. praktycznie bez wiatrołapu. Na pewno trzeba zainwestować w dobre drzwi wejściowe.Nie ma wiatrołapu, brakuje szafy. Te drzwi otwierające się na schody - ja bym zmienił do wewnątrz.GAz - musisz policzyć, bo to opłata przyłączeniowa, projekt, pociągniecie gazu od granicy do domu, kotłownia, kocioł itp. Mi wychodziło za całość 15-16 tyś.U ciebie kotłownia z tyłu domu więc dodatkowe koszty przyłączenia. Na pewno cyrkulacja CWU bo kotłownia jest bardzo daleko od kuchni/łazienkeWentylacja mechaniczna?Gdzie będzie pion kanalizacyjny z łazienki na górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.03.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Nie wiem jak się sprawdzają takie domy tj. praktycznie bez wiatrołapu. ... można faktycznie zainwestować w kurtynę powietrzną ... ale czy to się sprawdzi ? i tak będzie wymiana powietrza jak w garażu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villapodwarszawa 15.03.2017 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Dzieki za odpowiedzi!! a wiec tak szkoda mi szpary miedzy schodami ale pod jest przejscie z garazu do domu, co za tym idzie nie mozna tego rozwiazac inaczej. Co do wiatrolapu to nie bedzie wejscia do kuchni z "wiatrolapu" bedzie zamurowane czekam na zmiany w projekcie i pojawi sie szafa w tym obecnym wejsciu do kuchni. Tym sposobem bedzie w wiatrolapie tylko biuro i lazienka. Chcielismy odciac miejsce do pracy od miejsca do zycia lepszego rozwiazania nie znalezlismy. Tak dokladnie balkony moga byc montuje sie je na takiej specjalnej szynie jak tylko znajde jej nazwe marke to wrzuce co tutaj nam p. architekt wymyslila abysmy mogli miec balkon i nie posiadac strat w postaci mostkow termicznych a ta magiczna szyna to " łącznik izolacyjny /Schocl isokorb XT" Rekuperacja bedzie na 100% co do pionow to dobre pytanie juz je zadalem P. Architekt. Prysnic na dole ma 140 szerokosci natomiast jest dlugi. wejscie jest od polnocy do domu z tad takie ustawienie w salonie. Ze zmian wprowadzilismy jeszcze wydluzenie w dol jadalni poniewaz stolik dla 4 osob to ja mam obecnie w kuchni Edytowane 15 Marca 2017 przez villapodwarszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2017 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 och, wiem, że sa takie rozwiązania dla balkonów. Tylko tanie nie są - raczej to ładowanie kasy w element, który jest z reguły bezużyteczny Prysznic może jest długi na 140 cm ale wąski na 50-60 cm. porównaj z szerokością szafek w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2017 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 może coś w tym kierunku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villapodwarszawa 16.03.2017 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) och, wiem, że sa takie rozwiązania dla balkonów. Tylko tanie nie są - raczej to ładowanie kasy w element, który jest z reguły bezużyteczny Prysznic może jest długi na 140 cm ale wąski na 50-60 cm. porównaj z szerokością szafek w kuchni Hmm chyba masz racje na planie nie ma szerokość prysznica ale dowiem sie od projektantki. Co do balkonu to moja połówka uparła sie ze musi byc od wejścia nad drzwiami (lepiej wyglada dom, zadaszenie nad wejściem no i jak kobieta sie upiera...) z tego od tylu moge zrezygnować. I tak zrobie. Duże koszty piszesz takiego balkonu, ja szukałem nawet napisałem do nich ale odpowiedzi jeszcze nie dostałem wiec tak naprawde nie znam kosztów. No forum to gdzieś pisali ze dowiadywali sie ale dość duża rozbieżność w informacjach 500-800zl Mb. A jakies tansze rozwiązanie posiadania balkonu w domu energooszczędnym to tylko taras na poziomie 0. No wlasnie mam nadzieje jutro dostac poprawione plany to wrzuce co wymysliem, mianowicie jadalnia jest powieksozona do dolo tak ustawiony stol tez mi sie zmiescil jak zaczalem na kompuetrze przestawiac ale sprawia ze dostep do kuchni jest niezbyt komfortowy. Edytowane 16 Marca 2017 przez villapodwarszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villapodwarszawa 16.03.2017 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) cos bardziej tak pomyslalem zeby zrobic jak chodzi o jadalnie. Z tym wejsciem do kuchni to raczej nie chcemy wejscia z wiatrolapu. Wiatrolapem przychodza goscie oraz moi klienci. Dlatego czesc kuchena chcemy miec zamkieta i z tego samego powodu lazienka jest tez w tej czesci odcieta od czesci mieszkalnej co by obce oczy sie za bardzo nie rozgladaly po domu Edytowane 16 Marca 2017 przez villapodwarszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 balkon się dostawia do bryły na osobnej konstrukcji http://cdn10.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/72/c4/ef/72c4ef6ad77546ea_1069313.jpg Ja na twoim miejscu zamiast tego małego balkonika od strony ogrodu, cofnęła bryłę parteru tworząc podcień z prawej strony, gdzie planujesz taras ze strołem Wejście do kuchni - nie musisz obchodzić z zakupami całego salonu, stołu w jadalni. Dlatego się robi jak najkrótszą drogę od wejścia do kuchni. Jeśli gabinet to stałe miejsce przyjmowania klientów to IMHO powinien mieć osobne wejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villapodwarszawa 16.03.2017 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 niestety do takiego stylu nie bedzie pasowal balkon dostawiany aniw propozycji od Ciebie ani w formie drewnianego balkonu na drewnianych podporach. Wiec za namyslem tylnyb balkon zlikwidowany w ramach ciecia kosztow Co do zakupow tak naprawde i tak wjezdzac beda one samochodem wraz ze mna lub z moja polowka a ze polaczenie domu z garazem jest pod schodami to najkrotsza droga prowadzi przez salon jadalnie. Zakupow drzwiami frontowymi nie bede wnosil z racji poruszania sie samochodem do pracy i z pracy, w okresie letnim jezdzimy oboje na rowerach a co za tym idzie tak samo rowery do gospodarczego i wejscie pod schodami. Co do gabinetu, generalnie mamy firme biuro na Okeciu tyle ze czesto gesto i tak klienci nas odwiedzaja pod mieszkaniem wiec zeby ich nie trzymac na podworku stwierdzillismy ze odetniemy gabinet od czesci dziennej. Dlatego osobne wejscie jest zbedne. Ja dalej czekam na plan plyty fundamentowej oraz poprawiony projekt domum przebieram nogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts