Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wypożyczenie długoterminowe sprzętu remontowo/budowlanego

DrKubus

Recommended Posts

Budowa, budową, ale naszło mnie takie spostrzeżenie, że zostanie mi sporo sprzętu budowlanego i zastanawiam się nad wypożyczaniem go forumowiczom, ale długoterminowym. Obserwując rynek wypożyczeń, wiem że nie opłaca się (szczególnie samobudującym) korzystać z tej formy, bo wiadomo, że koszt wypożyczenia np. wkrętarki do płyt kartonowo-gipsowych na miesiąc zwykle przekracza koszt samej wkrętarki.

Jak myślicie, gdyby koszt wypożyczenia sprzętu dobrej jakości sprzętu np. w/w wkrętarki, czy podnośnika do płyt, był 100 zł/mies. to czy byliby chętni?

Jaki sprzęt mógłby jeszcze cieszyć się zainteresowaniem?

Daj sobie spokój z wypożyczaniem sprzętu. Po pół roku będziesz miał wszystko w proszku. Wszystko z tego czego nie ukradną. Duże wypożyczalnie takie jak Boels czy Ramirent zarabiają głównie na dużym sprzęcie. Drobiazg typu wiertarka to dodatek. Oni mają ubezpieczenia, mają kaucję, mają tani serwis, maja procedury. Ty będziesz się stresował, bo przyjdzie "fachowiec" i powie, że się wiertarka zepsuła, nie z jego winy, albo, że ukradli z budowy. Będą też tacy, co nic nie powiedzą ale oddadzą ci sprzęt naprawiony tak, by tylko działał. Będą i tacy z fałszywym dowodem. Znam to, bo kolega kilka lat temu miał podobny pomysł. Roku nie wytrzymał.