Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Utwardzenie drogi

Recommended Posts

jestem współwłaścicielem drogi prywatnej - działki, która została wydzielona i nadano jej status drogi dojazdowej. prywatnej.

żartujesz, że jak zamówiłem sobie wywrotkę podłoża, utwardziłem i zrobiłem "cacy" to mnie sąsiad poda do sądu ?

z jakimi ludźmi wy żyjecie... a jak masz służebność to niby masz wpływ na to, co dzieje się na drodze ?

z jakimi ludźmi wy żyjecie... a jak masz służebność to niby masz wpływ na to, co dzieje się na drodze ?

Mam taki wpływ, że właściciel ma obowiazek utrzymać ją drożną (np wyciąć drzewa, nie może zaorać czy pozbawic możliwości otwarcia szlabanu). A jak jestem współwłaścicielem, to muszę wszystkich pozostałych prosić o zgodę na wyciecie drzew. I takq MI mnie czeka, jak nowy właściciel ogrodzi swoją działkę którą w tej chwili omijam drzewa rosnace na całej szerokosci drogi. Drzewa przeszkadzają tylko mi. Reszta współwłaścicieli będzie się cieszyła, bo zmniejszy się ruch na drodze.

powiem wam tak, sami sobie robicie pod górkę.

idziesz, pytasz, wycinasz. takie to trudne ? będąc współwłaścicielem nigdy nie cofnie Ci nikt służebności, warunków po których się poruszasz i zawsze masz wpływ na to, co się na tym obiekcie dzieje.

ale może ja mam inne poglądy, nie wiem, facebooka też nie mam, to dziwny jestem

Mam tylko służebność w drodze.

A jak wygląda sprawa, skoro sąsiad teraz nie chce się dołożyć, i np teraz położę gruz na własny koszt, ten za jakiś czas poprowadzi sobie np kostkę brukową tyldo siebie, czy będzie mógł życzyć sobie zwrot części kosztów jak tylko do siebie to poprowadził?