MagnetoX 16.03.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Witam wszystkich, W domu rodziców planujemy przebudowę dachu i w związku z tym pojawiła się możliwość wywalenia wszystkich kominów i zrobienia wentylacji mechanicznej. Czasu nie ma dużo bo nie cały miesiąc. Dom ma dach dwuspadowy o małym kącie. Poddasze jest nieużytkowe – strop drewniany. Póki co ocieplony jest tylko strop. Dostęp do poddasza za pomocą schodów strychowych. Dom ma ok. 125 m2 (2 łazienki , pom. gosp. , kuchnia itd.). Ogrzewanie gazowe – rura przez ścianę. W związku z powyższym mam kilka pytań: 1. Jaki rekuperator kupić ? Chodzi o porządny i trwały sprzęt z tanimi filtrami. Czytałem o THESSLAGREEN AirPack 300h i wydaje się być ok a może coś lepszego ? 2. Jakie orurowanie zrobić. Czy lepsze będą przewody elastyczne pe-flex czy zaizolowane spiro ? Zależy mi na tym aby dźwięk generowany przez Reku i całą instalację był jak najcichszy. 3. Lokalizacja CZERPNI - W związku z tym, że dach jest dwuspadowy i schodzi dosyć nisko od strony północnej, najlepszym miejscem CZERPNI byłaby ściana wschodnia – czy tak będzie dobrze ? 4. Lokalizacja WYRZUTNI – Czy wyrzutnię lepiej zrobić w postaci komina na dachu czy może lepiej na stronie zachodniej ? Co do anemostatów to chciałbym umieścić wyciągowe w łazienkach i 2x wyciągowy w kuchni (jeden z brzegu pomieszczenia) a drugi podpięty do okapu (silnik z okapu zostałby wymontowany). Nawiewy byłby w salonie 1 szt. , 1 szt. na korytarzu komunikacyjnym oraz 1 szt. w pokoju. Narysowałem to i wyglądałoby to tak: Proszę o informację co można poprawić, usprawnić aby cały system działał jak należy. Myślałem jeszcze o GWC ale nie mam za bardzo miejsca na instalację. Może coś przeoczyłem – jakieś wady WM ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 16.03.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 IMO powinieneś dać też nawiew w sypialni i tym pokoju obok jak duży jest salon ? bo może lepiej dwa nawiewy ?w łazience tą kropkę bym bardziej na środku postawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 17.03.2017 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Wydaje mi sie że do okapu nie powinieneś podłanczać nawet niektórzy producenci nie zalecają takich rozwiazań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 17.03.2017 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Salon ma ok. 35 m2. Ok, w takim razie co zrobić z tym okapem ? Okap musi być a rura przez ścianę to nie jest za dobry pomysł przy rekuperacji (dużo ciepła w kuchni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2017 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Ani logika, ani przepisy nie pozwalają na zostawienie pomieszczeń przeznaczonych do pobytu ludzi bez wentylacji. Więc w każdym musisz dać anemostat. Co do okapu - niby część producentów nie zaleca, a część ma wersje z okapami (Kinetic). Co do rur, to jak przykryjesz ociepleniem to nie ma sensu montaż izolowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 18.03.2017 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Ok, a co z lokalizacjami czerpni/wyrzutni ? Czy wschodnia ściana dla czerpni będzie ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.03.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Patrz raczej żeby sąsiadów z kopciuchami od tej strony nie było. Wschodnia strona spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 19.03.2017 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Patrz raczej żeby sąsiadów z kopciuchami od tej strony nie było. Wschodnia strona spoko. No i tu jest kolejny problem. W okolicy praktycznie wszyscy mają piece na paliwo stałe. Często bywa tak, że dym otacza cały budynek. Czytałem troszkę w wątkach o rekuperacji i podobno bez węglowych filtrów nie można zatrzymać zasysania przez czerpnie tego "smrodu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamek7722 03.04.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Witam ,a ja chciałbym zapytać jaką zrobić wentylację w istniejącym domku mieszkam już osiem lat a mam źle zrobioną wentylację jak teraz wybrnąć z tej sytuacji i co tu zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.04.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Gdzieniegdzie obniżyć sufity, zastanowić się gdzie dać centralę z której trzeba poprowadzić piony.Da się to wykonać w już wykończonym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts