Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - dom 120 m2 (przebudowa)

Recommended Posts

Witam wszystkich,

W domu rodziców planujemy przebudowę dachu i w związku z tym pojawiła się możliwość wywalenia wszystkich kominów i zrobienia wentylacji mechanicznej. Czasu nie ma dużo bo nie cały miesiąc. Dom ma dach dwuspadowy o małym kącie. Poddasze jest nieużytkowe – strop drewniany. Póki co ocieplony jest tylko strop. Dostęp do poddasza za pomocą schodów strychowych. Dom ma ok. 125 m2 (2 łazienki , pom. gosp. , kuchnia itd.). Ogrzewanie gazowe – rura przez ścianę.

W związku z powyższym mam kilka pytań:

1. Jaki rekuperator kupić ? Chodzi o porządny i trwały sprzęt z tanimi filtrami. Czytałem o THESSLAGREEN AirPack 300h i wydaje się być ok a może coś lepszego ?

2. Jakie orurowanie zrobić. Czy lepsze będą przewody elastyczne pe-flex czy zaizolowane spiro ? Zależy mi na tym aby dźwięk generowany przez Reku i całą instalację był jak najcichszy.

3. Lokalizacja CZERPNI - W związku z tym, że dach jest dwuspadowy i schodzi dosyć nisko od strony północnej, najlepszym miejscem CZERPNI byłaby ściana wschodnia – czy tak będzie dobrze ?

4. Lokalizacja WYRZUTNI – Czy wyrzutnię lepiej zrobić w postaci komina na dachu czy może lepiej na stronie zachodniej ?

Co do anemostatów to chciałbym umieścić wyciągowe w łazienkach i 2x wyciągowy w kuchni (jeden z brzegu pomieszczenia) a drugi podpięty do okapu (silnik z okapu zostałby wymontowany). Nawiewy byłby w salonie 1 szt. , 1 szt. na korytarzu komunikacyjnym oraz 1 szt. w pokoju. Narysowałem to i wyglądałoby to tak:

Bez tytułu.jpg

Proszę o informację co można poprawić, usprawnić aby cały system działał jak należy. Myślałem jeszcze o GWC ale nie mam za bardzo miejsca na instalację. Może coś przeoczyłem – jakieś wady WM ?.

Ani logika, ani przepisy nie pozwalają na zostawienie pomieszczeń przeznaczonych do pobytu ludzi bez wentylacji. Więc w każdym musisz dać anemostat.

Co do okapu - niby część producentów nie zaleca, a część ma wersje z okapami (Kinetic).

Co do rur, to jak przykryjesz ociepleniem to nie ma sensu montaż izolowanych.

Patrz raczej żeby sąsiadów z kopciuchami od tej strony nie było. Wschodnia strona spoko.

No i tu jest kolejny problem. W okolicy praktycznie wszyscy mają piece na paliwo stałe. Często bywa tak, że dym otacza cały budynek. Czytałem troszkę w wątkach o rekuperacji i podobno bez węglowych filtrów nie można zatrzymać zasysania przez czerpnie tego "smrodu".

• 2 weeks później...