peter08 17.03.2017 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Witam, Jestem na etapie poszukiwania ekipy do budowania domu w okolicy Krakowa,mam sporo dylematow a chyba najwiekszy z nich to dobór typu ogrzewania. Oto kilka danych: Dom z projektu Mg projekt - Amanda z dwustanowiskowym garażem o pow użytkowej ok 180 m2 a calkowitej ponad 300m2,realnie do ogrzania bedzie ok 250m2,Jest możliwość doprowadzenia gazu,nie jest przy samej działce ale nie jest tez zbyt daleko.Dom bedzie mozliwie energooszczędny tj, sciany Porotherm 25+ 20cm styropian 0.031,dach 30 cm wełna 0.035,tradycyjne fundamenty o podwyższonej izolacyjnośći ,okna trójszybowe o U=0,7-0,8(możliwe ze bedzie ciepły montaż),okna połaciowe U=0.9,Wentylacja mechaniczna z rekuperacja,podłogówka w całym domu,Planuje rownież fotowoltanike 14-16 paneli.Cel jaki chce osiągnąc to jak najniższe rachunki i najlepszy komfort mieszkania/użytkowania.Z wsteponych ustalen z architektem wychodzi ze koszt instalacji pieca kondensacyjnego gazowego to ok 25 tys ( ok 10-12tys koszt komina+podlacze i doprowadzanie gazu+odbiory+licznik itp) oraz pieca w miare dobrej jakosc pewnie ok 15 tys zł.Moje pytanie jest jak by sie to miało do instalacji z pompa ciepła z pionowymi wymiennikami ciepła? Ten temat jest mi zupełnie obcy,troche czytałem na temat PC ale nadal mało wiem..... Natomiast wiem ze taka instalacja bedzie sporo droższa i w zasadzie byłbym w stanie sie skusic na taki koszt ale chciałbym wiedziec jak sie to realnie bedzie miało w przyszłośći ?Jaki realnie może byc koszt takiej instalacji?Jak mniejsze rachunki mozna uzyskac finalnie do CO + CWU w porównaniu do gazu? I jak jest z awaryjnościa tych urządzeń?czy ewentualne oszczędności przez np 10 lat nie zniweluje np taka ewentualna awaria sprężarki...? prosze o jakies ciekawe podpowiedzi Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 18.03.2017 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) Przeliczałem to jakiś czas temu i wyszło, że jest zbyt mała oszczędność przy PC żeby całość się opłacała. Jeśli chodzi o wybór węgiel czy PC, to na pewno PC. Do tego dochodzi jeszcze koszt ew. awarii w PC. Zamiast komina za 10 tys. zbuduj komin z pustaka do wentylacji i wtedy rura spalinowa w środek. Nie ma sensu stawianie komina tzw. systemowego z ceramiki. Pozostałe roboty przy gazie koło 5 tys. zł powinno starczyć. Kotły dobrej jakości to koszt od około 4-6 tys zł, chyba, że chcesz najnowsze zdobycze techniki z samoczyszczącymi się wymiennikami, to wtedy koło 9 tys. zł. Za 15 tys. zł to chyba pozłacany Zerknij na prywatną wiadomość. Edytowane 18 Marca 2017 przez teres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.03.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Witam, Jestem na etapie poszukiwania ekipy do budowania domu w okolicy Krakowa,mam sporo dylematow a chyba najwiekszy z nich to dobór typu ogrzewania. Oto kilka danych: Dom z projektu Mg projekt - Amanda z dwustanowiskowym garażem o pow użytkowej ok 180 m2 a calkowitej ponad 300m2,realnie do ogrzania bedzie ok 250m2,Jest możliwość doprowadzenia gazu,nie jest przy samej działce ale nie jest tez zbyt daleko.Dom bedzie mozliwie energooszczędny tj, sciany Porotherm 25+ 20cm styropian 0.031,dach 30 cm wełna 0.035,tradycyjne fundamenty o podwyższonej izolacyjnośći ,okna trójszybowe o U=0,7-0,8(możliwe ze bedzie ciepły montaż),okna połaciowe U=0.9,Wentylacja mechaniczna z rekuperacja,podłogówka w całym domu,Planuje rownież fotowoltanike 14-16 paneli.Cel jaki chce osiągnąc to jak najniższe rachunki i najlepszy komfort mieszkania/użytkowania.Z wsteponych ustalen z architektem wychodzi ze koszt instalacji pieca kondensacyjnego gazowego to ok 25 tys ( ok 10-12tys koszt komina+podlacze i doprowadzanie gazu+odbiory+licznik itp) oraz pieca w miare dobrej jakosc pewnie ok 15 tys zł ?? Kocioł za 15tyś zł ? Chcesz nim do kościoła jeżdzić ? Dobre kotły to wydatek rzędu max 6tyś zł, powyżej to nakłądamnei makaronu na uszy klienta - które nie ma wpływu na rachunki gazowe Mnie podłączenie gazu + urządzenie kotłowni wyniosło 14tyś zł. Do tego oczywiście podłogówka - ok 75-90 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.03.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 czy ewentualne oszczędności przez np 10 lat nie zniweluje np taka ewentualna awaria sprężarki...? prosze o jakies ciekawe podpowiedzi Piotr Po 10 latach i tak będziesz musiał wymienić kotłownie . taka jest trwałość obecnie produkowanych kotłów. Kotły wymagają corocznego przeglądu około 300 zł ( pc nie wymagają ). No i opłata stała za gaz równa kosztowi ogrzewania przez 2 miesiące PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 18.03.2017 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Po 10 latach i tak będziesz musiał wymienić kotłownie . taka jest trwałość obecnie produkowanych kotłów. Kotły wymagają corocznego przeglądu około 300 zł ( pc nie wymagają ). No i opłata stała za gaz równa kosztowi ogrzewania przez 2 miesiące PC moze faktycznie przesadziłem z cena za kocioł. natomiast dodakowe koszta roczne z gazem tez jakies sa a jesli trwałosc takiego kotła jest 10 lat to faktycznie trzeba sie zastanowic nad PC Ktos robił PC w podobnym domu?jakie to moga byc koszta,tzn wiem zeby dokładnie oszacowac moc nalezało by zrobic szacunek energetyczny w OZC ale moze ktos ma bliższe pojecie o kosztach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.03.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) Robisz OZC, szacuję, że wskaże, iż obciążenie cieplne takiego domu będzie w granicach 9-10kW Pompa ciepła która przy -15C ma taką wydajność (Panasonic Aquarea 12kW) to koszt około 28tys, model 14kW jest o 1tyś droższy.Do tego zasobnik, kotłownia, czyli jakieś 3-5tyś. W 35 zmieścisz się bez problemu. Edytowane 18 Marca 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 18.03.2017 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) Robisz OZC, szacuję, że wskaże, iż obciążenie cieplne takiego domu będzie w granicach 9-10kW Pompa ciepła która przy -15C ma taką wydajność (Panasonic Aquarea 12kW) to koszt około 28tys, model 14kW jest o 1tyś droższy. Do tego zasobnik, kotłownia, czyli jakieś 3-5tyś. W 35 zmieścisz się bez problemu. odwierty to jaki moze byc koszt? Edytowane 18 Marca 2017 przez peter08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.03.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Dom bedzie mozliwie energooszczędny tj, sciany Porotherm 25+ 20cm styropian 0.031,dach 30 cm wełna 0.035,tradycyjne fundamenty o podwyższonej izolacyjnośći ,okna trójszybowe o U=0,7-0,8(możliwe ze bedzie ciepły montaż),okna połaciowe U=0.9,Wentylacja mechaniczna z rekuperacja,podłogówka w całym domu,Planuje rownież fotowoltanike 14-16 paneli. Okna o U=0,7 będą kosztowały majątek. Ciepły montaż wcale nie jest ciepły - nazwa to ściema. Jakie okno połaciowe o U=0,9 znalazłeś? Ile kosztuje? Cel jaki chce osiągnąc to jak najniższe rachunki i najlepszy komfort mieszkania/użytkowania. Jak koszty instalacji nie mają znaczenia, to bierz PC gruntową. Jak mają, to musisz policzyć OZC (i tak się przyda, żeby dobrać odpowiednie urządzenie) i zebrać chociaż orientacyjne oferty i policzyć koszty instalacji i używania. Przy tak dużym domu, niewiele ponad standard ocieplonym (a obstawiam, że jak zobaczysz ceny tego, co chciałbyś, to spuścisz z tonu - bo ekonomicznie nie ma to uzasadnienia) to najkorzystniej wyjdzie gaz. Z tym, że PC nie trzeba serwisować to półprawda - w gwarancji zazwyczaj masz zapisane, że musi być regularnie serwisowana a serwis jest płatny i droższy, niż przegląd instalacji gazowej przez kominiarza. Ale są tacy, co nie serwisują i ryzykują utratę gwarancji na sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.03.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 odwierty to jaki moze byc koszt? Ja piszę o powietrznej pompie ciepła. Po co zwiększac koszta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 18.03.2017 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Okna o U=0,7 będą kosztowały majątek. Ciepły montaż wcale nie jest ciepły - nazwa to ściema. Jakie okno połaciowe o U=0,9 znalazłeś? Ile kosztuje? Jak koszty instalacji nie mają znaczenia, to bierz PC gruntową. Jak mają, to musisz policzyć OZC (i tak się przyda, żeby dobrać odpowiednie urządzenie) i zebrać chociaż orientacyjne oferty i policzyć koszty instalacji i używania. Przy tak dużym domu, niewiele ponad standard ocieplonym (a obstawiam, że jak zobaczysz ceny tego, co chciałbyś, to spuścisz z tonu - bo ekonomicznie nie ma to uzasadnienia) to najkorzystniej wyjdzie gaz. Z tym, że PC nie trzeba serwisować to półprawda - w gwarancji zazwyczaj masz zapisane, że musi być regularnie serwisowana a serwis jest płatny i droższy, niż przegląd instalacji gazowej przez kominiarza. Ale są tacy, co nie serwisują i ryzykują utratę gwarancji na sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy. Chyba faktycznie nalezałoby od porzadnego wyliczenia zapotrzebowania na energie.....gdzie mozna dokonac tego wyliczenia w OZC? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.03.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Z tym, że PC nie trzeba serwisować to półprawda - w gwarancji zazwyczaj masz zapisane, że musi być regularnie serwisowana a serwis jest płatny i droższy, niż przegląd instalacji gazowej przez kominiarza. Ale są tacy, co nie serwisują i ryzykują utratę gwarancji na sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy. Półprawda składa się w połowie z prawdy i nieprawdy. W powyższym przypadku mozemy wybrać . Serwisowanie i gwarancja jest do umówienia .Bo tak naprawdę to nie wiem co tam serwisować .No może filtry. W kotłach kondensacyjnych jest inaczej , instalacja gazowa , wentylacja ( nie kominy kotła - bo kominiarz nie kontroluje kominów nadciśnieniowych) w tym przypadku można wiele zapłacić jak chcemy sie ubezpieczyć bo w warunkach ogólnych jest sporo wymagań( mało kto wie ,że nie posiada ubezpieczenia mimo ,że płaci składki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.03.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Jak mają, to musisz policzyć OZC (i tak się przyda, żeby dobrać odpowiednie urządzenie) i zebrać chociaż orientacyjne oferty i policzyć koszty instalacji i używania. Przy tak dużym domu, niewiele ponad standard ocieplonym (a obstawiam, że jak zobaczysz ceny tego, co chciałbyś, to spuścisz z tonu - bo ekonomicznie nie ma to uzasadnienia) to najkorzystniej wyjdzie gaz. Niekoniecznie gaz, ta budowa jest w Krakowie, czyli na terenie Tauronu, a Tauron ma najnizsza cene II taryfę w Polsce, dodatkowo Kraków (dawny Enion) ma unikalna taryfę G13 która w wielu przypadkach jest korzystniejsza niz G12w. Bufor z grzałkami jest sporo tanszy inwestycyjnie niz gaz, mniej awaryjny, brak płatnych serwisów w okresie gwarancyjnym, niskie koszty ewentualnych napraw i co najwazniejsze koszt eksploatacyjny porównywalny z gazem. Jezeli liczysz komus opłacalnosc zwróc uwage na lokalizacje budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 30.03.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Ten temat jest mi zupełnie obcy,troche czytałem na temat PC ale nadal mało wiem..... Natomiast wiem ze taka instalacja bedzie sporo droższa i w zasadzie byłbym w stanie sie skusic na taki koszt ale chciałbym wiedziec jak sie to realnie bedzie miało w przyszłośći ?Jaki realnie może byc koszt takiej instalacji?Jak mniejsze rachunki mozna uzyskac finalnie do CO + CWU w porównaniu do gazu? I jak jest z awaryjnościa tych urządzeń?czy ewentualne oszczędności przez np 10 lat nie zniweluje np taka ewentualna awaria sprężarki...? prosze o jakies ciekawe podpowiedzi Piotr Panie Piotrze, Zastosowanie gruntowej pompy ciepła jest jednym z najbardziej opłacalnych metod ogrzewania budynku. Roczne koszty ogrzewania w porównaniu z kotłem gazowym można obliczyć w oparciu o zapotrzebowanie na energię cieplną budynku z projektu oraz o średnie ceny paliwa gazowego i energii elektrycznej. Odnośnie awaryjności, żywotność gruntowej pompy ciepła jest limitowana głównie trwałością sprężarki. W pompach ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm zastosowane sprężarki mogą mieć przebieg do 80 000 godzin pracy, co przy rocznej pracy pompy wynoszącej ok. 2 500 godzin w przeliczeniu wynosi ok. 30 lat. Ważne jest, aby również po zakończeniu okresu gwarancji wykonywać coroczne przeglądy urządzenia przed sezonem grzewczym. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.04.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 gratuluje niewiedzy.... aktualnie wszystkie urządzenia chłodnicze które mają min 3 kg czynnika muszą być zarejestrowane w rządowej bazie, Jaka jest najmniejsza PC co się na to łapie (przypomnę, że dyskutujemy w temacie o domu jednorodzinnym energooszczędnym)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.04.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 A ja spytam jaka jest największa PC łapiąca się na limit do 3 kg czynnika?PC PP 2,5 kW 830 g czynnika. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.04.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 @pegaziatkoDzięki za odpowiedź. Celuję w PC gruntową kilka, do 6 kW, więc czynnika chyba będzie mniej jak 3 kg. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.04.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 ilość czynnika zależna jest od wielu parametrów (konstrukcja pompy, odległość jednostki zew i wew...) przykładowo PC 9 kW może mieć ponad 5 kg czynnika a każdy metr przewodów to dodatkowo 50-60 g. 9KW do domu energooszczędnego? I która konkretnie ma tyle czynnika? Przepisy mogą się zmienić tak samo co do gazu, węgla czy biomasy. Tyle, że to raczej dyskusja na forum jasnowidzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.04.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Ilość czynnika w pompach Panasonic 9kW to 2,85kg, a to bardzo ważne że nie przekracza że 3kg, bo wtedy trzeba by rejestrować w Instytucie Chemii Przemysłowej i robić co roczne drogie przeglądy. Dlatego właśnie pompy ciepła Panasonic tak pilnują delty 5st.C, bo nie mają dość czynnika by pracować na większej. Np. Pompy ciepła Mitsubishi mają czynnika 5,5kg dzięki czemu mogą bez problemu pracować na delcie 10st.C i bez sprzęgła, bo by oddać 9kW potrzebuję przepływu poniżej 1000L/h http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7333520&viewfull=1#post7333520 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.04.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 9KW do domu energooszczędnego? I która konkretnie ma tyle czynnika? A 250m2 energooszczędnego jaką PC zagrzejesz? Z tego co CNC pisze Mitsubishi ma ponad 3kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 13.04.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Autorze, możesz zerknąć na moje dywagacje na temat różnych typów ogrzewania i >kosztów z nimi związanych< w moim dzienniku. Jeżeli masz dobre warunki glebowe (płytko woda, grunt przepuszczalny) to możesz liczyć na COP>4, a to już są rachunki roczne w okolicach 1000zł za ~200m2. Koszt eksploatacji w dłuższym okresie czasu (optymistyczny -> pompa się nie popsuje) również sugeruje PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts