Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc - Wpięcie się w wodę.

Norbi89

Recommended Posts

Witam, mam aktualnie na działce coś takiego :)

[ATTACH=CONFIG]384405[/ATTACH] (przepraszam za jakość)

Jak już otworzą nam wodę, to jak uzbroić tę rurę z wodą co polecacie jakiś kran czy coś i jak zabezpieczyć żeby wody nie "podkradali" ?

W życiu czegoś takiego nie widziałem. Pozwolili wam zrobić przyłącze bez studni wodomierzowej? Gdzie jest licznik ?

A na co mu studnia wodomierzowa, wystarczy licznik na króciec założyć, zaplombować i gotowe, u sąsiada też tak zrobili. Jednego dnia wykopali, wpięli się, a za dwa dni przyjechali i licznik założyli. A jak zabezpieczyć, można na dwa sposoby, jeden taki że skrzynkę zakotwioną w ziemi na to położyć z wieczkiem zamykanym na kłódkę, albo zawór z nawierconym otworem i kłódką. O takie coś

http://allegro.pl/zawor-kurek-kran-czerpalny-na-waz-1-2-na-klodke-i6736840945.html

Witam, mam aktualnie na działce coś takiego :)

[ATTACH=CONFIG]384405[/ATTACH] (przepraszam za jakość)

Jak już otworzą nam wodę, to jak uzbroić tę rurę z wodą co polecacie jakiś kran czy coś i jak zabezpieczyć żeby wody nie "podkradali" ?

A co masz w projekcie przyłącza?

Jeśli budynku nie ma i nie będzie bo to działka hm bez takiego przeznaczenia to owszem studnia powinna być, ale jak budynek kiedyś będzie to po co walić koszty i budować tak niepraktyczne ustrojstwo (zajmuje miejsce, sporo kosztuje, zawsze jest tam mokro i brudno). Zakładasz licznik na wiosnę, a na zimę demontujesz, zawieszasz umowę i tyle. Później budynek będzie to licznik będzie w budynku, na studnię wodomierzową trzeba mieć miejsce to po pierwsze, po drugie powinna być ujęta w projekcie przyłącza.

Jeśli budynku nie ma i nie będzie bo to działka hm bez takiego przeznaczenia to owszem studnia powinna być, ale jak budynek kiedyś będzie to po co walić koszty i budować tak niepraktyczne ustrojstwo (zajmuje miejsce, sporo kosztuje, zawsze jest tam mokro i brudno). Zakładasz licznik na wiosnę, a na zimę demontujesz, zawieszasz umowę i tyle.

Studzienka choćby po to, żeby była możliwość spuszczenia wody i żeby było gdzie umieścić zawór antyskażeniowy i inny osprzęt. Tak czy inaczej musi być zgodnie z projektem przyłącza.

Jeśli budynku nie ma i nie będzie bo to działka hm bez takiego przeznaczenia to owszem studnia powinna być, ale jak budynek kiedyś będzie to po co walić koszty i budować tak niepraktyczne ustrojstwo (zajmuje miejsce, sporo kosztuje, zawsze jest tam mokro i brudno). Zakładasz licznik na wiosnę, a na zimę demontujesz, zawieszasz umowę i tyle. Później budynek będzie to licznik będzie w budynku, na studnię wodomierzową trzeba mieć miejsce to po pierwsze, po drugie powinna być ujęta w projekcie przyłącza.

To twoje luźne dywagacje jak widzę. Od wiosny do zimy piszesz? To znaczy kiedy konkretnie? Nawet w maju bywaja przymrozki.

Nie spotkałem sie jeszcze z budową gdzie zgodzono się zamontować i odebrać licznik bez budynku lub studni. Jeśli twój zakład wodociągów się na to zgodził to traktuje tylko jako niedopatrzenie albo nieodpowiedzialność ludzi tam pracujących, nie znających własnych przepisów. Niezabezpieczone przyłącze to nie tylko narażanie siebie i wodociągów na straty związane z uszkodzeniem przez mroz czy inne czynniki ale także brak zabezpieczenia przez złodziejami. Nie bardzo umiem sobie też wyobrazić dzialkę na ktorej nie ma miejsca na studnie. Te najmniejsze mają 80cm obwodu i metr głebokosci a do budowy wystarczy godzina pracy minikoparki.

Edytowane przez dwiecegly

Żadne luźne dywagacje tylko obraz z działki obok, poza tym nie wpinasz się w wodociąg jeśli nie masz projektu przyłącza, a jeśli nie mam w projekcie studni wodomierzowej to po co będę ją robił ? żeby mieć na działce kolejne ustrojstwo które będzie przeszkadzało we wszystkim począwszy od trawnika, podjazdu, kostki, ogrodzeniu. Mróz nie stanowi żadnego większego problemu. To że woda zamarznie nie znaczy że się wszystko rozszczelni. Wystarczy odciąć zasuwę przy wyjściu z nitki głównej, rozprężyć układ, wylać wodę z licznika zostawić zawory otwarte i tyle. I nic się nie stanie bo nie będzie miało co zamarznąć, licznik bez wody nie ulegnie uszkodzeniu. Przed jakimi złodziejami ... wodę Ci ukradną ? Działka jest ogrodzona, zamknięta na klucz. Jak będziesz miał studnię wodomierzową to złodziej nie wejdzie ? Nie umiesz sobie wyobrazić normalnej działki bez studni wodomierzowej ? U mnie całe osiedle tak ma, liczniki w budynku.

• 2 weeks później...

Zupełnie temat mi uciekł :)

Projektu przyłącza nie posiadam jeszcze, było to robione krótko mówiąc "na gębę". Firma od wodociągów robiła przyłącza dla działek w mojej ulicy jesienią i tak też zrobili na wszystkich działkach, zime przetrwało nic nie rozsadziło (chyba ze wody nie było :no: ) czyli rozumiem postawić komotxb skrzyneczkę z i licznikiem kłódką i podlewać ?

żaden licznik ani studzienka nie potrzebna. Zakładasz na koniec złączkękolanko-25-mm-1-ust-m,main.jpg , w to wkręcasz redukcje na 3/4 cala i w to kran.

Z wodociagami podpisujesz umowe na dostarczanie wody i dostajesz przydział na wodę budowlaną czyli płacisz ryczałtem za ok 6m3/m-c i tak do momentu az wybudujesz budynek, zrobisz miejsce na wodomiar i po temacie.

Zupełnie temat mi uciekł :)

Projektu przyłącza nie posiadam jeszcze, było to robione krótko mówiąc "na gębę". Firma od wodociągów robiła przyłącza dla działek w mojej ulicy jesienią i tak też zrobili na wszystkich działkach, zime przetrwało nic nie rozsadziło (chyba ze wody nie było :no: ) czyli rozumiem postawić komotxb skrzyneczkę z i licznikiem kłódką i podlewać ?

zrobili przyłącza, ale pytanie czy porobili wcinki w główny wodociąg, pozakładali zasuwy itp. O to musisz już popytać w MPWiK. Jeśli jest to zrobione, to tak jak wcześniej napisałem, założyć kranik, podpisać umowę na dostarczanie wody, poczekać aż z wodociągów przyjadą i odkręcą zasuwę, wtedy woda będzie. Edytowane przez Slawko123

Ja przed chwilą rozmawiałem z wykonawcą MPWiK u mnie na działce i nie ma żadnego problemu z wpięciem się w nitkę i wystawienie licznika tuż za ogrodzenie. Ich interesuje tylko wpinka i skrzynka w chodniku bo to punkt stały do naniesienia na mapach, co jest za zasuwą ich nie obchodzi. Jedyny warunek jaki mogę ale nie muszę spełnić to zabezpieczyć licznik przed chuligaństwem czyli przykryć go czymś. Na tą chwilę planuję położyć na nim pustą beczkę 200 litrów z obciętym kołnierzem, przycisnąć czymś ciężkim i tak sobie będzie stało. Dałem sobie tylko dodatkową zasuwę czyli razem będą dwie ... pierwsza to zasuwa z nawiertką na rurze wodociągu z przedłużką i skrzynką w chodniku, a druga zasuwa ( z przedłużką i skrzynką) u mnie na działce jakoś przy ogrodzeniu. Będę miał podwójne odcięcie. Podobno te zasuwy w nawiertkach nie są pewne. Dodatkowy koszt takiego odcięcia to ok 300 zł.

• 2 weeks później...
Dałem drugą zasuwę bo chcę mieć pewność odcięcia, te zasuwy razem nawiertką ponoć nie są wystarczające i lubią przepuszczać a jeśli ta trzymać nie będzie to odstawiać trzeba cały węzeł, po drugie będę miał swoją zasuwę na działce i nikt mi jej nie zasłoni, co prawda u mnie to nie grozi bo nikt nie parkuje w tym miejscu, ale znajomy miał taki przypadek że skrzynka od zasuwy wodnej była w chodniku i często auta tam parkują zasłaniając dostęp do skrzynki (najeżdżając nad nią), pech chciał że trzeba było odciąć szybko wodę i klops auto stało, właściciela auta brak i się lało ileś czasu. Jeszcze się nie dopytywałem dokładnie kto może zamknąć taką zasuwę w chodniku, ale z rozmów wynika że to ja jestem właścicielem przyłącza od nawiertki do licznika i mogę sam sterować zasuwami bez pozwolenia MPWiK. Jednak chodnik to pas drogowy i nie jestem upoważniony do niego, pytał się nie będę jak będzie trzeba to odcinam i już. Tylko klucz trzeba odpowiedni mieć ... zaopatrz się w takowy ;).