gawel 14.04.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Witam.w domu będzie ogrzewanie elektryczne akumulacyjne. Czy potrzebny jest nam czujnik tepmerarury pogodowy?czy moge prosic o radę jak ogarnąć sterowalnosc takiego systemu żeby bylo w miarę prosto,tanio i dobrze.dziekuje Mam proste pytanie, Jaki jest sens robienia sztucznego problemu z akumulacji podłogówki elektrycznej i rezygnacji z doskonałej sterowalności i oszczędności ogrzewania elektryczności gdy mamy taryfy np g12w w których 70% prądu pobieramy w II tańszej strefie a pozostałe 30% możemy mieć za darmo z niedużej i taniej instalacji PV ???????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 17.04.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Akumulacja to nie problem tylko zaleta. Pytanie jest jak tym sterować. W wodnej podłogówce wyregulujesz przepływy. W elektrycznej nie. Trzeba regulować temp. podłogi w zależności temp. zewnętrznej, ale trzeba uwzględnić np. nasłonecznienie oraz to jaka pogoda będzie jutro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.04.2020 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Akumulacja to nie problem tylko zaleta. Pytanie jest jak tym sterować. W wodnej podłogówce wyregulujesz przepływy. W elektrycznej nie. Trzeba regulować temp. podłogi w zależności temp. zewnętrznej, ale trzeba uwzględnić np. nasłonecznienie oraz to jaka pogoda będzie jutro... Czy rozpalisz w kominku czy nie, czy będziesz w domu czy raczej nie i jeszcze 500 innych zmiennych. Dalej uważasz że to zaleta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Czy rozpalisz w kominku czy nie, czy będziesz w domu czy raczej nie i jeszcze 500 innych zmiennych. Dalej uważasz że to zaleta? Oczywiście, że zaleta. Przy jej braku rozpalenie w kominku to błyskawicznie sauna. Awaria ogrzewania - szybko zimno. W słoneczny dzień taki jak teraz w nocy trzeba by grzać bo zimno, w dzień jak przyświeci słoneczko to chłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.04.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Poczekaj, masz naładowane w płytę betonową 90 kWh energii bez możliwości sterowania jej uwalnianiem i rozpalasz w kominku i nie robi się sauna? Podłoga cudownie pochłonie tą energię z kominka czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2020 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Poczekaj, masz naładowane w płytę betonową 90 kWh energii bez możliwości sterowania jej uwalnianiem i rozpalasz w kominku i nie robi się sauna? Podłoga cudownie pochłonie tą energię z kominka czy jak? W największe mrozy to mi 90kWh wystarcza na ładnych kilka dni. Potrzebuję ponad 8kWh żeby podnieść temperaturę wylewki o 2* przy teoretycznym założeniu, że podłoga w czasie ładowania nie oddaje ciepła. Jak odpalam kominek i podniosę temperaturę w pomieszczeniu o te 2* to podłoga przestaje grzać. Sama z siebie - to zjawisko powszechnie nazywane "samoregulacją podłogówki". To samo się dzieje jak odpalisz piekarnik czy przyświeci słoneczko. Dlatego nie ma sensu sterowanie temperaturę powietrza przy bezwładnej podłogówce. Jak podnoszę temperaturę dalej, to podłoga zaczyna.... tadadadadam... chłodzić. I dzięki dużej akumulacji jest w stanie robić to skutecznie - w przeciwieństwie do podłogi lekkiej. A przy kozie dzieją się takie czary: To następnego dnia po paleniu - podłoga nagrzana od kozy dalej grzeje. A to w czasie ładowania akumulacji w ścianach, podłodze (ale też w stropie, co tu słabo widać) podczas palenia w kozie. Czyli sporo ciepła zamiast iść w powietrze zakumulowała akumulacja nawet w sporej odległości. W szkieleciaku z drewnianą podłogą wszystko by szło w powietrze i byłaby zdecydowanie większa sauna a potem dużo szybsze wychłodzenie. Oczywiście, że przy odpaleniu kozy wzrośnie temperatura w domu (zwłaszcza dobrze ocieplonym z rekuperacją). Ale im mniejsza akumulacja, tym efekt będzie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.04.2020 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Też nie przesadzajcie z tym kominkiem ile zapakujesz do kozy 3kg ? Ile z tego realnie wyciągniesz 7-8 kwh.. Co śie wydarzy ? Jak palisz w okolicy kozy ciepło . Na termostatach temperatura podskoczy o 1-1,5*. Skończy się palić to za kilka godzin mniej więcej wrócisz do stanu wyjściowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 30.04.2020 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 WItam,Jakbyście mieli wybór to kable umieścilibyście w płycie fundamentowej czy w wylewce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.04.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Jakbyście mieli wybór to kable umieścilibyście w płycie fundamentowej czy w wylewce? W płycie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 30.04.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Dziękuję. To idę wysyłac zapytania do firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.04.2020 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Dziękuję. To idę wysyłac zapytania do firm Jeszcze uzupełnienie - wymaga to dobrej termoizolacji pod płytą (ze 20cm XPS), bardzo dobrej ekipy (albo własnej smykałki i uważności) żeby dobrze zatrzeć płytę albo wyszlifować tak, by jej poziom pozwalał na położenie na niej okładziny (ostatecznie jakaś cienka wylewka bezpośrednio na płytę, jak coś nie wyjdzie - ale lepiej tego unikać). Instalacje wtedy trzeba też umieścić w płycie albo pod sufitem (patrz np. dziennik Anonima czy Annytulipanny) Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 30.04.2020 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Dzięki. Z tego co się zorientowałem to 20 cm XPS pod płytą to jest standard.W jednej z firm odpisali, że leją 25 cm betonu. I używają elektrycznego systemu grzewczego firmy na "r".Dają 30 lat gwarancji na płytę.Płyta ma wymiar 267 m2, a powierzchnia parteru to 222m2. Dali mi cenę za "KOMPLETNY System Grzewczy elektryczny w płycie" w wysokości 175pln/m2. Zastanawiam się czy korzystać kompleksowo z jednej firmy, czy robić płytę w jednej firmie a instalacje ogrzewania w drugiej i to zgrywać.Ale chyba łatwiej w jednej firmie wszystko. Czekam na oferty kompleksowe z paru innych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 01.05.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Jeszcze dodatkowe pytanie: jeśli kable są w płycie to też są instalowane według projektu pod konkretne pomieszczenia na parterze, czy tak?Jeśli tak, to rzadziej pod garażem a gęściej w łazience? I jak to z tą akumulacja jest w 2 taryfie? Jeśli przyzwyczjeni jesteśmy do spania w niskich temperaturach to czy bardzo w nocy nagrzewają się płyta i strop (poddasze tam gdzie sypialnie)? Nie bardzo mogę znaleźć jak to działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.05.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Jeszcze dodatkowe pytanie: jeśli kable są w płycie to też są instalowane według projektu pod konkretne pomieszczenia na parterze, czy tak? Jeśli tak, to rzadziej pod garażem a gęściej w łazience? Nie zaszkodzi. Chociaż przy kablach właściwie nie ma takiej potrzeby, bo nie masz jednej temperatury zasilania i sam czas grzania jest całym sterowaniem. Ale jak moc dobierzesz proporcjonalnie do obciążenia, to możesz uprościć sterowanie - bo w danych warunkach każde pomieszczenie będzie potrzebowało tyle samo czasu grzania. BTW - nie zapomnij wpuścić w płytę peszle pod czujniki (nie zaszkodzi z zapasem, na różnych głębokościach) I jak to z tą akumulacja jest w 2 taryfie? Jeśli przyzwyczjeni jesteśmy do spania w niskich temperaturach to czy bardzo w nocy nagrzewają się płyta i strop (poddasze tam gdzie sypialnie)? Nie bardzo mogę znaleźć jak to działa... Zapomnij przy podłogówce o zmianie temperatury w ciągu doby (nawet przy zwykłej - a co dopiero w płycie). Klik w sygnaturkę - temat flir i kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 01.05.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Dzięki. Z tego co się zorientowałem to 20 cm XPS pod płytą to jest standard. W jednej z firm odpisali, że leją 25 cm betonu. I używają elektrycznego systemu grzewczego firmy na "r". Dają 30 lat gwarancji na płytę. Płyta ma wymiar 267 m2, a powierzchnia parteru to 222m2. Dali mi cenę za "KOMPLETNY System Grzewczy elektryczny w płycie" w wysokości 175pln/m2. Zastanawiam się czy korzystać kompleksowo z jednej firmy, czy robić płytę w jednej firmie a instalacje ogrzewania w drugiej i to zgrywać. Ale chyba łatwiej w jednej firmie wszystko. Czekam na oferty kompleksowe z paru innych firm. Pod płytą daje się 10 cm XPS ale przy ogrzewaniu w wylewce, czyli tak jak powinno się robić Płyta jest elementem konsrukcyjnym tak jak fundamenty, nie służy do ogrzewania. Wtedy na płytę dajemy 10-20 cm styropianu EPS i jest ok. 175 zł/m2 za ogzrewanie to dramat. Mnie wyjdzie jakieś 50 zł/m2. Sama płyta 300zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 02.05.2020 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Pod płytą daje się 10 cm XPS ale przy ogrzewaniu w wylewce, czyli tak jak powinno się robić Płyta jest elementem konsrukcyjnym tak jak fundamenty, nie służy do ogrzewania. Wtedy na płytę dajemy 10-20 cm styropianu EPS i jest ok. 175 zł/m2 za ogzrewanie to dramat. Mnie wyjdzie jakieś 50 zł/m2. Sama płyta 300zł/m2 Ale Ty będziesz miał kable w wylewce, a ja chciałbym w płycie chyba. Tak czy inaczej masz rację - różnica w cenie jest bardzo duża. A płytę i kable będziesz kładł sam, czy firma/y? Zapomnij przy podłogówce o zmianie temperatury w ciągu doby (nawet przy zwykłej - a co dopiero w płycie). Klik w sygnaturkę - temat flir i kable. Temta "Ogrzewanie kablami..." przeczytałem cały, ale nie znalazłem o szybkości zmian temperatury przy grzaniu podłogówką Jak będę chciał mieć 19 stopni w pokoju w ciągu dnia a 18 stopni w nocy i kumulować w nocnej taryfie to będzie taka możliwość w rzeczywistości? Albo np. wychładzam na noc do 18 i programuje, żeby dopiero od 5 rano zaczął podnosić do 19? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 02.05.2020 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Jak będę chciał mieć 19 stopni w pokoju w ciągu dnia a 18 stopni w nocy i kumulować w nocnej taryfie to będzie taka możliwość w rzeczywistości? To zależy od wentylacji i ocieplenia budynku, nie tylko od akumulacji. U mnie zimą bez otwierania okien temperatura spada około 1 stopień na dobę. Albo np. wychładzam na noc do 18 i programuje, żeby dopiero od 5 rano zaczął podnosić do 19? Z tym jest kilka problemów. Jak o 5 włączysz, to temperatura powietrza zacznie się podnosić koło 7-8. Tempo grzania zależy od mocy kabli, ale nie możesz wpompować dowolnej ilości energii w krótkim czasie w wylewkę, bo podłoga się zrobi gorąca. Przy płycie może być to łatwiejsze, nie mam, nie znam się. Tempo, w jakim podłoga będzie oddawać ciepło, zależy od okładziny, ale będzie wielokrotnie mniejsze od tempa nagrzewania. Może być trudno zgrać te kwestie w jedno lub dwugodzinnym okienku przed włączeniem drogiej taryfy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.05.2020 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Temta "Ogrzewanie kablami..." przeczytałem cały, ale nie znalazłem o szybkości zmian temperatury przy grzaniu podłogówką https://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=7592517#post7592517 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803-Ogrzewanie-kablami-2017&p=7884915&viewfull=1#post7884915 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803-Ogrzewanie-kablami-2017&p=7895880&viewfull=1#post7895880 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342067-FLIRtuj%C4%99&p=7898381&viewfull=1#post7898381 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 02.05.2020 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=7592517#post7592517 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803-Ogrzewanie-kablami-2017&p=7884915&viewfull=1#post7884915 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803-Ogrzewanie-kablami-2017&p=7895880&viewfull=1#post7895880 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342067-FLIRtuj%C4%99&p=7898381&viewfull=1#post7898381 Kompendium - dzięki! Pamiętam te fragmenty, ale jeszcze trzeba znać kontekst. Teraz już znam ? To zależy od wentylacji i ocieplenia budynku, nie tylko od akumulacji. U mnie zimą bez otwierania okien temperatura spada około 1 stopień na dobę. Z tym jest kilka problemów. Jak o 5 włączysz, to temperatura powietrza zacznie się podnosić koło 7-8. Tempo grzania zależy od mocy kabli, ale nie możesz wpompować dowolnej ilości energii w krótkim czasie w wylewkę, bo podłoga się zrobi gorąca. Przy płycie może być to łatwiejsze, nie mam, nie znam się. Tempo, w jakim podłoga będzie oddawać ciepło, zależy od okładziny, ale będzie wielokrotnie mniejsze od tempa nagrzewania. Może być trudno zgrać te kwestie w jedno lub dwugodzinnym okienku przed włączeniem drogiej taryfy. Będę musiał wziąć to pod uwagę, że płyta to jedno a ogrzewanie na poddaszu to szybsze nagrzewanie, ale i mniejsza ilość ciepła skumulowana. W sumie na parterze tam, gdzie płyta to temperatura powinna być mniej więcej stała, natomiast na górze, gdzie pokoje dzieci są też i ich sypialniami, to będę chciał ciutkę wychłodzić na noc. Metodą prób to jakoś poukładam po pewnym czasie. 1. A dalibyście np. dodatkowy promiennik podczerwieni ścienny w łazienkach oprócz podłogówki? Np. po kąpieli, żeby ręczniki wysuszyć (mam doświadczenie tylko z tradycyjnymi wariantami - recznik na kaloryfer i się suszy w zimie kiedy kaloryfer grzeje). 2. A jak to będzie w przypadku grzania w siłowni, na parterze, gdzie będą maty podłogowe 15mm (skład: granulat gumowy SBR i klej poliuretanowy)? Czy tam warto kłaść kable w płycie czy lepiej coś ściennego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 02.05.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Będę musiał wziąć to pod uwagę, że płyta to jedno a ogrzewanie na poddaszu to szybsze nagrzewanie, ale i mniejsza ilość ciepła skumulowana. W sumie na parterze tam, gdzie płyta to temperatura powinna być mniej więcej stała, natomiast na górze, gdzie pokoje dzieci są też i ich sypialniami, to będę chciał ciutkę wychłodzić na noc. Metodą prób to jakoś poukładam po pewnym czasie. W dobrze ocieplonym domu będzie trudno uzyskać taką inwersję temperatury (na górze chłodniej niż na dole), chyba że przez intensywną wentylację. Jeśli będzie słabsze ocieplenie / okna o słabszych parametrach, do tego zamykane drzwi na noc, to jak najbardziej, z tym że to się wiąże ze wzrostem rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts