Kaizen 02.05.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 W sumie na parterze tam, gdzie płyta to temperatura powinna być mniej więcej stała, natomiast na górze, gdzie pokoje dzieci są też i ich sypialniami, to będę chciał ciutkę wychłodzić na noc. Powtórzę co napisałem w jednym z tych linków: Nie dość, że amplituda to tylko 0,6* razem ze wszelkimi zakłóceniami (poza słonecznymi - te faktycznie potrafią wywalić temperaturę w kosmos) to jeszcze najcieplej po 6 godzinach od zakończenia grzania. Nie jesteś w stanie zmieniać temperatury podłogówką w dobrze ocieplonym domu z rekuperacją. O ile podnieść mając wystarczający zapas mocy (u mnie 11kW) w kilka godzin uda się, o tyle stygnąć będzie dużo wolniej (przy -20* obciążenie 3x mniejsze, niż zainstalowana moc grzewcza, to i 3x dłużej przy braku zysków bytowych i słonecznych będzie stygło - a co dopiero w przeciętnych warunkach w zimie, gdzie masz dużo cieplej, znaczne zyski bytowe i słoneczne). Chyba, że będziesz długo i intensywnie wietrzył wyrzucając ciepło i złotówki za okno. 1. A dalibyście np. dodatkowy promiennik podczerwieni ścienny w łazienkach oprócz podłogówki? Np. po kąpieli, żeby ręczniki wysuszyć (mam doświadczenie tylko z tradycyjnymi wariantami - recznik na kaloryfer i się suszy w zimie kiedy kaloryfer grzeje). Nie. Jak nie dasz rekuperatora z odzyskiem wilgoci to i tak zimą będziesz miał za sucho i bardzo szybko wyschnie. A latem i tak nie będziesz odpalał promiennika. 2. A jak to będzie w przypadku grzania w siłowni, na parterze, gdzie będą maty podłogowe 15mm (skład: granulat gumowy SBR i klej poliuretanowy)? Czy tam warto kłaść kable w płycie czy lepiej coś ściennego? Sprawdź co producent na temperaturę podłogi (jaką maksymalną dopuszcza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 03.05.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Dziękuję Panowie. Wiem coraz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 05.05.2020 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 2. A jak to będzie w przypadku grzania w siłowni, na parterze, gdzie będą maty podłogowe 15mm (skład: granulat gumowy SBR i klej poliuretanowy)? Czy tam warto kłaść kable w płycie czy lepiej coś ściennego? Odpisali z firmy produkującej maty, że bardzo dobrze izolują i nie polecają na ogrzewanie podłogowe. Jakie zrobilibyście ogrzewanie PRĄDOWE w pomieszczeniu z takimi matami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 06.05.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Ale Ty będziesz miał kable w wylewce, a ja chciałbym w płycie chyba. Tak czy inaczej masz rację - różnica w cenie jest bardzo duża. A płytę i kable będziesz kładł sam, czy firma/y? Płyta już dawno wylana, dom już stoi w sensie konstrukcji. Oczywiście kable grzejne będę rozkładał sam, elektrykę, lan, rtvsat, automatykę itp też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 07.05.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 A jaki polecacie najlepszy Waszym zdaniem strop do kabli grzewczych prądowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 11.05.2020 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Może nie rozumiem pytania, ale jak dla mnie bez różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2020 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 A jaki polecacie najlepszy Waszym zdaniem strop do kabli grzewczych prądowych? Do ogrzewania sufitowego? To pewnie monolit ze względu na większą akumulacyjność. Ale grzanie sufitu jest bez sensu ekonomicznego i użytkowego. Chyba, że powierzchni podłóg zabraknie - ale to nie w nowo budowanym domu. Przy podłogówce akumulacja w stropie pewnie zrobi różnicę na poziomie wyliczeń teoretycznych, bo akumulację zapewni wylewka/płyta grzewcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 12.05.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Chodziło mi o ogrzewanie podłogowe na piętrze i umieszczenie kabli w wylewce na stropie.Czy każdy strop trzeba izolować cieplnie względem dołu?No i co zrobić z tym pomieszczeniem parterowym gdzie będą maty na podłodze izolowały ciepło? Czy może bez ogrzewania a z samym nawiewem (GGWC)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts