maVVU 18.03.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) Dzień Dobry wszystkim W niedalekiej przyszłości planuje budowę następującego domku: http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-784/m-86 Gdyby nie nowe wytyczne poszedł by piec gazowy z przygotowanie do solara i po temacie, niestety nowe wytyczne weszły w życie i jest problem. Od dwóch tygodni siedzę dzień w dzień na wszelkiego rodzaju forach budowalnych oraz przeglądam coraz to nowsze artykuły o tematyce ogrzewania. Szczerze powiem zgłupiałem, jeden artykuł przeczy drugiemu. A wypowiedzi typu bierz pellet bo jest najlepszy mają dla mnie zerową wartość. Jestem człowiekiem który da się namówić na wszystko, ale tylko wtedy jeśli namowom towarzyszyć będą konkretne argumenty, które mnie przekonają. Według mojego biura projektowego aby spełnić magiczny współczynnik EP do mojego projektu, mam następujące możliwości: 1. Piec gazowy + solar + wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła 2. Piec na pellet 3. Pompa ciepła Interesuje mnie znalezienie rozwiązanie które będzie kompromisem między kosztem budowy, a kosztem eksploatacji. Niestety mam ograniczone pieniądze na całość inwestycji, a przeszkód po drodze wiele (m.in. brak sieci wod-kan i konieczność budowy szamba i studni ) Przeglądając internety zgromadziłem następujące koszta (są średnie) - pompa ciepła, kolektor poziomy - 35tys - pompa ciepła - powietrze - 29 tys - piec na pellet z podajnikiem - 10 tys - piec gazowy kondensacyjny - 7 tys - solar - 7tys - wentylacja mech z odzys. ciepła - 9 tys - podłogówka - 15tys - zwykłe grzejniki - 10 tys - podłączenie gazu - 5 tys Rozwiązania które rozważam: 1. Pompa ciepła, kolektor poziomy + podłogówka - 50 tys 2. Pompa ciepła, powietrze + podłogówka - 44 tys 3. Gaz + solar + went. mech + podłogówka - 43 tys 4. Piec na pellet + podłogówka - 25 tys 5. Piec na pellet + zwykłe grzejniki - 20 tys Odkąd się dowiedziałem, o nowych wytycznych i że do gazówki potrzebny będzie i solar i went. mech nastawiony byłem na piec pellet + podłogówka. Im więcej czytam to wychodzi że w związku z optymalną temp. pracy takiego pieca i temp w podłogówka i nawet zastosowania zaworów 3d i 4d to będą straty. Tylko pytanie czy te straty będą na tyle duże że warto dołożyć na poziomie inwestycji 20 tys lub zrezygnować z domku bez grzejników i je zamontować. Obawiam się, że te 20 tys mi się nie zwróci w 10-15 lat a grzejniki ostatecznie jestem wstanie przełknąć, chociaż w tak małym mieszkanku szkoda tracić na nie miejsce. Proszę aby wypowiedziały się osoby które posiadają jakąś wiedzę i pomogły mi dobrać najlepszy scenariusz doboru ogrzewania. Na chwilę obecną wygrywa u mnie rozwiązanie nr 4, tylko co z tymi stratami. Odrazu podpowiem, że piec na pellet miały by się znaleźć przy garażu w pomieszczeniu gospodarczym. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki Edytowane 23 Marca 2017 przez maVVU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.03.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Ten dom wygląda, jakby ktoś sobie postawił za cel wyciągnąć wymagane parametry na minimum. Minimalna wymagana prawem izolacyjność ścian i teraz pudrowanie EP żeby zmieściło się w limicie. I tak mały domek będzie miał zapotrzebowanie na kWh godne ze dwa czy trzy razy większego domku. Rozumiem, że problemem są ograniczone fundusze teraz i godzisz się z tym, że w przyszłości ten dom będzie drogi w utrzymaniu? Tak czy inaczej podszedłbym bardziej elastycznie do tematu - określił budżet i starał się go rozdysponować, żeby uzyskać jak najniższe koszty utrzymania w przyszłości. Pudrowanie EP na końcu powinno być zbędne.Ale żeby to zrobić, to trzeba się pochylić nad OZC z liczbami i przeliczyć, jak się zmieni obciążenie i zapotrzebowanie na ciepło jeżeli... I tu rozpatrywać różne opcje. Aż się prosi o grubszy styropian (dopłacasz tylko koszt styropianu - bo robocizna, klej, tynk pozostają bez zmian), lepszą izolację stropu, posadzki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maVVU 18.03.2017 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) @ Kazien, dzięki za opinię, oczywiście na etapie adaptacji projekt będzie "ulepszony" m.in. o grubość ocieplenia. Pod poniższym linkiem kawałek jednej ze ścian z nową grubością ocieplenia. http://consiliaservice.pl/budowa/ocieplenie.pdf Mógłbyś bardziej rozwinąć myśl minimalnych parametrów, z chęcią przeanalizuję każdą uwagę. Wybrałem ten projekt, ponieważ jest w miarę tani w budowie, podwieszany drewniany dach po małej adaptacji pozwala wyłuskać ok. 40m2 na poddaszu na przyszłość, dalej przy tanim w budowie dachu Wykusz w kuchni również zostanie "zlikwidowany" ściana zostanie wyrównana do jego granicy. Jeśli chodzi o inwestycje na "całe życie" budowli to rozumiem potrzebę większej inwestycji w momencie budowy. Jeśli masz opinię odnośnie konkretnego typu ogrzewania również proszę o obszerny komentarz Z góry dzięki P.S. Budżet na budowę od 0 do wprowadzenia to 350 tys plus działka rolna z warunkami zabudowy. Dlatego konieczne są kompromisy. Projekt jeszcze nie kupiony, ten wybrany nie spełnia WT2017, ale biuro przy chęci zakupu dostosuje go do wytycznych w cenie. Edytowane 18 Marca 2017 przez maVVU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) A nie można gazu i klimatyzatora z funkcją grzania, któy zbiłby EP ?Solary są bez sensu...Jeszcze lapiej - prąd i klima z funkcją grzania - po uzupełnieniu izolacji WM tak, czy tak powinna się znależć, choćby dla komfortu Edytowane 19 Marca 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maVVU 19.03.2017 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 ciekawa koncepcja z tym klimatyzatorem i gazem - porozmawiam z biurem projektowym czy by to przeszło, dzięki wielkie natomiast wentylacja mechaniczna to spory wydatek, wiem jaki komfort daje ale mogę się nie zamknąć w budżecie zobaczymy jak będę miał dokładne kosztorysy cały czas interesuje mnie opinia pellet + podłogówka, jak to jest z tymi stratami etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Jeśli masz opinię odnośnie konkretnego typu ogrzewania również proszę o obszerny komentarz Wszystko zależy od OZE o wymogów. Ja odrzuciłem wszystkie obsługowe (razem z peletem) metody ogrzewania jako podstawowe. Chcę mieć ciepło nawet, jak wszystkich domowników grypa rozłoży czy jedyny silny złamie rękę i nie będzie nikt w stanie zasypać zasobnika. To, co pozostaje - do przeliczenia koszty nabycia i używania. A to zależy od tego, ile kWh będziesz zużywać. Jak mało - to najtaniej w perspektywie kilkunastu lat wyjdą kable grzejne i zwykły bojler elektryczny. Jak dużo - wygrywają PC pomimo drogiego zakupu. Są te pośrednie rozwiązani np. kable + kominek + PC do CWU czy podobne rozwiązanie z klimą zamiast kominka czy inne kombinacje. Warto też sprawdzać w gminie, czy nie ma na coś dotacji, bo to może całkowicie zmienić ranking rozwiązań pod względem opłacalności. 350K zł to nie tak mało, jak już masz działkę i nie trzeba rzeźbić z tym projektem. Poszukałbym czegoś innego na Twoim miejscu, co fabrycznie jest lepiej ocieplone i nie trzeba zaczepiać konstrukcji, z rekuperacją - co najwyżej do poprzestawiania ścianki działowe, zmienić grubość ocieplenia czy materiały. Co do parametrów, to WT określają minimalne wymagania co do U ścian, okien, stropów itd. Niejako ukoronowaniem tych wymogów jest limit dla EP. Tyle, że EP to wydumany wskaźnik którym łatwo manipulować i nic nie mówi o standardzie ocieplenia budynku czy kosztach ogrzewania. Pelet dlatego kusi projektanta, bo bez żadnych innych działań obniża EP 5x wzgledem EU. Więcej w drugiej części tego wpisu: http://forum.muratordom.pl/entry.php?131352-PC-czy-pr%C4%85d-1-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 natomiast wentylacja mechaniczna to spory wydatek, wiem jaki komfort daje ale mogę się nie zamknąć w budżecie zobaczymy jak będę miał dokładne kosztorysy Jak policzysz koszty kominów wentylacyjnych, obróbek dekarskich, nawiewników w oknach to wcale tak drogo nie wychodzi. A jak jeszcze zrezygnujesz z otwierania niektórych okien na rzecz fixów to może wcale nie będzie droższa. Ja zamierzam zmieścić się w 350K (bez mebli, RTV i AGD). A dom większy, dobrze ocieplony, z rekuperatorem. Przy przycięciu go do rozmiarów Twojego to 350K powinno być już z wystarczającym zapasem, żeby pilnując budżetu zmieścić się ze wszystkim - może na kino domowe zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 ciekawa koncepcja z tym klimatyzatorem i gazem - porozmawiam z biurem projektowym czy by to przeszło, dzięki wielkie natomiast wentylacja mechaniczna to spory wydatek, wiem jaki komfort daje ale mogę się nie zamknąć w budżecie zobaczymy jak będę miał dokładne kosztorysy cały czas interesuje mnie opinia pellet + podłogówka, jak to jest z tymi stratami etc. Pellet to porażka... Ja się zamknąłem w 350kzł w takim standardzie ocieplenia, jak w stopce, więc i Ty się zamkniesz - nawet z WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maVVU 19.03.2017 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 @ Kaizen Podoba mi się ten projekt Mamy w okolicy jego realizację, oglądaliśmy go i wygląda bardzo fajnie jak i koszty jego postawienia. Czytałem kilka Twoich postów m.in. pierwszy w którym podałeś wymagania odnośnie domku, mogę powiedzieć, że jakbyś wyciągnął mi to z ust. Może tylko ten efekt WOW nie jest taki ważny. Wyciągniecie domku do granicy wykusza da nam kilka dodatkowych metrów w salonie i kuchni. Pokoje są tak fajnie zaprojektowane, że będą mógł w nich umieścić szafy w zabudowie. Dodatkowe 40m2 na przyszłość na poddaszu po przeprojektowaniu szkieletu dachu też kusi. Podobnie jak Ty chciałbym prowadzić życie na parterze, ale nigdy nic nie wiadomo. A wszystkie te zmiany takie jak ocieplenie, miejsce na poddaszu, zmiana ogrzewania na podłogowe są już zrobione w tej realizacji w naszej okolicy Jedyna nasza dodatkowa zmiana to niwelacja tego wykuszu. W gminie dotacji narazie nie ma Ogrzewanie prądem odrzuciłem już na samym początku. Na pompę ciepła zbraknie pieniążków. Kominek będzie na 100%. Wątpliwości mam tylko do podstawowego źródła CO i CWU Został pellet i gaz. Jak pisałem wcześniej miał być gaz ale wytyczne pokrzyżowały plany. Dlatego miałbyć pellet, ale jego współpraca z podłogówką jest dyskusyjna. Jeśli wypali gaz + klima to temat rozwiązany Nie straszny mi pellet, ponieważ jest w workach 15kg a pełny zasyp daje spokój na min. 3-4 dni. Tylko instalację na paliwo stałe są bardziej rozbudowane, także pochłonęła by mi całe pomieszczenie gospodarcze przy garażu. Jestem wstanie się z tym pogodzić, ale jeśli gaz + klima wystarcza to piec gazowy zajmie mi kawałek ściany w pomieszczeniu, gdzie będę mógł mieć drugą łazienkę lub pralnie A wracając do sedna czyli zmiany projektu, oczywiście mógłbym to zrobić, ale przeglądnąłem ich setki i te tańsze w wykonaniu konstrukcje jakoś nie powalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maVVU 19.03.2017 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) Poprzeglądałem jeszcze raz na szybko projekty na muratorze i archonie i poniższe projekty rzuciły mi się w oczy, według parametrów wypisanych w projektach we wszystkich EP spełnione jest przy piecu gazowym: 1. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kostrzewach-md5321626540fb - w zasadzie bez zmian2. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-plumeriach-2-m45a22370cc4de - zamieniłbym 11 z 12 miejscami i toaletę połączył z łazienką3. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-papierowkach-m4fbce5cdf2305 - tutaj w standardzie jest piec na paliwo stałe więc po wstawieniu gazu pokombinowałbym coś z powierzchnią kotłowni, pralni, łazienki miedzy sobą4. https://projekty.muratordom.pl/projekt_rumiankowy-wariant-ii,2974,0%2C0.htm?lpt=4&kdg=1&kdg=3&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&wsk_0=&web_1=&v=1&br=1&knd_1=&knd_0=&p_0=80&p_1=100&a=&c=&g=1&g=0&kd=2&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=3&t=1&wo_1=&wo_0=&sd= - w zasadzie bez zmian5. https://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-iii,2499,0%2C0.htm?lpt=4&kdg=1&kdg=3&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&wsk_0=&web_1=&v=1&br=1&knd_1=&knd_0=&p_0=80&p_1=100&a=&c=&g=1&g=0&kd=2&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=3&t=1&wo_1=&wo_0=&sd=#rzuty - tutaj również bez zmian Jakieś uwagi do powyższych projektów?Wydaje mi się, że te projekty są już ładnie ocieplone "fabrycznie" i tutaj zapotrzebowanie roczne na energie będzie niskie, dlatego spełniają ten współczynnik EP. -- edit ooo, ten jest idealny jeśli chodzi o rozmieszczenie pomieszczeń. http://www.tooba.pl/projekt-domu-Luna-TNT-376 tylko bardzo mało parametrów jest podanych na stronie Edytowane 19 Marca 2017 przez maVVU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Poprzeglądałem jeszcze raz na szybko projekty na muratorze i archonie i poniższe projekty rzuciły mi się w oczy, według parametrów wypisanych w projektach we wszystkich EP spełnione jest przy piecu gazowym: 1. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kostrzewach-md5321626540fb - w zasadzie bez zmian 2. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-plumeriach-2-m45a22370cc4de - zamieniłbym 11 z 12 miejscami i toaletę połączył z łazienką 3. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-papierowkach-m4fbce5cdf2305 - tutaj w standardzie jest piec na paliwo stałe więc po wstawieniu gazu pokombinowałbym coś z powierzchnią kotłowni, pralni, łazienki miedzy sobą 4. https://projekty.muratordom.pl/projekt_rumiankowy-wariant-ii,2974,0%2C0.htm?lpt=4&kdg=1&kdg=3&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&wsk_0=&web_1=&v=1&br=1&knd_1=&knd_0=&p_0=80&p_1=100&a=&c=&g=1&g=0&kd=2&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=3&t=1&wo_1=&wo_0=&sd= - w zasadzie bez zmian 5. https://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-iii,2499,0%2C0.htm?lpt=4&kdg=1&kdg=3&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&wsk_0=&web_1=&v=1&br=1&knd_1=&knd_0=&p_0=80&p_1=100&a=&c=&g=1&g=0&kd=2&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=3&t=1&wo_1=&wo_0=&sd=#rzuty - tutaj również bez zmian Jakieś uwagi do powyższych projektów? Wydaje mi się, że te projekty są już ładnie ocieplone "fabrycznie" i tutaj zapotrzebowanie roczne na energie będzie niskie, dlatego spełniają ten współczynnik EP. -- edit ooo, ten jest idealny jeśli chodzi o rozmieszczenie pomieszczeń. http://www.tooba.pl/projekt-domu-Luna-TNT-376 tylko bardzo mało parametrów jest podanych na stronie Bardzo zle sie Tobie wydaje, przykładowo projekt rumiankowy ma bardzo słabe ocieplenie i na dodatek jest wentylacja grawitacyjna, autorka projektu tak bezczelnie oszukuje przy Ep, ze nadaje sie to do zgłoszenia w odpowiedniej okręgowej izbie archtektów. Podane ocieplenie i rodzaj wentylacji nie kwalifikuje projektu nawet do WT2014. Czy fakt ze sie posiada uprawnienia usprawiedliwia takie praktyki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maVVU 19.03.2017 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) Kurcze to mnie zaskoczyłeś, myślałem że parametry podane przy tych projektach są realne, a tu wychodzi na to że nie... I jak tu totalny laik jak ja ma sprostać przepisom ... Masakra ---- edit Panowie rzucicie okiem na ten projekt http://www.mgprojekt.com.pl/luna to ten co wyżej tylko w innym biurze projektowym.Jest dla mnie "idealny" nic bym w nim nie zmieniał.Pytanie tylko co z EP, izolacją, energooszczędnością etc. Według strony to (trochę niskie te wartości jak na moje oko) Piec gazowy. Charakterystyka EnergetycznaDla domu standardowego z wentylacjągrawitacyjną:• Ep - 89,7 kWh/(m2)• Ek - 89,0 kWh/(m2 rok)• EUco - 63,97 kWh/(m2 rok) Dla budynku z wentylacją mechaniczną irekuperacją:• Ep - 73,59 kWh/(m2)• EUco - 33,02 kWh/(m2 rok) Materiały:• Fundamenty - betonowe ławy i ściany fundamentowez bloczków betonowych• Ściany zewnętrzne - ściany murowane - pustakiporotherm 25 + styropian + tynk cienkowarstwowy• Strop - Teriva• Pokrycie dachu - dachówka• Elewacje - tynk cienkowarstwowy na styropianie I oczywiście pojawia się zasadnicze pytanie, czy jeśli nie ruszę poddasza to zmieszczę się w tych magicznych 350 tys "pod klucz". Pod klucz mam na myśli z kuchnią i łazienką. Reszta pomieszczeń się zrobi. Oczywiście ocena na oko, co do złotówki to na kosztorysach wyjdzie. Edytowane 19 Marca 2017 przez maVVU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) To, co wiać zazwyczaj na stronach z projektami gotowymi to same okładki z których niewiele można wywnioskować. Ale to pewnie wynika z tego, że inwestorzy na tym etapie patrzą tylko czy im się układ pomieszczeń podoba. Pewnie coraz więcej osób patrzy na EP o którym się głośno zrobiło, że takie straszne. Ale ten parametr łatwo zmanipulować a mało kto rozumie, co on oznacza. Ściana fundamentowa z bloczków. No super. A jaka izolacja? Ściany porotherm + styropian... Ale jaki i ile tego styropianu? itd. Mi się podobało na stronie Archetonu, że podają sporo informacji bardziej technicznych. Ale ich wiarygodność (przynajmniej w przypadku mojego projektu) okazała się mocno średnia. Ale, co ciekawe, przekłamania były na niekorzyść domu (w rzeczywistości parametry ma korzystniejsze), więc to nie było celowe działanie. I teraz nie wiem, czy się cieszyć, czy się bać takich błędów. Zadaj sobie najpierw pytanie, czy potrzebujesz poddasza? Niby fajnie mieć taką opcję, ale to kosztuje a do tego coś w zamian tracisz.W tej Lunie popatrz na wysokość poddasza. Kąt dachu 30* powoduje, że tam jest nisko. Owszem, można dodać ścianę kolankową i przerobić do kompletu dach, żeby to jakoś wyglądało. A ściana kolankowa oznacza dodatkowe koszty nie tylko materiałów na ścianę, ale zbrojenie i wylanie wieńca. Podobnie dach - większy kąt, to większa powierzchnia, a to i więcej materiałów i robocizny. Zostawiasz też miejsce na schody albo i schody od razu. No i jeszcze drogie okna połaciowe. Do tego jak przewidujesz ogrzewanie poddasza, to ocieplenie dajesz na dach - dużo większa powierzchnia, trudniejsze mocowanie, akcesoria, robocizna - czyli koszt. Jak rezygnujesz z takiej opcji, to rozwijasz wełnę z rolki na stropie - mniejsza powierzchnia, mniejsze straty ciepła, łatwiejsza i tańsza robota.. Zdecyduj już na starcie, czy potrzebujesz faktycznie poddasza, czy nie. A jak wydaje Ci się, że potrzebujesz, to lepiej wybierz projekt parterowy co ma o jeden pokój więcej. To podstawowe wady Luny - czyli zostawienie kosztownej już na starcie opcji na zagospodarowanie poddasza gdy jego zagospodarowanie przy tym projekcie nie ma IMO sensu. Edytowane 19 Marca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maVVU 19.03.2017 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 @ Kaizen Ciężko odpowiedzieć sobie na takie pytanie.Na chwilę obecną jest mi nie potrzebne, ale nie wiem czy za 5 lat nie spłodzę bliźniaków, nie wiem czy na starość rodziców nie będę musiał przygarnąć i można tak wymieniać. Jeśli wybiorę projekt z poddaszem do adaptacji to będę go budował jakby miał być parterowy, a jeśli za X lat będę potrzebował dodatkowej przestrzeni to wtedy będę się zastanawiał ile będzie kosztowało zagospodarowanie tego poddasza. Zmiany ocieplenia, podprowadzenia ogrzewania etc.A wysokość dachu jak w projekcie jest do przyjęcia dla "zapasowego" miejsca na przyszłość. Schodów też nie będę budował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Jeśli wybiorę projekt z poddaszem do adaptacji to będę go budował jakby miał być parterowy, Nie do końca się da. Część kosztów musisz ponieść od razu - mocniejszy strop, nie możesz mieć wiązarów, potrzebna ściana kolankowa i dosyć wysokie poddasze, miejsce na schody, przygotować piony. Jak się od razu zdecydujesz, że ma być poddasze nieużytkowe, to można nawet kilkadziesiąt tysięcy zaoszczędzić (robiąc wiązary i lekki strop, rezygnując ze ściany kolankowej i wieńca na niej, robiąc dach z mniejszym kątem, lepiej wykorzystując miejsce na parterze dzięki rezygnacji z rezerwy na schody itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maVVU 19.03.2017 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Właśnie jeśli chodzi o strop, to znalazłem kilka projektów gdzie nie ma stropu, tylko dźwigary prefabrykowane i takie rozwiązanie pozwala zrobić i tak poddasze użytkowe na ok. połowie poddasza. m.in. takie rozwiązanie zastosował mój architekt w projekcie z pierwszego postu. Miejsce na schody w projekcie Luna jest w takim miejscu, że postawię tam szafę a jak będę chciał zrobić poddasze to usunę szafę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.03.2017 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 @maVVU Myślę że przesadziłeś z kosztami wyceny gruntowej PC z poziomym źródłem.Jedna nitka poziomego źródła, 150 mb rury PE 32 z koparką, zapłaciłem 2000,- zł. Polska PC on/off dla Twojego domu ok 20000-25000,- zł. i nawet jakbyś miał zakopać 4 nitki po 2500 zł, to wszystko razem robi kwotę 35 tyś. zł.Podpytaj kolegę z forum o niku wihajster, myślę że wiele Ci wyjaśni w tej kwestii. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maVVU 20.03.2017 00:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Kwotę miałem dobrą tylko chochlik się wdarł w cenie samej PC z nitkami, jak widzisz koszt PC poziomej i podłogówki to 50 tys Czyli 35 na PC i 15 na podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrR86 20.03.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Ciekawie zapowiada się też projekt Nevada 2 http://www.tooba.pl/projekt-domu-Nevada-2-TZC-733Ale to tylko moja indywidualna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maVVU 20.03.2017 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Ciekawy, tylko ja szukam bardziej takiego który na jednej stronie ma salon/kuchnia a na drugiej pokoje. A tutaj salon jest w centrum. I to dojście do kotłowni niepraktyczne wg mnie. Ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts