Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O ile dobrze pamiętam salon i kuchnie z jednej strony ma pierwsza wersja Nevada. Ta wydawane mi się poprosi ciekawa że względu na odizolowanie sypialni rodziców od dzieci. A co do dojścia do kotłowni zawsze od tej strony można dostawać wiatę lub garaż. Z samochodu z zakupami przez pomieszczenie gospodarcze z gazem prosto do spiżarni i kuchni. Tak przynajmniej ja na takie usytuowanie patrzę.
https://forum.murator.pl/topic/227823-dob%C3%B3r-ogrzewania-do-domku-100m2-wt-2017/page/2/#findComment-7318982

Jestem po rozmowie z architektem,

1. Projekt się zmienił - narazie to szkic koncepcyjny, ale będzie wyglądał jak w załączeniu

http://consiliaservice.pl/budowa/domek.jpg

Dużo się nie zmieniło, jest to trochę ulepszona wersja domku z pierwszego postu, odrazu mamy kuchnie/salon bez wykusza, mamy upragnioną spiżarnię i łazienka z kotłownią mają lepsze "rozmiary". Domek trochę urósł, ale jest jeszcze ok.

2. Dach będzie na więzarach i kratownicy, poddasze według projektu będzie nieużytkowe, uda się między więzarami zrobić przestrzeń 40-50m2.

Jak w przyszłości coś wyskoczy to się będziemy wtedy zastanawiać.

3. Architekt proponuje, żeby w sypialniach zrobić grzejniki, ponieważ może się unosić kurz z podłogi. - JAKA JEST WASZA OPINIA W TYM TEMACIE, JECHAĆ PODŁOGÓWKĄ PO CAŁOŚCI I GRZEJNIK TYLKO W ŁAZIENCE, CZY FAKTYCZNIE W SYPIALNIACH LEPIEJ ZROBIĆ GRZEJNIKI

4. I oczywiście powtarza się pytanie z pierwszego postu, co z ogrzewaniem.

Architekt stwierdził, że klimatyzator nie przejdzie, bo nikt się pod tym nie podpisze.

Natomiast powiedział, że coś mu się obiło o uszy, że gaz + kominek może przejść, ponieważ drewno traktowane jest jako "BIO" sprawdzi temat i da znać.

Jeśli nie uda się z gaz i kominkiem to wtedy konieczny będzie piec na pellet, tylko tutaj cały czas mam wątpliwości odnośnie współpracy z podłogówką.

Niestety nikt się jeszcze jednoznacznie nie wypowiedział jak w praktyce jest z działaniem takiego tandemu i stratami.

Ostatecznie jest jeszcze pompa ciepła powietrzna, ale jej sprawność jest na poziomie 50%, więc dochodziły by większe rachunki za prąd.

No i sama taka pompa to wydatek rzędy 15 tys.

Pompy ciepła powierzchownej z nitkami poziomymi czy pionowymi nie biorę w ogóle pod uwagę za duże koszta inwestycji.

Panowie pomóżcie, co byście zrobili z tym ogrzewaniem, mając ograniczenia związane z budżetem?

Z góry dzięki

https://forum.murator.pl/topic/227823-dob%C3%B3r-ogrzewania-do-domku-100m2-wt-2017/page/2/#findComment-7319528

3. Architekt proponuje, żeby w sypialniach zrobić grzejniki, ponieważ może się unosić kurz z podłogi. - JAKA JEST WASZA OPINIA W TYM TEMACIE, JECHAĆ PODŁOGÓWKĄ PO CAŁOŚCI I GRZEJNIK TYLKO W ŁAZIENCE, CZY FAKTYCZNIE W SYPIALNIACH LEPIEJ ZROBIĆ GRZEJNIKI

Architekt niby szkolony a nie wie ze są takie urządzenia jak odkurzacz, mop, miotła, scierka i caly asortyment chemii z tym zwiazanej. Jak sie posprząta to i kurzu jest mało. Jezeli chodzi o grzejniki to one zasilane są czynnikiem o wyzszej temp. a tym samym powodują szybsze unoszenie kurzu. Uswiadom architekta i nie bierz na serio jego opowiesci bo o instalacjach grzewczych, a szczegolnie podłogowych nie ma zielonego pojecia.

https://forum.murator.pl/topic/227823-dob%C3%B3r-ogrzewania-do-domku-100m2-wt-2017/page/2/#findComment-7319541

Jak przy gazie trzeba coś ubarwiać, żeby się zmieścić z EP, to popraw izolację i/lub wentylację.

Kurz to lata przy grzejnikach. A mieszanie podłogówki z kaloryferami to zbędne komplikowanie układu, a w przypadku PC to jeszcze obniża COP. A IMO warto się przygotować pod PC bo wcześniej czy później będzie się opłacała (czy to przez dopłaty, czy przez spadek cen i/lub poprawę parametrów)

PCPW ma sprawość nie 50%, a 300-400%.

https://forum.murator.pl/topic/227823-dob%C3%B3r-ogrzewania-do-domku-100m2-wt-2017/page/2/#findComment-7319544

Ostatecznie jest jeszcze pompa ciepła powietrzna, ale jej sprawność jest na poziomie 50%, więc dochodziły by większe rachunki za prąd.

No i sama taka pompa to wydatek rzędy 15 tys.

Panowie pomóżcie, co byście zrobili z tym ogrzewaniem, mając ograniczenia związane z budżetem?

Z góry dzięki

Mozesz podac zródła tych rewelacji, 50% sprawnosci pc to faktycznie mało

https://forum.murator.pl/topic/227823-dob%C3%B3r-ogrzewania-do-domku-100m2-wt-2017/page/2/#findComment-7319547

Czytając ten temat mam wrażenie że projektanci podchodzą do tematu po "macoszemu". Szkoda im czasu na dłuższe rozważania. Masz mały domek - pakować się pellet mając dostęp do gazu to trochę bez sensu. Solary się w ogóle finansowo nie zwrócą. Pellet tak jak ktoś wspominał wciskają CI ponieważ w charakterystyce biomasa ma bardzo niski mnożnik z energii końcowej. Największy wpływ na charakterystykę ma wentylacja - mechaniczna znacznie ogranicza EP. Później zwróć uwagę na izolację przegród. Bardzo istotne są okna - nie tylko ich współczynnik U ale i montaż - poczytaj o ciepłym montażu który eliminuje mostki cieplne. Jeśli chodzi o gaz to czy to będzie podłogówka czy grzejniki istotne jest założenie że będzie to instalacja niskotemperaturowa - 55/45 z regulacją centralną i miejscową (głowice termostatyczne).

U Ciebie największym problemem psującym EP jest wentylacja - mała powierzchnia a do obliczeń biorą tyle co dla dużego domu(garaż 1.5 wymiany, WC 30 m3/h, łazienka 50 m3/h, kuchnia 70 m3/h, spiżarnia 15m3/h, kotłownia).

Wyślij mi na PW budowę przegród - zobaczę jak mi wyjdzie charakterystyka bez WM

https://forum.murator.pl/topic/227823-dob%C3%B3r-ogrzewania-do-domku-100m2-wt-2017/page/2/#findComment-7319874

Jeśli chodzi o pompę ciepła woda powietrze, gdzieś czytałem że zapotrzebowanie na co i cwu daje na poziomie 50% a drugie 50% jest dorabiane prądem. Patrząc na Wasze reakcje ktoś głupoty napisał.

Jeśli chodzi o przegrody to na chwilę obecną nie powiem dokładnie bo to będzie projekt infywidualny i jesteśmy na etapie koncepcji, ale w związku z tym że to bedzie projekt indywidualny będę mógł narzucić swoje zdanie :) Myślę o 25cm gazobetonie tylko ten tańszy chyba Solbent nie Ytong bo to najdroższe na rynku, ewentualnie jakiś suporeks i 20 styropianu na ścianach, okna 3 szybowe, ale miszę jeszcze doczytać w temacie co dać na posadzce i suficie. Ściany też do serszego rozeznania. Jeśli chodzi o styropian to architekt mówił że każdy ma swój współczynnik lambda i styropian 15 cm moze byc lepszy niz 20cm, ale im grubszy tym wyzszy wskaznik lamba bedzie tańszy.

Miałem dzisiaj też telefon od architekta że sprawdził i piec gazowy plus kominek na pellet lub hybrydowy drewno/pellet (tylko na papierze) w rzeczywistości kominek załatwiają temat EP.

Więc temat rozwiązany będzie gaz + kominek. Zastanawiam się też mocno nad tą wentylacją mechaniczną tylko boję się jej kosztów i pózniejsego kosztu serwisu czy awarki rekuperatora.

A co do podłogówki też jestem zdania że chce ją po całości, co prawda problem różnicy temperatur można rozwiązać wiekszym kaloryferem lub kaloryferem wielopłytowym, ale poco skoro można go nie mieć wcale.

https://forum.murator.pl/topic/227823-dob%C3%B3r-ogrzewania-do-domku-100m2-wt-2017/page/2/#findComment-7319929