art_composites 19.03.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Witam.Chciałbym wykonać przyłącze warsztatu, z domu.W domu mam przyłącze/instalacje (czy jakoś tak) 3fazowa.W piwnicy jest hydrofor i tam jest 3faza i z tego miejsca chciałbym pociągnać kabel zasilający do warsztatu.W warsztacie normalne oświetlenie ledowe, czasem kątówka, wiertarka, jakaś szlifierka mimośrodowa, czy oscylacyjna, ew kompresor.Oczywiście w warsztacie chciałbym mieć gniazdko siły.I teraz tu moje pytanie, jakie przewód główny mam pociągnąć do warsztatu, a następnie wykonam normalną instalacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.03.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Proszę wykonać jakiś podstawowy projekt, założenia, schemat z podaniem elementów i parametrów, a my zweryfikujemy, czy może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 19.03.2017 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 1. Szlifierka Kątowa - 1200W2. Szlifiierka Mimoścrodowa - 2x 400W3. Piła Tarczowa - 1700W4. Piła Stołowa - 2000W5. Wiertarka - 1000W6. Wzryznarka - 800W7. Odkurzacz - 1200W8. Kompresor - 2,2 KW9. Oświetlenie - ok 400W Widomo nie wszstko na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.03.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ale nie o takie założenia chodziło przecież. Wobec tego kilka pytań odnośnie projektu :- jaki układ zasilający występuje w domu- jaki kabel (rodzaj, przekrój, ilość żył) do zasilania warsztatu- jakie zabezpieczenie na zasilaniu tego kabla- jaka rozdzielnica w warsztacie- jakie elementy zabezpieczające w warsztacie- szczegóły odnośnie samej instalacji j. w. - itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 19.03.2017 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 No właśnie takie informacje chciałbym uzyskać, jaki kabel, itp.Co do układu zasilania w domu, to nie wiem czy dobrze napiszę ale 3 Fazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 19.03.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 No właśnie takie informacje chciałbym uzyskać, jaki kabel, itp. Co do układu zasilania w domu, to nie wiem czy dobrze napiszę ale 3 Fazowy. Jaka jest odległość dom piwnica-warsztat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 19.03.2017 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Nie jestem elektrykiem, ale chciałbym wiedziej mniej wiecej co z czym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 19.03.2017 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ok 20m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 19.03.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 - Jaki przewód trójfazowy idzie do piwnicy do tego hydroforu i na jakim to jest zabezpieczeniu ?- Nie ma możliwości zasilenia warsztatu z rozdzielnicy głównej ? Tylko z piwnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 19.03.2017 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 No właśnie nie ma za bardzo jak podłączyć z rozdzielnicy głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.03.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Jak znam życie to do hydroforu więcej niż 2,5mm2 nie będzię i pewnie jeszcze 4x. Zabezpieczenie w takim przypadku 16A i raczej zapomniał bym na Twoim miejscu o podłączaniu jakiejś instalacji warsztatowej w to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 19.03.2017 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 No to co w takim wypadku zrobić ?Nie ukrywam że też chodzi o koszty, jak najwięcej prac własnym rękoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 19.03.2017 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Chyba że z głównej rozdzielni, która jest w wiatrołapie uda mi się to jakoś zrobić. Tylko wtedy jak ? Jaki kabel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.03.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Chyba że z głównej rozdzielni, która jest w wiatrołapie uda mi się to jakoś zrobić. Tylko wtedy jak ? Jaki kabel ? By cokolwiek napisać w odpowiedzi na Twoje pytania musisz najpierw odpowiedzieć przynajmniej na kilka z #4 a aby na nie odpowiedzieć potrzeba przynajmniej mininimalnej wiedzy z czym może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 19.03.2017 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ale nie o takie założenia chodziło przecież. Wobec tego kilka pytań odnośnie projektu : - jaki układ zasilający występuje w domu - jaki kabel (rodzaj, przekrój, ilość żył) do zasilania warsztatu - jakie zabezpieczenie na zasilaniu tego kabla - jaka rozdzielnica w warsztacie - jakie elementy zabezpieczające w warsztacie - szczegóły odnośnie samej instalacji j. w. - itd. itd. Układ trójfazowy Co do kabla,to tu proszę o rade, kabel będzie w ziemi Jakie zabezpieczenie, rozumiem że chodzi o bezpiecznik w skrzynce rozdzielczej ? Tu też proszę o rade Rozdzielnica w w warsztacie, normalna z 1 gniazdem siły i od tego poprowadzone oświetlenie i gniazdka Jakie elementy zabezpieczające, no chyba bezpieczniki odpowiednie do instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.03.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ten warsztat to pod działalność czy warsztacik majsterkowicza?Jeśli pod działalność to dalsza dyskusja nie ma sensu, będziesz miał osobny licznik i od niego zasilasz warsztat.Jeśli to takie grzebanie hobbystyczne to najlepiej zasilać z rozdzielni głównej. Jaki przewód zasila budynek (tablice główną)?Jakie masz zabezpieczenia główne (licznikowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 19.03.2017 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) Hobbistycznie (ale codziennie), ręszte sprawdzęBezpieczniki przed licznikiem, 3szt 25A Przewód, ilość żył ? grubość żyły ? Edytowane 19 Marca 2017 przez art_composites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.03.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ten warsztat to pod działalność czy warsztacik majsterkowicza? Jeśli pod działalność to dalsza dyskusja nie ma sensu, będziesz miał osobny licznik i od niego zasilasz warsztat. Jeśli to takie grzebanie hobbystyczne to najlepiej zasilać z rozdzielni głównej. Jaki przewód zasila budynek (tablice główną)? Jakie masz zabezpieczenia główne (licznikowe)? A co pod działalność nie można mieć zasilania z domu ? Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem aby energetyka to kontrolowała. Ja prowadzę warsztat zasilanie mam z domu niebawem będę miał bezpośrednio ze skrzynki bo doszły prądożerne narzędzia i nie chce przesilać instalacji domowej. Mało kto pod działalność robi osobne przyłącze po cholerę płacić wyższe rachunki za prąd. Tak naprawdę jeszcze nie spotkałem się żeby ktoś z moich znajomych robił osobny licznik pod warsztat przy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.03.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) Do czasu, kolego bladyy78, do czasu. Jak się skarbówka i życzliwi sąsiedzi dowiedzą, inaczej spojrzysz na kwestię.Oczywiście, jako prowadzący działalność gospodarczą odliczasz wszystko, co tylko możliwe i wrzucasz w koszty, prawda ? PS. Coś mi się wydaje, że posty znikają, no no. Edytowane 19 Marca 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 19.03.2017 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Zgadza się posty znikają, dlaczego ?Ale wróćmy do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts