Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do grzania cwu

Grajek350

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dotacja do wieśka vitocal161a.

A, no tak. Wątki mi się pozajączkowały.

Tylko trzeba się upewnić, że nie ma jeszcze jakichś ukrytych kosztów typu obowiązek płatnego serwisowania czy zapłacenie podatku (niedawno ktoś tu się żalił, ze musiał zapłacić 32% od dotacji). Bo z tym "zdecydowanie warto" to zdecydowanie przesada. To na granicy "warto" i "nie warto" przy zużywaniu 100l/dobę i dodatkowe koszty przechyliłyby szalę na "zdecydowanie nie warto". Chyba, że ktoś zużywa ze 300l na dobę, to wtedy zdecydowanie warto nawet, jak trzeba co roku wydać 350zł na przegląd i zapłacić podatek.

Z negatywów dochodzi jeszcze koszt kredytu, nawet jeśli od razu zostanie spłacony parę % skapnie bankowi oraz podatek od kwoty dotacji /przychód/.

Pytając chodziło mi o to, czy dotacja na panele i PCcwu dotyczy domów w budowie czy modernizacji starych.

Z negatywów dochodzi jeszcze koszt kredytu, nawet jeśli od razu zostanie spłacony parę % skapnie bankowi oraz podatek od kwoty dotacji /przychód/.

Pytając chodziło mi o to, czy dotacja na panele i PCcwu dotyczy domów w budowie czy modernizacji starych.

Dofinansowanie jest w wysokości 85% kosztów kwalifikowanych i dotyczy modernizacji istniejących domów jak i również nowych budowanych domów.

Dofinansowanie jest w wysokości 85% kosztów kwalifikowanych i dotyczy modernizacji istniejących domów jak i również nowych budowanych domów.

Czyli i w jednym, jak i drugim przypadku dotacja nie ma na celu eliminację ogrzewania paliwami stałymi, tylko "dostaliśmy kasę z EU to ją wydajemy". Byle pod szyldem eko.

To uwaga nie pod Twoim adresem.

O jakim kredycie mówisz??? NIe jest wymagane branie kredytu, wybacz ale na 2400 to chyba nie jest twota nie do uzbierania , jeżeli chodzi o PC CUW a nawet 8000 dla pc co to też chyba 66 zł odsetek w skali miesiąca cię nie zabije.

Podatek od dotacji ???? O czym ty piszesz tu nie żadnej dotacji ani podatków proszę nie pisz bredni. To nie jest żadna dotacja bo nie pochodzi z budżetu.

Edytowane przez gawel

Podatek od dotacji ???? O czym ty piszesz tu nie żadnej dotacji ani podatków proszę nie pisz bredni. To nie jest żadna dotacja bo nie pochodzi z budżetu.

od kiedy dotacje nie są opodatkowane? Przechodziłem do dwukrotnie - raz dotacja na PC drugi raz na oczyszczalnie. Za każdym razem musiałem zapłacić podatek.

nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi..

Pytanie było natury ogólnej.

Dotacje tego rodzaju maja za zadanie ograniczenie niskiej emisji.

Jeśli w jej przyznaniu nie ma warunku wyrzucenia kotła węglowego lub przynajmniej zastąpienia kotłem klasy 5 lub w przypadku nowego domu rezygnacji w paliw stałych i instalowanie czystych źródeł energii, to dotacja jest po prostu wyrzuceniem pieniędzy. Praktycznie nic nie załatwia dla otoczenia, poza poprawą komfortu inwestora.

nie wydaję mi się, aby nic się nie zmieniło -uważasz, że tego typu programy nie mają wpływu na to, czym Polacy palą w zimie?

Ten, co pali kazdym swinstwem w zimie dalej bedzie palić i żadna edukacja/pomoc finansowa tego nie zmieni?

Na zachodzie tego typu programy funkcjonują od lat i ludzie z tego korzystają, odsprzedają nadwyzkę prądu i nieźle na tym wychodzą - w Belgii tego typu inwestycja w fotowoltanikę zwracała się po 5latach, teraz zmienili stawki odkupu i trwa to do 10lat

Gość Konto usunięte_1*
Dopłaty powinny być tylko do kotłów zaczynając od najgorszych ba wręcz zmuszając nawet za 100% dopłaty bo kopcą ludzie przeważnie ubożsi , bardziej majętny sam sobie powinie poprawiać swój byt tym bardziej że on sam już w czystrzym powietrzu będzie żył , co daje dotacja bogatemu do rozbudowanej instalacji PC,PV ? nic bo to niczego nie zmieni

Gość Konto usunięte_1*
To wytłumacz nam co FV w zimę zmieni w kwestii palenia śmieci przed idiotów?

Nie wiem czy to do mnie , idiotami nikogo nie będę nazywał ale jak by ich właśnie zmusić do wymiany kotłów w 100% dotacji w kocioł 5 generacji to on niczego by nie spalał a tych co stać niech bulą za fotowoltanikę bo robią to dla siebie