Gość Konto usunięte_1* 22.03.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Ty chyba nie czytasz tylko chcesz coś udowodnić , powiedz mi jak można w kotle 5-tej klasie spalać śmieci ? nie da się bo tam nie ma i nie da się zainstalować rusztów awaryjnych , więc logiczne wydaje się aby dopłacać biedakom aby zlikwidować smog , można się obrażać ale to najlepsza metoda inne to były i niczego nie załatwiły poza firmami i bankami które na tym coś uszczkły co daje dopłata bogatemu do foto czy PC ? nic bo smog dalej bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.03.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Ty chyba nie czytasz tylko chcesz coś udowodnić , powiedz mi jak można w kotle 5-tej klasie spalać śmieci ? Serio pytasz? Wiedzę czerpiesz od polityków czy z ulotek reklamowych? IMO dopłaty to zło. To zabieranie jednemu podatnikowi i dawanie drugiemu. Co gorsza, w tej sytuacji dajemy nagrodę temu, co spala śmieci. Więc mu się to opłaci. Spalanie śmieci powinno być karane i tyle. A nie nagradzane dotacją. To samo z kotłami - te o gorszych parametrach powinny być obłożone większymi podatkami, niż te lepiej spalające paliwo. I same wypadną z rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 22.03.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Serio pytasz? Wiedzę czerpiesz od polityków czy z ulotek reklamowych? IMO dopłaty to zło. To zabieranie jednemu podatnikowi i dawanie drugiemu. Co gorsza, w tej sytuacji dajemy nagrodę temu, co spala śmieci. Więc mu się to opłaci. Spalanie śmieci powinno być karane i tyle. A nie nagradzane dotacją. To samo z kotłami - te o gorszych parametrach powinny być obłożone większymi podatkami, niż te lepiej spalające paliwo. I same wypadną z rynku. No to życzę powodzenia , ten sposób walki ze smogiem nigdy się nie sprawdzi , jak skontrolujesz wszystkich ? po nocach bedą palić oponami i śmiać się tobie w twarz , a robiąc mu dotację pozbawiasz go oręża i twój filtr z reku jest czysty ty zadowolony przyroda też dasz bogatemu dopłatę do foto poprawi się powietrze ? nie nie poprawi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.03.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Zależy kto finansuje Zwolniona z daniny jest tylko dotacja z urzędu gminy. Dofinansowanie z funduszu jest opodatkowane. Dotacja idzie przez bank, z którym można negocjować warunki kredytu, np. natychmiastowa spłatę, co nie oznacza braku opłat /ok. 2%/ Przyczepiłeś się do tej dotacji i pierniczysz bez sensu w kółko do urzygu. Program w gminie Nadarzyn OZE jest bez podatku i nic nie idzie przez bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.03.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Przyczepiłeś się do tej dotacji i pierniczysz bez sensu w kółko do urzygu. Program w gminie Nadarzyn OZE jest bez podatku i nic nie idzie przez bank. Cos taki nerwowy. Nie piszę o Tobie i gminie Nadarzyn Napisałem która jest opodatkowana. Fragment. Wnioskodawczyni otrzymała tę dotację bezpośrednio z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, bez pośrednictwa jednostek samorządów terytorialnych. W myśl art. 400 ust. 2 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (t.j. z 2008 r. Nr 25, poz. 150 ze zm.), Wojewódzkie fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej, zwane dalej "wojewódzkimi funduszami", są samorządowymi osobami prawnymi w rozumieniu art. 9 pkt 14 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240). Zgodnie z art. 400q ust. 1 ww. ustawy, Narodowy Fundusz i wojewódzkie fundusze prowadzą samodzielną gospodarkę finansową, pokrywając z posiadanych środków i uzyskiwanych wpływów wydatki na finansowanie zadań określonych w ustawie oraz kosztów działalności. Podstawą gospodarki finansowej Narodowego Funduszu i wojewódzkich funduszy jest roczny plan finansowy (art. 400q ust. 3 ustawy Prawo ochrony środowiska). Z treści złożonego wniosku wynika, iż przedmiotowa dotacja została wypłacona z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Jak wyżej wskazano Fundusz ten jest państwową osobą prawną. Tym samym dotacje udzielone przez ten Fundusz, jako uzyskane od podmiotu niewymienionego w art. 21 ust. 1 pkt 129 ww. ustawy, nie korzystają ze zwolnienia z opodatkowania. Na co dzień mam z tym do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.03.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Powtarzam po raz ostatni program mojej gminy nie jest oparty na dotacji i koniec. mam umowę przystąpienia do tego programu i nie ma tam 1 słowa dotacja , przytaczany przez ciebie przypadek być może związany jest z dotacją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.03.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Nie lubie nachalności i głupoty zajmuję finansami publicznymi całe życie niedługo wybieram się na emeryturę i mam "bulszit detektor co do niektórych treści wypowiadanych przez osoby z nieco mniejszym doświadczeniem. Uczestnikiem programu oZE jest Gmina nie osoby fizyczne, instalacje będa stanowiły własność gminy przez 3 lata, jak łatwo się domyśleć zastosują przyspieszona stawke amortyzacji i kiedy wartośc księgowa będzie 1 zł to przekażą użytkownikom. Już pomijam tytuł dotacji jako przychodu bo w tym przypadku nie ma to miejsca, ale mój majątek zwiększy się księgowo o 1 zł nie ma więc podstawy do opodatkowania jako przychodu z innego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.03.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 No to życzę powodzenia , ten sposób walki ze smogiem nigdy się nie sprawdzi , jak skontrolujesz wszystkich ? po nocach bedą palić oponami i śmiać się tobie w twarz , a robiąc mu dotację pozbawiasz go oręża i twój filtr z reku jest czysty ty zadowolony przyroda też dasz bogatemu dopłatę do foto poprawi się powietrze ? nie nie poprawi się Deklaracje i wysokie kary za kłamstwo, plus wyrywkowe kontrole. Dodatkowo za spalanie śmieci kary tak wysokie żeby z butów wyrywało. Ponadto edukacja przede wszystkim. Na mnie nikt się nie składa mimo iż nie jestem bogaty i ja się również nie chcę składać na innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.03.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 jak skontrolujesz wszystkich ? Drony, zdjęcia lotnicze - nie takie cuda są wykrywalne przez odpowiednie czujniki z dużych odległości z wystarczającą precyzją. Pewnie nawet analiza osadu wewnątrz komina czy pieca byłaby wystarczającym dowodem. A może nawet sam obowiązek pobrania przez kominiarza próbki i ostre kary za brak przeglądu kominiarskiego byłby wystarczającym batem. Tylko trzeba zainwestować kasę w wykrywanie, a nie chować głowę w piasek dotując pseudo-skuteczne zakupy. IMO nie byłoby problemu, jakby w przyzwoitych kotłach (nie koniecznie super hiper) był palony węgiel i drewno. Podstawowy problem to wrzucanie tam tego, czego palić się nie powinno. To też pokazuje bezsensowność rozwiązania z podatkiem śmieciowym, bo ciągle śmieci są palone. twój filtr z reku jest czysty ty Okazujesz brak szacunki mi czy językowi polskiemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.03.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) @gawełCzy do Ciebie coś dociera, czy trzeba bardziej łopatologicznie?W PL są dwa rodzaje dotacji. Gmina i NFOŚiGW.Pierwsza jest zwolniona z PIT, druga idzie poprzez bank /kredyt/ i ta jest obciążona podatkiem od dotacji.WYRAŹNIE TO NAPISAŁEM. Inwestor nawet papiery składa w banku i to bank jest dla wykonawcy płatnikiem z kredytu udzielonego inwestorowiW #45 masz fragment interpretacji US. Edytowane 22 Marca 2017 przez Greengaz @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.03.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Ale dlaczego upierasz się na dotację czy nie można finansować PC z innych środków? To wątek o pompach ciepła do cuw a nie o dotacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.03.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 instalacje będa stanowiły własność gminy przez 3 lata Ciekawe, kiedy fiskus zacznie egzekwować PDOF (a może i VAT) od takiego użyczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 22.03.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Drony, zdjęcia lotnicze - nie takie cuda są wykrywalne przez odpowiednie czujniki z dużych odległości z wystarczającą precyzją. Pewnie nawet analiza osadu wewnątrz komina czy pieca byłaby wystarczającym dowodem. A może nawet sam obowiązek pobrania przez kominiarza próbki i ostre kary za brak przeglądu kominiarskiego byłby wystarczającym batem. Tylko trzeba zainwestować kasę w wykrywanie, a nie chować głowę w piasek dotując pseudo-skuteczne zakupy. IMO nie byłoby problemu, jakby w przyzwoitych kotłach (nie koniecznie super hiper) był palony węgiel i drewno. Podstawowy problem to wrzucanie tam tego, czego palić się nie powinno. To też pokazuje bezsensowność rozwiązania z podatkiem śmieciowym, bo ciągle śmieci są palone. Okazujesz brak szacunki mi czy językowi polskiemu? Bez obrazy ale z twoim podejściem smogu nigdy by nie zwalczono bo to co proponujesz to jest kilkukrotnie droższe niż dotacja do tych biedaków , kto zapłaci za te drony co całą dobę będą latać po 10-ciu milionach dachów , dodatkowo zatrudnić ze 2000 ludzi kupić kilkanaście tysięcy dronów , próbki do analiz kosztują krocie , daremny i chybiony pomysł , Czechy dały 94% dotacji do wymiany kotłów i gitara bez straszenia karania gnebienia i obrzydzania , a dopiero na sam koniec można dotować inne fanaberie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.03.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Ciekawe, kiedy fiskus zacznie egzekwować PDOF (a może i VAT) od takiego użyczenia? Nigdy bo to nie stanowi podstawy opodatkowania, a nawet gdyby była to przy 80 proc dotacji to i tak się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.03.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Ale dlaczego upierasz się na dotację czy nie można finansować PC z innych środków? To wątek o pompach ciepła do cuw a nie o dotacjach Nie upieram przy niczym, Po prostu opisuję sytuację. Dobrze, nie mówmy o dotacji, tylko o dofinansowaniu. Teraz lepiej? Jak nie ma innych środków, np, w gminie to korzystać można z dofinansowania z NFOŚiGW. To jest jedna z możliwości, z większym zakresem /termomodernizacja obiektu, kotłowni/. I takie dofinansowanie ma społeczne uzasadnienie. To z którego korzystasz w Nadarzynie jest wg. mnie wyrzucaniem pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.03.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Nie upieram przy niczym, Po prostu opisuję sytuację. Dobrze, nie mówmy o dotacji, tylko o dofinansowaniu. Teraz lepiej? Jak nie ma innych środków, np, w gminie to korzystać można z dofinansowania z NFOŚiGW. To jest jedna z możliwości, z większym zakresem /termomodernizacja obiektu, kotłowni/. I takie dofinansowanie ma społeczne uzasadnienie. To z którego korzystasz w Nadarzynie jest wg. mnie wyrzucaniem pieniędzy. Nieprawda że to jest jedyna możliwość , budżet nie jest jedynym źródłem dofinansowania mogą to być fundusze zewnętrzne strukturalne. Te fundusze nie są tworzone na poziomie gminy , gminy są jedynie uczestnikami i beneficjentami tych projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.03.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Wielki Boże. Znowu?Przecież sam podkreśliłeś w mojej wypowiedzi to jest jedna z możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grajek350 23.03.2017 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Widzę że mój temat się rozwinął.Panowie jeżeli chodzi o dofinansowanie to dla przykładu ja chce skorzystać z dofinansowania oferowanego przez stowarzyszenie pseko w naszym Regionie.Proszę oto link do ich strony.. tam jest wszystko ładnie wyjaśnione http://pseko.org.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Przejrzałem i podtrzymuję. Hasła piękne - obniżenie emisji PM, eko, ekologiczne systemy ogrzewania, tramta tamta. A jednocześnie oferta ogranicza się do paneli PV, co z punktu widzenia sąsiada i gminy nic nie załatwia. Dalej syf z komina.Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że wśród założycieli stowarzyszenia są importerzy paneli i firmy montujące. @Grajek.Oczywiście to nie pod twoim adresem. Korzystaj jak dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.03.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Wielki Boże. Znowu? Przecież sam podkreśliłeś w mojej wypowiedzi to jest jedna z możliwości. i co z tego jedna z możliwości lub niejedyna to znaczy dokładnie to samo, nie widzę związku z tematem wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts