Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka sterowanie: pokojowe + pogodówka + zawór mieszający - pomóżcie zrozumieć

domeldoom

Recommended Posts

Witam,

uprzejmie proszę o pomoc w zrozumieniu działania całego ogrzewania.

Mam instalację ogrzewania podłogowego, w skład której wchodzą:

- kocioł Vaillant ecoTEC plus VC PL 146/5-5

- sterownik pogodowy Vaillant multiMATIC 700/4

- Przewodowy sterownik zaworów termostatycznych L-7 firmy Tech połączony z czujnikami temperatury w poszczególnych pokojach wraz z M-7 Przewodowy panel kontrolny do listwy L-7,

- rozdzielacz na poszczególne sekcje wyposażony jest w głowice automatyczne

- zawór mieszający wraz z automatycznym sterownikiem: Tech ST-431n Sterownik zaworu mieszającego

Rozumiem, że:

- na podstawie sygnałów z pokojowych czujników temperatury głowice automatyczne otwierają się bądź zamykają w celu utrzymania zadanej temperatury,

- czujnik pogodowy reaguje na zmiany temperatury zewnętrznej podnosząc lub obniżając temperaturę wody na wyjściu z kotła.

- automatyczny regulator miesza wodę z kotła z wodą powrotną tak bu utrzymać temperaturę wody zasilającej instalację grzewczą

Teraz pytanie, które mnie nurtują:

- po co mi właściwie pogodówka skoro zawór automatyczny i tak utrzymuje zadaną temperaturę zasilania podłogówki? Skoro ten zawór utrzymuje temperaturę to jaki wpływ na temperaturę zasilania ma zmienna temperatura na kotle?

- czy może mam nie ustawiać konkretnej temperatury na zaworze mieszającym? A jeśli tak to jak zabezpieczyć przed zbyt wysoką temperaturą?

- czy mam zadawać krzywą grzewczą w Multimatic 700 posiadając sterowany zawór mieszający?

- po co mi regulacja temperatury w Multimatic 700 skoro mam regulację w każdym pokoju z osobna? Czy w takim wypadku ta regulacja, w Multimatic 700, w ogóle działa?

- jak mam w ogóle ustawić całość by działała jak należ; temperaturę na kotle/krzywą grzewczą, temperaturę zaworu mieszającego itd.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

Tomek

- po co mi właściwie pogodówka skoro zawór automatyczny i tak utrzymuje zadaną temperaturę zasilania podłogówki? Skoro ten zawór utrzymuje temperaturę to jaki wpływ na temperaturę zasilania ma zmienna temperatura na kotle?

- czy może mam nie ustawiać konkretnej temperatury na zaworze mieszającym? A jeśli tak to jak zabezpieczyć przed zbyt wysoką temperaturą?

- czy mam zadawać krzywą grzewczą w Multimatic 700 posiadając sterowany zawór mieszający?

- po co mi regulacja temperatury w Multimatic 700 skoro mam regulację w każdym pokoju z osobna? Czy w takim wypadku ta regulacja, w Multimatic 700, w ogóle działa?

- jak mam w ogóle ustawić całość by działała jak należ; temperaturę na kotle/krzywą grzewczą, temperaturę zaworu mieszającego itd.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

Tomek

Jeśli oprócz ogrzewania podłogowego nie masz jeszcze zwykłych kaloryferów to mieszacz praktycznie nie jest Ci do niczego potrzebny bo sam kocioł można ustawić tak aby temperatura zasilania podłogówki była odpowiednia i nie przekraczała dopuszczalnych 45*C

Regulator VRC 700 masz prawdopodobnie umieszczony w kotle i służy on tylko jako regulator pogodowy dobierający temperaturę zasilania w zależności od temperatury na zewnątrz domu.

Regulator mieszacza także jest tu nie potrzebny bo jeśli już instalator planował takie coś to mógł dokupić tylkomoduł mieszacza VR 61/4 który razem z regulatorem VRC 700 robił by to samo.

Instalator trochę się rozpędził i za bogato to rozbudował no ale jak się samemu nie ma pojęcia i zaufa fachowcowi to tak bywa.

Jak masz ustawić całość ??????

Najlepiej chyba oprzeć regulację o jeden regulator z zaworami pętli podłogówek i regulatorami pokojowymi, natomiast wywalić mieszacz lub ustawić go na maksymalny przepływ bez mieszania, natomiast w regulatorze pogodowym ustawić krzywą grzewczą w okolicach 0.4 - 0.5 których maksymalne temperatury zasilania nie są wyższe od 45*C

Edytowane przez Mareks77

Cześć

jasiek71, byłbyś łaskaw rozszerzyć wypowiedź?

Jeśli chcesz pomóc to bardzo proszę, będę bardzo wdzięczny.

Nie dodałem wszystkich elementów:

- na poddaszu są 2 grzejniki płytowe,

- w łazience jedna drabinka na ręczniki,

- zasobnik wody użytkowej Vaillant VIH R 120.

Powyższe są zasilane osobno, nie razem z rozdzielaczem.

Jestem chemikiem, a instalacja robiona przez kuzyna (fachowca, ale nie automatyka).

Brak wiedzy, doświadczenia, a chęć zaoszczędzenia paru PLN :-)

Jakich danych brak w moim pytaniu??

pzdr

tomek

Edytowane przez domeldoom

Jak sugeruje emotikona na końcu, to tylko niewinny żart.

Po prostu instalator nawkładał tam zbędnej armatury i teraz będzie mały problem z dostrojeniem tego wszystkiego. Najlepiej, gdy takie nafaszerowane instalacje od początku do końca uruchamiają monterzy. Niech sami opanują to co budowali.

Cześć

jasiek71, byłbyś łaskaw rozszerzyć wypowiedź?

Jeśli chcesz pomóc to bardzo proszę, będę bardzo wdzięczny.

Nie dodałem wszystkich elementów:

- na poddaszu są 2 grzejniki płytowe,

- w łazience jedna drabinka na ręczniki,

- zasobnik wody użytkowej Vaillant VIH R 120.

Powyższe są zasilane osobno, nie razem z rozdzielaczem.

Jestem chemikiem, a instalacja robiona przez kuzyna (fachowca, ale nie automatyka).

Brak wiedzy, doświadczenia, a chęć zaoszczędzenia paru PLN :-)

Jakich danych brak w moim pytaniu??

pzdr

tomek

Grzejniki na poddaszu i jedna drabinka sugerują że jednak mieszacz i jego regulator jest tu potrzebny ale spokojnie mógłby to załatwić Multimatic razem z modułem VR61/4, no ale jeśli się nie ma tego co się lubi to się lubi co się ma a więc ogarnięcie wszystkiego polega na ustawieniu na Multimatiku krzywej grzewczej ok 0.8 - 1, takiej aby kaloryfery wyrabiały i radziły sobie z temperaturą w pomieszczeniach.

Reszta czyli regulator mieszacza odpowiednio musi schłodzić wodę do temperatury maksymalnej nie większej niż 45*C

Można by spokojnie wywalić tego Multimatica i zamiast regulacji pogodowej pozwolić działać automatyce kotła, lub też wywalić wszystkie zawory na pętlach i regulatory pokojowe regulację pozwolić wykonywać Multinaticowi 700, a temperaturę w pomieszczeniach na stałe zróżnicować poprzez przepływomierze na pętlach podłogówki o ile takowe istniej.

Grzejniki na poddaszu i jedna drabinka sugerują że jednak mieszacz i jego regulator jest tu potrzebny ale spokojnie mógłby to załatwić Multimatic razem z modułem VR61/4, no ale jeśli się nie ma tego co się lubi to się lubi co się ma a więc ogarnięcie wszystkiego polega na ustawieniu na Multimatiku krzywej grzewczej ok 0.8 - 1, takiej aby kaloryfery wyrabiały i radziły sobie z temperaturą w pomieszczeniach.

Uprzejmie dziękuję Wszystkim za komentarze.

Mareks77:

Poddasze nie jest użytkowe, grzejniki są tak by utrzymać minimalną temperaturę. Drabinka w łazience tylko do suszenia ręcznika, więc chyba krzywa 0,4 powinna dać radę.

Mam jedną zagwozdkę: przy krzywej 0,4, przy temperaturze na zewnątrz 9 st. C, temperatura wody na wyjściu z kotła była 27 st. C. Pojawił się problem nie dogrzenaje wody w zasobniku.

Jak sobie z tym poradzić?

Tylko wywalając pogodówkę?

Woda w zasobniku to sprawa całkowicie niezależna od centralnego ogrzewania. Kocioł 14kW poradzi sobie z zasobnikami 120l i z zasobnikiem 150l i jakikolwiek problem ciepłej wody może wiązać się z różnymi powodami

Pogodówka i jej krzywa grzewcza nie ma nic wspólnego z zasobnikiem.

CO i CWU to są całkowicie inne obiegi przełączane z kotle za pomocą zaworu czterodrogowego.

To on przełączając się powoduje iż kocioł grzeje dom lub ładuje zasobnik.

Według krzywej grzewczej 0.4 i 9*C na zewnątrz temperatura na zasilaniu CO powinna być raczej 37*C a nie jak napisałeś 27*C, no chyba że w regulatorze są wprowadzone jakieś korekty lub temperatura którą podajesz jest już za mieszaczem i jest tą która idzie na pętle podłogówki.

Napisz jaki widzisz konkretnie problem z ciepłą wodą i jej niedogrzewaniem w zasobniku?

Niedogrzewanie to znaczy że cwu w zasobniku nie osiąga ustawionej temperatury czy też że w kranie leci ona chłodniejsza niż wymagana ????

Edytowane przez Mareks77

Woda w zasobniku to sprawa całkowicie niezależna od centralnego ogrzewania. Kocioł 14kW poradzi sobie z zasobnikami 120l i z zasobnikiem 150l i jakikolwiek problem ciepłej wody może wiązać się z różnymi powodami

Pogodówka i jej krzywa grzewcza nie ma nic wspólnego z zasobnikiem.

CO i CWU to są całkowicie inne obiegi przełączane z kotle za pomocą zaworu czterodrogowego.

To on przełączając się powoduje iż kocioł grzeje dom lub ładuje zasobnik.

Według krzywej grzewczej 0.4 i 9*C na zewnątrz temperatura na zasilaniu CO powinna być raczej 37*C a nie jak napisałeś 27*C, no chyba że w regulatorze są wprowadzone jakieś korekty lub temperatura którą podajesz jest już za mieszaczem i jest tą która idzie na pętle podłogówki.

Napisz jaki widzisz konkretnie problem z ciepłą wodą i jej niedogrzewaniem w zasobniku?

Niedogrzewanie to znaczy że cwu w zasobniku nie osiąga ustawionej temperatury czy też że w kranie leci ona chłodniejsza niż wymagana ????

Zadana temperatura wewnątrz to 17 st C - na razie w domu nikt nie mieszka i chyba stąd niższa temperatura wyjściowa.

Na zasobniku ustawiona temperatura 35 stopni, ale rzeczywista 27 - skąd? Nie wiem.

Po robocie pojadę tam jeszcze "pogrzebać".

Zadana temperatura wewnątrz to 17 st C - na razie w domu nikt nie mieszka i chyba stąd niższa temperatura wyjściowa.

Na zasobniku ustawiona temperatura 35 stopni, ale rzeczywista 27 - skąd? Nie wiem.

Po robocie pojadę tam jeszcze "pogrzebać".

37*c na zasilaniu przy krzywej grzewczej 0.4 i 9*C temperatury zewnętrznej jest przy zadanych 20*C wewnątrz ale jeśli masz zadanej 17*C to stąd taka różnica.

Odnośnie temperatury CWU i zasobnika to temperatura powinna oscylować i wynosić minimum 5*C mniej od ustawionej.

Jeśli temperatura w zasobniku spadnie ponizej 5*C od zadanej to powinno rozpocząć się ładowanie zasobnika.

Ustaw raczej temperaturę minimalną na 40*C .

Nie patrz na temperaturę podczas ładowania zasobnika gdyż wyświetlacz na kotle wskazuje temperaturę zasilania czyli na wyjściu wymiennika a ta oscyluje w granicach 60 - 70*C o ile temperatury tej lub mocy nikt nie ograniczył w ustawieniach.

Jesli przy ustawieniu na 40*C temperatura faktycznie spada poniżej 35*C i nie uruchamia się ładowanie zasobnika to świadczy o złym zamontowaniu czujnika CWU w zasobniku lub jego uszkodzeniu.

Takie objawy mogą występować także przy zbyt dużym poborze ciepłej wody no ale w budynku jeszcze nie zamieszkałym jest to raczej nie możliwe.

Sprawdź ustawienia zadanej temperatury cwu na regulatorze VRC 700 oraz czy identyczne są na samym kotle wchodząc poprzez dłuższe wciśnięcie przycisku z symbolem kranu.

Sprawdź posadowienie czujnik CWU -- to jest przewód wchodzący do zasobnika czy jest wsadzony do końca.

Trudno coś jednoznacznie stwierdzić nie stojąc przy kotle i nie przeglądając jego ustawień jeśli więc temperatura faktycznie spada ponizej to zgłoś ten fakt przy przeglądzie gwarancyjnym.

Edytowane przez Mareks77