Gość TwojPan 20.03.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Witam.Mam pytanie.Planuje nawadnianie ogrodu (byliny,krzewy rabaty) ok 6 ar i dwóch trawników łącznie 0,5 ara.Problem jest taki,że chciałbym użyć prostego systemu nawadniania pozbawionego elektrozaworów sterowników itd.Obowiązki programatora zał/wył.pompę w zbiorniku 10m3 (napełnianego deszczówką lub zalewanego wodą ze studni) miałby przejąc programator systemu nawadniania z Fibaro.Tam jest cały Panel programatora ,pogodynka itd.Wiem,że nie można tego zrobić bez sekcji i elektrozaworów tak,aby jednocześnie działały linie kroplujące i zraszacze.Pomyślałem aby zamiast zraszaczy umieścić pod trawnikiem podziemne linie kroplujące,a na reszcie ogrodu naziemne.Wtedy o określonej porze dnia włącza się pompa i zasila cały układ.Uniknąłbym całego systemu zaworów,programatora nawadniania itd.Łatwo i prosto.Długość nawadniania można by definiować metodą prób i błędów.Pytanie jest tylko takie,czy taki układ ma prawo działać poprawnie (ciśnienia,odpowiedni dobór pompy,czasu podlewania).Jako takiego nadmiaru wody się nie obawiam,pod 20-30cm gleby jest sam piasek.Czy jest to do ogarnięcia?Pozdrawiam i dziękuję.Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 ale linia kroplująca też ma ograniczony zasięg swojej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.03.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) ale linia kroplująca też ma ograniczony zasięg swojej długości. Zakładam ,że Rain Bird XFS/XFD i ich max długości spokojnie wystarczą.Nie dodałem,że z tych 5 ar,nie wszystko wymaga nawadniania powierzchniowo,częściowo jest tam lasek Zostanie pewnie jakieś 2-3ar. Edytowane 20 Marca 2017 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 trzeba policzyć jaka to jest długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.03.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Mnie ciekawi,czy takie linie kroplujące mogą pracować w duecie nawadniając jednocześnie trawnik i pozostały ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 widziałam system nawadniania dachu z trawnikiem linią kroplującą, ale to była osobna sekcja ze względu na różnice w potrzebach wodnych między szybko przesychająca trawą a resztą ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts