Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta pir

Gargi12

Recommended Posts

no to będę miał dylemat czy wystarczy te 15 cm grafitowego pod wylewkę 5,5 anhydrytową

ogrzewanie PC

Strata w grunt to w sumie najmniejsza strata, więcej traci się przez okna, ściany i dach. Tylko ta podłogówka determinuje. Gdyby nie ona to dałbyś te 15 cm grafitu i po kłopocie. Grunt też jest jakimś akumulatorem ciepła i jeśli użyłeś dobrego piasku zasypowego na całej głębokości fundamentu to masz w miarę jednolitą masę akumulacyjną, a jej wilgotność będzie miała wpływ na ilość ciepła pobieranego od posadzki, piasek raczej dobrym przewodnikiem ciepła nie jest więc strata w grunt nie pójdzie nie wiadomo jak głęboko. Ja chcę sobie umieścić sondę temperaturową i higrometr na chudziaku tzn pod warstwą ocieplenia w najcieplejszym pomieszczeniu (chyba łazienka) będę wiedział jaką temperaturę uzyskuję i ile przenika przez ocieplenie.

Strata w grunt to w sumie najmniejsza strata, więcej traci się przez okna, ściany i dach. Tylko ta podłogówka determinuje. Gdyby nie ona to dałbyś te 15 cm grafitu i po kłopocie. Grunt też jest jakimś akumulatorem ciepła i jeśli użyłeś dobrego piasku zasypowego na całej głębokości fundamentu to masz w miarę jednolitą masę akumulacyjną, a jej wilgotność będzie miała wpływ na ilość ciepła pobieranego od posadzki, piasek raczej dobrym przewodnikiem ciepła nie jest więc strata w grunt nie pójdzie nie wiadomo jak głęboko. Ja chcę sobie umieścić sondę temperaturową i higrometr na chudziaku tzn pod warstwą ocieplenia w najcieplejszym pomieszczeniu (chyba łazienka) będę wiedział jaką temperaturę uzyskuję i ile przenika przez ocieplenie.

A jeśli mam tylko 10 cm ocieplenia to co już mam zrezygnowac z podłogòwki jest pewnie trochę osób którzy mają takie rozwiązanie a co za tym idzie budynek dłużej bedzie sie nagrzał szybciej tracił ciepło?

Nie musisz rezygnować z podłogówki, po prostu więcej ciepła pójdzie w grunt niż przy grzejnikach konwekcyjnych, a co za tym idzie trzeba będzie utrzymywać wyższą temperaturę Tz żeby uzupełnić straty w układzie, no i może w skrajnym przypadku podłoga będzie nierównomiernie ogrzana. Ale nie róbmy z tego katastrofy. Przy ogrzewaniu zawsze są straty bo gdyby tak nie było to zagrzalibyśmy raz w listopadzie i do maja byłoby ciepło. Pytanie tylko ile tego ciepła się zmarnuje i ile będzie kosztował nakład inwestycyjny w ocieplenie. Trzeba by to jakoś liczyć, specjalistą od tego ponoć jest Asolt, warto się jego dopytać albo jakoś zgrubnie to policzyć czy nakreślić. Nie ma co sobie tym głowy łamać, tutaj na forum omawiamy wszystko z aptekarską precyzją i w każdym możliwym aspekcie biorąc za cel dojście do ideału. A jak wiadomo tego zrobić się nie da, trzeba rzeczywistość w tym ująć ;)

• 2 years później...
Ja mam co prawda w projekcie 20cm styropianu pod wylewką, ale przy podłogówce wszędzie gdzie się da może warto zainwestować w PIR?

Sens ekonomiczny ma osiągnięcie założonego U najtańszym sposobem przy spełnieniu pozostałych wymagań (np. wytrzymałość na ściskanie).

PIR jest ratunkiem, jak ktoś nie ma miejsca, żeby osiągnąć optymalne U (albo przynajmniej najbardziej jak to możliwe zbliżone do optymalnego) tańszymi sposobami.

A czy optymalnie będzie 20cm EPS 0,038, czy 18 0,031, a może 15cm 0,04 - to do policzenia.

https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109