creative_21 21.03.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 no to będę miał dylemat czy wystarczy te 15 cm grafitowego pod wylewkę 5,5 anhydrytową ogrzewanie PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 21.03.2017 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 no to będę miał dylemat czy wystarczy te 15 cm grafitowego pod wylewkę 5,5 anhydrytową ogrzewanie PC Zrobisz OZC i bedziesz wiedział dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 21.03.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 te płyty z granulatu więc pewnie takiej lambdy nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.03.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 no to będę miał dylemat czy wystarczy te 15 cm grafitowego pod wylewkę 5,5 anhydrytową ogrzewanie PC Strata w grunt to w sumie najmniejsza strata, więcej traci się przez okna, ściany i dach. Tylko ta podłogówka determinuje. Gdyby nie ona to dałbyś te 15 cm grafitu i po kłopocie. Grunt też jest jakimś akumulatorem ciepła i jeśli użyłeś dobrego piasku zasypowego na całej głębokości fundamentu to masz w miarę jednolitą masę akumulacyjną, a jej wilgotność będzie miała wpływ na ilość ciepła pobieranego od posadzki, piasek raczej dobrym przewodnikiem ciepła nie jest więc strata w grunt nie pójdzie nie wiadomo jak głęboko. Ja chcę sobie umieścić sondę temperaturową i higrometr na chudziaku tzn pod warstwą ocieplenia w najcieplejszym pomieszczeniu (chyba łazienka) będę wiedział jaką temperaturę uzyskuję i ile przenika przez ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 21.03.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Ja kupowałem PIR w II gatunku (szukaj na olx, allegro). 250-330 zł / m3. Dałem 12 cm PIR + 8 cm grafitu. Ogólnie przy PIR trzeba się naprawdę napracować, żeby wszystko ładnie przylegało + wycinek przy kablach. Jedna z zalet PIR na podłogę to twardość, coś jak EPS 180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 22.03.2017 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Strata w grunt to w sumie najmniejsza strata, więcej traci się przez okna, ściany i dach. Tylko ta podłogówka determinuje. Gdyby nie ona to dałbyś te 15 cm grafitu i po kłopocie. Grunt też jest jakimś akumulatorem ciepła i jeśli użyłeś dobrego piasku zasypowego na całej głębokości fundamentu to masz w miarę jednolitą masę akumulacyjną, a jej wilgotność będzie miała wpływ na ilość ciepła pobieranego od posadzki, piasek raczej dobrym przewodnikiem ciepła nie jest więc strata w grunt nie pójdzie nie wiadomo jak głęboko. Ja chcę sobie umieścić sondę temperaturową i higrometr na chudziaku tzn pod warstwą ocieplenia w najcieplejszym pomieszczeniu (chyba łazienka) będę wiedział jaką temperaturę uzyskuję i ile przenika przez ocieplenie. A jeśli mam tylko 10 cm ocieplenia to co już mam zrezygnowac z podłogòwki jest pewnie trochę osób którzy mają takie rozwiązanie a co za tym idzie budynek dłużej bedzie sie nagrzał szybciej tracił ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 22.03.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Nie musisz rezygnować z podłogówki, po prostu więcej ciepła pójdzie w grunt niż przy grzejnikach konwekcyjnych, a co za tym idzie trzeba będzie utrzymywać wyższą temperaturę Tz żeby uzupełnić straty w układzie, no i może w skrajnym przypadku podłoga będzie nierównomiernie ogrzana. Ale nie róbmy z tego katastrofy. Przy ogrzewaniu zawsze są straty bo gdyby tak nie było to zagrzalibyśmy raz w listopadzie i do maja byłoby ciepło. Pytanie tylko ile tego ciepła się zmarnuje i ile będzie kosztował nakład inwestycyjny w ocieplenie. Trzeba by to jakoś liczyć, specjalistą od tego ponoć jest Asolt, warto się jego dopytać albo jakoś zgrubnie to policzyć czy nakreślić. Nie ma co sobie tym głowy łamać, tutaj na forum omawiamy wszystko z aptekarską precyzją i w każdym możliwym aspekcie biorąc za cel dojście do ideału. A jak wiadomo tego zrobić się nie da, trzeba rzeczywistość w tym ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 21.01.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Podbijam stary temat. Zdecydowaliście się w końcu na te płyty PIR na podłogę? Ma to ekonomiczne uzasadnienie? Ja mam co prawda w projekcie 20cm styropianu pod wylewką, ale przy podłogówce wszędzie gdzie się da może warto zainwestować w PIR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Ja mam co prawda w projekcie 20cm styropianu pod wylewką, ale przy podłogówce wszędzie gdzie się da może warto zainwestować w PIR? Sens ekonomiczny ma osiągnięcie założonego U najtańszym sposobem przy spełnieniu pozostałych wymagań (np. wytrzymałość na ściskanie). PIR jest ratunkiem, jak ktoś nie ma miejsca, żeby osiągnąć optymalne U (albo przynajmniej najbardziej jak to możliwe zbliżone do optymalnego) tańszymi sposobami. A czy optymalnie będzie 20cm EPS 0,038, czy 18 0,031, a może 15cm 0,04 - to do policzenia. https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts